Skocz do zawartości
IGNORED

Mocne nagłośnienie pomieszczenia 60m2

domin000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje sprzętu do nagłośnienia powiedzmy domowych imprez, pomieszczenie ok 7,5x8m. Pomijając różnice w brzmieniu potrzebuje czegoś co bez problemu wytrzyma dość głośne granie prze ok 6-8 godzin. Nie chodzi mi o jakiś estradowy zestaw ale coś co będzie w miarę przyzwoicie grało. Po przejrzeniu forum wstępnie wybrałem kolumny STX fx300 i wzmacniacz stereo któryś z: harman kardon hk3480, yamaha rx797 lub a700. Chodzi o to czy takie zestawienie wytrzyma te parę godzin grania bez uszczerbku sprzętu. Pozdrawiam.

Chcesz 18cm wooferkami nagłośnić 60 metrów i to jeszcze z dużym natężeniem dźwięku??? Odpuść... kolumny HiFi które poradzą sobie z taką kubaturą oraz jednocześnie zagrają odpowiednio głośno będą kosztować mniej więcej tyle co niewielkie mieszkanie w bloku. Moja rada - szukaj estradowego rozwiązania...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Na imprezy to proponuję ION Block Party!!

Uwielbiam ten głośnik, sam często korzystam, idealny również na działkę ponieważ ma wbudowany akumulator.

Zobacz film:

https://goo.gl/photos/MMiqJQZDJngMgTDi6

Chcesz połączyć ogień i wodę, imprezę przez 8 godz. na 60m i by przyzwoicie grało.

Z tą ceną sprzętu wartości mieszkania to jeśli chciałbyś faktycznie iść w dobre hi-fi i połączyć te dwa warunki imprez i muzyki.

Jak ma być tylko na imprezy można taniej , tylko szkoda ze nie napisałeś jaki budżet... ale sądząc po tym co wybrałeś bardzo niski.

Niemniej to co wybrałeś nadaje się conajwyżej do klasycznego pokoju do 20m, bo będzie głośno na imprezie, a i potem da się posłuchać w miarę godziwie. Ale w 60 m to inna akustyka i wymagania.

Potrzeba dwu dużych efektywnych kolumn, może pomocy suba, a do tego naprawdę wydajnego i mocnego pieca, od biedy końcówki mocy.

Jednak w takiej konfiguracji po imprezie normalnie muzyki w dobrej jakości raczej nie posłuchasz, tak samo jak na zestawie tzw. estradowym.

Witam, potrzebuje sprzętu do nagłośnienia powiedzmy domowych imprez, pomieszczenie ok 7,5x8m.

Nie chodzi mi o jakiś estradowy zestaw ale coś co będzie w miarę przyzwoicie grało. Po przejrzeniu forum wstępnie wybrałem kolumny STX fx300 i wzmacniacz stereo któryś z: harman kardon hk3480, yamaha rx797 lub a700. Chodzi o to czy takie zestawienie wytrzyma te parę godzin grania bez uszczerbku sprzętu. Pozdrawiam.

60 m kw. i powiedzmy 30 osób z czego 20 tańczy. Tylko małe estradowe. Te domowe kolumny uduszą się w takim tłoku. Wyjdzie z tego totalny, przytłumiony bełkot.

Przy okazji, jeśli te imprezy odbywają się w budynku wielorodzinnym to współczuję sąsiadom. Ja swoich trzymam w ryzach - raz, dwa razy do roku. Jeśli częściej, na drugi dzień kara - pobudka o 6.00 i to taka, że potem przez 6 miesięcy spokój. ;)

Imprezy zdarzają się powiedzmy raz na miesiąc dwa czyli jakby nie patrzeć kilka razy w roku. Z tego też powodu nie chciałem zbytnio estradówek gdyż wolał bym żeby na codzień też można było posłuchać muzyki. Imprezy rzecz jasna w budynku jednorodzinnym a co do liczby tańczących to przeważnie od 10 do 15. (20 chyba jeszcze się nie zdażyło ale nigdy nic nie wiadomo :))

Male mieszkanie w bloku to kosztuje od 150 w małym miescie do 500tys, albo i lepiej to ja nie wiem.

Jak ma dość dobrze grac i głośno to chyba cos pokroju klipsch RF 82, albo jeszcze taniej JBL ES100 i dobra. Szal to nie jest, ale lepsze jak jakie kolwiek estradowe. Jak na razie nic nie wiemy o budżecie.

?👈

Zgadzam się z przedmowca. Klipsch rf82, lub jbl 100 będzie odpowiedni. Możesz szukać też klipsch rf63 choć pewnie będą droższe. Do tego wzmak używany pokroju Yamahy lub Pioneer ;)

Male mieszkanie w bloku to kosztuje od 150 w małym miescie do 500tys, albo i lepiej to ja nie wiem.

Dlatego napisałem o estradowym rozwiązaniu.

Kupując kiepskiej jakości HiFi nie będzie ani dobrze ani tym bardziej dobrze i głośno grać, ot po prostu wywalony bezmyślnie pieniądz.

