Skocz do zawartości
IGNORED

Test kolumn do 4000zł

mer

Rekomendowane odpowiedzi

4,5m , to letka przesada

Na powiedzmy, 100 m²?

Ja też tak słucham jak na rysunku i jest bajecznie, nie ma żadnych dziur. Ważne aby w miarę trzymać się trójkąta równobocznego a jeśli idziemy z szerokością do 4,5 to automatycznie się cofamy aby trójkąt trzymał boki (mniej więcej).

Akurat ja mam równoramienny ale właśnie o zachowanie jakichś sensownych proporcji chodzi.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydz...I Ty w te "minima" wierzysz...?

Ja to wiem z praktyki , nigdy nie uzyskałem dobrej sceny ustawiając kolumny poniżej wartości 50 cm / 180 cm , a cała zabawa tak na prawdę w dobre granie , zaczynała się od 70 cm / 200 cm.

Gość

(Konto usunięte)

Ja to wiem z praktyki , nigdy nie uzyskałem dobrej sceny ustawiając kolumny poniżej wartości 50 cm / 180 cm , a cała zabawa tak na prawdę w dobre granie , zaczynała się od 70 cm / 200 cm.

Właśnie, ja mam przerobione różne ustawienia i tak jak teraz mam 170 między, 100 od tylnej ściany...scenę mam znakomitą i nigdy dźwięku z głośników...jak realizator się uparł to jest w głośnikach...scena jest spójna i 3d...

2,80 miejsce odsłuchowe...

Na powiedzmy, 100 m²?

Jeśli masz na myśli rozstaw i nagłośnienie dyskotek itp. imprez , to możliwości są nieograniczone, mnie bardziej chodziło o warunki domowe.

Pozdrawiam

Tomasz

teraz mam 170 między, 100 od tylnej ściany... 2,80 miejsce odsłuchowe...

Zamień na odwrotne proporcje: 2,80 pomiędzy i 1,70 odległość od bazy. Będzie ZNACZNIE lepiej.

Jeśli byłby brak ciągłości, to znaczy, że nie grają wystarczająco gęsto, dają małe obrazy pozorne. Ale i tak będzie lepiej.

Gość

(Konto usunięte)

Zamień na odwrotne proporcje: 2,80 pomiędzy i 1,70 odległość od bazy. Będzie ZNACZNIE lepiej.

Jeśli byłby brak ciągłości, to znaczy, że nie grają wystarczająco gęsto, dają małe obrazy pozorne. Ale i tak będzie lepiej.

Jest bardzo dobrze tak jak jest...Ale dzięki za propozycję...4 metry szerokości sceny jest ok, głębokość w kotłowni, więc też nie narzekam...Pozdrawiam :-)

Nie wiem jak może się pomieścić natłok instrumentów (np. w metalu), gdy kolumny są rozstawione na szerokość 170 cm???

Małe monitory potrzebują dużo więcej. Do tego metr od ściany (nawet jak tylna ścianka) i super scena. Ale co tam, wierzę :-)

Gość

(Konto usunięte)

ie wiem jak może się pomieścić natłok instrumentów (np. w metalu), gdy kolumny są rozstawione na szerokość 170 cm???

Mieści się bo są rozstawione na "scenie" a nie tylko na jednej linii między lub za kolumnami... Tak objawia się właśnie scena 3d...

Gość rydz

(Konto usunięte)

No to podajmy ustawienie kolumn , zweryfikujemy ile jest ustawień poniżej 180 cm , a ile powyżej . :)

Baza 250 cm , odsunięte od ściany na 110 cm mierząc od frontu kolumny .

..no to robimy test R-rozstaw miedzy kolumnami,S-ściana tak zwane plecy,B-baza odsłuchowa od kolumn,P -pokój, metraż.U mnie jest tak:

R-2,1 \ S-0,4\B-1,8\P-16

Dodam jeszcze ,że wolę siedzieć wewnątrz trójkąta ,bliżej kolumn.Niech każdy napisze te 4 parametry i zobaczymy

Jeśli wrażenie stereo i trójwymiarowej sceny bierze się z różnicy czasowej dotarcia dźwięku ze źródła (kolumny) do prawego i lewego ucha, to logiczne jest, że szersze rozstawienie pomaga w uzyskaniu oczekiwanego efektu.

Rozstaw 1,7 m, to równie dobrze można zsunąć obie kolumny do środka. Oraz dosunąć do ściany, to w naturalny sposób - przez odbicia - sprawimy, że będą grały głośniej. Dobre tricki, tylko chyba nie we właściwą stronę zmierzające...

To chyba jakaś sonowa deska. Cyklinowanie i lakier nowy by się zdał.

Rafał spostrzegawczy jesteś, tak przydała by się już renowacja tej podłogi

Pozdrawiam

Tomasz

Z tego co mi znajomy tłumaczył który ma u siebie podłogowe AP tam producent deklaruje że musi być pewna tolerancja opóźnienia dzwięku między tym który dociera z głośnika bezpośrednio do słuchacza a tym który dociera od głośnika i odbija się od ściany do słuchacza, domyślam się że po to by odbicie we wrażeniach akustycznych nie zamazywało pierwszego dźwięku. Więc tam proporcje ustawienia bazy i miejsca odsłuchu powinny mieścić się w tej tolerancji między opóźnieniami dźwięku.

Z ustawieniami trzeba poeksperymentować przecież każdy ma różne pomieszczenie i kolumny, no i przecież można woleć większą głębokość sceny jak szerokość a co za tym idzie pójdzie ustawienie. Słuchałem bazy na 1,35 m i ktoś mi co zrobi kiedy mi się tak podobało :) ?

Jaki oglądany obraz jest większy z TV 50` oglądany z 3m czy 40` z 2m ?

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

do@ ps39

Zazdroszczę tych 4 metrów więcej,odsunąłbym się metr w tył i spoko.Chociaż przez korytarz przejdę i mam pokój 24 kwadratowych, ze skosem .nie używany,stare meble,wszelkie starocie po tym jak mieszkałem w bloku.Może ten pokoj bym wykorzystał na salon odsłuchowy?Cholera,za bardzo lubię swój pokój i w tym problem.

Rafał spostrzegawczy jesteś, tak przydała by się już renowacja tej podłogi

Moi starsi mają identyczną, kładziona chyba jakieś 20 lat temu, pamiętam jeszcze jak w skapetach trzeba bylo tylko po niej łazić, bo lakier jeszcze sechł. :) Poszło z 7 warstw, ale po tylu latach trzeba i tak odświeżać. Twoja chyba więcej ma, widac naprawiana z grubsza :) i jakoś jakby sie rozłaziła. Ale i tak lepsze to sto razy jak panel. Cyklinujesz, lakieryujesz i znów spokój na lata. I wygląda, choć sosny za bardzo nie lubię.

?👈

Tylko w niektórych miejscach wygląda źle , z lupą trzeba pochodzić aby to ....., ogólnie lubię tą podłogę za klimat i ..... jest fajna a, że wymaga swojego nakładu i opieki to inna para kaloszy, da się wytrzymać ;-)

PS : szkoda że nie widziałeś tej podłogi jak kupiłem tą ...

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.