Skocz do zawartości
IGNORED

Włoskie 500 plus na kulturę.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

We wrześniu b.r. ruszył program włoskiego rządu mający na celu wspomóc młodych ludzi w dostępie do kultury.Ma on polegać na tym,że każdy 18 latek otrzyma elektroniczną kartę płatniczą z wkładem 500 euro,którą to sumę będzie mógł przeznaczyć na cele edukacyjne i kulturalne w przeciągu roku.Będzie mógł sfinansować z tego zakup książek,płyt,biletów na koncerty,spektakle teatralne,wystawy ale również na komputery czy oprogramowanie.Co Wy na to?

https://www.audiostereo.pl/topic/129153-w%C5%82oskie-500-plus-na-kultur%C4%99/

Jakieś źródło?

Jeśli faktycznie młodzież dostaje od państwa 500€ rocznie na kulturę to tylko potwierdza,że w Polsce żyjemy w innym świecie i muszą minąć pokolenia aby pewne rzeczy zrozumieć,że postęp cywilizacyjny to nie tylko zasobność społeczeństwa ale i bogactwo wnętrza każdej jednostki,dostęp do kultury,jej kreowanie,kultywowanie i rozwijanie zainteresowań...etc.

Jeśli nie potrafimy zbudować Ferrari ani latać w kosmos to może oprócz sadów należałoby postawić na kulturę?Mamy świetnych reżyserów,kompozytorów,na koncerty polskich kapel (Riverside,Behemoth,Vader) ludzie chodzą na całym świecie,fundament więc jest tu bardzo mocny.

l'enfant sauvage

Szczegóły techniczne w necie.

Dla ścisłości.Nie chodzi o 500 euro rocznie dla młodzieży.Chodzi o jednorazowy prezent dla 18 latków do wykorzystania do końca przyszłego roku.

Wystarczy i to.

W kosmos nie latamy i Ferrari*) nie budujemy ale tych reżyserów, kompozytorów i wykonawców jak napisał Octavarium mamy...

W Polsce sensowne byłoby podobne przedsięwzięcie. Wyłączyłbym z niego jedynie to co dotyczy komputerów...

Niegdyś ganiali nas w szkołach raz w miesiącu do Filharmonii, Teatru (nie pamiętam, czy była, i ew. jaka była forma dopłaty przez rodziców)... Nie uważam aby był to czas stracony... Czyż to nie forma takich $Kultura+ ?

*) Ważne jak wskazuje Wojciech jest wnętrze człowieka. Nie sądzę, żeby z rozkochanego w kulturze i sztuce musiał zrodzić się dobry inżynier. Cywilizacja techniczna to inny aspekt rozwoju cywilizacyjnego; wolność gospodarcza i takie tam..., których tu na tych ziemiach nie było i długo nie będzie... Przekornie w takich złych warunkach kultura i sztuka potrafi kwitnąć... chyba, że przychodzi "Gliński" na ministra...

o ile taki Gates ma coś do tego programu to jaki wpływ ma Gliński na kulturę - teatry poazamykał? Państwo łozyło kase na artychów w różnej formie i za PRL, i po PRL, i łoży kase nadal. Po co ma dodatkowo dawać pieniądze młodzieży? To jest takie robienie wiatru w przepływach kasowych.

No coś takiego, żadnego głosu iż to zabija przedsiębiorczość młodych włochów i że to jałmużna ???

Normalnie jestem w szoku (żartuję, dość dawno podwójne standardy przestały mnie dziwić)

Nie wiem czy włochów na to stać, biorąc pod uwagę stan ich gospodarki, dwa nie jestem młodym Włochem, ale wolałbym jednak mieć pracę, a nie okruch z pańskiego stołu. Mając pracę ja decyduję co zrobię ze swoim euro....

W Polsce też namiastkę tego proponowało peło - jak pamiętam było coś takiego dla rodzin wielodzietnych - karta na wejście do muzeów, szczegółów nie pamiętam sorry... Nie jestem grupą docelową ;P Ja się z tego śmiałem, bo akurat tym rodzinom to było potrzebne jak zmarłemu kadzidło...

