Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa, a wzmacniacz

Wojciech_63532

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

ostatnio zakupiłem kartę dźwiękową AIM SC808, do której podłączam wzmacniacz HK 680 pod RCA. Czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza pod wyjście słuchawkowe, by skorzystać z wymiennych opampów na karcie?

Sęk w tym, że na tej karcie wymienne opampy są tylko na wyjściu słuchawkowym. Jaka jest w ogóle różnica między wyjściem RCA a słuchawkowym, skoro zarówno słuchawki jak i głośniki przez wzmacniacz mogę podłączyć do jednego i drugiego wyjścia?

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź. Ktoś się może jeszcze wypowie czy w jakikolwiek sposób podłączenie wzmacniacza głośnikowego pod wyjście słuchawkowe na karcie dźwiękowej ma niekorzystny wpływ na sygnał względem dedykowanego wyjścia RCA? Na pewno przy wyjściu słuchawkowym dostajemy większą głośność, ale czy tracimy coś na jakości (np. przez to, że sygnał jest wzmacniany najpierw na karcie przez wzmacniacz słuchawkowy, potem idzie do przedwzmacniacza w integrze, a potem do wzmacniacza w integrze?)

Dzięki za odpowiedź. Ktoś się może jeszcze wypowie czy w jakikolwiek sposób podłączenie wzmacniacza głośnikowego pod wyjście słuchawkowe na karcie dźwiękowej ma niekorzystny wpływ na sygnał względem dedykowanego wyjścia RCA? Na pewno przy wyjściu słuchawkowym dostajemy większą głośność, ale czy tracimy coś na jakości (np. przez to, że sygnał jest wzmacniany najpierw na karcie przez wzmacniacz słuchawkowy, potem idzie do przedwzmacniacza w integrze, a potem do wzmacniacza w integrze?)

Nie jestem elektronikiem, ale zaciekawiło mnie to, więc rzuciłem okiem na schemat ścieżki sygnału dla wyjścia słuchawkowego i wyjść RCA. Chyba sam sobie po części odpowiedziałeś. Ja podejrzewam, że ma to jeszcze na celu skrócenie ścieżki sygnału. Po co wyjścia dedykowane dla podłączenia wzmacniacza, miały by przebiegać jeszcze przez układ dedykowany dla bezpośredniego podłączenia słuchawek. To zapewne wprowadzało by dodatkowe zakłócenia. Można jednak pobawić się lutownicą i wymienić tę kostkę. Pewnie żadnych rewelacji, o których sam wiesz ode mnie się nie dowiedziałeś, ale może ktoś bardziej doświadczony precyzyjniej wypowie się na ten temat, to i ja się czegoś nauczę.

Dla sluchawek wymagany jest wiekszy prąd jak dla wzmacniacza. Zasada jest taka,ze im mocniejszy wzmacniacz tym teudniej ustrzec się przed znieksztalceniami i szumem, ale to tak barsziej pomiarowo. Nie koniecznie musimy uslyszec roznice miedzy tymi dwoma wyjsciami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.