Skocz do zawartości
IGNORED

Uppgrade starych konstrukcji

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stare Mission 761i

Podoba mi się ich sygnatura brzmienia i zastanawiam się nad wsadzeniem ich w nowe solidne paczki.

Czy uważacie, że to ma sens?

Obudowy robię sam więc absolutnie nie chodzi tu o koszty, ale o sens samego przedsięwzięcia.

Czy warto jeszcze je reanimować? Nie ma widocznych uszkodzeń przetworników.

Chcę zrobić obudowy z litego drewna klejonego.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

https://www.audiostereo.pl/topic/128938-uppgrade-starych-konstrukcji/

Zrob je, ma to sens!

Monitory w układzie D'Appolito sa bardzo popularne nawet w polskiej manufakturze. (SO)

Od siebie:

Przewody, elementy zwrotnic sa lutowane bezposrednio. Ja wiem czy ruszac.. Cewki ok, przewody jak uwazasz, rezystory jesli juz to mills, kondzio jak trybi i pasuje to tez fajnie, a jesli czujesz braki to mundorfa bialego. Ale generalnie nic nie ruszaj.

Gniazda smierdzichy bez 2-ch zdan-telepie mnie na sam fakt.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Zrob je, ma to sens!

Monitory w układzie D'Appolito sa bardzo popularne nawet w polskiej manufakturze. (SO)

Od siebie:

Przewody, elementy zwrotnic sa lutowane bezposrednio. Ja wiem czy ruszac.. Cewki ok, przewody jak uwazasz, rezystory jesli juz to mills, kondzio jak trybi i pasuje to tez fajnie, a jesli czujesz braki to mundorfa bialego. Ale generalnie nic nie ruszaj.

Gniazda smierdzichy bez 2-ch zdan-telepie mnie na sam fakt.

Dzięki

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Witaj ,

posiadam identyczne kolumienki , zresztą i jeszcze kilka innych o różnych gabarytach i jakości głośników i obudowy . Wszystkie były modyfikowane , od wymiany przewodów do modyfikacji zwrotnic / czasem poważnych / . Przeprowadzałem też różne eksperymenty z wewnętrznymi okładzinami , gąbkami , wytłumieniem . Od przewodów jestem chyba wręcz ekspertem . Mówimy tu o przewodach audiofilskich , solidnych firm i drogich ! ( wiele lat temu od nich rozpoczynałem zabawę w okablowanie kolumn dla poprawy dźwięku ) ...Przepraszam za przydługi wstęp i chełpy " ale ...w tych kolumnach , mimo dużego doświadczenia ( amatorskiego ) .....NIC BYM NIE ZMIENIAŁ ! ...kolumienki grają przecudownie i wspaniale . Mają poważny problem z basem / te otworki tłumią chyba możliwości , lub dolny kondensator obcina specjalnie sprawę / bo i tak się zdarza / , ale średnica tutaj jest wspaniała , a wysokie ; piękne . Może brakuje genialnego rozmachu i super dodatkowych efektów , ale w ocenie bezwzględnej , biorąc pod uwagę że to tanie kolumny , grają wspaniale !!!!! . Oczywiście otworzyłem je pod kontem modernizacji , zobaczyłem wewnątrz wątłe gąbeczki i cienkie przewodziki do takiej sobie zwrotnicy , ale efekt jest tak poprawny i dobry , że szkoda cokolwiek dotykać ABY NIE POPSUĆ !!! Oczywiście tylko ten bas ...ale za cenę świetnej średnicy !!! ...można pomyśleć o dodatkowym sub basie /?/ .

Kolumienki kupiłem do Cyrusa /1.2/ Słyszałem , że to prawie zestaw firmowy , ale przyznam , że nie potrafiły mnie w tym tandemie zadziwić . Dopiero kiedy podłączyłem je do starego polskiego wzmacniacza ~ WS 35 / Emerson /?/ ożyły niesamowicie w zestawie ze starym Akai CD55 .

Może warto też sprawdzić je z kilkoma wzmacniaczami , dla maksymalnej synergii ./?/

To był pierwszy i jedyny przypadek gdzie nic nie dotykałem , ponieważ uznałem ŻE TUTAJ , nie ma co poprawiać !!!

........Pamiętaj też , że nowe przewody potrafią się wygrzewać nawet do 200 godzin , kondensatory 300-500 godzin , lutowia , co najmniej 3 dni ...w tym czasie słyszymy ; ostrości , jazgotania , przebasowania ...i trzeba uzbroić się w dużą cierpliwość ... ( chyba , że ktoś jest głuchy albo ma tak urządzone mieszkanie lub sprzęt , że tego nie zauważa ? )

...w tym przypadku , nie warto nic dotykać aby nie popsuć !!! , .....już jest świetnie !!! .......Taka jest moja opinia ,

Zamieszczam inny przykład modernizacji ... która miała sens (!!!) , ... dobre kolumny prawie za 6 tys zł , posiadały w zwrotnicy części za 2-3 zł ....i przewody za 3-5 zł /m ( choć jeden był ze srebra ) ale dawały piaseczek i brak przejrzystości wg słuchaczy . I tu modyfikacja ( wg pewnego fachowca ) była wręcz niezbędna . Przyniosła też wspaniałe rezultaty .

Pozdrawiam

Nowe obudowy mogą zagwarantować znakomity wygląd ...ale te monitory grają jak niejedne dobre zestawy ", mimo brzydoty designu .

Nowe boxy na pewno wpłyną na brzmienie ...kwestia ; czy nastąpi poprawa ? ....zawsze można zostawić stare skrzynki ...w razie czego !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obecne obudowy sa niedobre?

Jest sens przekładać te stare tonsile w inne obudowy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.