Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielnia na kilka wzmacniaczy ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy istnieje roździelnia na kilka wzmaków. Chodzi mi o coś takiego, gdzie podpinam kilka wzmacniaczów do roździelni, a ona ma wyjście na kolumny. Przyciskiem wybieram dany wzmacniacz. Takie uproszczenie zamiast przepinać banany do gniazda to mam to wszystko na przycisk. Jesli coś takiego istnieje jaka jest ewentualan strata jakości ? i cena :)

https://www.audiostereo.pl/topic/128752-rozdzielnia-na-kilka-wzmacniaczy/

Musisz jeszcze rozwiązać problem źródłów podpiętach naraz do tych wielu wzmacniaczów.

Pytam czy takie coś istnieje. Zapewne prosto mi się myśli separator który przerzuca za pomocą przycisku na odp. banan. zamiast go przekładać. Nie widziałem czegoś takiego dlatego pytam.

Musisz jeszcze rozwiązać problem źródłów podpiętach naraz do tych wielu wzmacniaczów.

Raczej roźwiązać.

Oczywiście istnieją już takie urządzenia:

W wersji analogowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz cyfrowej

post-8490-0-75407000-1472341083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oczywiście istnieją już takie urządzenia:

W tym rozwiazaniu moze wystapic nadmiar basu, ale kolega wyzej nie pytal o efekty kina domowego a jak mniemam stereo.

Twoje rozwiazanie sittek potrzebuje duuuuzego pokoju..Plusem jest efekt 3D.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Witam czy istnieje roździelnia na kilka wzmaków. Chodzi mi o coś takiego, gdzie podpinam kilka wzmacniaczów do roździelni, a ona ma wyjście na kolumny. Przyciskiem wybieram dany wzmacniacz. Takie uproszczenie zamiast przepinać banany do gniazda to mam to wszystko na przycisk. Jesli coś takiego istnieje jaka jest ewentualan strata jakości ? i cena :)

W kategoriach audiofilskich z tego co wiem raczej nie istnieje takie rozwiązanie.

Koledzy troche z przymrużeniem oka ale może założycielowi wątku a takie coś chodzi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrecz odwrotnie, bo kilka wzmacniaczy pod pare kolumn.

mcemsi

Takie rozwiazanie jest w wersji profesjonalnej i w pierwszej chwili przyszlo mi to na mysl. Sluzyc moze do testowania kolumn, lub przelaczania par stereo na kd np.

Pomysl z 1 para kolumn i liku wzmacniaczy to ciekawy pomysl, bo mozna dobierac wzmacniacze pod kolumny i uslyczec roznice bez dodatkowej upierdliwej roboty.

Nie spotkalem sie z takowym.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Gość numik

(Konto usunięte)

no zabawny wątek, miałem kiedyś tego rodzaju selektor / separator na kd / wzmacniacz.

Z tego co pamiętam...masakra, nie dość że degradowało dźwięk to jakieś zwarcia występowały, brrrrr - odradzam rozdzielniankę ;)

Chyba dla handlarza, który się nudzi z kupą niesprzedanych wzmacniaczy i nie wie co z nimi zrobić.

chociażby dlatego

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Pohamuj się... atak miałem. ;)

Pytanie jest sensowne Jak już uporacie się z przełączaniem wzmacniaczów, jak zamierzacie rozwiązać problem jednoczesnego przełączania źródłów?

wzmacniaczów do kolumnów? :)

kurka, autor dalej nie załapał, że wzmacniaCZY :D

Umiesz odpowiedzieć na pytanie ? czy nabijasz posty bzdurami ? Tak jest - wzmacniaczy poprawne nie podważam. Pomyliłem z meczów , gdzie wszędzie jako prawidłowa forma dopełniacza liczby mnogiej występuje meczów , a nie meczy stąd moja pomyłka. Do wszystkich purystów ten wątek nie jest o polszczyźnie , a widzę kilka mądrali co wiele do powiedzenia nie mają. Oczywiście tyczy się w tym wątku tylko tych co nie mają nic konkretnego do powiedzenia, Pytałem o to urządzenie z ciekawości czy coś takiego występuję bo ułatwiło by mi to słuchanie, ale jak nie ma na odp. poziomie przynajmniej tym bananowym to nie chcę. Jeśli już któryś z ciekawskich zastanawia się po co takie urządzenie to wyjaśniam. Po to aby słuchać kilkanaście wzmacniaczy w zależności jaki się ma humor w danym dniu oraz porównywać z daną parą kolumn. Dziękuje za odp tym którym chciało się pomóc.

