Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe pokoj 25m^2

jaromarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje kina domowego do pokoju 25m^2. Po odsłuchu w jednym z salonow zdecydowałem się na zestaw klipsch RP-250F+RP-25C+R-15M+ Denon x3100. Słuchalem jeszcze dali Zensor 7 i klipsch R-26F oraz paradigm 9 v 7. Wszystko fajnie dopoki nie odsłuchałem R-112SW który zagrał hm..przeciętnie i napewno nie tak jak sie spodziewałem po wpisach na forum. Sprzedawca zaproponował quadral qube 10 i zagrał bardzo przyjemnie, bardzo nisko schodzący bass miękki bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Tak samo jak velodyne eq-max 12 (wiem ze to inna polka cenowa ale twierdził ze impact 12 zagra podobnie). Teraz moje pytanie czy ktoś miał do czynienia z subwooferem firmy quadral? Czy możliwe że klipsch był źle ustawiony/skalibrowany?

Rozmawiałem z użytkownikiem Bipo który dał mi kilka rad co do odsłuchu subwooferów(Dzięki!). Chciałbym zapytać innych forumowiczów o opinie i jakieś uwagi.

Może jakieś inne zestawienie? propozycjie które warto sprawdzić.

Pozdrawiam,

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/128834-kino-domowe-pokoj-25m2/

Wszystko fajnie dopoki nie odsłuchałem R-112SW który zagrał hm..przeciętnie

co to był za materiał podczas odsłuchu, czy była to faktycznie ścieżka dzwiękowa czy jakaś muza to po pierwsze po drugie co to znaczy wg Ciebie przeciętnie, czego brakowało ale najważniejsze co to był za materiał podczas odsłuchu i jakiej jakości

Czy możliwe że klipsch był źle ustawiony/skalibrowany?

nie chce mi się wieżyć, zeby głośnik 10"-owy zszedł niżej od 12-tki, może faktycznie subwofer Klipscha był inaczej ustawiony w porównaniu do Quadrala (np odcięcie oraz miejsce w którym stał a które "odpowiadało" jemu nie znaczy wcale nie musiało być dobre dla Klipscha) i dlatego odniosłeś wrazenie , że Quadral zszedł niżej.

gdzie był ten odsłuch, na sklepie czy w pomieszczeniu dedykowanym

Nie była to sala odsłuchowa(sklep). Suby były ustawione mniej wiecej koło siebie. Pliki flac(300mb) rożne rodzaje muzyki. Bass był dynamiczny ale nie schodził nisko miękko. Było to raczej nie miłym zaskoczeniem wiec zastanawiam sie o co chodzi? Jestem otwarty na sugestie? Miał ktoś cos do czynienia z firma quadral jesli chodzi o te subwoofery?

No właśnie bo sub jest do kina a do muzyki nie każdy się nadaje i widać ten Quadral nadaje się bardziej, subwofery sprawdza się na ścieżce dzwiękowej a nie na muzyce. Podstawowy błąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem o co Ci chodzi ... do czego ten Quadral się nadaje, a do czego nie?

Miało być ...

"do kina tak jak i do muzyki się nie nadaje",

czy też

"do kina tak, ale do muzyki się nie nadaje".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem o co Ci chodzi ... do czego ten Quadral się nadaje, a do czego nie?

Miało być ...

"do kina tak jak i do muzyki się nie nadaje",

czy też

"do kina tak, ale do muzyki się nie nadaje".

do kina jest dobry, do muzyki się nie nadaje ;) . Rel t7 w muzyce "Quadral-a" zmiażdżył

Ukryta Zawartość

Witam, byłem ponownie potestować( z zaleceniami od kolegów)no i moim zdaniem z muzyce quadral 10 (taki mialem dokladnie okazje przetestować) wypadał lepiej. Natomiast klipschw w kinie wygrał. Teraz rozważam tylko czy nie dopłacić i nie wziać 115. Mógłby się ktoś wypowiedzieć kto ma porównywał albo słuchał obu? Z jednej strony na 25 m^2 powinnien wystarczyć z drugiej słyszałem opinie że prawdziwe zejscie ma dopiero 115 może jak już kupuje sprzęt który trochę u mnie posiedzi warto dopłacić? W końcu w kinie musi być dobry sub. Pozdrawiam i dzięki za rady/opinie.

115 jest o wiele lepszym wyborem. Schodzi niżej o 6Hz - co jest dużym atutem, jeżeli chcesz poczuć bas całym sobą. Dodatkowo zagra głośniej o 4dB. W przyszłości pomyśl o dokupieniu drugiego. Będzie lepsze wypełnienie pomieszczenia - brak dziur w odbiorze basu no i większa potęga brzmienia.

Poza tym temat był już kiedyś na forum:

Ukryta Zawartość

Tutaj masz potwierdzenie tego co napisałem.

Nie zastanawiaj się i bierz 115 bo w przeciwnym razie będziesz żałował !!!

Ukryta Zawartość

4k jutro 8k pojutrze 12k itp itd...

Nie kierujecie sie jakoscia dzwieku a

banalami...

Sugerujesz ze x3100 zagra lepiej niz x2200 czy raczej to była taka ogólna myśl.

Pozdrawiam.

Nie przesadzaj ani jednego kanału 4K nie ma w ofercie NC+\ CP a zanim wymienią wszystkie HD minie pare lat.

Nawet jak pojawi się 4K w Nc+ , to będzie upscaling . A , tyle potrafi Twoj nowy tv 4K .

Na platformach nie ma nawet full HD , a Ty wyskakujesz z 4K .

Może z marszu powinni inwestować w 8K , bo ten proces chyba jest nieunikniony .

Miłego dnia.

Obstawial bym źle ustawienie suba. Gdyż zarówno 112 jak i 115 w kinie sprawdzi się świetnie. Przy muzyce nie gra miekko więc zgodzę się że dla niektórych quadral mógł wypaść lepiej.

Z denonem ten zestaw zagra naprawdę dobrze.

3100 jest starszy ma preouta 2200 nowszy. Różnica w funkcjonalności. Pod względem dźwiękowym są bardzo podobne.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.