Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch RP-280F & Onkyo TX-NR656

shadolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

po przeczytaniu dziesiątek artykułów w necie na temat rożnych zestawów grających, postanowiłem napisać wątek na forum, aby upewnić się co do prawidłowego wyboru.

ZAŁOŻENIA:

- pomieszczenie: ~31m2

- obecnie w pomieszczeniu zamontowane są głośniki podsufitowe, zgodnie ze schematem na rysunku (2x jamo IC 206 LCR FG)

- sprzęt głównie będzie służył do odsłuchu muzyki czasem do kina domowego

- na tarasie obok, wyprowadzone są kabelki na dodatkową strefę muzyki (czasem będzie używana)

- muzyka jaka będzie grana to przede wszystkim rock, ale często będzie pojawiać się np. hans zimmerman. czasem jazz, house

KONFIGURACJA

Kolumny:

miejsce 1. Klipsch RP-280F lub Klipsch RP-280F (efektywność i żywiołowość)

miejsce 2. JBL 280 lub JBL 290 (cena vs możliwości)

miejsce 3. jamo c97 (niezłe możliwości i bardzo ładny design)

Amplituner:

miejsce 1. Onkyo TX-NR656 (funkcjonalność, wysokiej jakości podzespoły, w połączeniu z Klipsch, nie trzeba drogich elementów wzmacniających co plasuje ten zestaw na pierwszym miejscu)

miejsce 2. Denon AVR2300

miejsce 3. Yamaha 681

Serdeczna prośba o waszą opinię i zdanie. Odsłuch będę przeprowadzał w najbliższy weekend.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129119-klipsch-rp-280f-onkyo-tx-nr656/

Dzień dobry.

zacznę od elektroniki. Moim zdaniem warto skupić się na amplitunerze Onkyo TX-NR656 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr656.html). To bardzo nowoczesne, mocne i oferujące dobrą jakość urządzenie, naprawdę warte swojej ceny. W tym przypadku nie szukałbym już niczego innego, chyba że budżet pozwoli na zakup wyższego modelu TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html), dającego kolejny duży przeskok jakościowy w górę.

Kwestia kolumn - Klopsch moim zdanem będzie opcją najlepszą. Seria Reference Premiere oferuje oczywiście dynamiczny, otwarty, taki koncertowy dźwięk, jednak znacznie lepiej radzi sobie z wypełnieniem, spójnością co wpływa korzystanie przy odsłuchu muzyki. To moja rekomendacja. Ewentualnie jako alternatywa zwróciłbym uwagę na francuskie kolumny Focal Chorus 726 (http://q21.pl/focal-chorus-726.html). To także dynamiczne, otwarte, szybkie granie.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Klipscha nie polecam nikomu, sam je mam i planuje się ich pozbyć, jeden wielki jazgot, delektować się muzyką się na tym nie da.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Klipscha nie polecam nikomu, sam je mam i planuje się ich pozbyć, jeden wielki jazgot, delektować się muzyką się na tym nie da.

hehe to sprzedaj koledze :)

ja mam 260tki ponad rok i polecam, ale wazne jest żeby samemu posluchac i sie zdecydowac, kazdy ma swoje ucho i kazdy czego innego oczekuje. Ja wiedzialem, ze lubie sluchac skraje (lata 90 i winap z presetem rock ;)). Po opiniach w internecie sądziłem, ze Klipsze moga mi pasowac i zawsze podobaly mi sie te rude ... przetworniki ;P. Poczatkowo byly poza budzetem ;/. Pojechalem na odsluch kolumn, Pan bardzo polecal amp Yamahy (w sumie firma dobra, czytalem ze muzykalne, duzo opcji dodatkowych). Podlaczylismy do tego jakies Jamo w budzecie, potem poprosilem o 260 i decyzja padla :) Moze i glupie ale stwierdzilem, ze innych kolumn juz nie chce sluchac :) :) ALE .... nie kupilem tej Yamahy (jakis amp vXXX za ok 3k PLN na ten czas czyli nie jakies badziewie) !!! Klipshe na niej graly wlasnie krzykliwie, poczatkowo wydawalo sie to super tzn. pierwsze dzwięki to "taka czystosc dzwieku", blachy perkusji no po prostu super rozchodzily sie po pomieszczeniu. Ale byla mozliwosc posluchac innych to finalnie padlo na Harmana - w sklepie sluchalem chyba na 270 albo nawet na 170, finalnie kupilem 370 (bez odsluchu). Wrażenia byly takie, ze gora byla slabsza, ale też mniej krzykliwa, (nie znam sie jak to dokładnie opisac :)) ale równiż niskie-srednie tony byly inne i mi to bardziej pasowalo. Wahania byly spore bo jednak Harman w porownaniu z Yamaha to pod wzgedem wyposazenia byla przepasc ale postawilem na dzwiek i nie żałuje po tym czasie.

