Skocz do zawartości
IGNORED

przewody we wzmacniaczu czy warto?

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

jestem posiadaczem wzmacniacza Fisher CA7700, jest to dosc stary wzmacniach, wewnatrz tegoz wzmacniacza polaczenia miedzy plytkami wykonane sa z nieznanego mi materialy, ani nie wyglada mi to na miedz ani na aluminium, ma dzinwna srebrzysta barwe, pozatym te przewody sa bardzo cienkie. Pytanie moje brzmi: czy mial ktorys z panow do czynienia z tym wzmacniaczem, i czy wymiana przewodow na grubrze moze przyniesc poprawe dzwieku? chodzi glownie o ocieplenie basu bo jest raczej bardzo suchy i nie schodzi za nisko

https://www.audiostereo.pl/topic/12906-przewody-we-wzmacniaczu-czy-warto/

przecież już się w nim wypowiedzieliśmy, tylko był na zakładce stereo.

zmień kondensatory i przewody końcówka mocy - wyjścia głośnikowe. u mnie różnica była zdecydowanie warta nakładów.

kondensatory dałem badziewiaste, samsunga - koszt około 40 zeta (a było ich ze 30ci)

sprzęt to radmor 5102 z 1980 roku. co się porawiło po zabiegu? wsztystko :)

kable dałem głośnikowe, ale teraz szukam jakiś dobrych ekranowanych - np z technokabla na wymianę

• 2 tygodnie później...

zrobilem tak jak beerfan polecil a moj wzmacniach to Fisher CA7700, wymienilem kondensatorki na Jaccony, nawet udalo mi sie zdobyc te o mniejszej impedancji (zmartwilo mnie to ze ludziki nie chca ich kupowac jak stwierdzil sprzedawca bo sa za "dobre" czytac: wytrzymuja dluzej niz zwyklaki, a to oczywiscie zle jak mowia panowie naprawiajacy telewizorki), narazie sie jeszcze wygrzewaja ale jest juz widoczna zmiana w brzmieniu, gory bylo zawsze sporo ale teraz jest ona czystsza i bardziej detaliczna, natomiast dol pasma sie troszke poszezyl ale myslalem ze bardziej, pobawie sie jeszcze z przewodami od koncowek mocy do gniazd glosnikowych

pozdrawiam i dzieki za wpisy

Tomash

pwnoego dnia rano włączysz fishera i Twoim uszom objawi się super basik - niech się tylko wygrzeje...u mnie to trwało około 2 tyg grania 12h/dobę.

Wymiana kabli do końćsówek ma sens, przy głośnym graniu mniej zniekształca. I ponoć warto też dać lepsze kable od zasilania do końcówki.

pozdrawiam i cieszę się, że się udało.

jestem ze polic a kondzie kupilem w szczecinie, zapomnialem jak sie sklepik nazywa ale jest niedaleko karefura w podpiwniczeniu, a dalem za te kondzie smieszna sumke 11zl a bylo ich 43 sztuki, co do przewodow to sie jeszcze zastanawiam nad przekrojem jaki zastosowac no i czy drut czy plecionke, moze doradzicie w tej kwesti, pozdrawiam

witam

kondziolki sie jeszcze kasztaltuja chyba, a pisze tak bo juz dzwiek sie nie zmienia przynajmniej na gorze moze dol lekko sie poszeza, przewody tez wymienilem od koncowek mocy do gniazd glosnikowych

teraz wpadl mi nowy pomysl do glowy aby wymienic te wielkie kondensatory filtrujace zasilanie no i mostek prostowniczy na jakis wysoko amperowy, podobno zmniejsza to spadki napiec na mostku i ozywi troche pradzik

co o tym sadzicie?

pozdrawiam

kondensatory możesz wymienić jeśli nie mają już pojemności. Nie puszczaj żadnej muzy tylko na cicho daj wzmak na full - jeśli słyszysz głośne buczenie to te kondy wymień, jeśli jest słabe to możesz zostawić

Co do zasialnia to było to już poruszane. Z tym zasilaniem to lepiej jednak nie ruszać, bo efekty są różne a taka zabawa to już wyższa szkoła jazdy (końcówki mogą się wzbudzać, coś sfajczyć i mogiła będzie). Co najwyżej zmień diody na sprawniejsze - taki temat też już był

witam

dzisiaj wymienilem kondensatory w zasilaniu z 2x6800 na 2x10000 uf oraz przewody zasilajace i po troche wymieniam sygnalowe, i tak sie zastanawiam jak dlugo te wielkie kondzie beda sie ksztaltowac, dziwie sie ze nie slychac narazie wielkich roznic w dzwieku

bo poprzednie 6800uF były dobre :) te co założyłeś pewnie szybciej pracują. Jakieś dwa tygodnie pracy 12g/dobę powinno je wygrzać

możesz napisać co się dokładnie poprawiło/zmieniło? i jakie sygnałowe wkładasz (średnica, firma, gdzie i po ile kupiłeś)

pozdr

wlasnie tak myslalem ze moze ten orginalny byl dobry ale co tam bedzie nowe doswiadczenie, a sygnalowe mam jakies zwykle juz ale to ze starego nabytku jeszcze wiec sprawdze co sie na nich zmieni bo orginalnie byly jakies stalowki jak nitka grube :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.