Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę

marcinp

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie pokój około 25m2, max rozstaw kolumn około 2m.

Myślałem o:

Marantz M-CR510 + Boston Acoustics A 25 (klasyczny i dobrze zrecenzowany zestaw)

Natomiast pytanie czy ktoś miał okazję posłuchać

Marantz M-CR510 + Indiana Line Nota 550?

Muzyka, właściwie każda poza symfoniczną - miejsce odsłuchu około 2m od każdej z kolumn (trójkąt równoramienny)

Chyba że inne propozycje do 2,5k?

Dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/128982-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

Nie słyszałem tego marantza, ale słuchałem Indiany o których wyżej piszesz z bardzo dynamicznym Rotelem RA-1070. Jakoś to grało, dynamika była choć kolumny są mało detalicznie. W zestawieniu z amplitunerem na 25M2 może być mizernie to małe kolumienki a i ten marantz do zbyt dynamicznych nie należy. Podejrzewam, że wyjdzie klucha. Chyba, że takie granie Cię zadowala. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale słuchałem Marantz PM 6004 z naszymi Pylon Audio Topaz i na 20M2 było całkiem całkiem. Więc ja wolałbym te Topazy są na prawdę nie doceniane. Możesz je zawsze odsłuchać.

No to pociągne temat dalej gdyby ktoś chciał porównywać, zaliczyłem dziś odsłuchy:

Noty 550 - (Diana Krall, Katie Melua, Dire Stairs) grają ocieplonym dźwiękiem, wokale czyste mocno na pierwszym planie, fortepian lekko wycofany, kontrabas dość naturalnie choć nie słychać szarpnięć strun, gitary nie hałasują słychac wyraźny podział, sekcja dęnta odrobine się zlała ze sobą

Perły 25 - (set ten sam) - irytowały ucho w wysokich rejestrach (Katie, fortepian), nie schodziły tak nisko jak Noty (może to wina ogólnego ciepłego brzmienia tychże), reszta bardzo poprawnie i porównywalnie

Opale 23 - najlepiej z powyższych (ale za 500PLN więcej), nie męczyły, nie irytowały dźwiękiem, otulały słuchacza, wokale czyste, pięknie kontrabas i poszczególnym dźwięczeniem strun. Instrumentalnie bardzo ładnie, z wyraźnym umiejscowieniem bez kakofonii dzwięków.

Podsumowując:

Wybór z rozsądku - Noty (i dzwiękowo i estetycznie i budżetowo)

Wybór z serca - Opale (dzwiękowo)

Nie słyszałem tego marantza, ale słuchałem Indiany o których wyżej piszesz z bardzo dynamicznym Rotelem RA-1070. Jakoś to grało, dynamika była choć kolumny są mało detalicznie. W zestawieniu z amplitunerem na 25M2 może być mizernie to małe kolumienki a i ten marantz do zbyt dynamicznych nie należy. Podejrzewam, że wyjdzie klucha. Chyba, że takie granie Cię zadowala. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale słuchałem Marantz PM 6004 z naszymi Pylon Audio Topaz i na 20M2 było całkiem całkiem. Więc ja wolałbym te Topazy są na prawdę nie doceniane. Możesz je zawsze odsłuchać.

Po czym wnosisz ze ten marantz jest mało dynamiczny? jakoś nie zauważyłem braku dynamiki, źródło było b. dobre (wysokiej jakości flac'k)

Powyżej moje spostrzeżenia

Sam MCR510 jest troche obdarty z dołu wiec takie ocieplone granie powinno mu posłużyć

No i mała niespodzianka łaże po necie szukam porównuje - i nagle...rtv agd "nocna promocja" (tylko dziś) opale 23 dwie stówki taniej niż cena dystrybutora tj 1799.

