Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz ... tylko jaki?

Passion22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Posiadam kolumny Klipsch Rf62. Zasilane są obecnie starym wzmacniaczem Pioneer A 757. Chcę go wymienić gdyz potrzebuje sterowanie pilotem , oraz z tego względu , że oglądam na tym zestawie filmy to chciałbym dodatkowo podłączyć subwoofer aktywny, więc szukam czegoś co ma też takie wyjście na suba.

Pomieszczenie to 20m2. Muzyka jakiej słucham to w większości Rock, Heavy metal, Pop. Chciałbym aby wzmacniacz grał z dobrym dociążeniem niskich tonów i z dobrą średnicą, czyli cieplej.

na początku myślałem nad NAD 326 , ale czytając różne opinie zwróciłęm uwagę na Onkyo A 9050. I tutaj są podzielone opinie. Jedni piszą , że gra ten wzmacniacz jasno , a nie którzy , że cieplej. Szczególniena na forach audio w UK znalazłem różne wypowiedzi odnośnie tego wzmacniacza , że gra z większym dociążeniem i bardziej ocieplonym dźwiękiem niż NAD. O to jeden z przykładów:

Cytuję {mowa tu o Nad 326}:

"Sent the NAD back and replaced it with the Onkyo S9050.. What a world of difference. Couldn't be happier. The NAD was just too bright for my ears and had to turn the bass control to max to get some respectable bottom end. I'm sure a sub would do it justice.. I found the NAD to be super source sensitive

Every source , from cd to tv to mp3, all needed immense tweaking to find a sweet spot. Perhaps my JBL S3810 II weren't a good match forc fthe NAD .

On the other hand, the Onkyo has plenty of bottom end, even with direct bypass of tone controls. The amp is much warmer than the NAD. Source friendly no matter what I threw at it. Bass, mids and highs all sounded clean and dynamic. The phase boost management adds a nice feature that doesn't color the sound either. I've used it in bad source recordings that lacked depth and the PB manager brought more dynamic detail to poorly mastered CDs .

Adding the phono input, phase bass boost, extra speaker terminals , this became a no brainier for me to choose the Onkyo over the NAD ."

Czy ktoś może porównywał te dwa wzmacniacze ze sobą i mógłby wyrazić swoją opinię? Te wszystkie oficjalne testy na necie mnie nie przekonują.

Myślałem jeszcze o Advance Acoustic Xi 60, albo używka Xi90 no ale tam nie wyjscia na suba i ponoc te wzmacniacze mocno szumią.

Oczywiście wzmacniacz musi być dynamiczny. Może jakieś inne propozycje w tych rejonach cenowych?

Żródło to Pioneer Pds 802.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/129001-nowy-wzmacniacz-tylko-jaki/

Przecież te kolumny mają bardzo dobry mocny bas, musisz mieć coś nie tak kolumny ustawione i akustyczny problem, ja mam też Klipsch mniejsza wersję i basu mam za dużo (^_-) nie używa się suba do słuchania muzyki w stereo. Do tych kolumn, nie można kupować wzmaka po komentarzach z for, to kolumny trudne do idealnego zestawienia ze wzmacniaczem, namawiam na wypożyczenie dwóch wzmacniaczy do domu i tak dokonanie testów, to jasne kolumny i z niektórymi wzmacniaczami może krew z uszu lecieć ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

nie używa się suba do słuchania muzyki w stereo.

A kto napisał, że sub ma grać w muzyce stereo? ;)

Po pierwsze to ile masz do wydania?

Około 2 tyś zł.

Generalnie czytając o wzmacniaczach to niby ta seria Advance Acoustic Xi gra ciepło , dość dynamicznie, więc mogłoby się to uzupełniać z jasno i dość ostro grającymi Klipschami...

Miałem Onkyo A 9050 z Klipsch rf 52 na 20m2 i wymieniłem go na Nad 326. Dla mnie Onkyo grał ciemniej, cieplej, Nad bardziej wyraźnie, bardziej wyrównanym dźwiękiem. Basu z jednego i drugiego nie brakowało (nie używałem regulacji barwy), "krwi z uszu" też nie było. Jeden minus - w Nad 326 jest kiepsko skalibrowany potencjometr głośności i z pilota niezbyt precyzyjnie ustawia się pożądaną wartość przy cichym słuchaniu. Słuchałem też AA Xi90 do Klipscha nie pasował zupełnie. Lepszym zestawieniem był Nad+Klipsch.

