Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe

marswiet

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu kolumn podstawek ale mam dylemat , które z w/w najlepiej zagrają z NAD-em 356BEE:

-CHARIO CONSTELLATION DELPHINUS

-DYNAUDIO FOCUS 60

-USHER BE 718

-może jakiś model XAVIAN-ów do 5k.

Pomieszczenie ok 25-28m2. Oczekuję dobrego, wyraźnego środka, także wyraźnej góry ale bez "cięcia po uszach" w miarę nisko schodzący bas, ale posiadam suba REL T5 więc bas ewentualnie wspomogę subem. Pozycję nr1 będę mógł przesłuchać ,no i cena z podstawkami jest zachęcająca bo coś ok 4k.z upustem, niestety pozostałych nie będę miał okazji posłuchać. Poza tym muszę się zmieścić w granicach 5-6k. Dotychczas posiadałem podłogówki a chcę przejść na podstawkowe więc nie mam wyrobionej opinii co do powyższych modeli. Ciekawe jak NAD sobie będzie radził z tymi kolumienkami?

Dziękuję za ewentualne rady i pozdrawiam.

MŚ.

https://www.audiostereo.pl/topic/128826-kolumny-podstawkowe/

w miarę nisko schodzący bas, ale posiadam suba REL T5 więc bas ewentualnie wspomogę subem.

To lepiej chyba będzie od początku założyć: będzie z subem albo będzie bez suba

Jak chcesz nagłaśniać całe duze pomieszczenie małymi monitorkami, to lepiej założyć od góry pracę z subem. ... inna sprawa, że w takim wypadku osobiście wolałbym po prostu podłogówki bez suba.

Dzień dobry.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będą mocne i grające zgodnie z Twoimi preferencjami KEF R300 (http://q21.pl/kef-r300.html). Warto posłuchać także zestaw Martin Logan Motion 35XT (http://q21.pl/martin-logan-motion-35xt.html), bardzo ciekawa kolumna, szczególnie dużo dobrego robi wybitny moim zdaniem wstęgowy głośnik wysokotonowy.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak już ktoś i pisze kolumny podstawkowe i deko większy metraż to odrazu nie nagłośni za mało basu itd.. Ja jestem fanem podstawek bo dają super głębię i mega precyzję do tego wokal jest idealny nie na pół pokoju.. Istrumenty precyzyjnie ułożone.. Ostatnio był u mnie kolega z kef q700 i nie mogłem uwierzyć jak nie precyzyjnie układał się plan.. Wokal o średnicy chyba z metr.. Drugi plan kompletnie rozmazany.. Proszę mnie źle nie zrozumieć i każdy kupuje co mu bardziej odpowiada.Moze mam za małe doświadczenie i dopiero podłogowe wyższej klasy(10000+)są bardziej precyzyjne Pozdr

Ja naglasnialem 20m2 Usherami x718 i Nadem C352 i nie brakowalo niczego.

Ja tez bardzo lubie kolumny podstawkowe. Potrafia fantastycznie znikac z pomieszczenia.

Dlatego zdecydowalem, ze nie bede sie pozbywal tych kolumn i to byla dobra decyzja. Natomiast zmiana wzmacniacza pozwolila na wyciagniecie z nich tego, co naprawde potrafia.

Mysle, ze z BE moze byc tylko lepiej. Gitara elektryczna, saksofon brzmia na tych glosniczkach tak goraco i soczyscie, ze ciezko sie oderwac od sluchania.

F160 w zupełności wystarczy, potrafi zagrać i w większym metrażu. Jednak trzeba mocniejszy piec.Basu mają tyle co trzeba, sub zbędny. Może kup te F160 i z czasem zmienisz piecyk na mocniejszy. Świetnie grają z lampą taką przynajmniej 30w na kanał.

Gość

(Konto usunięte)

Wzmacniacz ,da rade z DF65,mają wysoką efektywnosc. Jak do f160 to troche za slaby,jak lubisz basowe granie to sub za mały. Polecam z czystym sumieniem SVS SB2000,500 W i 12",zamknieta obudowa ,duzo lepszy od rel nawet t9.

