Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny głośnikowe

Wojtek1221

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam 2xglosnik niskotonowy tonsil gdn 20/60 i 2x wysotonowy tonsil 40w chciałbym z nich zrobić dwie kolumny coś w stylu unitr, ale nie wiem jak obliczyć wymiary szukałem już w internecie z nadzieją że jest już taki temat ale nic nie znalazłem, może wie ktoś jak obliczyć wymiary kolumny wysokośc szerokość i grubość a także z czego zrobić te obudowy jestem wdzięczny za każdą odpowiedź z góry dziękuję :D

https://www.audiostereo.pl/topic/128683-kolumny-g%C5%82o%C5%9Bnikowe/

Piszę na czuja, bo nie mam przy sobie parametrów Twojego GDNa, ale sądzę, że niezbyt nadaje się on do kolumny dwudrożnej, zwłaszcza z tonsilowskimi wysokotonowcami, które wymagają wysokiego cięcia. Potrzebujesz głośnika, który da sobie radę przy podziale ok 1,5 kHz lub musisz ość w 3 drogi. Jak nie masz doświadczenia, to kicha.

Jak nie masz doświadczenia, to kicha.

Nie strasz kolegi, każdy na początku nie miał doświadczenia. Niech dłubie i wyciąga wnioski. Tonsile zawsze można podmienić na coś lepszego. Też ambitnie kiedyś wierzyłem, że na Tonsilach można coś zrobić. Wiara trwała jakieś 2-3 godzin. Już nigdy nie wróciła. Dodam tylko że to było dawno, może teraz się coś poprawiło.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Napisałem w tym sensie, że samemu bez doświadczenia nie poradzi sobie z konstrukcją kolumn, jak kolega pisał, gotowca też nie znalazł. Obliczanie "na sucho" zazwyczaj jest też obarczone błędami, choć na pewno lepsze, jak struganie na pałę. Jak wrócę z pracy, sprawdzę, czy mam datasheeta i skrobnę, co WinIsd pokazał.

Napisałem w tym sensie, że samemu bez doświadczenia nie poradzi sobie z konstrukcją kolumn, jak kolega pisał, gotowca też nie znalazł. Obliczanie "na sucho" zazwyczaj jest też obarczone błędami, choć na pewno lepsze, jak struganie na pałę. Jak wrócę z pracy, sprawdzę, czy mam datasheeta i skrobnę, co WinIsd pokazał.

Ma dostęp do internetu tam wszystko znajdzie do pierwszych eksperymentów. Moje pierwsze kolumny były złożone na jakimś komplecie (dwie drogi) z firmy Tesla i grało o całkiem całkiem, mimo że zwrotnica składała się z jednego kondensatora. Kolumny złożone z artykułu w "Czeskim Radio" (bardzo dawno temu). Żeby zdobyć doświadczenie od czegoś trzeba zacząć. Teraz jest łatwiej bo materiałów i możliwości jest bardzo dużo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

O, to mamy podobnie- też robiłem tylne grajki na Teslach 10 cm, dopalone wysokotonówką Tesli z pojed. C (ARNki jechały do prawie 10 kHz) i grało to zaskakująco fajnie.

Plus oczywiście tłumik na ARVce).

Do autora tematu:

Ściągnij WinIsd, wklep parametry głośnika, obliczy Ci skrzynkę, poda parametry kanału br, )jeśli taka obudowa wyjdzie z obliczeń), masz w nim też kalkulator do obliczania zwrotnic.

Poczytaj o zasadach doboru obudowy do głośnika. Dowiesz się z tego więcej, jak z gotowca podanego na tacy.

W Twoim przypadku głośnik 20cm to właściwie problem- niektóre tej średnicy od biedy nadają się do kolumny 2-drożnej, ale z tym modelem, to nie wiem, czy coś z tego wyjdzie.

O, to mamy podobnie- też robiłem tylne grajki na Teslach 10 cm, dopalone wysokotonówką Tesli z pojed. C (ARNki jechały do prawie 10 kHz) i grało to zaskakująco fajnie.

Plus oczywiście tłumik na ARVce).

Też to było na jakimś ARN, ale 20 cm z wysoko-tonowym na tradycyjnym papierowym stożku.

Też to było na jakimś ARN, ale 20 cm z wysoko-tonowym na tradycyjnym papierowym stożku.

każdy startuje podobnie :D mój pierwszy był na GDN 16/15 i stożkowy wysokotonowy... zwrotnica też szczyt finezji 2,2uF Miflex

ale w sumie robiłem je jako 12latek :) skrzynki były... paskudne, zlitował się stary i zbudował ładne i polakierował na czarny połysk :)

Dla tych GDN "idealna" obudowa wg ISD to 167L... czyli klasyk dla tonsila że wychodzi jakaś kosmiczna, można by je posadzić w skrzynce 70l strojonej do 35hz GD nie przekracza 18, czyli tak po ludzku.

buda 70L to na przykład 90cm/22cm/35cm (wewnątrz) rura Bass reflex średnica 7cm długość 8,3cm.

Zwrotnica to już insza inszość. wstaw kondensator 2,2uf przed wysokotonowy i jakoś to będzie :D

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

każdy startuje podobnie :D mój pierwszy był na GDN 16/15 i stożkowy wysokotonowy... zwrotnica też szczyt finezji 2,2uF Miflex

ale w sumie robiłem je jako 12latek :)

To chyba założymy klub tych co zaczynali budowę kolumn w wieku 12lat. Mój wujek zaopatrywał mnie kondensatorami ze ZWUSu (zakład wytwórczy urządzeń sygnałowych) ale ta kradzież to już uległa przedawnieniu. A cynę kupowało się w składnicy harcerskiej albo kradło w ZURIcie.

To były czasy.

A cynę kupowało się w składnicy harcerskiej

:-)))) i zestawy płytek do druku do wytrawienia.

:-)))) i zestawy płytek do druku do wytrawienia.

Ta i szmatą przez łep za pochlapane chlorkiem żelaza koszulki :D

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Ta i szmatą przez łep za pochlapane chlorkiem żelaza koszulki :D

Starałem się nie chlapać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.