Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze Yamaha czy Denon....

Aswang

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze chcę się przywitać i pozdrowić wszystkich forumowiczów życząc przy okazji udanego weekendu.

Zarejestrowałem się na forum bo potrzebuję pomocy. Już piszę o co chodzi.

Otóż chodzi o wybór małej wieży dla córki która ma 21 lat. Mieszka w małej kawalerce więc sprzęt musi być malutki a w miarę przyzwoity.

Wybór jest między Denonem 109 (amplituner + cd + głośniki) a Yamahą 840 (amplituner + CD + głośniki). Wybór tylko miedzy tymi sprzętami ponieważ już takowe zakupiłem. Znajomy w Pradze sprzedał tanio obydwa te zestawy. DENON 109 - stał za szybą i nie był używany. Głośniczki nigdy nie podłączane nawet. Yamaha 840 grała bardzo mało bo u niego w biurze na sklepie - stan jak NOWA (nawet bez ryski). Aha jako gratis dostałem 2 dodatkowe głośniki do Denona 109 - czyli mam 4szt. (używane na sklepie ale sporadycznie). Pokój córki ma 18 m2 . Nie zależy na super jakości czy super głośności. Raz na jakiś czas kupuje sobie Oryginalną Płytkę CD i do tego ma służyć wieża. (czasami coś na USB zgra to też może posłuchać bo widzę że są wejścia USB)

Córka się nie zna (podobnie jak ja) ale chce Denona 109 + 4 głośniki te które są aby jej podwiesić w czterech rogach pokoju? Ma to sens? Bardziej jej chodzi jak ją znam o aspekt wizualny no ale jak tak chce to tylko pytam czy tak można... podłączyć 4 głośniki? Szeregowo czy równolegle?

A może jednak Yamaha 840 ma trochę większe głośniki ma DVD więc po podłączeniu do TV można jakiś film zobaczyć... tyle że w TV też ma wejście USB i można film zobaczyć no tyle że nie z płyty DVD.

Proszę o poradę która wieżyczka będzie lepsza i czy do tego Denona 109 można podłączyć te 4 głośniki... no i czy ma to sens?

Przepraszam że trochę tak rozwlekle i chaotycznie ale to mój pierwszy tutaj temat do tego nie ma co ukrywać jestem laikiem w tych kwestiach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie zależy na super jakości czy super głośności.

+ 4 głośniki te które są aby jej podwiesić w czterech rogach pokoju? Ma to sens? Bardziej jej chodzi jak ją znam o aspekt wizualny no ale jak tak chce to tylko pytam czy tak można... podłączyć 4 głośniki?

Tylko po co taki post ? Jakby nie zależało na jakości to byś raczej na forum nie pytał którą wybrać. Prawda?

Ten denon 109 jak na tą kasę dobrze gra, znajomi mają z podłogówkami Indina line nota . Plusem jest wejście optyczne dla audio z TV.

Która wieżyczka lepsza zależy od potrzeb i gustu muzycznego, pianocrafty maja fanów za swój analityczny dźwięk, a ten denon gra znowu dynamiczniej.

Nie wiem jaki to aspekt wizualny mają 4 kolumny w rogach, ale widać każdy ma swój gust ;)

Jak chce 4 kolumny topowieś jej 4, ale podłącz dwie (jedna parę), fajnie jakby jednak niżej, chyba że córcia wysoka.

Jak faktycznie ma być byle jak, to podłącz 4 kolumny, do byle czego.

która wieżyczka będzie lepsza i czy do tego Denona 109 można podłączyć te 4 głośniki... no i czy ma to sens?

PS. Sprawdź czy muzyka na kupowanych płytach cd, czy muzyka z plików jest w stereo, czy w qwadro, Może to przemówi do rozsądku.

W sumie dlaczego chcesz podłączyć do Denona 4 kolumny, a do yamahy już nie?

Chyba nie powstrzymuje cie to że Yamaha ma wyjście na 1 parę kolumn, a Denon ma na A i B...ale wewnątrz i tak nie ma zdublowanych końcówek mocy ;)

Tylko po co taki post ? Jakby nie zależało na jakości to byś raczej na forum nie pytał którą wybrać. Prawda?