Wzmacniacz ,da rade z DF65,mają wysoką efektywnosc. Jak do f160 to troche za slaby,jak lubisz basowe granie to sub za mały. Polecam z czystym sumieniem SVS SB2000,500 W i 12",zamknieta obudowa ,duzo lepszy od rel nawet t9.

Efektywność kolumn to nie wszystko , Nad to wzmacniacz słaby i nie chodzi tu tylko o moc ale też o jakość dzwięku . Nie wiem jak gra twój typ ale Dynaudio Usher itp potrzebują konkretów .
Gość

(Konto usunięte)

Samo przez sie jest zrozumiale ze monitory za 7k potrzebuja piecyka z lepszej ligi bo z dobrym subem zegraja lepiej niz podlogowce za 12kzl. W sumie jezeli kogos na nie stac nie połączy ich raczej z 356 :) za 2,5k. Ja odsłuchiwałem z 375 z racji tego ze juz mam takowego, szukalem dobrego prowadzenia pod SB13 ULTRA. Zagrały cudnie nawet z 375 -srednica stereofonia cudo ale wybralem dt 65 z racji tego ze na moj gust lepiej pasowaly do suba tzn lepiej sie z nim zgrały. KEF R300 wypadły najgorzej,a tak dobrze opisywane w testach :))))))

Miałem przez chwilę Dynaudio 50 , z Electro wysokie i średnica bajka ale bas jak z innych kolumn .

Samo przez sie jest zrozumiale ze monitory za 7k potrzebuja piecyka z lepszej ligi bo z dobrym subem zegraja lepiej niz podlogowce za 12kzl. W sumie jezeli kogos na nie stac nie połączy ich raczej z 356 :) za 2,5k. Ja odsłuchiwałem z 375 z racji tego ze juz mam takowego, szukalem dobrego prowadzenia pod SB13 ULTRA. Zagrały cudnie nawet z 375 -srednica stereofonia cudo ale wybralem dt 65 z racji tego ze na moj gust lepiej pasowaly do suba tzn lepiej sie z nim zgrały. KEF R300 wypadły najgorzej,a tak dobrze opisywane w testach :))))))

Kolumny + wzmacniacz trzeba tak dobrać by suba nie była potrzeba chyba że w ekstremalnych sytuacjach . Kolumny mam sporo tańsze niż Electro ale takie granie w zupełności wystarczy - podstawa to dobre spasowanie .
Gość

(Konto usunięte)

Ja przy słuchaniu kef r300 przypomialem sobie opinie goscia ktora nawet jest cytowana w innych porownaniach,testach czy jak kto woli. Mianowicie "szczeka mi opadła na podłogę jak i mojemu koledze jak usłyszałem bas z tych monitorow,szukalem suba bo myslalem ze ktos sobie żartuje :)))) Pomyslalem sobie ,jak mizerne mogą byc twoje przezycia basowe :) ze zachwycasz sie tąpnieciem z monitorów w 19 mkw zbierając szczene z podłogi. Poszukajcie a traficie napewno na ten opis :)))))

Gość

(Konto usunięte)

Bartek,są tacy ktorym nie potrzeba suba i do takich sie zaliczasz. Rozumiem to co piszesz i ty zrozum ze kazdemu sprawia radoche co innego. Ja uwielbiam bas i nie wyobrazam sobie sluchania muzyki bez niego. Dlatego jest prawie dwukrotnie drozszy od monitorow i wzmacniacza bo to on jest centrum mojej rozrywki,1000 W czystej endorfiny :)))) w 20mkw

