Skocz do zawartości
IGNORED

Esoteric DAC

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie napisałem że bazują na tych samych mechanizmach? Odniosłem się jedynie do awaryjności.

Sugerował to kontekst. Jest to oczywiście bzdura - awaryjność modeli 8Pi i Puccini ma się do siebie tak, jak awaryjność Harleya do Hondy. Oczywiście - motory obu marek się psuja. Tylko że Honda znacznie rzadziej.

W przypadku dCS 8Pi awaryjność była ... 100%. W późniejszym etapie, dCS zaprojektował kit który pozwalał wymienić ten mechanizm (już nie pamiętam co to było - albo Sony albo Philips) na Esoterica VOSP.

Mechanizmy VOSP Esoterica w Puccinim nie są niezniczszalne, ale psuja się nieporównywalnie rzadziej, dokładnie tak samo jak inne odtwarzacze wykorzystujące ten mechanizm - Soulution, CH Precision, Playback Designs czy Esoteric własnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ewidentna bzdura. Oba odtwarzacze bazują na zupełnie innych mechanizmach. W Pucciinim jest mechanizm Esoteric VOSP.

Elgar to był przepakowany studyjny dCS950.

Puccini to już zupełnie inna generacja produktów (10 lat młodsza). W Puccinim siedzi to samo co w Scarlattim, minus jeden zasilacz.

W ogóle Debussy / Puccini / Paganini / Scarlatti to dokładnie to samo, tylko w innych obudowach.

Różnica polega na ilości opcji:

- Debussy ma USB

- Puccini ma naped CD

- Paganini i Scarlatti mają Firewire w miejscu USB.

- Scarlatti ma dodatkowo jeszcze jedno (drugie) trafo.

Powiedzmy sobie to szczerze. dcs to przereklamowany marketing.

Podobnie jak magico, dartzeel i parę innych avalonów ;)

Sugerował to kontekst. Jest to oczywiście bzdura - awaryjność modeli 8Pi i Puccini ma się do siebie tak, jak awaryjność Harleya do Hondy. Oczywiście - motory obu marek się psuja. Tylko że Honda znacznie rzadziej.

W przypadku dCS 8Pi awaryjność była ... 100%. W późniejszym etapie, dCS zaprojektował kit który pozwalał wymienić ten mechanizm (już nie pamiętam co to było - albo Sony albo Philips) na Esoterica VOSP.

Mechanizmy VOSP Esoterica w Puccinim nie są niezniczszalne, ale psuja się nieporównywalnie rzadziej, dokładnie tak samo jak inne odtwarzacze wykorzystujące ten mechanizm - Soulution, CH Precision, Playback Designs czy Esoteric własnie.

Elb przeczytaj co napisałem "Puccini jest mocno poprawiony ale nadal mogą się przydarzyć egzemplarze z wyskakującymi błędami."

Awaryjność Pucciniego jest o niebo mniejsza ale znam kilka przypadków gdy odtwarzacz miał drobne awarie lub pokazywał błędy odczytu. Dlatego o tym napisałem. Oprócz tego należy wspomnieć, że jest to najładniejszy DCS jaki widziałem. Poniżej foto mojego egzemplarza.

W późniejszym etapie, dCS zaprojektował kit który pozwalał wymienić ten mechanizm (już nie pamiętam co to było - albo Sony albo Philips) na Esoterica VOSP.

W P8i siedział napęd Philipsa. Soniak był w Verdi La Scala. Moim zdaniem mogli dać jednostkę Linna jak w 1000 Maka, działanie tego napędu jest obłędnie szybkie i precyzyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58347-0-18549200-1474619431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Delius Plus juz się sprzedał. Został Delius o numerze 04849.

Pozdro

Panowie Trilok i bum1234. proszę na temat bo palec na klawiszu już mnie świerzbi.

Muszę przewietrzyć mój system…

Ten Delius Plus juz się sprzedał. Został Delius o numerze 04849.

Pozdro

Panowie Trilok i bum1234. proszę na temat bo palec na klawiszu już mnie świerzbi.

Będzie Ci ciężko go później sprzedać w Polsce. We Wrocławiu znam właściciela D70 jak coś to prześlę namiar na PW.

Zwykły Elgar nie ma wejścia zegarowego. Ma go dopiero wersja PLUS. Niech Ci prześle zdjęcie tylnej ścianki tego deliusa dla pewności.

Przesłał. Jest bez łącz do DSD. Stąd znam numer. Mieli dwie sztuki, Plusa sprzedali.

Kontakt do Wrocławia już mam. Musze posłuchać, także w swoim systemie. Tanio niestety nie jest.

