Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny BMN - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na forum są uzytkownicy kolumn BMN? S2, S3? Zaciekawila mnie ta skromna Polska marka. Szczególnie dlatego że mają w ofercie monitory na 22cm wooferze, a nie jak większość 165mm. Może ktoś się podzieli informacjami, czego sluchal i w jakim pomieszczeniu?

?👈

Czy na forum są uzytkownicy kolumn BMN? S2, S3? Zaciekawila mnie ta skromna Polska marka. Szczególnie dlatego że mają w ofercie monitory na 22cm wooferze, a nie jak większość 165mm. Może ktoś się podzieli informacjami, czego sluchal i w jakim pomieszczeniu?

Byłem o konstruktora osobiście i miałem możliwość posłuchania monitorów.Następnego dnia miałem podjechać i zakupić wybrany przeze mnie model.Coś jednak pokrzyżowało Nasze plany....bodajże ważny wyjazd.Tego samego dnia znalazłem na portalu aukcyjnym moje długo wyczekiwane Eposy ES 14.I stało się kupiłem....Wracając do tematu kolumny,których miałem możliwość słuchać były perfekcyjnie wykonane z dbałością o najmniejszy szczegół.Niestety nie pamiętam już symboli.Były to dwie podstawkowe konstrukcje różniące się jedynie gabarytami skrzynek.Z tego co pamiętam jeden monitor miał głośnik z korektorem fazy jakaś Vifa lub Seas.Jak zakupisz takie kolumny to za ewentualną przesiadkę na wyższy model dopłacasz jedynie za głośniki gdyż skrzynki są tej samej wielkości.

Co do dźwięku to przyznaję,że byłem pod wielkim wrażeniem możliwości akustycznych tych kolumn.Bardzo nasycona średnica,dobra góra i rewelacyjny bas.Stereofonia na najwyższym poziomie.Konstruktor posiada sprzęt Yamahy dlatego nie można było subiektywnie ocenić co te kolumny tak naprawdę potrafią pokazać.Po zakupie Eposów doszedłem do wniosku,że jednak są one lepsze od BMN. Myślę jednak,że w lepszym towarzystwie potrafiłby pokazać o wiele więcej niż w obecności Yamahy.Polecam te wyroby w tak atrakcyjnej cenie za nowe modele w naturalnym fornirze nie znajdziesz chyba nic lepszego.

De gustibus non est disputandum

Też mam piec Yamahy. Zastanawiam się nad najwyższym modelem S3 na głośnikach Seasa. Sa jeszcze tansze na Vifie i Scan speak. Monitory sa na 22cm wooferze, a podlogówki na 18cm. Ale niby podlogowe lepiej chodza w niższych rejestrach. Sęk w tym że mam blisko do kolumn dlatego też błądze jak ćma. W razie co Pan odpisał że mogę zwrócić więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie.

adedf7c57639037b28d3c4ec3b7f90a8_1.jpg

?👈

Też mam piec Yamahy. Zastanawiam się nad najwyższym modelem S3 na głośnikach Seasa. Sa jeszcze tansze na Vifie i Scan speak. Monitory sa na 22cm wooferze, a podlogówki na 18cm. Ale niby podlogowe lepiej chodza w niższych rejestrach. Sęk w tym że mam blisko do kolumn dlatego też błądze jak ćma. W razie co Pan odpisał że mogę zwrócić więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie.

Yamaha szału nie robiła.Zapewne to kwestia sprzętu i konfiguracji.Jednak z tego co mówił właściciel to podstawkowce bardziej energetyczniej radziły sobie z basem.Za pewne masz rację,że większe skrzynki potrafią ten zakres częstotliwości pokazać inaczej może nawet lepiej.Jeżeli mieszkasz blisko Bydgoszczy to musisz wpaść na odsłuch i wybrać odpowiedni model.Pokój odsłuchowy ma około 17-20 m.Siedziałem tam bardzo długo,nikt nie patrzył na zegarek,super atmosfera.