No i kurde zamówiłem:)

Ten amplituner ma S\N tylko 86db stąd wnioskuję, zresztą w tanich marantzach nic raczej ciekawego nie ma bez obrazy kolego :)

Noty 550 - (Diana Krall, Katie Melua, Dire Stairs) grają ocieplonym dźwiękiem, wokale czyste mocno na pierwszym planie, fortepian lekko wycofany, kontrabas dość naturalnie choć nie słychać szarpnięć strun, gitary nie hałasują słychac wyraźny podział, sekcja dęnta odrobine się zlała ze sobą

Nie jest to dziwne pisałem wyżej, że kolumny nie są detaliczne a za zlewanie się dźwięku niestety winę ponosi też i amplituner. Posłuchaj na nich czegoś ostrzejszego z pogranicza Hardcore czy metal to całkowicie się wszystko zleje. Nie lepiej zainwestować w wzmacniacz? Potem po kolei dozbierać na resztę toru w systemie?

Ale to tylko taka moja drobna sugestia:)

Absolutnie bez urazy :)

Tak poczytuje i z tego co widzę to s/n na poziomie 86db to nie totalna tragedia, tak wiem że lepszy byłby wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia i sieciówka osobno :) niestety jak sie chce all in one to trzeba gdzieś pójść na kompromis.

Zgadza się jakiś kompromis zawsze musi być. Ale stawiam głowę, że po pewnym czasie odczujesz niedosyt, bo apetyt jak to mówią wzrasta w miarę jedzenia i zapragniesz czegoś innego. Zobaczysz :) a tym czasem ciesz się ze sprzętu, który posiadasz bo najważniejsze jest to, że tobie się podoba.

Pzdr.

Seria melody marantza i tak jest dość udana i da się je dostac w dobrych cenach. Z mini systemów na chwilę obecną ciężko o dobry wybór all in one. Ceole lubia się zawieszać i mają gorszy dźwięk od mcr. Są jeszcze produkty definitive oraz Polka.

Na chwilę obecną zaspokoiles apetyt ale zgadzam się z przedmowca wkrótce możesz być głodny ;)

Z tego co czytałem twój marantz ma 60w przy impedancji 6Ohma. Opale mają 4Ohma i dość dobrą skuteczność 89db. Powinien dać radę. Chociaż ciekawy jest jego pobór prądu 50w ?

Dlatego właśnie pytam, nie jest on sam w sobie jakoś szczególnie mocarny.

Z tymi Notami mógłby sobie poradzić lepiej, same w sobie są odrobine słabsze ale mają lepsza skuteczność bo 91db i są 4ohmowe (właściwie pracują ze wzmacniaczami z przedziału 4-8 ohma)

Satori no właśnie ten marantz ma ok 20 w na kanał Maks realnej mocy.

Marcinp juz kupiles więc teraz to my będziemy dopytywać czy na dłuższą metę da radę.

Czy to aby nie ssanie głodu już?:)

Jeśli to tylko 20w realnej mocy to... ile za niego masz zapłacić?

Gdyby to był 20w Rotel to bym się nie martwił, ale faktycznie ten marantz może mieć trudności z napędzeniem tych podłogówek.

To już nawet chyba nie kwestia ceny, ba nawet gdyby miał kosztować jakieś smieszne pieniądze to czy warto brać żeby zaraz potem szukać czegoś innego bo nie poradzi sobie z kolumnami

Jakie masz źródło komputer? Więc Cd-ek odpada już. Co potrzebujemy wzmacniacz i tuner radiowy tak ? Czy kwota 3k jest wliczona razem z kolumnami?

O jakie funkcje sieciowe ci głównie chodzi?