Witam, każdy ma swoje upodobania. Miałem R300 bardzo dobre monitory i grały z NAD C356BEE (bardzo dobre połączenie), mam jeszcze LS50 i miałem XQ20 i Monitor Audio RX2, z tych wszystkich R300 grały najlepiej.R300 potrafią zagrać i na 25 i 30m2 i jak na monitory mają naprawdę dobre niskie tony, nigdy do nich nie używałem sub-a, sprzedałem tylko ze względu na konieczność odzyskania pieniędzy (bo nie można słuchać 5 zestawów równocześnie). Tu kolega tak zachwala SVS (już któryś raz), że chyba dla weryfikacji sobie go kupię do testów, ale akurat nie lubię jak niskie tony przysłaniają resztę dźwięku i od jakiegoś czasu sub-a używam tylko jak jakiś film oglądam, a rzadko mi się to zdarza. Tylko nie wiem którego, bo faktycznie SVS ma ich trochę. Odnośnie DF SM65 kiedyś się nad nimi zastanawiałem, ale one wg mnie właśnie potrzebują bardzo dobrego wzmacniacza, żeby pokazały co mogą, ale wykonanie mi w ogóle nie odpowiadało, prawie sam plastyk.

Ostatnio testuję takie małe monitorki Edwards Audio SP1, barwa i wypełnienie, scena bardzo fajna, tylko one max do 16-20m2 i w ich przypadku może i sub by się przydał w 20m2.

Ja długo grałem moimi Kef R300 z NADEM C356 z tym że modowałem NADA bo fabryczny gra bardzo kiepsko.

I to połączenie mogę z czystym sumieniem polecić.

Kef zostały a grają teraz z Mingda MC88C i o dziwo bas z lampy jest potężniejszy. I jest go bardzo dużo na 23 metrach. Więc o to że to są podstawki nie masz co się martwić.

Jak już ktoś i pisze kolumny podstawkowe i deko większy metraż to odrazu nie nagłośni za mało basu itd.. Ja jestem fanem podstawek bo dają super głębię i mega precyzję do tego wokal jest idealny nie na pół pokoju.. Istrumenty precyzyjnie ułożone.. Ostatnio był u mnie kolega z kef q700 i nie mogłem uwierzyć jak nie precyzyjnie układał się plan.. Wokal o średnicy chyba z metr.. Drugi plan kompletnie rozmazany.. Proszę mnie źle nie zrozumieć i każdy kupuje co mu bardziej odpowiada.Moze mam za małe doświadczenie i dopiero podłogowe wyższej klasy(10000+)są bardziej precyzyjne Pozdr

Przecież to sredniej klasy podlogowki, jak nie niskiej.

Bartek,są tacy ktorym nie potrzeba suba i do takich sie zaliczasz.

To po co te przycinki? Sub w stereo tylko psuje muzykę. Jak chcesz to słuchaj sobie buczącego gara 30cm, ale nie wmawiaj innym swojej słusznej filozofii.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

RAFAŁ ujme to inaczej,wiem ze sluchając suba w stereo jestem w mniejszosci ale moge z tym zyc i nie chcialem absolutnie "przyciąć" Bartkowi,po prostu tak lubie i nie wmawiam swojej filozofii pisząc ze mi to pasuje :)) RobG1974 smialo testuj ale zamkniete wersje wypadające lepiej w muzyce to sb2000,sb 13ultra i chyba sb1000 najmniejszy,szukaj na niemieckich stronach,to co napisalem o KEF R300 to tylko i wylącznie moja prywatna opinia i nie twierdze ze są bleee tylko ze do suba mi nie podeszły,POZDRO.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i porady.

Temat podstawek chyba na czasie skoro jest spore zainteresowanie nim i dobrze bo ja też nie wierzyłem w podstawki , tylko od 30 lat grały u mnie podłogówki. Przyszła pora na zmiany.

