Skocz do zawartości
IGNORED

DTS HD ,raz jest a innym razem nie.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów testuje właśnie od jakiegoś czasu amplituner Yamaha RX-V 1067,oraz odtwarzacz bluray Panasonic BDP-300.

Zauważyłem bardzo dziwną rzecz,chodzi o dekodowanie ścieżki dżwiękowej. Płyty które mają tylko dts hd,oraz pcm,odtwarza poprawnie,natomiast jak do wyboru jest np 12 ścieżek dzwiękowych różne dts,dd,oraz jedna oryginalna dts hd,to jej nie odtwarza,tylko zwykłe dts,lub dd .Ma ktoś jakiś pomysł,nie jest to prosta sprawa typu wciśnięcie jakiegoś przycisku na pilocie,nigdy z czymś takim się nie spotkałem.Kable sprawdzałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/128906-dts-hd-raz-jest-a-innym-razem-nie/

Też mam Yamahe u mnie spróbuj przycisk STRAIGHT włącza i wyłacza tryby dekodowania ja nie uzywam w ogóle trybów DSP.Ten przycisk odtwarza dźwięk nie przetworzony w oryginalnym zapisie kanałów(dekodowanie bez pośrednie)

Też mam Yamahe u mnie spróbuj przycisk STRAIGHT włącza i wyłacza tryby dekodowania ja nie uzywam w ogóle trybów DSP.Ten przycisk odtwarza dźwięk nie przetworzony w oryginalnym zapisie kanałów(dekodowanie bez pośrednie)

Pisałem że zabawa na pilocie nie pomaga znam Yamahy bardzo dobrze,w zależności od płyty raz jest hd,a raz nie ma,i to jest dziwne Koncert Depeche Mode,i inne takie tam nie ma polskiego tylko PCM,lub DTS HD i tu nie ma problemu,ale dużo filmów z różnymi lektorami ,tam nie mam DTS hd tylko zwykły a powinien być.Polskie filmy np Weekend jest DTS HD,a już na Batman początek powinien być DTS HD 7,1,a jest zwykły DTS

To dziwmy przypadek masz u mnie takiego czegoś nie mam taki jak jest dźwięk na płycie tak pokazuje mi Yamaha i zapala się napis przed Straight a potem nazwa kodera dekodowanego.Ja u siebie ustawiałem nie na pilocie tylko z panelu ampka

Zaraz zaraz.... chcesz HD w scieżce z polskim lektorem ?

Jeżeli tak to raczej nie ma szans. Najczęsciej HD jest tylko w głównej oryginalnej ścieżce . Reszta to audio dodatkowe i tam zazwyczaj bywają tylko podrzędne formaty (lektorzy , dubbingi ,director commentary itd)

wiadomo że filmy zagraniczne dts hd tylko z napisami,polskie produkcje mają ścieżkę dzwiękową hd nie wszystkie,w temacie siedzę długo więc ustawienie w odtwarzaczu ścieżki dzwiękowej to banalnie prosta sprawa,podobnie stumieniowanie i inne tam proste rzeczy,to wszystko odpada.

Skoro materiał dtshd jest odtwarzany z innych płyt bez problemu, a są takie z których nie to winę za to upatrywałbym w samym materiale.

W odtwarzaczu rozumiem ustawiony jest bitstream, 7.1

Tak jest ale nie tak dawno odtwarzałem te same płyty bez problemu na innych zestawach Pioneer lx 81 Onkyo 828 tylko był też inny odtwarzacz i tam każda ta płyta była odtwarzana w HD

wiadomo że filmy zagraniczne dts hd tylko z napisami,polskie produkcje mają ścieżkę dzwiękową hd nie wszystkie,w temacie siedzę długo więc ustawienie w odtwarzaczu ścieżki dzwiękowej to banalnie prosta sprawa,podobnie stumieniowanie i inne tam proste rzeczy,to wszystko odpada.

Skoro wszystko wiesz, to skup się na tym czego nie wiesz.

Chyba masz kogoś od kogo na weekend możesz pożyczyć odtwarzacz BR ?

I wtedy, albo masz winnego, albo niewinne BR skaże paluchem na amplituner.

I wsio

Tak jest ale nie tak dawno odtwarzałem te same płyty bez problemu na innych zestawach Pioneer lx 81 Onkyo 828 tylko był też inny odtwarzacz i tam każda ta płyta była odtwarzana w HD

Zatem trzeba szukać w ustawieniach odtwarzacza, jest taka opcja w nim "BD-Video Secondary Audio" powinna być ustawiona na off.

I co było napisz może się to komuś przyda podpowiedź jak ktoś bedzie miał ten sam problem.Ja u siebie w odtwarzaczach 4 BR(Philipsa,Kenwooda,LG,Panasonica) mam ustawione Bitstream i nic więcej nie musiałem ustawiać.Mam też parę wydań gdzie jest ścieżka DTS MA HD jest z PL lektorem w tym samym wydaniu co oryginalna i jak wybieram daną ścieżkę Yamaha dekoduje i pokazuje jak powinna. Jakiej firmy masz BR?

Też miałem taki problem w odtwarzaczu yamaszki, w setupie było ustawione PCM i jak zmieniłem na bitstream problem się rozwiązał ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.