Witaj do klipsch rf62 proponuje jednak wzmacniacz nad 326 a resztę z przewidzianego budżetu wrzucić w lepszy sub.

Choć dziwi mnie fakt że przy tych kolumnach brakuje ci basu.

Może lepszą opcją jest w lepszy wzmak bez suba?

Nad 375, roksan k2 czy lampa cayin a55

Uważam że w ten sposób uzyskasz więcej oczekiwanego i kontrolowanego basu.

Pozdrawiam

Dzień dobry.

NAD na pewno trochę bardziej eksponuje skraje pasma, natomiast Onkyo jest bardziej analityczne, w bezpośredniej konfrontacji może wydawać się, że jest więcej średnicy. Do kolumn Klipsch jednak chyba wolałbym Onkyo A-9050 (http://q21.pl/onkyo-a-9050.html). Natomiast moim zdaniem bardzo dobrą alternatywą będzie jeszcze wzmacniacz Xindak A-06 (http://q21.pl/xindak-a-06.html), który oferuje wystarczającą moc do prawidłowego wysterowania kolumn, natomiast na plus jest jedno ocieplenie i świetne wypełnienie.

Drugą opcją, niestety trochę droższą, jest Vincent SV-400 (http://q21.pl/vincent-sv-400.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziwne że bierzesz Onkyo 9050 i Advance Acoustic Xi 60 jako wzajemną alternatywę bo te wzmacniacze są totalnie inne. Onkyo jest suche , dokładne, AA ma podbity bas zwłaszcza wyższy, średnica i dźwięki są zaokrąglone, spowolnione, a góra jest dość mocno wycofana.

Dużo lepszym wzmacniaczem od Onkyo 9050 jest Yamaha as500, 501. Yamaha as jest bardziej w stylu Onkyo niż o zupełnie innej barwie i charakterze AA ix.

Jak myślisz o AA ix 75 to posłuchaj Xindaka A06 .

Nad 326, Denon 720 są gdzieś pomiędzy AA ix 60 i Onkyo , a fajnie grają z Klipschami.

Jeśli z Klipsch Rf62 masz brak basu to albo ten Pioneer 757 jest walnięty, albo masz duże potrzeby .

Z pioneera a 757 bas leje sie wiadrami, klipsy tez raczej obfituja w ten zakres pasma, albo akustyka, albo wzm uszkodzony

Btw, kazdy z tych wzmacniaczy wymienionych w temacie bedzie duzo gorszy od pioneera.

Przede wszystkim wielkie dzięki Panowie za pomoc.

Może sprostuję kilka rzeczy, gdyż faktycznie część mojego pierwszego postu mogła wydać się nie zrozumiała do końca.

Witaj do klipsch rf62 proponuje jednak wzmacniacz nad 326 a resztę z przewidzianego budżetu wrzucić w lepszy sub.

Ja posiadam suba aktywnego , jest to pozostałość po moim kinie domowym , które sprzedałem i przesiadłem się na stereo. Z kina pozostał mi tylko sub. A nie ukrywam , że przy filmach , brakuje mi trochę najniższego zejścia, a sub by to ładnie uzupełniał, dlatego myśle o wzmaku z wyjściem na suba. Nie ma on wejść wysokopoziomowych tylko niskopoziomowe RCA.

Z pioneera a 757 bas leje sie wiadrami, klipsy tez raczej obfituja w ten zakres pasma, albo akustyka, albo wzm uszkodzony

Jestem bardzo zadowolony z tego wzmacniacza i niskich tonów , średnicy, dociążenia w nim nie brakuje ;) Pisząc "Chciałbym aby wzmacniacz grał z dobrym dociążeniem niskich tonów i z dobrą średnicą, czyli cieplej." to miałem właśnie na myśli aby był podobny mniej więcej do tego Pioneera. Kolumny Klipsch same z siebie grają dosyć jasno i ostro i na pewno nie chciałbym takiego wzmacniacza o takiej charakterystyce brzmienia jak kolumny bo by wyszła z tego lekka katastrofa ;)

Btw, kazdy z tych wzmacniaczy wymienionych w temacie bedzie duzo gorszy od Pioneera.

Na prawde te wzmacniacze są dużo gorsze od tego Pioneera? Zdaję sobie sprawę, że jeśli chodzi o budowę, użyte materiały, moc to zdecydowanie tutaj wygrywa Pioneer i to bez dwóch zdań , jednak jeśli chodzi o sam dźwięk to mam wrażenie , że ten Pioneer wycina trochę informacji w muzyce. Jakby nie było za wiele szczegółów słychać.

