Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka kolumn Mission M35i.

kajfux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nabyłem niedawno po okazyjnej cenie kolumny jak w temacie, które posiadają tunele bas reflex znajdujące się na tylnej ścianie, z tego co znalazłem w necie, kolumny takie powinny stać co najmniej 30cm od ściany. Moje warunki mieszkaniowe na to nie pozwalają więc mam następujące pytanie, czy można te tunele przenieść na przód kolumny bez strat w charakterystyce dźwięku, czy lepiej sprzedać i kupić coś innego?

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/128932-przer%C3%B3bka-kolumn-mission-m35i/

Dla mnie pomysł bez sensu .

Bo chcesz zniszczyć dobre, solidne kolumny. Zresztą kolumny z przednim bassrefleksem też nie dosuwa się do ścian , a przedni Bass może być gorszy bo czasami może byś słychać dudnienie i turbulencje z przodu, niestety.

Mission m35i uważam że basu mają sporo, a nawet dużo i rozsądnym jest włożenie do otworu BR zatyczki gąbkowej, będzie sporo lepiej i problem z głowy.

Dzięki za szybką odpowiedź, zniszczyć raczej ich nie chcę, a pytam dlatego że jak wiemy czasami można coś przerobić konstruktywnie, jeśli w tym przypadku była by to destrukcja, to idę za radą i spróbuję zatkać tunele korkami z gąbki.

Ciekawe że kupiles a później się zastanawiasz ale ok. Spróbuj na nich grać tak jak są i tak jak pozwalają ci warunki pomieszczenia. Możesz pobrobowac zatkać gąbka bass reflex i zobaczyć czy różnica jest na plus czy na minus.

Kolumny zawsze zdążysz sprzedać, jeśli faktycznie miały okazyjna cenę to próbuj je ustawić.

Pozdrawiam

Kupiłem je za 200zł +50 dych paliwo, kolumny w dobrym stanie, lekko obity tylny róg w jednej, i brak kolców, więc chyba nie było co się zastanawiać.

Otwory już zatkane gąbką i jest poprawa na plus.

Kupiłem je za 200zł +50 dych paliwo

Niezła promocja;). Kolumny są dobre, wymagają jednak mocnego wzmacniacza, dla kontroli zwłaszcza dołu pasma.

Wracając do przekładnia BRu to ile pamiętam to one mają co tutaj istotne lekko zaokrąglony przedni front. Przekładając Br na przód front wylot br stykałby się górnym i dolnym krańcem, a boki br wystawałyby lekko poza obrys obłej ścianki.

Jak masz podstawkę, cokół pod te kolumny to kolce sobie daruj , 35i są mocno ciężkie i kolce mogłyby głęboko wejść w parkiet, lub panele ;/

Zatkałem, basu jest delikatnie mniej, ale za to nie ma tego uciążliwego buczenia, nie jestm audiofilem i nie wiem jak to fachowo opisać, w każdym razie łatwiej teraz zlokalizować źródło, kierunek z którego docierają niskie tony.

Mialem miśki z denonem 1510AE. Bas był niesamowity. Szkło w regalach tanczylo przy roznych czestotliwosciach basu. Teraz mam arie 936 i chyba one maja mniejszy bas od miśkow ale za to lepiej kontrolowany i taki przyjemniejszy dla ucha (moze wplyw na taki odbior ma tez jakosc srednich i wysokich w ariach) ale jak puszczalem probki czestotliwosci basowych to w m35i bylo wiecej czadu. Wg mnie byly tez bardziej efektywne od arii tzn. przy tym samym ustawieniu gałki m35i grały głosniej. Z kolei denon przesterowywał miski ale juz z ariami to mu ciezko one pewnie potrzebuja wiecej mocy zeby sie rozkrecic. Mam tez amplituner yamaha rx497. Jak mialem miski i przelaczalem miedzy yamaha a denonem to nie bylo duzej roznicy przy ariach z kolei jest duza roznica miedzy tymi wzmakami. Przy denku o wiele lepszy sopran a bas mocniejszy lepiej kontrolowany i ogolnie przyjemniejszy. Ciekawe czy przy przesiadce z 1510 na 2020 byla by taka sama roznica jak tak to kupuje w ciemno.