De gustibus non est disputandum

Seas to jest granie ale nie każdemu się spodoba, bas punktowy wybrzmiewająco krótki, szybki ale fakturowany i prawdziwy. Wysokie zależy od tweetera ale ten na jedwabiu jest dla mnie zajebisty

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Yamaha szału nie robiła.Zapewne to kwestia sprzętu i konfiguracji.Jednak z tego co mówił właściciel to podstawkowce bardziej energetyczniej radziły sobie z basem.Za pewne masz rację,że większe skrzynki potrafią ten zakres częstotliwości pokazać inaczej może nawet lepiej.Jeżeli mieszkasz blisko Bydgoszczy to musisz wpaść na odsłuch i wybrać odpowiedni model.Pokój odsłuchowy ma około 17-20 m.Siedziałem tam bardzo długo,nikt nie patrzył na zegarek,super atmosfera.

Ja bede bral do siebie, inaczej nie wchodzi nawet w gre. Akurat mi brzmienie mojej Yamahy odpowiada.

Ile sobie zyczy konstruktor za te paczki?

Na stronie producenta wszystko jest. Akurat te ze zdjecia sa najdroższe 4100zl, lakier fortepian +1000zl. Takie same pudla na Vifie i Scan Speak 3000zl. Itd. Większe monitory na 22cm tansze od podlogowek.

?👈

Masz pięć dni na odsłuch, potem możesz zwrócić.

Oczywiście lakierowane.

Wystarczy mi 20 minut. Nigdy nie przekonuje się do czegoś na siłę. Albo to jest to od pierwszych taktow, albo nie. Mam scisle sprecyzowane wymagania. Głównie chodzi mi o bas, bo z nim mam problem ze względu na małą odległość od kolumn.

?👈

Mialem stycznosc ok. roku temu z niekorymi ich produktami. Z perspektywy czasu zaluje ze nie kupilem b2 zamiast monitor audio rx2.

Bas to ich mocna, ale nie sztucznie uwypuklona strona mocy :)

Jaki masz metraz i co oczekujesz? Szybkosci, rozciagniecia itd.

Co do krotkiego odsluchu. To mnie kiedys zmylilo i wybieram teraz dokladnie odwrotnie. Jak cos zachwyca przez pierwsze minuty to trzeba wziac na to poprawke, bo na dluzsza mete moze meczyc ucho. Tak mnie zmeczyly rx2. Chyba ze odsluchy ograniczasz do kilkuminutowych odpalow - jak niestety ja teraz przez brak czasu.

P.S.

Sory za brak polskich znakow, ale poprzez telefon pisze

15m2, ale jestem basolubem. Obecne KEF R300 mi odpowiadają w prawie pełnym zakresie. Brakuje mi tylko tego najniższego basu, niby jest ale tylko garstka. Więc kombinuje. Cos na większym wooferze z przednim BR.

?👈

Ja bede bral do siebie, inaczej nie wchodzi nawet w gre. Akurat mi brzmienie mojej Yamahy odpowiada.

Na stronie producenta wszystko jest. Akurat te ze zdjecia sa najdroższe 4100zl, lakier fortepian +1000zl. Takie same pudla na Vifie i Scan Speak 3000zl. Itd. Większe monitory na 22cm tansze od podlogowek.

Sama yamaha nie brzmi. Gra caly system. Musiala Ci sie podobac w jakims konkretnym zestawieniu. Skaro tak owe juz bylo, to po co kombinowac? Moze jednak cos w brzmieniu nie pasowalo tak do konca?

15m2, ale jestem basolubem. Obecne KEF R300 mi odpowiadają w prawie pełnym zakresie. Brakuje mi tylko tego najniższego basu, niby jest ale tylko garstka. Więc kombinuje. Cos na większym wooferze z przednim BR.

Niestety ten seas nie ma niskiego basu, ja musze sie wspierac subem na SBAcoustic 10', jezeli nie chcesz suba to powinieneś poszukac kolumn z 8' SS revelatora to jest konkretny basior bardzo mocno fakturowany

15m2, ale jestem basolubem

W takim razie fizyki nie oszukamy, przyda się konstrukcja 2,5 drożna lub 3 drożna. Chociaż, Dali 103 grały u mnie super nawet bas był "duży". Wymiary chyba mają podobne do BMN S2.

Wiem że szukasz kolumn, ale delikatnie zasugeruje Ci pobawienie się z innym wzmacniaczem. Najlepiej spróbować z lampowym, większość ich w zakresie niskich to potęga.

W takim razie fizyki nie oszukamy, przyda się konstrukcja 2,5 drożna lub 3 drożna. Chociaż, Dali 103 grały u mnie super nawet bas był "duży". Wymiary chyba mają podobne do BMN S2.

