Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 5000 pln

Ziutsane

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet się troszkę zmienił. Szukam wzmacniacza do 5000 tyś pln. Chciałbym jak najbardziej naturalnie brzmiący z niezłą wydajnością prądową.

Na co mogę zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za pomoc Panowie.

https://www.audiostereo.pl/topic/128776-wzmacniacz-do-5000-pln/

Polecam Rega Elex-R. Słuchałem wiele wzmacniaczy w cenie ok. 5.000 zł i brzmienie tego bardzo mi się podobało. Sam się zdecydowałem na BC Aqoustique 332D bo jego jego brzmienie też mi się podobało, a do tego zaproponowano mi bardzo dobrą cenę (3.300 zł) za nówkę z ekspozycji przy cenie katalogowej 4.450 zł. Gdybyś gdzieś go jeszcze w Polsce dorwał (chociaż wątpię bo jest jakiś problem z dystrybutorem w Polsce) to też polecam do odsłuchu. Moim zdaniem gra zdecydowanie lepiej niż np. Atoll IN100SE.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

też tak uważam, ale dosyć często go polecają na różnych forach jako dobry wzmacniacz w cenie ok. 4k. Ja po odsłuchach tego wzmacniacza miałem dokładnie takie samo zdanie: d...py nie urywa. Powiem więcej, Marantz 7005 który można kupić za 3,1k zrobił na mnie większe wrażenie, choć też zachwycony nim nie byłem.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Rega to dobry trop,miałem przyjemność z Brio-R.

Baltka słuchałem vs Atoll tak jak pisałeś w cenie do 4500zł

A zakupiłem wiadomo co :)

Za 5k można już fajny klocek wybrac

Naim Nait 5si też bym polecił

Łokmen Saba

Brio-R ma specyficzny wygląd i nie każdemu może się podobać. Po za tym to jest wzmacniacz w budżecie ok. 3k. Ale gra całkiem sensownie, też miałem przyjemność posłuchać. Jeżeli taki wygląd nie ma znaczenia to warto posłuchać Cyrus.

Dobre opinie czytałem na temat Soul Note SA300. Cena ok. 6k ale myślę że można potargować się i bliżej 5k dostać. Ale w Polsce jest raczej ciężko go dorwać na odsłuch.

A co tak wam urwalo dupe przy elex r? No dobra, ma kapitalny, konturowy bas ale 9 na 10 osob powie, ze brakuje im w jej brzmieniu wypelnienia i woleliby np. brio r. A znowu na forach i w salonach odradzaja bc acoustique i maja racje. Posluchaj u siebie w/w wzmaki a i tego jak mu tam, polecanego wszedzie atolla tez, zwlaszcza w konfrontacji z rega elex r, zobaczysz ile warte sa niektore urywajace dupe porady. Jest taki nad, ktory urywa wszystko, do poczytania w nowo powstalym klubie...

Ps. Brakuje jeszcze hegla...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Kto i dlaczego odradza BC Acoustique? Masz coś konkretnego na temat tego wzmacniacza to napisz. Nie wiem kto i co radzi w salonach i na forach. W salonach wciskają to co mają na stanie. Na forach jest dużo troli którzy zachwalają to z czego mają korzyści.

Ja akurat mam wzmacniacz BC Acoustique 332d i słucham u siebie i mogę powiedzieć że po odsłuchach wielu wzmacniaczy do 5k jego brzmienie podobało mi się najbardziej. I dlatego wylądował u mnie w domu. jest moje subiektywne zdanie i nikomu nie wmawiam że to jest to najlepszy wybór dla każdego. NADa też słuchałem, owszem dużo basu, ale ani rozdzielczości ani sceny jakoś tam nie usłyszałem. Może był źle zestawiony z innymi klockami.

Podpowiesz gdzie można dostać Hegla w cenie do 5k? Bo o taki budżet autorowi tego wątku chodzi. Jeżeli nówkę w tej cenie da się trafić to też warto odsłuchać.

Wybór sprzętu to jest sprawa subiektywna. Jednemu podoba się brzmienie NADa innemu Primare, trzeciemu tylko lampy. Zależy jeszcze z czym ten wzmacniacz ma grać i w jakich warunkach. Więc trzeba wypożyczać do domu, słuchać ze swoim sprzętem w pomieszczeniu w którym ten sprzęt ma być ustawiony. Dopiero wtedy wybierze się to co się będzie podobało.