Za te pieniądze niestety nic porządnego się nie kupi. Ja ci powiem co ja bym zrobił dysponując takim budżetem ( nie mylić z doradzam ) Muszę nadmienić, że mnie osobiście nie interesują żadne bajery we wzmakach typu usb-eki podłączanie iPhon'ów itp. Nawet wejścia XLR gdyż jak dla mnie brzmią zbyt technicznie. Słucham wyłącznie muzy z płyt vinylowych i płyt CD. Kupiłbym jakiś stary wzmak Sony z serii ES np. TA-F555 ES cena około (900zł da się wyrwać) oddałbym go na diagnostykę by ewentualnie wymienili mi wyschnięte kondensatory, wyregulowali prąd spoczynkowy czy zlikwidowali zimne luty, przeczyścili potencjometry. Po takim zabiegu wzmak gotowy byłby na kolejne kilkanaście lat grania. Jakiś CD może coś z Rotela np. RCD 971 troszkę bym dozbierał na kolumny i miałbym bardzo dobre stereo na lata. A za te pieniądze z kolumnami niestety nic dobrego się nie kupi z nowych sprzętów. Nie potrafię ci pomóc z takim budżetem. Żeby mieć dobre stereo nie czarujmy się ale całą kwotę musiałbyś przeznaczyć na sam wzmacniacz i to używany. Oczywiście to tylko moje zdanie. Masz 25M2 chłopie a to spora powierzchnia żeby zaszaleć ;)

Może ktoś jeszcze coś ci doradzi. Ktoś bardziej pomysłowy ode mnie.

Spokojnie Satori pisze o dźwieku docelowym, za 3 koła spokojnie coś dobrego zlożysz ;-)

Ja bym kupil kolumny aktywne focal alpha za 2 koła i odtwarzacz sieciowy z reg. Głośności który sie spodoba za 1 koła

Musica curat cor meum et animam meam delenit

pokojnie Satori pisze o dźwieku docelowym, za 3 koła spokojnie coś dobrego zlożysz ;-)

Ja bym kupil kolumny aktywne focal alpha za 2 koła i odtwarzacz sieciowy z reg. Głośności który sie spodoba za 1 koła

No i bardzo dobry modernistyczny pomysł :-)

Ja to raczej jestem konserwatystą. Muszę mieć kable i słyszeć trzask igły na czarnych płytach ;)

No ale tak prawdę powiedziawszy to marcinp znalazł się w bardzo kłopotliwej sytuacji. Bo kolumny zamówione i marantz też. Dam ci radę kolego odpuść sobie tego marantza bo to badziew. To zrób na pewno. A co do kolumn to już musisz sam podjąć decyzję. Na przyszłość rada. Najpierw pytaj potem kupuj.

Zamówione ale nie zapłącone, moge spokojnie się jeszcze wycofac.

Dziś jeszcze siłą rozpędu i niepewności zajrzałem na odsłuch do salonu Denona. Miałem okazję przez pół godziny odsłuchać Marantza 611 + Dali Optical 6 (same głośniki zdecydowanie poza moim budżetem)

I takie spostrzeżenia - kolumny jeszcze mocniejsze niż opale i noty. Amplituner dał radę. Może od razu nie było meeega głośno ale tak na 1/3 głośności było bardzo przyjemnie, na 1/2 już dla mnie za głośno.

Pokój do odsłuchu jakieś 18m2, stolik przedemną, kolumy rozstaw około 1,8 -2,2m.

Co do tych 55W poboru prądu to nie wiem na ile to prawda ale Marantz przy wzmacniaczach impulsowych podaje średnią konsumpcję więc te 2x60 na kanał może rzeczywiście da się osiągnąć - nie wiem na ile to bełkot sprzedawcy a na ile rzeczywistość.

Satori - ja też lubie dzwięk winyli, ten rodzaj dzwięku (nie przepuszczonego przez techniczne ulepszacze).

Co do tych 55W poboru prądu to nie wiem na ile to prawda ale Marantz przy wzmacniaczach impulsowych podaje średnią konsumpcję więc te 2x60 na kanał może rzeczywiście da się osiągnąć - nie wiem na ile to bełkot sprzedawcy a na ile rzeczywistość.

Marantz PM 6004 czy 6005 ma pobór prądu 155w 45w na kanał no coś musi te waty wyprodukować. Więc nie jest fizycznie raczej możliwe by 55W poboru prądu wyprodukowało 60w na kanał.

Ale się uparłeś na tego marantza:) ja słuchałem i PM 6004 i 6005 i na mnie żadnego wrażenia nie zrobiły te klocki, oprócz może fajnego opakowania. Prawda jest taka, że marantz zaczyna się tak na prawdę od Pearl Lite ale to już jest zupełnie inna liga a także cena.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.