Posłuchałem podstawek Eltax u znajomego, co prawda grały na 20m2 i wzmakiem Technics z lat 70-tych i brzmiało powiedzmy surowo. Zmienił teraz na Dali Concept 2, które pożyczyłem i podłączyłem do NAD-a. Co się okazało, nieprawdą jest jak napisał Rafał 735, że nie nagłośnią monitory takiego metrażu. Potencjometr w NAD-zie ustawiony na godz 9 i brzmi muzyka głośno i wyraźnie, zmniejszenie na 8 i też cicho i przyjemnie brzmi. Oczywiście dodam ,że z różną dynamiką są nagrane płyty, szczególnie starsze vinyle, których posiadam najwięcej. Niestety Dali to nie mój klimat a do tego brak środka i basów - co wspomagam subem i już brzmi lepiej. Oczywiście myślę także o wymianie pieca- raczej jakiś lampowiec, ale to przyszły rok, a na razie muszę kupić monitory bo wyprzedałem podłogówki i słucham na pożyczonych Dali.

Bardzo dobrej rady mi udzielił PS39, - dynki i potem lampiak, też taki sobie wytyczyłem cel.

Temat lampy będę chciał też poruszyć ,ale późniejszym terminie po zakupie monitorów.

Natomiast temat podłogówek uważam za zamknięty ponieważ nie stać mnie na takowe za 10k i do tego nowy piec za 15k. Na razie muszę się zmieścić w budżecie 10k , a w tym planuję zakup jeszcze CD za ok 3,0-3,5k. A propos, na forum polecają firmę ARCAM ? Niestety nie skorzystam z propozycji Ziutsane bo jestem z Lublina i na Śląsk to kawałek drogi.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za sugestie, na pewno wykorzystam je w w poszukiwaniu monitorów a myślę ,że to temat rozwojowy. Posty będę obserwował, więc chętnie posłucham dobrych rad.

Dzięki i pozdrawiam

Poczytaj jeszcze ten wątek (o ile nie czytałeś):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brak środka i basów - co wspomagam subem i już brzmi lepiej

Pytanie czy brak basów nie jest wypadkową za słabych kolumn vs metraż?

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Poczytaj jeszcze ten wątek (o ile nie czytałeś):

Ukryta Zawartość

Pytanie czy brak basów nie jest wypadkową za słabych kolumn vs metraż?

Witam.Przeczytałem dokładnie wątek pod w/w linkiem. Dla mnie bardzo przydatna recenzja monitorów . Canto Grand, Proac Studio 118 i Alize to mój wstępny wybór z naciskiem na Canto Grand po pocztaniu innych recenzji oraz cena warta uwagi, ale posłuchamy i zobaczymy.

Zgadzam się ,że podstawki , które podłączyłem do czasu zakupu innych to żadna rewelacja i dlatego wspomagam się subem , w którym bas zdecydowanie schodzi niżej niż w Dali, ale to przejściowa sytuacja. Być może to tylko moje subiektywne odczucie , ale cóż każdy ma swoje ulubione brzmienie.Jeśli Waść posiada inne ciekawe spostrzeżenia o monitorach ,które wyżej wymieniłem to proszę o podzielenie się na forum.

Ukryta Zawartość

wstępny wybór z naciskiem na Canto Grand

Wg mnie wybór zdecydowanie godny testów. Producent wypożycza do testów z tego co mi wiadomo - zresztą jak większość producentów krajowych.

Ja niestety nie słyszałem i nie testowałem, ze względu na potrzebę przednich BR.

Alize

Te również warto wypożyczyć do odsłuchów - przemiły kontakt z Panem Sławkiem.

Polecił mi je dodatkowo Violet, który przerzucił już setki paczuszek jako bardzo dobry wybór z przednim BR do 5000 zł (jak Proac tylko wyraźnie tańszy).

Potrzebują mocnego wzmacniacza, ale odwdzięczają się przyjemnym, naturalnym - RÓWNYM brzmieniem, nawet przy niskich poziomach głośności (niski punkt otwarcia). Nie spodobają się jednak komuś kto szuka podbarwień lub wybicia określonych częstotliwości na plan pierwszy.

W obydwu przypadkach - Studio 16 Hz oraz Impuls Audio - można liczyć na rabaty.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.