W sumie bym go nie zmieniał, ale potrzebuje pilnie coś sterowanego pilotem.

Miałem Onkyo A 9050 z Klipsch rf 52 na 20m2 i wymieniłem go na Nad 326. Dla mnie Onkyo grał ciemniej, cieplej, Nad bardziej wyraźnie, bardziej wyrównanym dźwiękiem. Basu z jednego i drugiego nie brakowało (nie używałem regulacji barwy), "krwi z uszu" też nie było. Jeden minus - w Nad 326 jest kiepsko skalibrowany potencjometr głośności i z pilota niezbyt precyzyjnie ustawia się pożądaną wartość przy cichym słuchaniu. Słuchałem też AA Xi90 do Klipscha nie pasował zupełnie. Lepszym zestawieniem był Nad+Klipsch.

Mógłbyś napisać jakiej muzyki słuchasz? Dlaczego Twoim zdaniem AA xi 90 nie pasował do Klipsch? Co wywołało tak negatywne skutki? Jakbyś miał porównać średnie tony , tak jak wokale, gitary , oraz wysokie tony to które Ci bardziej pasowały , z Onkyo czy z Nad, z którego byłeś bardziej zadowoly? Czy różnice między tymi wzmacniaczami jeśli chodzi o dźwięk były duże? Wszelkie informacje są dla mnie ważne, dlatego ogromne dzięki;)

Ten Onkyo jeśli chodzi o wygląd jest bardzo ładny (choć wiem , że wygląd nie gra), natomiast jeśli chodzi o Nada to te nieprecyzyjne ustawienie głośności z pilota mnie trochę zmartwiło , szczególnie to ważne jest przy cichych odsłuchach.

Pozdrawiam ...

Na prawde te wzmacniacze są dużo gorsze od tego Pioneera? Zdaję sobie sprawę, że jeśli chodzi o budowę, użyte materiały, moc to zdecydowanie tutaj wygrywa Pioneer i to bez dwóch zdań , jednak jeśli chodzi o sam dźwięk to mam wrażenie , że ten Pioneer wycina trochę informacji w muzyce. Jakby nie było za wiele szczegółów słychać.

W sumie bym go nie zmieniał, ale potrzebuje pilnie coś sterowanego pilotem.

Masz racje, jednak na tych w/w bedzie jeszcze gorzej, pomysl sam czego mozna sie spodziewac po wzmacniaczu ktory nowy kosztuje 1500 czy 2000zl

Proponuje zainteresowac sie rowniez sprzetem uzywanym, w tym budzecie mozna cos dobrego juz kupic ze sterowaniem z pilota i wyjsciem pre out

Całkiem udany sub choć nie jestem przekonany czy aby odpowiedni do stereo i pary do klipsch.

Najlepiej wypozycz wzmacniacz no wspomniany 326 i zobacz czy w domu jest efekt taki jaki oczekujesz.

Pozdrawiam

No właśnie, jak widać opinie są bardzo podzielone, jak gdyby z dwóch różnych biegunów. Wydaję mi się , po opiniach na forach , że część osób nie słyszała wogóle tego wzmacniacza tylko powiela gdzieś przeczytane informacje o nim. Być może błędne ;)

Mając 2 k zł na wzmacniacz na pewno bym odpuścił nowe w tej cenie.Raczej żaden nie

zaprezentuje poziomu którego szukasz.Szukał bym wśród używek.Oczywiście pomijam zajechane

stare hi endy które powinny dawno skończyć jako łyżki i widelce:).

Mi tam się podobało jak wzmak Oknyo grał z Pylonami, mimo że na forach później wyczytałem, że lipa ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Jednak nie ma to jak samemu posłuchać. Mialem onkyo 9070 byl nie tyle suchy co bardzo szczegółowy i grał dość mocnym dźwiękiem, ale tez jak q21 napisał analitycznie. Dla mnie za duzo tranzystora w tranzystorze.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Advance Acoustic słuchałem na odsłuchu w sklepie i nie jest to piecyk do metalu, mało dołu, mało góry, nie tędy droga. Z Onkyo było trochę lepiej, miałem go około miesiąca i naprawdę nie wiem gdzie w nim szukać analityczności czy rozdzielczości, gitary słabo, perkusja tak sobie, brzmienie też raczej nie do heavy metalu. Wypożyczyłem Nada i dla mnie z Klipschem zagrał najlepiej, mam go do dziś. Nie sugeruj się tak do końca tym co tu piszemy bo każdy trochę inaczej odbiera muzykę, gusta są różne, musisz sam posłuchać albo zaryzykować i kupić w ciemno.