Takze najwazniejsze isc posluchac i dobrze dobrac kolumny do amplituneram no i wlasnych preferencji :)

Cofniety środek + skraje pasma dają specyficzny dzwiek, gdyby nie ten cofniety środek brzmienie byłoby ładnie wypełnione a tak to słuchajac tych kolumn czegoś niestety brakuje i coś przeszkadza

House jeszcze się fajnie na nich słucha, ale bardziej ambitna elektronikę niestety degraduja

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Cofniety środek + skraje pasma dają specyficzny dzwiek, gdyby nie ten cofniety środek brzmienie byłoby ładnie wypełnione a tak to słuchajac tych kolumn czegoś niestety brakuje i coś przeszkadza

House jeszcze się fajnie na nich słucha, ale bardziej ambitna elektronikę niestety degraduja

no zgadza sie, ze grają skrajami ale jakbys podciagnal srodek to bylaby plaska charakterystyka i bylyby to zupelnie inne kolumny i powiedzialbys, ze bas nie taki albo źle grają w house ;) Jak wspominalem, dawno temu dgy jeszce uzywalem winampa to podstawa byl ten preset + lekkie obnizenie wysokich i niskich wzgędem oryginału (mniej wiecej 60, 14k, 16k obnizone do poziomu 170)

2vi3wyb.jpg

i wlasnie tak własnie graja Klipsche. Jak chcesz miec płaska charakterystyke to kup monitory studyjne :)

Nie wiem co to znaczy ambitna elektronika ale u mnie zarowno rock typu RATM, QOTSA jak i elektronika typu Prodigy, Chemicals Broters, Fat Boy Slip rapsy typu Run The Jewels czy nawet metal jak znaleziona na tym forum wczoraj Gojira gra po prostu zajebiscie i góra w ogole nie przeszkadza, a dół i niskie srednie ummmm :).

Ale tez może być tak, ze masz krzykliwy wzmacniacz/ampli i tą charakterystyke jeszcze podbijasz co moze byc nie do zniesienia tak jak pisalem o tej Yamaszce. I jeszcze sprawa pomieszczenia ale i moje jest kiepskie :)

spoboj serio inny sprzet - co masz w ogóle ? (albo chociaz obniz wysokie na korektorze w apli)

Kiedyś znajomy wysłał mi wykresy Klipscha

Ukryta Zawartość

Mnie irytuje to w tych kolumnach że dźwięki które dajmy na to melodie znajdujące się na wycofanej średnicy grają bardzo cicho na tle tych z podbitego pasma, akurat w utworach które podałeś ciężko jest to wychwycić, ja słucham stary trance oraz pochodne tego gatunku, na pewno żadnej siekaniny, niestety mi w tym utworach brakuje magii, hip hopu czy popu słucha mi się bdb i niczego nie brakuje. Mam Amplituner Yamaha ale mam podłączony DAC pod wejście "zewnętrzny dekoder", a Yamaha tylko wzmacnia otrzymany dźwięk,kirdy puszczam przez yamahe po optyku to sypie sama Góra nie da się słuchać, mam zamiar dać im szansę biorąc na testy nada 356, na pewno opiszę to na forum. Nie używam żadnych EQ niestety bardzo to degradaduje dźwięk zwłaszcza na tych kolumnach które są bardzo czule.

Ukryta Zawartość

Kiedyś znajomy wysłał mi wykresy Klipscha

Ukryta Zawartość

Mnie irytuje to w tych kolumnach że dźwięki które dajmy na to melodie znajdujące się na wycofanej średnicy grają bardzo cicho na tle tych z podbitego pasma, akurat w utworach które podałeś ciężko jest to wychwycić, ja słucham stary trance oraz pochodne tego gatunku, na pewno żadnej siekaniny, niestety mi w tym utworach brakuje magii, hip hopu czy popu słucha mi się bdb i niczego nie brakuje. Mam Amplituner Yamaha ale mam podłączony DAC pod wejście "zewnętrzny dekoder", a Yamaha tylko wzmacnia otrzymany dźwięk,kirdy puszczam przez yamahe po optyku to sypie sama Góra nie da się słuchać, mam zamiar dać im szansę biorąc na testy nada 356, na pewno opiszę to na forum. Nie używam żadnych EQ niestety bardzo to degradaduje dźwięk zwłaszcza na tych kolumnach które są bardzo czule.

Ja teraz tez nie uzywam EQ i nie chodzilo mi o uzywanie na stałe tylko o tymczasowe obniżeniem "treble" do testow tylko. Albo moze tez moje uszy są mniej wrażliwe :)

Ciekawy jestem prób z Nad'em sam tez sie zastanawialem nad pozyczeniem bo jednak opinie są takie, że wzmacniacz stereo to jednak znacznie lepszy wybór do muzyki niz amplituner kina. Ale jeszcze nie mialem okazji.

btw. To wejscie procesora, o ktorym piszesz to HT-baypas ? tzn omija całkowicie przedwzmacniacz aplitunera i używa tylko koncowki mocy ? Wydawala mi sie to spoko opcja na przyszlosc, zeby nie przelaczac kabli miedzy kinem i stereo gdybym sie zdecydowal :) (NAD'y np nie mają z tego co patrzylem)

Ukryta Zawartość

DjTechnics jednak Twoje RP250 a założone tutaj w wątku RP280 to inne konstrukcje.

model RP250 jest średnio udany ze względu na wielkość głośników basowych do wielkości skrzynki.