Ten denon 109 jak na tą kasę dobrze gra, znajomi mają z podłogówkami Indina line nota . Plusem jest wejście optyczne dla audio z TV.

Która wieżyczka lepsza zależy od potrzeb i gustu muzycznego, pianocrafty maja fanów za swój analityczny dźwięk, a ten denon gra znowu dynamiczniej.

Nie wiem jaki to aspekt wizualny mają 4 kolumny w rogach, ale widać każdy ma swój gust ;)

Jak chce 4 kolumny topowieś jej 4, ale podłącz dwie (jedna parę), fajnie jakby jednak niżej, chyba że córcia wysoka.

Jak faktycznie ma być byle jak, to podłącz 4 kolumny, do byle czego.

PS. Sprawdź czy muzyka na kupowanych płytach cd, czy muzyka z plików jest w stereo, czy w qwadro, Może to przemówi do rozsądku.

W sumie dlaczego chcesz podłączyć do Denona 4 kolumny, a do yamahy już nie?

Chyba nie powstrzymuje cie to że Yamaha ma wyjście na 1 parę kolumn, a Denon ma na A i B...ale wewnątrz i tak nie ma zdublowanych końcówek mocy ;)

Spokojnie... napisałem że jestem laikiem. Zwyczajnie się na tym nie znam więc pytam. Kupiłem dwie wieże bo znajomy w Pradze zrobił mi dobrą cenę jak kupię dwie. Do tego dołożył dodatkowe dwa głośniki do Denona. Stąd pomysł by połączyć 4szt. (nie mój a córki która też się nie zna) Rozumiem że pomysł był głupi więc rezygnujemy z niego. Rozumiem też że pytanie Denon czy Yamaha to tak jakbym pytał Mercedes czy Bmw. (każda marka ma swoich zwolenników a tak naprawdę są porównywalne) Na 90% zostawimy Denona bo nie był używany a Yamaha jednak trochę grała. Dwa dodatkowe używane głośniki Denona sprezentuję znajomemu. To teraz może pytanie trochę z innej beczki: Te głośniki Denona jak poczytałem są "średnie" - mogę je sprzedać, dołożyć parę złotych i kupić troszkę lepsze. Czy taka operacja ma już większy sens niż montaż 4szt?

Skoro masz dwa komplety mini wieży z głośnikami, to dlaczego nie podłączysz obu zestawów i po prostu nie posłuchasz, która lepiej brzmi? To zawsze pewniejsza metoda, niż teoretyzowanie na forum. A w temacie podłączania 4 głośników, bezpieczniej jest łączyć szeregowo (wzrasta opór). Przy połączeniu równoległym opór spada, co zwiększa obciążenie wzmacniacza i można uszkodzić końcówki mocy. Tylko po co podłączać 4 głośniki, skoro nagrania są przygotowane pod zestaw stereo? Zresztą tu identycznie: podłącz, posłuchaj i wybierz najlepsze brzmienie. Nie ma nic pewniejszego, niż test.

Skoro masz dwa komplety mini wieży z głośnikami, to dlaczego nie podłączysz obu zestawów i po prostu nie posłuchasz, która lepiej brzmi? To zawsze pewniejsza metoda, niż teoretyzowanie na forum. A w temacie podłączania 4 głośników, bezpieczniej jest łączyć szeregowo (wzrasta opór). Przy połączeniu równoległym opór spada, co zwiększa obciążenie wzmacniacza i można uszkodzić końcówki mocy. Tylko po co podłączać 4 głośniki, skoro nagrania są przygotowane pod zestaw stereo? Zresztą tu identycznie: podłącz, posłuchaj i wybierz najlepsze brzmienie. Nie ma nic pewniejszego, niż test.