Clans ten Nad 326 gra ciemno tak? A powiedz mi czy wyeksponowal Ci środkowe pasmo, ponoć w Klipschu są wycofane średnie tony.

Clans ten Nad 326 gra ciemno tak? A powiedz mi czy wyeksponowal Ci środkowe pasmo, ponoć w Klipschu są wycofane średnie tony.

Góra w Nad jest łagodna ale nie powiedział bym że ciemna.

Tak, Nad trochę poprawia średnicę, napisałeś że masz Klipsch więc sam oceń czy jest wycofana. Te kolumny tak są zestrojone, taki amerykański styl - podciągnięte skraje pasma, zresztą wielu producentów tak robi, bo to się podoba i dobrze sprzedaje.

Jaki jest sens kupować do kolumn z podciągniętymi skrajami pasma wydawać pieniądze na jazgotliwy wzmacniacz grający skrajami pasma?

Zostaw to co masz na razie, a popracuj nad akustyka pomieszczenia, czasami poprzestawianie głośników już pomaga. To co nazywasz dociążeniem dołu jest prawdopodobnie problemem akustyki, a nie wzmacniacza i kolumn.

Spróbuj zmienić RCA, wypożycz może coś ze srebrem. Poprawi się detal, średnica i scena. Pewni wysokich będzie za dużo, ale masz magiczne pokrętła we wzmaciaczu to skorygujesz.

Wydaje mi się , że te zabiegi zmienią więcej niż nad 326.

Ja proponuję jeszcze zobaczyć wzmacniacz HK 3490. Słuchałem kiedyś RF62 z tym wzmacniaczem i było super. Do Twojej muzyki nadaje się w 100%. Ponadto jak będziesz miał szczęście to za około 3 k można spotkać flagowy wzmacniacz tej firmy mianowicie HK990.

powodzenia

Dorzuć ok 500 zł i potarguj się ze sprzedawcą a powinieneś kupić NAD 356 BEE z DAC. Ja kupiłem pod koniec ubiegłego roku taki model tylko bez DAC-a nówkę za 2100 zeta , ( po targach). Wzmak jak za taką kasę jest niezły a do Klipschów jak ulał. Ostatnio zmieniłem podłogówki na monitory- DYNAUDIO fokus 160 i mówili,że nie pociągnie, ale ładnie zestaw gra, jest środek , jest bas i na razie jest OK. Oczywiście słuchałem z innym piecem NAIM Nait XS, ale to inny przedział cenowy i lepsze brzmienie.Polecam tego NAD-a.

Mając 2 k zł na wzmacniacz na pewno bym odpuścił nowe w tej cenie.Raczej żaden nie

zaprezentuje poziomu którego szukasz.Szukał bym wśród używek.Oczywiście pomijam zajechane

stare hi endy które powinny dawno skończyć jako łyżki i widelce:).

Calkowicie prawidlowa porada.

Ja proponuję jeszcze zobaczyć wzmacniacz HK 3490. Słuchałem kiedyś RF62 z tym wzmacniaczem i było super

Jest to amplituner!

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Jest to amplituner!

Ale stereo z wyjściem na suba! i to nawet dwie sztuki.

A jeżeli tuner i dac na pokładzie to przeszkoda to proponuję w zamian hk 980 też ma wyjście pre

Nad 326 i 356 nie graja ciemno, wyeksponują Ci nieco środka w Klipschu.

Nie widze natomiast problemu ze sprawdzeniem go w domu. Na chwilę obecną widać że każdy ma inne zdanie i inne typy (no i dobrze), jednak pamiętaj to sprzęt dla Ciebie wiec wybierz to co Tobie sie podoba.

Pozdrawiam

Ale stereo z wyjściem na suba! i to nawet dwie sztuki.

A jeżeli tuner i dac na pokładzie to przeszkoda to proponuję w zamian hk 980 też ma wyjście pre

Dac? Chwileczke ... DAC owszem ale w przypadku cd 970.

Dac i tuner? w przypadku amplitunera..? Przeszkoda jest najwyrazniej wiedza o sprzecie rzeczonym.

Jest to amplituner!

Wtf?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.