Klipsch miał już pewien problem ze starszym modelem R52II. Taki segment rynku jest ważny gdyż są to małe kolumny podłogowe ze sporym basem. Jednak prawdziwe kolumny Klipscha które firmuje i reklamuje mają duże przetworniki.

Shadolf odpuść sobie Denona jego funkcjonalność multistrefowa oraz możliwości konfiguracji stereo są obecnie słabsze niż kiedyś, lepszym wyborem jest Marantz SR5010 czy SR5011 lub właśnie wspomniany 656.

Co do kolumn weż jeszcze pod uwagę większe Heco Music Style 1000 i Magnat Quantum 757.

Skąd jesteś? Zapraszam do nas na odsłuch podłączymy Ci kolumny pod zakładane amplitunery i sam stwierdzisz który sprzęt jest dla Ciebie.

Pozdrawiam i zapraszam

Słuchałem 280* nie mają takiego spieprzonego środkowego pasma jak 250 lecz ostro siekaly górę i to nawet bardziej niż moje.

Warto połączyć np RP280 z lampą, nawet najprostszą na EL34. Magia.

Też o tym słyszałem ale jak w takim połączeniu zachowa się góra pasma???

Przy tych Klipschach niewiele płyt da się słuchać bez regulacji sopranu nawet mając bardzo przyciemnioną resztę systemu. W tych kolumnach nie znosiłem cykania talerz, zwłaszcza w starych nagraniach. Trzeba było regulować sopran na wzmacniaczu. Nie wiem jak grają rp250 i rp280 ale moje rp260 grają dokładnie jak na wykresie w tym niemieckim teście. Te pasmo tak właśnie słychać. W odróżnieniu od Polk Audio RTI oraz Paradigm 11v7 te klipsche mają wypełniony środek pasma. Problemem jest góra, może nie tyle jej podbicie co wyostrzenie. Pytanie czy lampa jest wstanie do tego stopnia złagodzić górę żeby dało się tego normalnie słuchać.

Żadna przyjemność słuchania muzyki gdy w utworze silnie dominuje cykanie, fajnie się słucha kiedy tak sobie cyka w tle... Ja szczerze odradzam autorowi te kolumny, po co ma się męczyć jak my z Krzyśkiem się męczymy.

Kolumny Klipsch grają niewątpliwie zadziorną i wysuniętą gorą, jednak takie granie jest bliskie dużej grupie ludzi. Jest też pożądane w filmach. Jesli ktoś tego nie lubi to jest tysiąc innych producentów robiących kolumny.

Co do lampy, to ona zaokrągla górę pasma, wbrew powszechnej opinii nie powoduje jej wycofania ale złagodzenie i wyprofilowanie. Warto odsłuchać. Jeśli to dalej nie ta barwa, to nie ma się nad czym zastanawiać i trzeba je odrzucić przy wyborze.

Jak to mówią na zagranicznych forach. Liked the Klipsch for movies, hated them for music...

• 2 miesiące później...

Coś mi ten wykres pomiarowy nie pasuje do RP260. Wynika z niego, że ustawiajac kolumny prosto do ścian pod katem 30st (niebieska linia) mamy raczej wyrównana charakterystyke a nawet lekko wyeksponowana srednice - 1khz - 83dB przy górze 10-15khz na poziomie 80dB a sam bas podbity powyzej 100hz. Coś te pomiary wg. mnie nie do konca oddaja rzeczywistosc. Sluchajac tych kolumn wyraznie slychac wzmocnienie basu ale tego najnizszego 50-100hz a nie kartonowego powyzej 100hz tak jak wynika z tego wykresu. Gora pasma tez gra wyraznie glosniej niż srednica, napewno nie jest to rowny poziom tak jak wynika z wykresu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Coś te pomiary wg. mnie nie do konca oddaja rzeczywistosc

No i to się tyczy większości pomiarów.

Spróbuj zmierzyć poziom głośności pasma 30Hz a później tego 10 000 Hz. Jak na decybelomierzy będziesz miał ta samą wartość w dB to jak myślisz które pasmo będzie dla Ciebie bardziej słyszalne?

Pobór prądu elektroniki 50 W w pomiarach na wyjściu 2x35 W.

Więc te wszystkie pomiary no można na nie patrzeć ale troszkę z dystansem.

Pozdrawiam

Jasne tylko ze pomiary z audio.pl w miare oddaja to jak kolumna gra w rzeczywistosci. A tu wykres ni jak sie ma do rzeczywistego brzmienia klipscha. Z niego wynika ze ta kolumna powinna grac wyeksponowana srednica, podbitym wysokim basem i bardzo wycofana gora pasma :-D

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.