Problem w tym że już podłączaliśmy tyle że z dwoma głośnikami i mówiąc szczerze dla mnie grają praktycznie identycznie. Dodam że bardzo fajnie grają, myślałem że takie malutkie głośniki zagrają gorzej. Tu obie małe wieżyczki dają radę. Ale jak już pisałem zostanie Denon bo był w 100% NOWY. Pytacie po co podłączać 4 głośniki skoro nagrania są w stereo... no a po co w samochodach są 4 głośniki w czterech drzwiach? (często jest ich tam więcej, bo u mnie chyba z osiem) Córka pomyślała że moze i w domu fajnie by to grało. Ale OK - skoro piszecie że nie bardzo ma to sens zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. (choć jak się czyta jakieś posty w necie, niektórzy podłączają cztery głośniki pod wzmacniacze stereo i jest tych osób całkiem sporo, no ale rozumiem że nie o jakość czy efekt tu chodzi a raczej o "bajer" - bo ja mam 4 kolumny) Teraz pytanie najważniejsze czy zamienić fabryczne głośniki Denona na troszkę większe, mocniejsze zwyczajnie lepsze....???

ciężko orzec... w mojej dawnej miniwiezy philipsa kolumienki okazały się duzo lepsze jakosciowo od wzmaka...jak je podpialem pod lepszy sprzęt dopiero pokazaly klasę, hamulcowym okazał się wzmak w miniwiezy...

Jednak zazwyczaj najsłabszym elementem zestawu mini są właśnie kolumny. Zanim kupisz, wypożycz jakieś większe, podłącz i sam usłyszysz, czy jest istotna różnica.

W samochodzie jest są 4 głośniki, żeby pasażerowie z tyłu też coś słyszeli, bez potrzeby katowania kierowcy i przedniego pasażera ogromną głośnością (samochód to jakby długie, wąskie pomieszczenie). Podobnie w sklepach głośniki sufitowe są co kilka metrów, każdy gra cicho, ale równomiernie wypełniają przestrzeń. Więc jeżeli pokój Twojej córki przypomina korytarz, jasne, więcej par głośników pomoże. ;-) A na serio: jak kto woli. Z tym że powieszenie po jednej kolumnie w każdym rogu pokoju raczej nie da nic dobrego. Głośniki zdecydowanie lepiej brzmią (właściwie gra całe pomieszczenie) kiedy są ustawione mniej więcej na wysokości uszu słuchającego, a żeby zwłaszcza bas był przejrzysty i bez dudnienia - potrzeba je odsunąć od ścian - zarówno bocznych, jak i tej z tyłu. Optymalna odległość między głośnikami jest taka, żeby głośniki wraz ze słuchaczem tworzyły mniej więcej trójkąt równoboczny lub równoramienny, ale żeby odległość pomiędzy głośnikami nie była większa niż 2x odległość od słuchacza.

Generalnie kiedy głośniki są ustawione zbyt blisko siebie - traci się głębię sceny, w miarę rozsuwania głębia się powiększa aż do pewnego punktu krytycznego, ale kiedy głośniki są ustawione za szeroko, wrażenie przestrzeni znika i słyszy się, jakby każdy grał sobie. Podobnie wrażenie przestrzeni znika kiedy głośniki są ustawione za wysoko lub za nisko.

Jednak zazwyczaj najsłabszym elementem zestawu mini są właśnie kolumny. Zanim kupisz, wypożycz jakieś większe, podłącz i sam usłyszysz, czy jest istotna różnica.

W samochodzie jest są 4 głośniki, żeby pasażerowie z tyłu też coś słyszeli, bez potrzeby katowania kierowcy i przedniego pasażera ogromną głośnością (samochód to jakby długie, wąskie pomieszczenie). Podobnie w sklepach głośniki sufitowe są co kilka metrów, każdy gra cicho, ale równomiernie wypełniają przestrzeń. Więc jeżeli pokój Twojej córki przypomina korytarz, jasne, więcej par głośników pomoże. ;-) A na serio: jak kto woli. Z tym że powieszenie po jednej kolumnie w każdym rogu pokoju raczej nie da nic dobrego. Głośniki zdecydowanie lepiej brzmią (właściwie gra całe pomieszczenie) kiedy są ustawione mniej więcej na wysokości uszu słuchającego, a żeby zwłaszcza bas był przejrzysty i bez dudnienia - potrzeba je odsunąć od ścian - zarówno bocznych, jak i tej z tyłu. Optymalna odległość między głośnikami jest taka, żeby głośniki wraz ze słuchaczem tworzyły mniej więcej trójkąt równoboczny lub równoramienny, ale żeby odległość pomiędzy głośnikami nie była większa niż 2x odległość od słuchacza.