Wracajac do tematu wg mnie nie ma sensu przerabiac tego BR na przod. Ja do miskow mialem jeszcze zamkniety sub wharfedale sw250. Na wzmaku zmniejszalem ilosc basu i wlaczalem suba do pomocy. To poprawialo znacznie jakosc niskich tonow. Rozciagniecie kontrola moc ulegaly poprawie w tym tandemie bas byl nawet przyjemniejszy niz z samych arii. Ale wysokie i srednie to juz bez cienia watpliwosci w ariach lepsze. Mam tez cantony cd200 czy cos takiego takie slupki z czterema dziesiatkami i gwizdkiem bas do d..y nie podobny z tego jest. Nadaja sie jedynie do dialogow z tv. Nawet ten sub za bardzo nie pomagal w zestawieniu z nimi one chyba potrzebuja jakiegos bass reflexa zeby odtwarzal bardziej wyzszy bas.

Generalnie to milo wspominam miski i jak kupiles za ta cene to tylko sie cieszyc , kupic piecyk i trząść dzielnicą :)

• 2 tygodnie później...

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolumn, jak często zdarzają się kolumny w których głośniki grają w odwróconej fazie? Szukałem jeszcze czegoś na temat kolumn z tematu, i trafiłem na wątek z jakiegoś zagranicznego forum, gdzie klient odkrył że głośniki niskotonowe w tych kolumnach pracują odwrotnie, podobno kontaktował się z firmą i powiedzieli mu że dzięki temu, przy słuchaniu z odległości 1m jest lepsza charakterystyka dźwięku, ale kto słucha takich czy innych kolumn z 1m.

Sprawdziłem to dzisiaj baterią i faktycznie głośniki pracują odwrotnie, dla mnie to dziwne bo spotykam się z takim rozwiązaniem pierwszy raz.

Taki rozwiązanie jest często spotykane przy Jamo 606. Jednak nie wiem czy jest to świadomy zabieg czy błąd przy podłączaniu.

Jeśli jesteś niezadowolony z dźwięku możesz wykręcić głośnik i zmienić kable miejscami. Tski zabieg będzie darmowy a może przynieść pewne korzyści.

Za 250 zł to bardzo dobra oferta. Albo musi coś z nimi być nie tak albo sprzedający nie wiedział co robi :)

Pozdrawiam

Człowiek który to opisał kupił nowy ampli z funkcją Bi-Amping czy jamoś tak, chodź o podłączenie osobno nisko tonowych jeśli się nie mylę, i amplituner zaczął zgłaszać mu błąd odwrócenia fazy właśnie na niskotonowych głośnikach. Napisał mail'a do producenta i dostał odpowiedź że to celowy zabieg aby poprawić pasmo, ale oni właśnie pomiary robią z odległość 1m, a tak przecież nikt nie słucha, napisał również że zamienił te kable i bas się poprawił, muszę i ja tego spróbować.

Co do ceny to kolumny prócz zewnętrznych śladów użytkowania są w pełni sprawne, jeśli chodzi o cenę, to facet wiedziała że to tanio ale chciał się ich pozbyć bo mu zawadzały w piwnicy, a wcześniej w domu.

Ciekawy byłem jak jest w następcach czyli MX5, i widzę że tak samo, troszkę to dziwne bo głośniki pracując do środka od razu mają częściwą przeszkodę w postaci kosza głośnika, widziałam kiedyś kolumny gdzie głośniki grały do środka, ale były wkręcone odwrotnie, czyli magnesami na zewnątrz kolumny, ale na konstrukcji kolumn akurat się nie znam, też zamieniłem kabelki na niskotonowych i jest dużo lepiej.

O przeszkodzie z kosza głośnika nie ma sensu pisać, bo tak, czy inaczej kosz stoi na drodze przepływu powietrza- przecież membrana pracuje symetrycznie, a tylna jej strona nie jest w próżni, lecz pompuje tak jak przednia.

O ile w obudowie zamkniętej tył membrany wytwarza ciśnienie do stłumienia, to w bass-reflexie praca tylnej strony jest efektywnie wykorzystywana i ma równie ważne znaczenie, jak przód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.