Skocz do zawartości
IGNORED

Włączenie funkcji mute a wzmacniacz nada cicho gra

peterchen86

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam następujący problem. Włączam funkcje mute w moim NADie 326BEE ale z kolumn dalej cichutko słychać dźwięk? Czy można się tego jakość pozbyć? Czy nie jest to szkodliwe dla wzmacniacza? Źródłem dźwięku jest telewizor, sygnał idzie przez wyjście cyfrowe, a następnie przez FIO Taishan do wzmacniacza.

Mute to mute. Jak dalej coś tam pogrywa cicho to niestety wada tej funkcji w tym egzemplarzu. Powinna być kompletna cisza.

Oczywiście wzmacniaczowi się nic nie stanie.

Tak samo jest jak na maxa skręcę głośność, więc zastanawiam się czy to nie jest kwestia, że na dekoderze dźwięk jest ustawiony na maxa. Zastanawiam się czy to nie jest po prostu kwestia podłączenia a nie wzmacniacza.

Peterchen 86 mam do ciebie pytanie z jakimi kolumnami masz w/w sprzęt? ja myślę dokładnie o takim samym rozwiązaniu czyli wzmacniacz nad 326 + jakiś DAC ponieważ muzykę chcę odtwarzać głównie flac z dysku USB z tv czyli optykiem chciałbym wejść na daca a potem na wzmacniacz

Jak ogólnie ten fiio taishan się sprawuje ? miałeś okazję posłuchać bez daca i z daciem i czy również testowałeś jakieś inne dac. jak możesz odezwij się na priv miałbym jeszcze parę pytań pozdrawiam

Otóż nie tak do końca MUTE to MUTE :))) Bowiem nie zawsze MUTE musi oznaczać 100% wyciszenia :) Moze byc np. MUTE -20db :)) Wówczas bedziemy słyszeli odrobinę dzwięku :) wszak chodzi o to aby wyciszyć dzwięk umozliwiajac tym samym usłyszneie dzwięków z otaczającego nas tła :) Reasumując : OBJAW PRAWIDŁOWY :) widocznie konstruktor tak zaprojektował wzmacniacz i nic złego się na MILION PROCENT NIE DZIEJE ORAZ NIE STANIE :) pzdr. :)

Otóż nie tak do końca MUTE to MUTE :)))

Pełna racja, u mnie Mute, to właśnie -20db, Niestety, jak ma Nad nie wiem. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Czy można się tego jakość pozbyć?

Tak,mozna się pozbyć :) Wystarczy zmienić dzielnik rezystorowy na taki ,który "zamknie" całkowicie sygnał :)

No ok co do samej funkcji Mute to się z Wami zgadzam, że nie musi być do zera ale identyczny objaw mam jak ściszę gałką na maxa. Wtedy również słychać przy kolumnie że cichutko gra. Nie jest to coś co mi przeszkadza ale zapytałem żeby się dowiedzieć co może być tego przyczyną.

Tak samo miał mój c 356 i wiele innych wzmaków, nie przejmuj się tym, bo nie ma czym. Ze wzmakiem wszystko ok.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Denon PMA 1500AE też miał MUTE -20db i akurat w tym wzmacniaczu ta funkcja najbardziej mi się podobała :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek znaczy sie znalazles w denonie swoje brzmienie hehe. Jak to bylo - sluchaj ciszej a uslyszysz wiecej, -to jednak prawda.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

myślę dokładnie o takim samym rozwiązaniu czyli wzmacniacz nad 326 + jakiś DAC ponieważ muzykę chcę odtwarzać głównie flac z dysku USB z tv czyli optykiem chciałbym wejść na daca a potem na wzmacniacz

Jak ogólnie ten fiio taishan się sprawuje ?

Kiepski pomysł z tym tv jako odtwarzaczem, zapomnij. Takie coś to może jakbyś miał starego kasprzaka i mildtony zdałoby egzamin.

Najpierw o fioo d3. Jest niezły, dobry poziom, te najtańsze dacki za 50zł przy nim to szajs. Różnica między fioo a wyjściem po słuchawkach z tv to kosmos.

Jednak porównanie jakichkolwiek plików puszczonych z usb tv, a bezpośrednio z usb odtwarzacza sieciowego, usb w cd, amplitunera , pokazuje jaka jest skala różnicy. Sprawdzałem jak widzisz na paru klockach i 3tv.

Nawet najlepszej jakości plik zmienia się w tv w mało papkę bez dynamiki, gdzie nawet mp3 jakości 64 normanie puszczonej to hifi.

Jak masz Nada i jakieś w miarę kolumny to tv jako odtwarzacz plików to porażka, zresztą co za przyjemność delektować się muzyką jak ci tv świeci w twarz;)

Kiepski pomysł z tym tv jako odtwarzaczem, zapomnij. Takie coś to może jakbyś miał starego kasprzaka i mildtony zdałoby egzamin.

Najpierw o fioo d3. Jest niezły, dobry poziom, te najtańsze dacki za 50zł przy nim to szajs. Różnica między fioo a wyjściem po słuchawkach z tv to kosmos.