Generalnie kiedy głośniki są ustawione zbyt blisko siebie - traci się głębię sceny, w miarę rozsuwania głębia się powiększa aż do pewnego punktu krytycznego, ale kiedy głośniki są ustawione za szeroko, wrażenie przestrzeni znika i słyszy się, jakby każdy grał sobie. Podobnie wrażenie przestrzeni znika kiedy głośniki są ustawione za wysoko lub za nisko.

Bardzo Dziękuję za poradę, człowiek to jednak się uczy całe życie. Zostanie Denon 109 i będą 2 głośniki - na razie te które dostałem jako gratis. (oryginalne tyle że używane) a te dwa nowe sprzedam póki są nie używane. Dołożę parę groszy i kupię troszkę lepsze. (tyle że rzeczywiście postaram się najpierw posłuchać większych jak to gra i jak jest różnica, czy gra warta świeczki jest) Jakby ktoś miał doświadczenia z Denonem 109 jeżeli chodzi o dobór fajnych i nie za drogich (tak do 1000zł) głośników to mała podpowiedź mile widziana. Jeszcze raz dziękuję koledze za cenne info.

jeżeli chodzi o dobór fajnych i nie za drogich (tak do 1000zł) głośników to mała podpowiedź mile widziana

Magnat Quantum 673 To bezpieczny wybór warty przetestowania.

Dołożę parę groszy i kupię troszkę lepsze. (tyle że rzeczywiście postaram się najpierw posłuchać większych jak to gra i jak jest różnica, czy gra warta świeczki jest) Jakby ktoś miał doświadczenia z Denonem 109 jeżeli chodzi o dobór fajnych i nie za drogich (tak do 1000zł)

Różnica jest bardzo duża po podłączeniu markowych kolumn zamiast firmowych . Nawet sporo gorsza mini wieża, taka mini, czy mikro, zagra dużo lepiej. Choć te kolumienki z denona 109 , czy yamahy jak na mini wieże są i tak niezłe, choć małe.

Ggłośniczki z tańszych wieżyczek to dopiero jest truchło. Np grubość obudowy z najgorszego paździerza max 1cm, brak zwrotnicy, a głośnik ma magnes jak kapsel, a cała kolumienka waży 1kg względem np. 4-6 kg wagi normalnego monitora .

Jak pisałem znajomi maja pod 109 podłogowe Indiana line nota i gra to dobrze. Denon jak na mini wieżę ma dobry dół i delikatną górę, wiec kolumny do nich mogą mieć nieco wyeksponowaną górę , zresztą kolumn podstawkowych nie brakuje, różne brzmienie, różne wzornictwo, co kto potrzebuje, warto posłuchać.

Różnica jest bardzo duża po podłączeniu markowych kolumn zamiast firmowych . Nawet sporo gorsza mini wieża, taka mini, czy mikro, zagra dużo lepiej. Choć te kolumienki z denona 109 , czy yamahy jak na mini wieże są i tak niezłe, choć małe.

Ggłośniczki z tańszych wieżyczek to dopiero jest truchło. Np grubość obudowy z najgorszego paździerza max 1cm, brak zwrotnicy, a głośnik ma magnes jak kapsel, a cała kolumienka waży 1kg względem np. 4-6 kg wagi normalnego monitora .

Jak pisałem znajomi maja pod 109 podłogowe Indiana line nota i gra to dobrze. Denon jak na mini wieżę ma dobry dół i delikatną górę, wiec kolumny do nich mogą mieć nieco wyeksponowaną górę , zresztą kolumn podstawkowych nie brakuje, różne brzmienie, różne wzornictwo, co kto potrzebuje, warto posłuchać.

Dzięki! Skoro już wiem że zostaje Denon 109, że pomysł z 4 kolumienkami był idiotyczny i że jednak chcę wymienić fabryczne kolumienki na trochę większe i lepsze to czytając Twój post zastanawiam się sprawdziły by się u mnie podłogowe? Jak będą dość smukłe to nie zajmą więcej miejsca niż podstawkowe + jakieś stojaki (bo nie będę ich podwieszał) których nie mam i też trzeba by kupić. Jutro będę u znajomego co mi wieże sprzedał to da mi do przetestowania Magnaty 673 i Supreme 802 bo akurat Magnata prowadzi. Na spokojnie zobaczę jak to gra.