Dlatego masz rację, w żadnym wypadku nie wolno dokonywać wyboru na podstawie porad fachowców w salonach czy na forach bo można potem bardzo żałować.

Gość numik

(Konto usunięte)

ale czy atoll i bc-acoustique to "w miarę naturalnie grające wzmacniacze"? WG mnie nie, są na różne sposoby dopalone. Rega tak, fajne granie. W sumie, moze mi się dostanie, ale Marantz Pearl i wyżej - też dobre. Jest więc tego trochę.

Decydując się na Baltlaba trzeba tylko pamiętać, że on pracuje w temperaturze słońca :). E2 czy E3? Rzekłbym, że długo bym się wahał ;). Haiku? Jak najbardziej.

Aha - Rega, no cóż - Elex gra "gładziej", ale jak Adam38, brałbym brio - ma więcej energii i to tą Regę miałem na myśli.

Adam nie stresuj się bo Ci żyłka pójdzie.

Napisalem tylko ze na mnie wrażenia on nie zrobił,dodam że Baltek też nie-ale lepiej wypadł od niego.Jego kunszt doceniłem w domu a na odsłuchu z Wigg Art dopiero mi urwało doope :)

Ludzie mogą sobie pisać co chcą na temat różnych zestawień.Komuś nie pasuje Baltek,drugiemu Sansui,Bmw czy Skoda.

Hegla bym posłuchał bo często się pojawia tutaj.

Jedni chwalą drudzy krytykują.

A sprzedwcy cisną ludziom akurat to z czego mają najlepszą prowizję.

Pozdrawiam

Łokmen Saba

Budżet się troszkę zmienił. Szukam wzmacniacza do 5000 tyś pln. Chciałbym jak najbardziej naturalnie brzmiący z niezłą wydajnością prądową.

Na co mogę zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za pomoc Panowie.

Witam,

odsłuchaj Atoll IN200SE. Tylko z 800zł musiałbyś dorzucić do nowego. Chyba, że może być używka to spokojnie się zmieścisz w budżecie.

Jeszcze mocno myślę o Haiku Sol

Myślę, że to też dobry kierunek. Sam zamierzam się z ich ofertą zapoznać. Podobnie z Baltlabem Epoca 3.

Kto i dlaczego odradza BC Acoustique?

Mnie się obiło o uszy, że były jakieś problemy z awaryjnością, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Z tych powyzej to Krell kav300 chyba najlepszy. Roksan Caspian to bardzo wydajny pradowo nie jest niestety choc to bardzo dobry wzmacniacz. Leema Tucana 1 za tyle tez kupisz. Rega Brio R to slabeusz. Marantz w tej cenie to tylko uzywki serii 11.

Wieza STEREO Technics :)

To nie jest tak, że kupisz wzmacniacz za 5700 i będziesz miał dźwięk 14% lepszy od tego za 5000. Hegle są dość przezroczyste, więc jak szarpniesz się na wzmacniacz, a potem oszczędzisz na źródle, to nic z tego nie będzie. Do H200 musisz mieć porządne źródło i kolumny "po ciepłej stronie mocy", dobrze nasycone. Napisz może, z czym to ma grać, jakie wzmacniacze, które znasz, ci się podobały, a jakie nie, bo naturalnie to akurat dla każdego co innego, a padają tu propozycje brzmieniowe od sasa do lasa. Będzie łatwiej zorientować się, czego szukasz.

H200 z dystrybucji norweskiej jak pewnie ten na allegro pojawiają się statystycznie raz na miesiąc, dwa miesiące, więc to nie jest żadna szczególna okazja. No chyba że z polskiej, to bierz, nie podejdzie, to sprzedasz równie szybko.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Mam monitory z projektu Zaph ZD5 (z bass reflexem strojonym na 42 Hz) i modyfikowanego Arcama rDAC z zasilaniem Tomanka na chwilę obecną.

Brzmienie - podobał mi się nawet Electrocompaniet ECI2 (ale dopiero jak się rozgrzał), Haiku Williamson (niestety nie mój budżet)...

Jeśli podoba ci się ECI2 i lampowy Haiku, to H200 możesz spokojnie odpuścić. Słodyczy tam nie znajdziesz.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jak ci podszedł Eci2to zapodaj Eci1. Niby to to samo ale dwa razy lepiej. Najlepiej po upgrejdzue u producenta. W budżecie się zmieścisz a i na zasilający zostanie

Dobra rada . Electro potrzebują z godzinę rozgrzewki po tym już grają świetnie .
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.