Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć wzmacniacz cerwin Vega cv1800 do amplitunera yamaha rx a2010

eminem6305

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich;) i tak jak w temacie czy mogę podłączyć ten wzmacniacz do tego amplitunera? I jakie kable do tego użyć? Z góry dzięki za pomoc

• Moderatorzy

Eminenemie, a po cuż to chcesz łączyć z sobą amplituner który sam w sobie jest tez wzmacniaczem z innym wzmacniaczem?

-----------------

Bo mam kolumny cerwin Vega cls215;) i chciałbym użyć ich jako frontów w kinie i do stereo ....a amplituner nie posiada takiej mocy; )

Musisz kupić sobie kabelek rca na xlr. Mają takie np. w LFX. Rca wpinasz w ampli w wyjście preout, a xlr do carwina. Potem musisz zrobić kalibracje w ampli ustawiając wcześniej na carwinie poziom głośności na np. 1/3.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Dziękuję bardzo za pomoc;) a jakiej firmy te kable polecacie? Bo nie chce kupić jakiegoś "badziewia" ..a wracając do kolumn to jakich kabli używać do podłączenia ich z ampli? Bo nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tak dużymi głośnikami...budżet to ok 1000zl

a jakiej firmy te kable polecacie?

Chodzi tu o kable rca -xlr. Może bardziej powinno być co chcesz zmienić w brzmieniu kabelkami ;) Bo tak zadane pytanie pokazuje na razie, nie chęć subtelnej zmiany brzmienia, ale fetysz marką. Ochłoń i kup solidne, bez zadęcia. To tylko amplituner kinowy i niedrogi wzmacniacz z wiatraczkami.

nie chce kupić jakiegoś "badziewia" ..a wracając do kolumn to jakich kabli używać do podłączenia ich z ampli? Bo nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tak dużymi głośnikami...

Ochłoń i napij się zimnej wody. Weź pod uwagę, że duży rozmiar kolumny nie oznacza od razu, że są jakieś wybitne, wysublimowane, czy nawet dobre . To duże kolumny do konkretnego celu, czyli do nagłaśniania bardzo dużych salonów za proporcjonalnie nie duże pieniądze. Kabel głośnikowy za kilkaset zł do amplitunera kinowego z podpiętym tanim mocnym wzmacniaczem z wiatraczkami z tyłu;) wow.

Raczej nikt na tym forum, nawet wybitnie wierzący w kable, nie kupuje do kolumn pokroju Jbl es, Klipsch , czy tylko gabarytowo większych Corvin kabli za 1 tys. Równie dobrze możesz rozważać podkładki pod kable głośnikowe, wymienić wtyki na WBT, albo racjonalniej, czyli system chłodzenia pasywnego by nie szumiały wiatraczki i adapatację akustyczną.

Idź za ciosem, masz duże kolumny, kup gruby kabel, powiedzmy 2x4mm

Zgadzam się z przedmówcą. Kup w miarę porządne grube kabelki w rozsądnej cenie. Jeśli chodzi o rca-xlr to i tak na 99% będziesz musiał kupić przejściówkę bo jeszcze nigdy nie widziałem takich seryjnie robionych, albo samemu sobie zrobić.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

czy mogę podłączyć ten wzmacniacz do tego amplitunera? I jakie kable do tego użyć? Z góry dzięki za pomoc

Według mnie niewiele uzyskasz z tego podłączenia, ponieważ przedwzmacniacz w tym amplitunerze nie da ci takiego brzmienia, jak z samego wzmacniacza.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli chodzi o rca-xlr to i tak na 99% będziesz musiał kupić przejściówkę bo jeszcze nigdy nie widziałem takich seryjnie robionych

Naprawdę nie? ;) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eminem6305 prawdopodobnie będzie potrzebował 2xRCA->2xXLR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Ciekawostka, dobrze, że zostawiłem ten 1% rezerwy hehe

A tak serio kiedyś parę lat temu szukałem takich bo miałem z miksera wyjście rca, a w procesorze dźwięku właśnie xlr i robili mi w lfx na zamówienie bo samemu nie chciało mi się bawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.