Witaj,

Oba systemy są dobre. Niech córka zostawi ten który bardziej pasuje jej z wyglądu. Ją osobiście obstawial bym 840 że względu na analogowe potencjometry. Z kolei mniejsze szumy są w denonie. Bardziej przestrzennie gra dla mnie Yamaha.

Ewentualnie wymiana kolumn na wspomniane 673 wniesie duża poprawę. Przy obu systemach.

Pozdrawiam

Witaj,

Oba systemy są dobre. Niech córka zostawi ten który bardziej pasuje jej z wyglądu. Ją osobiście obstawial bym 840 że względu na analogowe potencjometry. Z kolei mniejsze szumy są w denonie. Bardziej przestrzennie gra dla mnie Yamaha.

Ewentualnie wymiana kolumn na wspomniane 673 wniesie duża poprawę. Przy obu systemach.

Pozdrawiam

Denon był całkowicie NOWY a Yamaha grała bodajże przez 3 lata w biurze u znajomego. Posiadała ślady użytkowania, do tego córka mówiła że całkowicie bezsensowny jest odczyt muzyki Mp3 z USB. Ogólnie Yamaszkę dzisiaj sprzedałem tysiąc koron drożej niż kupiłem i to w dodatku w tym samym sklepie. (kupił Czech który przyszedł sprzęt oglądać) Więc został się Denon 109.

Na a teraz najważniejsze. Potestowałem dzisiaj trochę głośników i znowu się trochę dowiedziałem (np. że duży nie zawsze oznacza lepszy itd) Jak już pisałem jestem laikiem więc proszę brać na to poprawkę.

1) Magnat 673 - fajnie i czysto gra, nawet ładnie wygląda (ma to znaczenie bo córa to typowa kobieta) tylko że dla nas laików różnica nie była chyba aż tak duża by warto wymieniać oryginalne głośniki. Może się mylę ale piszę tylko to co ja usłyszałem.

2) Magnat Supreme 802 - dość głośno potrafi zagrać ale jakość gorsza od 673. (jakby za mgłą... inaczej, jakby przykrył głośniki)

3) Indiana Tesi 260 - zapożyczone z innego sklepu. Właściwie jak Magnat 673.

4) Indiana Line Nota 550 - po długich prośbach udało się pożyczyć na odsłuch i było warto. Bardzo czysto i przyjemnie dla ucha. Zdecydowanie się zauroczyłem. Do tego wizualnie są po prostu "Ładne" - Córce się podobają i to bardzo. Tam wychodzą ok. 2000zł więc drogo bo u nas można taniej kupić bo za ok. 1600zł.

Prawdę mówiąc taniej dałem za całą wieżę z głośnikami oryginalnymi.... więc trochę to dużo jak dla mnie, ale z drugiej strony nie stać mnie by za jakiś czas znowu zmieniać no i co jakiś czas się zastanawiać co by było gdyby,,,

Proszę o poradę: Czy ten wybór ma sens? Jakaś alternatywa (byle by cena nie była już wyższa) Czy jest sens rozglądać się za używkami czy raczej NOWE? Znajomy Czech mówi że to dobry wybór choć namawia mnie na Magnaty (no ale on sam je sprzedaje więc to zrozumiałe) Powiedział też że wzmacniacz, amplituner może być używany ale głośniki to lepiej żebym nowe kupił.

Proszę o poradę....co robić???

Jeśli faktycznie moga być podłogowki to odczujesz różnice. 550 to bardzo dobre kolumny w swojej cenie, sprawdźcie jeszcze magnat quantum 675. Jeśli nie usłyszycie różnicy w wymianie na inne monitory to taki zabieg jest bez sensu. Możecie też grać na tym co obecnie, a z czasem pomyśleć o wymianie.

Pozdrawiam

Jeśli faktycznie moga być podłogowki to odczujesz różnice. 550 to bardzo dobre kolumny w swojej cenie, sprawdźcie jeszcze magnat quantum 675. Jeśli nie usłyszycie różnicy w wymianie na inne monitory to taki zabieg jest bez sensu. Możecie też grać na tym co obecnie, a z czasem pomyśleć o wymianie.