Do nagłaśniania służy sprzęt estradowy, pokazane wcześniej kolumny aktywne JBL posiadają twarde przetworniki 15" i wzmacniacze 1,5KW, zapewni to b.dobrą artykulację, rytm i wypełnienie pomieszczeń dźwiękiem nawet o wiele większych. Nie próbujcie pytającemu wmówić że kolumnami pokojowymi z wooferkami 8" nagłośnicie 60 metrów na potrzeby imprez bo najwyraźniej nigdy w życiu nic nie nagłaśnialiście, bądźcie no poważni...

4 wooferki o rozmiarze 20cm spokojnie wystarcza na imprezę. Chyba że ktoś chce zeby pol osiedla go słyszało i policja się zjechala. Naglasnianie imprez czy klubów to chyba jednak inna para kaloszy jak domku na zwykłym osiedlu. Domyslam się ze nawet przy Klipsach policja szybko by się zjechala. A jak za mało to sa JBL ES100 na 4 x 25cm. Te wypełnia basem jeszcze lepiej pomieszczenie.

?👈

4 wooferki o rozmiarze 20cm spokojnie wystarcza na imprezę

Jeżeli dla Ciebie impreza to posiadówa przy lampce wina i Dianie Krall grającej w tle to może i wystarczy, ja może przypomnę tytuł wątku "Mocne nagłośnienie pomieszczenia 60m2"

Opteron jeżeli możesz to podaj jakieś konkretne przykłady zestawów które sprawdziłyby się na takiej imprezie. Następna rzecz to czy według Ciebie przy 60 m taki zestaw jak podałem na początku ewentualnie z kolumnami Klipsch lub JBL do samotnego odsłuchu winyli jest wystarczający? Budżet o jakim myślałem to ok 1000zl za wzmacniacz i 3tys za kolumny stąd też taki mój pierwszy wybór. Kilkakrotnie pisano że jeżeli chodzi o kolumny do 5tys to stx są bardzo dobre, jeżeli jednak Klipsch lub JBL byłyby lepsze to mógłbym dołożyć.

Jedna sensowna propozycja tutaj padła i nie sądzę abym coś lepszego wymyślił, jbl prx 735 - masz cholernie mocny zestaw z procesorem DSP, nagłośnisz tym nie tylko swój pokój ale i pokaźną salę w razie potrzeby.

Do samodzielnego odsłuchu nie wiem, może i by się nadał gdyby zastosować dodatkowy zewnętrzny DSP z kalibracją akustyki pomieszczenia - nie jestem osobą która słucha zdjęć internetowych, trzeba by sprawdzić. Ale kupując zestaw typowo domowy z wooferkami 8" nie licz na nagłośnienie imprezy na należytym poziomie, zwłaszcza jeżeli to są imprezy taneczne.

Jedna sensowna propozycja tutaj padła i nie sądzę abym coś lepszego wymyślił, jbl prx 735 - masz cholernie mocny zestaw z procesorem DSP, nagłośnisz tym nie tylko swój pokój ale i pokaźną salę w razie potrzeby.

I popelnisz samobójstwo przy słuchaniu z tego czegos winyli, haha. No comment.

Opteron jeżeli możesz to podaj jakieś konkretne przykłady zestawów które sprawdziłyby się na takiej imprezie. Następna rzecz to czy według Ciebie przy 60 m taki zestaw jak podałem na początku ewentualnie z kolumnami Klipsch lub JBL do samotnego odsłuchu winyli jest wystarczający? Budżet o jakim myślałem to ok 1000zl za wzmacniacz i 3tys za kolumny stąd też taki mój pierwszy wybór. Kilkakrotnie pisano że jeżeli chodzi o kolumny do 5tys to stx są bardzo dobre, jeżeli jednak Klipsch lub JBL byłyby lepsze to mógłbym dołożyć.

Zestaw który podałeś na początku naglosni 15m2. Przydal by ci się tez mocniejszy piec (CYWILIZOWANY). Ale możesz się radzić kogo innego. Odemnie wszystko.

?👈

Nie wiem rafał dlaczego tak uparcie brniesz w tym wątku, nagłaśniałeś kiedykolwiek coś więcej niż swój pokój?

I popelnisz samobójstwo przy słuchaniu z tego czegos winyli, haha. No comment.

Skąd wiesz, słuchałeś obrazków w internecie?

W kwocie 3000 zł jak dobrze poszukasz dostaniesz używane klipsche i subwoofer. Do takiego pomieszczenia i użytkowania czasem imprezy czasem normalny odsluch będzie ok. Chyba że faktycznie chcesz iść bardziej w kokumny estradowe. Popatrz wówczas na rozwiązanie wharfedale pro lub tańsze magnat soundforce. Choć to średnio nadaje się do normalnego dziennego odsłuchu.

Pozdrawiam

Nie wiem rafał dlaczego tak uparcie brniesz w tym wątku, nagłaśniałeś kiedykolwiek coś więcej niż swój pokój?

A co autor wątku chce naglosnic? Namiot?

Albo więc macie wspólny pokój albo nie zrozumiałeś pytań, zarówno mojego jak i założyciela wątku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.