Tez mi cos takiego chodzilo po glowie i znalazlem Beresford TC-7220 MKII Dual Amplifier

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Panowie przystopujcie, bo jak ten wątek przeczyta jakaś babcia i się rozleci od śmiechu będziecie odpowiadać za zabójstwo, a jak jej wnuczek jest z dobrej zmiany to Wam dorzucą "szczególne okrucieństwo"

Plus taki iż autor będzie miał dużo czasu na czytanie.....

Ja się zmywam i jak coś nie znam Was............

Panowie przystopujcie, bo jak ten wątek przeczyta jakaś babcia i się rozleci od śmiechu będziecie odpowiadać za zabójstwo, a jak jej wnuczek jest z dobrej zmiany to Wam dorzucą "szczególne okrucieństwo"

Plus taki iż autor będzie miał dużo czasu na czytanie.....

Ja się zmywam i jak coś nie znam Was............

Czy ty czytałeś tytuł ? skoro nie masz nic do powiedzenia to po co piszesz takie bzdury ? Nie na temat. W moim rozumowaniu jak na czymś się znam i chcę pomóc to piszę konkretnie jest i podaje przykład. Jak nie ma to piszę, że nie ma albo jest spora degradacja dźwięku i temat zamknięty, a tu widzę sporo idiotycznych wpisów na poziomie gimbazy ...

Jak nie ma to piszę, że nie ma albo jest spora degradacja dźwięku i temat zamknięty, a tu widzę sporo idiotycznych wpisów na poziomie gimbazy ...

Nie wierz w degradację dźwięku przez sprawne przełączniki. Tylko uszkodzony ( np. utlenione styki) przełącznik może zmieć dźwięk w sposób słyszalny przez człowieka. To urządzenie które zaproponował wyżej 'mecemsi' to jest to co potrzebujesz. Jeszcze lepiej takie zrobić we własnym zakresie.

P.S. Zmiany w tytule możesz przeprowadzić przez wciśnięcie klawisza "zgłoś" i napisaniu do moderacji co chcesz zmienić.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Po to aby słuchać kilkanaście wzmacniaczy w zależności jaki się ma humor w danym dniu oraz porównywać z daną parą kolumn. Dziękuje za odp tym którym chciało się pomóc.

Dla prawdziwego audiofila podłączanie kolumn pod kolejny wzmacniacz należy do pewnego rytuału. Trzeba jeszcze odpowiednio ustawić w pomieszczeniu kolumny...... A ty chcesz tak po prostu pokręcić gałą i pewnie z pilota obsługiwać siedząc w fotelu zajadając czipsy i popijać browarkiem? Świat się kończy :-)

Ile? Masz kilkanaście wzmacniaczy? A ile par kolumn?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dla prawdziwego audiofila podłączanie kolumn pod kolejny wzmacniacz należy do pewnego rytuału. Trzeba jeszcze odpowiednio ustawić w pomieszczeniu kolumny...... A ty chcesz tak po prostu pokręcić gałą i pewnie z pilota obsługiwać siedząc w fotelu zajadając czipsy i popijać browarkiem? Świat się kończy :-)

Tak powinno się to robić. Oczywiście bez browarka. Browarek później.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A kto z namaszczeniem i wielką atencją będzie przepinał i dodatkowo zmieniał kable? :-)

Najlepiej komputer, ale niekoniecznie. Będziesz mógł dokładniej skupić się w celu wychwycenia różnic i nie będą Tobie przeszkadzać różne zjawiska akustyczne np. akustyczna filtracja grzebieniowa. Popatrz zamiast skomplikowanego misterium z przełączaniem kabli (można pomylić plus z minusem) zajmujesz się np. spożywaniem browarka. Czysta przyjemność ;-))).

Ile? Masz kilkanaście wzmacniaczy? A ile par kolumn?

Nie spożywam alkoholu ani nie zajadam czipsów nie mam też pilota do żadnego z moich wzmacniaczy w kolekcji. Jak mnie nie znasz to nie oceniaj swoim pospolitym tokiem myślenia. Tak mam kilkanaście zestawów i kilka par kolumn i słucham tego wzmacniacza na jaki mam ochotę. Po drugie sam pilot sprawy nie załatwi bo płytę CD, kasetę a tym bardziej szpulkę trzeba samemu włożyć czy nawinąć.

Może coś takiego podpasi:

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Beresford TC-7220 MKII

kumpel ma i poleca

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Beresford TC-7220 MKII

kumpel ma i poleca

Spore róźnice w cenie między tymi separatorami. Ten na 6 wejść by mi spasował tylko co to jest warte :-) Jak to samo wsadzenie banana do gniazda to OK. Może mi ktoś wytłumaczy czemu są tak rozbieźne ceny ? i czym one się róźnią ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.