Pozdrawiam

Smukłe podłogówki jak najbardziej mogą być. Indiany 550 testowaliśmy wczoraj i nie dość że super grały to jeszcze się córce bardzo spodobały (nawet się zrymowało) Akurat mieliśmy do dyspozycji całe czarne, nie widzieliśmy na żywo tych z bokami wiśniowymi a takie właśnie by córka chciała. Do jutra mogę się zastanowić nad ofertą 1450zł z wysyłką za te Indiany 550. Tak myślę że nic chyba ciekawszego w tej cenie nie znajdę... a może się mylę? Jako KTOŚ - COŚ to proszę napisać. Z góry dziękuję.

Aha - jak ktoś ma, miał, oglądał - to chcę zapytać czy "na żywo" te z bokami wiśniowymi fajnie wyglądają?

No w tej cenir to świetne podłogowki. Zapraszam do nas po cenę. Jeśli chcecie kolor wiśniowy to warto iść w ten kolor. Na żywo jest bardzo zbliżony do tych że zdjęć w necie.

Pozdrawiam

No w tej cenir to świetne podłogowki. Zapraszam do nas po cenę. Jeśli chcecie kolor wiśniowy to warto iść w ten kolor. Na żywo jest bardzo zbliżony do tych że zdjęć w necie.

Pozdrawiam

Dziękuję za porady. Wy macie widziałem w świetnej cenie Tesi 560 no ale w moim przypadku (chciałem wydać 1000zł na podstawkowe) 550zł więcej robi różnicę. Jeżeli macie w ofercie 550 te pewnie że się odezwę.

Dobra ściema i ta cała historyjką : D Córka by wziełą ładniejszą i tyle a na pewno nie chciała by 4 głośników.. ;)

Ta Yamaha to staroć a napęd DVD to już zupełne nieporozumienie...

"109ka" na początek spokojnie wystarczy z fabrycznymi głóśnikami, ale oczywiście porządniejsze monitory zrobią wyraźną różnice... (Ja bym polecał np. Canton'y GLE 420, można je teraz dorwać za grosze ~1000pln)

Dobra ściema i ta cała historyjką : D Córka by wziełą ładniejszą i tyle a na pewno nie chciała by 4 głośników.. ;)

Ta Yamaha to staroć a napęd DVD to już zupełne nieporozumienie...

"109ka" na początek spokojnie wystarczy z fabrycznymi głóśnikami, ale oczywiście porządniejsze monitory zrobią wyraźną różnice... (Ja bym polecał np. Canton'y GLE 420, można je teraz dorwać za grosze ~1000pln)

He, he dlaczego ściema? Już spoooro po 40tce jestem i nie w głowie mi takie konfabulacje. Córka studiuje i pracuje w Pradze i nie jest widać taką idiotką by wybierać tylko ładniejszą. (nie ma już 14 lat) A dostaliśmy dodatkowe głośniki Denona - to chciała by własnie cztery głośniki w rogach pokoju jej powiesić. Pomysł upadł. Został Denon bo jest w 100% nowy.

Reszta wygląda tak że ja załapałem trochę bakcyla by zobaczyć (posłuchać) jak to gra z lepszymi głośnikami i postanowiłem że zmienimy małe fabryczne głośniki. Jak wszystko się zakończy i czy efekt będzie zadawalający napiszę... może komuś się przyda. (odwiedzającym gościnnie forum)

• 2 tygodnie później...

Mamy. Zatem napisz maila.

Pozdrawiam

No i napisałem tego maila, cena była Bardzo Dobra więc kupiłem - baaardzo dziękuję za rabat oraz wszystkie porady. Dzięki!

Małe podsumowanie: Został się Denon 109 + kolumny Indiana nota 550. Bardzo fajnie ten zestaw gra, fajnie wygląda (co dla córki też ma znaczenie) Same kolumny mogę polecić - stosunek CENA/JAKOŚĆ moim zdanie bardzo dobra. Dziękuję wszystkim ze cenne porady.

"109ka" na początek spokojnie wystarczy z fabrycznymi głóśnikami, ale oczywiście porządniejsze monitory zrobią wyraźną różnice...

Słyszałem go kiedyś i jak na te pieniądze, grał fajnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.