Skocz do zawartości
IGNORED

Były szef firmy ADAM Audio, zakłada nową firmę!

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Klaus Heinz, dowodził firmą ADAM, aż do jej kłopotów z płynnością finansową które miały miejsce jakiś czas temu i ADAM Audio została przejęta przez jakiś inny kapitał. Teraz Klauz założył nową firmę HEDD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak na razie firma HEDD, ma w ofercie 3 modele monitorów studyjnych. Prezentują się na pierwszy rzut oka bardzo optymistycznie (pod wzgl konstrukcji i specyfikacji). Jednak co do tej specyfikacji, to zobaczymy jak będzie w praktyce, bo ADAM sprzedawał dosyć oszukane monitory. Przykładowo model A7X miał mieć pasmo 42Hz-50kHz, oczywiście nie podano przy jakim spadku (jeszcze w szkole mnie uczyli, że jak nie podajemy spadku, to domyślnie zakłada się-3dB). W praktyce, w pomiarach ADAM A7X przez niezależne laby, wychodziło zejście przy 3dB spadku SPL do marnych 51Hz, a przy 6dB do marnych ~47Hz. Jakby tego było mało, to pasmo domyślnie mieściło się w tolerancji +-2,5dB - po monitorze nazywanym "studyjny" oczekiwałbym lepszego rezultatu, czyli granic nie gorszych od +-2dB.

Model HEDD Type 07 ma mieć pasmo z tolerancją +-1,5dB od 45Hz-20kHz - jeśli potwierdzą to niezależne laby, to będziemy mieli monitory ze stosunkowo dobrym zejściem, gdzieś do okolic ~40Hz @ -3dB. Jednak jak wiadomo, producenci w specyfikacjach często bzdury piszą (po prostu oszukują klientów), więc jednak z oceną jakości tych produktów poczekam na pomiary wykonane przez jakieś dobre pisma/serwisy.

ps. no i ADAM A7X miał niezbyt niskie szumy własne, a jakość wykonania (krzywo zamontowane regulatory) pozostawiała nieco do życzenia. Jednak przyznać muszę serwis mieli bardzo-dobry, bo bezpłatnie po 4 latach wymienili tunele bassreflex i zepsuty włącznik - wszystko zrobione w firmie ADAM Audio, a nie w jakiś pośrednim serwisiku

Ukryta Zawartość

Czytałem o tej nowej firmie. Ciekawie jak wypadną w porównaniu z EVE. Swoją drogą masz informację czy ktoś wysyła na testy nowe HEDD.

Niestety nie mam jakichkolwiek Info.

ps. Byłoby fajnie porównać 7" model HEDD z ADAM A7X - jestem ciekaw, czy w HEDD obniżyli szumy własne i poszerzyli pasmo w dół - to na ucho nawet można wykryć

Klaus Heinz, dowodził firmą ADAM, aż do jej kłopotów z płynnością finansową które miały miejsce jakiś czas temu i ADAM Audio została przejęta przez jakiś inny kapitał. Teraz Klauz założył nową firmę HEDD.

Cos slabo dowodzil.

• 1 miesiąc później...

W Thomann.de pojawił się model HEDD Type 7 . Obawiałem się, że będzie oscylował w okolicach cenowych ADAM S2X (ponad 10 tys), bo bliżej mu do tego modelu niż do A7X, ale na szczęście kosztuje jedynie lekko ponad 5 tys /para.

Type 7 ma końcówki mocy ICEpower, czyli Bang Olufsen (tak jak ADAM S2X) - te wzmacniacze powinny mieć mniejsze szumy własne od tego co jest w A7X.

Się uparli na tą wstęgę i mid/bass z betonu. Ilu jeszcze zostało tam tych CEO i innych do odejścia ze wspaniałymi pomysłami na nowy monitor.

Trzy podejścia do zbudowania monitorów.Adam - klasycznie zwrotnica aktywna na filtrach + wzmacniacze w klasie AB, Eve dsp + wzmacniacze w d klasie (aż prosi się wejście cyfrowe) i teraz Hedd zwrotnica pewnie podobnie jak w Adamach wzmacniacze w klasie d i w przyszłości wejścia cyfrowe za "drobną dopłatą). Byłem na początku trochę podjarany tymi nowymi HEDD ale odpuściłem sobie ze względu na wysokotonowy i raczej jego charakterystykę kierunkową. Hedda nie słuchałem ale w adam i eve drażniło mnie to że mała zmiana położenia głowy skutkowała zmianą wysokich. Wstęga w tym wydaniu to nie dla mnie.

Się uparli na tą wstęgę i mid/bass z betonu.

... z betonu ? :) Chodziło Ci że producentem basowców jest ETON? Z tego co wyczytałem, to w HEDD już nie jest to ETON, tylko to ich jakaś własna konstrukcja.
  • 2 tygodnie później...

Znalazłem pomiary HEDD Type 07 na stronie Lauda Audio pl.

Ukryta Zawartość

Na zrzucie z programu pomiarowego, widzę jest zaznaczona inna skala niż wskazuje strzałka (program ma zaznaczoną skalę 10dB pomiędzy grubymi liniami, a nie 2dB jak wskazuje wielka strzałka).

No i wg. tej skali którą wypatrzyłem sprawy mają się tak:

Zaletą jest bardzo-dobre zejście (HEDD Type 07 schodzą do ~38Hz @-6dB, dla porównania ADAM A7X schodzą, choć wg. pomiarów z innych pism, do ~47Hz @-6dB - czyli różnica dosyć przepadzista na korzyść HEDD Type 07). Balans tonalny globalnie jest wyrównany, jednak lokalne nierówności są tak duże, że wahania mają lekko +-3dB - może to wina komory w której mierzono. Zobaczymy jak wypadną pomiary u innych.

Ukryta Zawartość

Zero szans na sukces. Skoro nie było kasy na ratowanie firmy z tradycją i dorobkiem, to tym bardziej nie ma jej na rozwój i jakość oraz technologie w nowej firmie. Skoro jakość wykonania w starej firmie była słaba, parametry oszukane i wykonanie mierne oraz kiepskie zarządzanie, to nie można się spodziewać, że w nowej firmie będzie lepiej. Kolejna próba ratowania tyłka ale to jest skazane na śmierć tym bardziej, że wybór jest dziś ogromny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.