Chodzenie klasami do opery, teatru, operetki - jestem jak najbardziej za, wszystkimi 4 kończynami się pod tym podpisuję... I jak ktoś powie że to wyrzucone pieniądze ja go nazywam od ręki idiotą. I to dużego kalibru....

Tym bardziej warto do tego wrócić iż bilet na coś dobrego to minimum 100 zł - a jeszcze trzeba dojechać - nie każdy młody człowiek mieszka w aglomeracji.... Po za tym sam wolałem w tym wieku tą stówę wydać na dziewczyny, wino i śpiew ;P

A nie sądzę żeby priorytety się zmieniły młodym...

Jedyny warunek - to wycieczki na klasykę, a nie na spędy na produkcje które akurat obecne władza promuje z tych czy innych względów. Czyli smoleńsk i podobne wynalazki odpadają...

A instytut filmowy do kasacji - będzie zdrowo ponad 100 milionów na bilety dla uczniaków. A polskie kino tylko na tym zyska...

juro

W samorządach rządzi opozycja a nie Gliński.

No tak. zapomniałem kulturana nowoczesna i broniąca demokracji, wiec rzuca pieniądze workami na teatry. Bardziej żałosnej argumentacji nie znalazłeś?

Gdyby nie PISF to nie byłoby polskich filmów.Ale być może tobie by to nie przeszkadzało.

A są?

JURO

Są,są tylko o tym nie wiesz ale to nie przeszkadza Ci się na ich temat wypowiadać.Na tegorocnzym festiwalu w Gdyni wysyp dobrych i bardzo dobrych filmów.Odsyłam do stosownego wątku.

Nic tak jak to:

JURO

Są,są tylko o tym nie wiesz ale to nie przeszkadza Ci się na ich temat wypowiadać.Na tegorocnzym festiwalu w Gdyni wysyp dobrych i bardzo dobrych filmów.Odsyłam do stosownego wątku.

?👈

W Polsce też namiastkę tego proponowało peło - jak pamiętam było coś takiego dla rodzin wielodzietnych - karta na wejście do muzeów, szczegółów nie pamiętam sorry... Nie jestem grupą docelową ;P Ja się z tego śmiałem, bo akurat tym rodzinom to było potrzebne jak zmarłemu kadzidło...

Jeśli nie jesteś grupą docelową i nie znasz szczegółów, to proponuję się nie śmiać. Mogę Cię zapewnić z własnego doświadczenia, że adresaci korzystają z oferowanych w ramach programu Karta Dużej Rodziny świadczeń, i że obejmują one nie tylko wejścia do muzeów. (Mała próbka: zniżki komunikacyjne, zarówno ustawowe, jak i dodatkowe oferowane przez poszczególnych przewoźników).

Do tego dochodzą świadczenia w ramach komplementarnych programów samorządowych (np. we Wrocławiu - program Rodzina Plus).

Szczegóły łatwo znaleźć w internecie. Jak widać, jeszcze łatwiej ponabijać się, kompletnie nie mając orientacji w temacie.

Szrek cosik się zmalkontencil na starość.

A kultura wśród młodzieży to dobra sprawa i ja za mlodosci bylbym zadowolony gdyby takie 500+ na kulture mi dawano. Ile więcej muzyki by się posluchalo...na zywo

chwilowy brak działalności w audio.

No coś takiego, żadnego głosu iż to zabija przedsiębiorczość młodych włochów i że to jałmużna ???

...

To nie jałmużna, jałmużna jest wtedy jak ktoś daje ze swoich. Ta skorumpowana, bandycka, komunistyczna szumowina rozdaje pieniądze podatników, a nie swoje. Jako młody człowiek, wolałbym mieć możliwość normalnej przyszłości i zarabiania bez konieczności wstępowania do partii, a nie życia z zbankrutowanym kraju.

A co jak ktoś ma ochotę wydawać swoje pieniądze na sport albo podróże? Też takie karty dadzo?

Może jeszcze na mięso kartki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.