Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprawdzić dane częstotliwości w muzyce ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z góry prZepraszam jeśli źle sformułowałem pytanie. Jeśli na "ucho" nie jestem w stanie określić w danym kawałku jakie pratie basowe powinny być słyszalne to jak mogę to sprawdzić ? Coś takiego jest wiarygodne ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest jeszcze oscyloskop w odtwarzaczu ale potrzebował bym w miarę wiarygodnej liczby w hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukam sam nie wiem czego :P

Jeśli słuchasz z pc i masz jriver to nie ma nic prostszego (jrmc ma wbudowany analizator pasma).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodziło o plik ;) aby w poszukiwaniu głośników było mi łatwiej bo na ucho ciężko powiedzieć czego bym potrzebował w dźwięku

szukam sam nie wiem czego :P

Pamiętaj też, że niektórych częstotliwości (głównie na basie) możesz nie usłyszeć tak mocno jak wskazywałaby ich amplituda na analizatorze i nie będzie to wina samych kolumn, a interakcji z pomieszczeniem, jeśli wystąpią problemy z modami, czy falami stojącymi :) Tak samo będzie z tymi falami niskiej częstotliwości, które się będą wzbudzać -wówczas analizator pokaże, że nie ma akurat nadmiaru basu natomiast Ty wyraźnie usłyszysz bądź poczujesz dany fragment częstotliwości. Chyba lepiej będzie do takich testów zastosować sine generator (program do puszczania tonów prostych) :)

Temat ciekawy.

Zafrapowało mnie stwierdzenie Autora "aby w poszukiwaniu głośników było mi łatwiej bo na ucho ciężko powiedzieć czego bym potrzebował w dźwięku"...

I tak na koniec, ciekawe te analizatory

Ukryta Zawartość

Skąd w muzyce 5Hz? A widać, że i od zera Hz to się zaczyna...

Jeszcze Kolega Autor zacznie szukać ZG niosących od 5Hz... Nawet Koledzy Audiofile w saloniku takich nie mają...

;-)

Ukryta Zawartość

Są konstrukcje "głośnika" które przenoszą +/-4dB od uwaga od 1Hz - tak tak, 1Hz - 30Hz, potrafił też generować falę 0Hz czyli innymi słowy potrafił wytworzyć stały przepływ powietrza w określonym kierunku. Napisałem celowo głośnika w cudzysłowiu gdyż bardziej to przypominało wentylator z modulowanym kątem natarcia łopatek. Nazywała się to chyba rotary woofer.

Da się? Da się :)))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Da się.

I tak na koniec, ciekawe te analizatory

Skąd w muzyce 5Hz? A widać, że i od zera Hz to się zaczyna...

Jakoś nikt jeszcze nie zagadnął o transientach... o ataku dźwięków...

Jest może jakiś dobry analizator dźwięku z kolumn na androida? Ja za to poszukuje więcej środka w kolumnach z możliwością zniwelowania górnego pasma

;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.