Skocz do zawartości
IGNORED

akuratne / nieakuratne

Walter Swierzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nagrywam płytę audio z cue / flac programem ImageBurn / pliki matki flac są zgrane akuratnie wg EAC, / i teraz ponownie zgrywam EAC nagraną płytę - i wypisuje mi pliki nie są akuratne, ten problem przy ponad 10 płytach / płyty bardzo dobrze zgrane np na 50 minut nagrania, na całość nagrania tylko ok 50 błędów C1 na płycie /

Przykład płyta Eurythmics - Revenge - 1986 (oryginalne pierwsze wydanie, a nie następne re mastery itd) I taki komunikat - Nie mozna uznać za akuratne (wiarygodność 114) Nie jest akuratne a było 114 takich kopi, to samo z inną płytą - 200 kopi i nieakuratne itd

Mam płytę wydanie bułgarskie sprzed 20 lat - tłoczone, i matrycę złe zrobili, jedna piosenka jest ok 1-2 minuty dłuższa, to widać nawet na płycie - puste niewytłoczone miejsce na środku płyty, no i to czyta jako akuratne - ten program

Co ja złe robię w ustawieniach przy nagrywaniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/128857-akuratne-nieakuratne/

Co ja złe robię w ustawieniach przy nagrywaniu?

Podejrzewam, że chodzi tu o offset zapisu.

Każda nagrywarka ma jakiś offset zapisu. Tylko niektóre mają offset równy zero.

Na dodatek tylko EAC obsługuje korekcję offsetu zapisu. ImageBurn na pewno nie obsługuje tej korekcji (chyba, że coś ostatnio się zmieniło).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za odpowiedz, to trochę wyjaśnia ten problem, ostatni czasu w obroty poszła płyta oryginalna która ma początku dość sporą rysę - i wg programu pierwsza z

piosenek zawiera 7 błędów nie do naprawienia, i tak RIP zrobiony pierwszym napędem BR / LG - pierwsza piosenka gra 5 sekund, później same trzaski - całkowicie zniekształcony dźwięk, i na koniec wypluwa pierwsza piosenka niezgrana akuratnie, wszystkie następne akuratnie.

Uruchamiam innym napędem, ten drugi wykrywa 7 błędów w pierwszym nagraniu, po odsłuchu, nie słychać żadnej wady tego flacu, następne piosenki nie mają żadnych błędów, i na koniec komunikat wszystkie nagrania niezgrane akuratnie. a na innym napędzie były akuratne - i takie wyniki z tłoczonej płyty wyszły

Moja opinia jest taka, że to wszystko zależy od biosu napędu i jaki to napęd, pierwszy napęd nie tolerował żadnych błędów w audio, zgrał akuratnie to co szło czyli wszystko poza pierwszą piosenką, a pierwsze nagranie zgrał tak, że tego słuchać nie szło - czyste 100 procent trzasków, a drugi napęd potraktował płytę o wiele łagodniej, jak stacjonarny napęd stacjonarnego audio,pominą te 7 sektorów z błędami, flac był idealny w odsłuchu, ale także łagodnie potraktował następne nagrania - i nie zgrał bitu do bitu, i dlatego zostały uznane za nie akuratne

Jeżeli na jednym napędzie wszystkie nagrania (pomijam w tym momencie to uszkodzone, porysowane) są akuratne a na innym napędzie nie są akuratne to oznacza, że masz źle ustawiony offset odczytu.

Zakładam cały czas, że pozostałe ustawienia EACa są prawidłowe dla obydwu napędów.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.