Pozdro

OK, jak nie dSC i nie Esoteric to jakimi jeszcze DACkami z wyższej półki powinienem sie zainteresować?

Dla przypomnienia ma mieć wejście zegara.

Pozdro

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Każdy nabrany tak będzie pisał ;)

Na jakich słuchawkach to stwierdziłeś ?

Powiedzmy sobie to szczerze. dcs to przereklamowany marketing.

Podobnie jak magico, dartzeel i parę innych avalonów ;)

....

• 1 miesiąc później...
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Posłuchałem Esoterica D-70. Na pewno nie jest to analityczny suchotnik. Bardzo dobre granie.

Piotr, dlaczego Ty właściwie szukasz innego Daca ...masz AN 4 i kilka innych ...znudziły się czy chcesz iść w inną stronę ?

Analogu z CD i tak nigdy nie osiągniesz ...to se ne da...;)

Piotr, dlaczego Ty właściwie szukasz innego Daca ...masz AN 4 i kilka innych ...znudziły się czy chcesz iść w inną stronę ?

Analogu z CD i tak nigdy nie osiągniesz ...to se ne da...;)

Jak to czego, tego co wszyscy. Coraz więcej rozdzielczości w połączeniu z jak najlepszą barwą :) Czyli połączenia starego i nowego. Jeśli nie jest zadowolony do końca z AN i powtarza się temat "nowoczesnego" Mytka tzn wiadomo czego szuka :)

Czego szukam? Barwy Atlantica Fikusa czy mojego AN oraz wejścia zegara, które jeszcze bardziej wygładzi mi dźwięk.

W analogu osiągnąlem już top, teraz pora na cyfrę :).

Właśnie wyczytałem że dCSy mają na DoP na wejściach SPDIF. Jestem baaaardzo na tak. Tego potrzebuję.

Jest do kupienia Esoteric D-03 za 3900 EUR oraz dCS Paganini za 5500 EUR.

I dalej... masz babo placek

Szymon, jakiego Ty masz DACa w tej chwili u siebie?

Kto do mnie przyjedzie na odsłuch z dCSem? Dobry malt będzie zrobiony, obiecuję.

Pozdro

Czego szukam? Barwy Atlantica Fikusa czy mojego AN oraz wejścia zegara, które jeszcze bardziej wygładzi mi dźwięk.

Jakbyś jednak pozostał przy AN to mogę dać Ci kontakt do człowieka, który sporo ich "podniósł" do wyższego levelu. Polecał mi go zresztą W.SZ. w kontekście zakupu nowego AN, co warto mu ewentualnie zmienić :) Właśnie daje mu mojego 2.1x balanced na "podniesienie wersji".

Właśnie wyczytałem że dCSy mają na DoP na wejściach SPDIF. Jestem baaaardzo na tak. Tego potrzebuję.

Jest do kupienia Esoteric D-03 za 3900 EUR oraz dCS Paganini za 5500 EUR.

I dalej... masz babo placek

Szymon, jakiego Ty masz DACa w tej chwili u siebie?

Kto do mnie przyjedzie na odsłuch z dCSem? Dobry malt będzie zrobiony, obiecuję.

Pozdro

Obecnie mam 6-7 przetworników :)

Najciekawsze to oczywiście DCS Vivaldi, Forsell Air Reference (jego kopia to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i McIntosh MCD 1000. Każdy z nich to kunszt i bardzo ciekawy projekt wykonania. Z daczków, które dobrze wspominam to jeszcze VAC DAC mk2 z plebejskim scalaczkiem Philips SAA7323 i Sonic Frontiers processor 3.

Moim zdaniem pożycz Debussego, ma go RafałM i Grzesiek z 16Hz. Może skuszą się na kieliszeczek :)

DCS to piekielnie trudne w aplikacji sprzętowie ale jak go poskromisz to jest urządzeniem docelowym.

Odnośnie Esotericów z serii P70/D70 to pisałem, że nie jest to obecna "beznamiętna sieczkarnia". Transport jest jeszcze lepszy od przetwornika.

Ukryta Zawartość

Jakbyś jednak pozostał przy AN to mogę dać Ci kontakt do człowieka, który sporo ich "podniósł" do wyższego levelu. Polecał mi go zresztą W.SZ. w kontekście zakupu nowego AN, co warto mu ewentualnie zmienić :) Właśnie daje mu mojego 2.1x balanced na "podniesienie wersji".

Z 4-ki nie zrobisz już lepiej. Upgrade na PCM1704 mam i mi sie nie podobał. Wymieniłem receiver i filtr. Teraz mozna tylko dopieszczać wachlujac lampami. No chyba, że ktoś chce ingerować w pomysł i topologię układu.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.