Wiem że szukasz kolumn, ale delikatnie zasugeruje Ci pobawienie się z innym wzmacniaczem. Najlepiej spróbować z lampowym, większość ich w zakresie niskich to potęga.

Słuchałem obecnej konfiguracji w innym pomieszczeniu i bas mial zejscie, problemem jest pomieszczenie, ale może chociaż trochę przeskocze to kolumnami. Wzmak już nie wiele tu da, wykrzesalem z R300 chyba prawie wszystko.

BMN S2 maja aż 22cm, ale spytalem konstruktora ktore lepiej sobie radzą z niskim basem. Bo jednak skrzynka też ma znaczenie.

?👈

BMN S2 maja aż 22cm, ale spytalem konstruktora ktore lepiej sobie radzą z niskim basem. Bo jednak skrzynka też ma znaczenie.

S3 będą lepiej dysponowały zejściem, przynajmniej tak wygląda to na pierwszy rzut oka. Chyba, że jest tam wstawiona jakaś przegroda ograniczająca litraż, a reszta np. na balast.

Siema.

Mój znajomy ma model S2. Słucha tego w połączeniu z starą końcówką Sharewood na zmianę z starymi kolumnami Grundiga, które są 2x większe i twierdzi, że brzmienie BMN wcale nie jest mniejsze na co by wskazywały wymiary fizyczne. Basu troszkę mniej tego niskiego, ale reszta jest bardzo uniwersalna muzycznie.

Wziołem S3, w przyszłym tyg. będą to sobie porównam do swoich Kefów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Mam nadzieje że będzie lepiej, zobaczymy. Niestety tak to jest z pomieszczeniami. Bliskość do kolumn to zabójstwo dla niskiego basu.

?👈

Tu nie ma tajemnic, tam jest seas ca22rnx i kefy sa po prostu mocniejsze na niskim basie ale nie lepsze jakosciowo!

Mam nadzieje że będzie lepiej, zobaczymy. Niestety tak to jest z pomieszczeniami. Bliskość do kolumn to zabójstwo dla niskiego basu.

Nie prawda, problemem jest brak lokalizacji i mody wlasne takiego pokoiku. Koleda ma pokoj 7x4m a kolumny 1,5m od odsluchu i jest zajebiscie po prostu.

Dodam ,ze bedzie zajebiscie brzmiec gitara basowa i niski wokal ala cohen itp.

Zobaczymy co tam wyjdzie z tego. Najwyżej pojadą z powrotem, po to je wziąłem.

Nie prawda, problemem jest brak lokalizacji i mody wlasne takiego pokoiku. Koleda ma pokoj 7x4m a kolumny 1,5m od odsluchu i jest zajebiscie po prostu.

No nie wiem. Ja powiem tyle że z 10lat temu kumpel kupił Heco Victa 800 za 800zł para. Stały kilka lat na dłuższej ścianie pokoju, bas był tragiczny, nie dość że dudnił, to i nie miał zejścia. Ostatnio postawił kolumny na krótkiej ścianie i rezultat jest taki że te kartonowe kolumny za 800zł chodzą niżej jak moje Kefy za 5tys zł.

?👈

Rafal ale ten 22cm seas ma wybitny bas, malo kolumn slyszalem z takim specyficznym brzmieniem. Jego wada lub zaleta to delikatność wybrzmienia

No nie wiem. Ja powiem tyle że z 10lat temu kumpel kupił Heco Victa 800 za 800zł para. Stały kilka lat na dłuższej ścianie pokoju, bas był tragiczny, nie dość że dudnił, to i nie miał zejścia. Ostatnio postawił kolumny na krótkiej ścianie i rezultat jest taki że te kartonowe kolumny za 800zł chodzą niżej jak moje Kefy za 5tys zł.

To jest typowy efekt rezonansu pomieszczenia, wybija jedna stala czestotliwosc nawet o 10db w efekcie nie slychac innych Hz pobliskich i masz efekt jednostajnego basu

To jest typowy efekt rezonansu pomieszczenia, wybija jedna stala czestotliwosc nawet o 10db w efekcie nie slychac innych Hz pobliskich i masz efekt jednostajnego basu

Rafal ale ten 22cm seas ma wybitny bas, malo kolumn slyszalem z takim specyficznym brzmieniem. Jego wada lub zaleta to delikatność wybrzmienia

W BMN S3 siedzi mniejszy Seas.

To chyba ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.