Skocz do zawartości
IGNORED

Pasmo przenoszenia a realny odsłuch ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewne pytanie a mianowicie chodzi o słyszalnosć dolnej granicy pasma np jesli takie klipsch rb 81 mają podane przez producenta 44Hz-24KHz ± 3dB to te 44 hz w jakim stopniu będą słyszalne ? Nie wiem czy dobrze sformułowałem pytanie ale chyba wiecie o co pytam , dodam że mam czuły i specyficzny słuch prawie jak producent muzyczny heh :)

szukam sam nie wiem czego :P

Tu sobie poczytaj jak Producenci kolumn podchodzą do danych ,które podają w opisie swoich produktów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi o to że 44hz to poziom w którym bas jest niższy o 3dB od uśrednionej głośności pasma przenoszenia. Często podaje się wartość dla spadku -3dB oraz dla -6dB od średniej. Lepiej posprawdzać takie dane na różnych testach... o ile to jest podane. Producenci faktycznie podają rozbieżne z rzeczywistością dane. Jak na głośnik 20cm i na klipscha to te 44hz przy -3 dB to dość kiepski wynik.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

https://www.youtube.com/watch?v=M8gjsefNYpE obejrzyj ,posłuchaj -najprostszy sposób,żeby się przekonać ile usłyszysz ze swoich kolumn

No i co dla pasma poniżej 10 hz na przykład 1 Hz puścisz koledze kolumny i wzmacniacz z dymem ? Powinieneś ten test zatrzymać na 16 hz , tak dla bezpieczeństwa .

No i co dla pasma poniżej 10 hz na przykład 1 Hz puścisz koledze kolumny i wzmacniacz z dymem ? Powinieneś ten test zatrzymać na 16 hz , tak dla bezpieczeństwa .

Testowałem kilka par kolumn w ten sposób,wzmacniacz sony ,hegel i końcówka mocy nht-kolumny visatona i kilka diy -wszystko ma się dobrze-fakt że przy najniższych basach membrany dosyć mocno się wychylały.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Testowałem kilka par kolumn w ten sposób,wzmacniacz sony ,hegel i końcówka mocy nht-kolumny visatona i kilka diy -wszystko ma się dobrze-fakt że przy najniższych basach membrany dosyć mocno się wychylały.

No i impedancja kolumn mocno spadła . Radzę nie robić takich eksperymentów bo może być nieprzyjemna niespodzianka jak coś się sfajczy .

No i impedancja kolumn mocno spadła . Radzę nie robić takich eksperymentów bo może być nieprzyjemna niespodzianka jak coś się sfajczy

Dzięki za ostrzeżenie,znaczy się ,że dobre mam kolumny i wzmacniacze,skoro się nic nie sfajczyło ,ale teraz będę uważał.

Pytanie ile fragmentów nagrań schodzi do 44, czy 36Hz.Chyba że ktoś ma jakieś nagrania fetyszowe, żeby sobie puszczać i sąsiadów zamęczać:)

Poza tym w większości nagrań tzw nowoczesnej młodzieżowej muzyki to bas ma zdecydowanie wyższe wartości, a efekt ilości i niskiego zejścia jest sztucznie modulowany tak aby było fajnie nawet na cienkich bomboxach i wieżach z paździerza za parę stów.

Pytanie ile fragmentów nagrań schodzi do 44, czy 36Hz.Chyba że ktoś ma jakieś nagrania fetyszowe, żeby sobie puszczać i sąsiadów zamęczać:)

Wiele kawałków ma "treść" w zakresie 40-20Hz i mimo iż nie jest to "myśl przewodnia" to jednak słuchając znanego kawałka na pełnowymiarowym HiFi można się spostrzec iż nie znamy tego kawałka tak dobrze jak się nam mogło wydawać. Nie wspominając już o muzyce elektronicznej czy organowej, gdzie w najniższych partiach może być czasem kwintesencja samego utworu...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obejrzyj ,posłuchaj -najprostszy sposób,żeby się przekonać ile usłyszysz ze swoich kolumn

Ja przestaję "słyszeć" od 24Hz :)

Kilka Hz niżej jeszcze "czuję".

Ale to wszystko zależy od tego jak głośno podkręcimy gałkę głośności.

Jeśli chodzi o wartość db, to ciężko stwierdzić na ucho ile dokładnie ten spadek wynosi, tymbardziej w niskich rejestrach.

Tu macie coś lepszego:

Ukryta Zawartość

Można sprawdzić do ilu Hz się słyszy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robienie takich testów w pomieszczeniach jest kompletnie niemiarodajne, dopiero na wolnym powietrzu by wyszło jaki spadek SPL ma nasz sprzęt dla danych częstotliwości lub od ilu słyszymy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.