Jednak porównanie jakichkolwiek plików puszczonych z usb tv, a bezpośrednio z usb odtwarzacza sieciowego, usb w cd, amplitunera , pokazuje jaka jest skala różnicy. Sprawdzałem jak widzisz na paru klockach i 3tv.

Nawet najlepszej jakości plik zmienia się w tv w mało papkę bez dynamiki, gdzie nawet mp3 jakości 64 normanie puszczonej to hifi.

Jak masz Nada i jakieś w miarę kolumny to tv jako odtwarzacz plików to porażka, zresztą co za przyjemność delektować się muzyką jak ci tv świeci w twarz;)

arekm, a wiesz jak wygląda sprawa gdy pociągnę kabel usb z raspberry PI do daca? Czy też tak jak w TV? Zawsze miałem wrażenie, że cyfrowo to cyfrowo i żródło nie jest za bardzo w stanie tego zepsuć

miałem wrażenie, że cyfrowo to cyfrowo i żródło nie jest za bardzo w stanie tego zepsuć

Gdyby tak było optymalnym odtwarzaczem plików byłby tuner dvbt/sat za 60zł, czy jakiś tablet/nawigacja gps za 99zł z banalnym strimingiem BTH. Właśnie z tunera sat też robiłem test z muzyką, ale to tez kolejny przykład na to że każde urządzenie wysyłające nawet plik cyfrowo, wprowadza swoje 3grosze, a skoro w ogóle nie jest do tego przystosowane i ma banalnie uproszczoną budowę to dźwięk jest do D. Jednak sekcja cyfrowa audio w TV, tablecie jest inna niż odtwarzaczu dvd/b, a ta jest inna z kolei niż w odtwarzaczu cd, czy też odtwarzaczu plików z prawdziwego zdarzenia.

Pewnie, że jak puścisz muzykę z pendriva z usb TV , potem z optical out tv do daca i na wzmacniacz to będzie grać i nawet jak nie ma punktu odniesienia powiesz super. Tylko wystarczy pena włożyć do usb nawet do jakiegoś Onkyo tx 8130, czy niedrogiego odtwarzacza cd i zobaczysz że już super nie było.

Nie trzeba mieć by to usłyszeć Hie-ndu, czy nawet hi-fi za 10tys, wystarczy poziom podstawowych elementów złożonych z głową nawet z marketu audio.

Raspberry PI, nie wiem, są od niego specjaliści, fani.

Arekm, miałem plan kupić NAD 326 i odtwarzać muzykę głównie bezprzewodowo przez raspberry pi do jakiegoś daca, ale teraz to się zacząłem zastanawiać czy nie lepiej się sprawdzi jednak Onkyo TX-8150, który ma wszystko już wbudowane. Muzykę słucham głównie z kompa z serwisów streamingowych. Co myślisz? NAD sam w sobie gra pewnie lepiej niż Onkyo, pytanie czy raspberry pi nie zepsuje już wcześniej tego dźwięku? Czy ktoś z R Pi mógłby skomentować?

Czy przy sciszonym na Maksa wzmacniaczu nie mute tylko gałka, obie kolumny chodzą tak samo? Jeśli tak to jest w porządku.

@michal nad zagra ci lepiej. Chodź niewątpliwą korzyścią w 8150 jest to że wszystko chodzi stabilnie w jednym urządzeniu. Jakie masz do tego kolumny?

Czy przy sciszonym na Maksa wzmacniaczu nie mute tylko gałka, obie kolumny chodzą tak samo? Jeśli tak to jest w porządku.

@michal nad zagra ci lepiej. Chodź niewątpliwą korzyścią w 8150 jest to że wszystko chodzi stabilnie w jednym urządzeniu. Jakie masz do tego kolumny?

Planowałem kupić Sapphire 25. Martwi mnie tylko ten raspberry pi czy nie popsuje jakości przez usb

Niestety tego nie znam. Myślę że sami usb nie spowoduje żadnej utraty. Bardziej jaki tam jest przetwornik.

Przetwornik chcę dokupić jakiś zewnętrzny, ale arekm pisał wcześniej, że pomimo przesyłu cyfrowego przez usb, urządzenia w stylu tv, tablet czy cos psują dźwięk.

Nie spotkałem się z tym przyznam osobiście. Cyfrowy sygnał to cyfrowy sygnał. Jeśli jednak ktoś ma takie doświadczenia to nie spieram się. Myślę że nic nie stracisz.

Ja ostatnio miałem od kumpla wzmacniacz kenwood dał mi go w celu sprawdzenia co to jest warte dźwiękowa. I tam była taka sytuacja ze jak odłączyłem głośniki z terminalow i podglosiło się na maks to w sekcji pre grały wszystkie rezystory kondensatory i inne normalnie dźwiękiem na tyle głośno i wyraźnie że można było rozpoznać co to za piosenka akurat z dac a leciała.

Mieliście kiedyś taki przypadek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.