Skocz do zawartości
IGNORED

Częstotliwość odcięcia w przypadku braku subwoofera

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego gdy nie mamy w zestawie subwoofera, to trzeba ustawić maksymalną możliwą częstotliwość odcięcia (175Hz w przypadku mojego Denona AVC A1SE), by było słychać najniższe częstotliwości ? Gdy ustawiam przykładowo 80Hz, to nie słyszę bardzo niskiego basu. W starej Yamasze rx-v657 miałem autokalibrację i gdy odpiąłem sub to zawsze ustawiało mi odcięcie na max, czyli 200Hz w przypadku Yamahy. Czy jest to optymalne ustawienie i można spać spokojnie, że sprzęt gra najszerszym możliwym pasmem ?

W Yamasze 465 miałem wybór "Large" albo "Small" - i ustawienie częstotliwości odcięcia nie dotyczy kolumn ustawionych na Large.

Ja tam mam fronty na "Large" i czym niżej jadę z odcięciem tym mniej niskich częstotliwości słyszę.

Jak masz na Duże to tą samą częstotliwość odtwarzają ci kolumny i sub w basie jednoczesnie jak wyczytałem u siebie w manualu .Ja mam też Yamahe481(też jest tylko ustwienie duże,małe) ale monitory odciete mam na małe i dopiero po kalibracji odcił mi 110Hz sub zaczyna pracę w dół od tej częstotliwości a kolumnu w górę w basie u mnie jest tak najlepiej.Zastanawiałem się odciąć na 80HZ ale z poradników przeczytałem że pasmo na płytach filmach jest zapisane na 120Hz dla suba jak odetnie sie mniej pozbywa się części pasma więc u siebie zostawiłem na 110Hz te 10Hz nie zbawi mniej

W przypadku braku subwoofera ustawiamy głośniki na "duże" i nie stosujemy żadnego odcięcia dla kolumn.

U mnie w opcjach nie da się ustawić "żadnego odcięcia". Podobnie było a Yamasze. Da się tylko wyłączyć subwoofer.

Mam konfigurację 7.0 bez subwoofera do muzyki. Fronty mam na Large, surroundy na small. Gdy wyjadę z odcięciem na samą górę tego co oferuje Denon, czyli 175Hz to wówczas słyszę więcej głębokiego basu. Gdy jadę w dół, lub ustawię np. na 80Hz to głębokiego basu praktycznie nie ma, tak jakby go coś odcinało od dołu.

Czy wyłączenie subwoofera nie dezaktywuje całkowicie odcięcia basu? Na logikę powinno się tak dziać, bo bez subwoofera CAŁE pasmo powinno iść na "przody".

U mnie po ustawieniu sub-off przestaje działać filtr i w kolumnach LP słychać całe pasmo.

Czy wyłączenie subwoofera nie dezaktywuje całkowicie odcięcia basu? Na logikę powinno się tak dziać, bo bez subwoofera CAŁE pasmo powinno iść na "przody".

Nie dezaktywuje. To samo było w Yamasze. Nie dało się tego wyłączyć i jak odpinałem subwoofer i wyłączałem go w opcjach to kalibracja zawsze ustawiała 200Hz i fronty grały pięknie pełnym pasmem, a z subem różnie, koło 120Hz ustawiało, najlepiej chyba brzmiało przy 80Hz

U mnie w opcjach nie da się ustawić "żadnego odcięcia". Podobnie było a Yamasze. Da się tylko wyłączyć subwoofer.

Mam konfigurację 7.0 bez subwoofera do muzyki. Fronty mam na Large, surroundy na small. Gdy wyjadę z odcięciem na samą górę tego co oferuje Denon, czyli 175Hz to wówczas słyszę więcej głębokiego basu. Gdy jadę w dół, lub ustawię np. na 80Hz to głębokiego basu praktycznie nie ma, tak jakby go coś odcinało od dołu.

Jeśli ustawiłeś tylne kolumny na małe to właśnie do nich odcięcie będzie się tyczyło. Wyłącz kanał subwoofera, a bas z małych kolumn ustawionych na small powinien być przekazywany na duże fonty, przynajmniej tak to jest w amp yamahy, bas odcięty musi coś odtworzyć, a bez subwoofera robią to właśnie głośniki frontowe, no chyba że je również ustawisz na małe. Do testu lepiej posłużyć się generatorem częstotliwości, bo trochę to nierealne, żeby przy 80Hz nie było niskiego basu, a przy 175Hz był. Możliwe, że ten głęboki bas to subiektywnie ten wyższy zakres i tu pies pogrzebany. Pamiętaj też, że odcięcie to nie jest tak że 80Hz i to całe leci na sub czy kolumny, bo są odpowiednie spadki na filtrach, więc jeśli chcemy żeby pełne 80Hz odtwarzał nam sub to musimy odcięcie ustawić wyżej tego zakresu w okolicach 100Hz

@ Malikali to umnie Yamacha po kalibracji trafiła w mojch warunakch odcinając mi na 110Hz a nie którzy się dziwili dla czego monitory mi tak odcięło :) Tak jak piszesz że są spadki ale blisko odcięło mi 80Hz.Tu mówimy o zwrotnicy pasywnej gdzie jest gorzej niż w aktywnej

Edit\; nie doczytałem chodziło też o kolumny więc i też pasywna

Ogólne odczucia mam takie, że czym wyżej idę z Hz tym masywniejszy i potężniejszy staje się bas, ale też bardziej się rozlewa i jest mniej kontrolowany. Tyczy się to trybu Stereo, który właśnie reaguje na to odcięcie. Chodziło mi o to żeby dźwięk był taki sam w trybie Stereo jak i w pure direct i gdy podwyższyłem Hz z domyślnych 80 na 175 to pod względem niskich częstotliwości te tryby stały się nie do odróżnienia. A pure direct raczej musi grać pełnym pasmem i nie patrzy na jakiekolwiek ustawienia.

Podobnie jest, gdy wcisnę przycisk thx home cinema. Z dźwięku robi się chudzizna, bo ten tryb ustawia wszystko według norm THX, a normą jest 80Hz. Po wyłączeniu, w pro logic'u wszystko gra ładnym masywnym dołem.

Fronty mam na Large, Surroundy na Small i central na Small. Bas z surroundów przekierowany na fronty.

Jutro pobawię się generatorem i zobaczę jak to faktycznie wygląda.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet przy użyciu Tapatalka

Ogólne odczucia mam takie, że czym wyżej idę z Hz tym masywniejszy i potężniejszy staje się bas, ale też bardziej się rozlewa i jest mniej kontrolowany. Tyczy się to trybu Stereo, który właśnie reaguje na to odcięcie. Chodziło mi o to żeby dźwięk był taki sam w trybie Stereo jak i w pure direct i gdy podwyższyłem Hz z domyślnych 80 na 175 to pod względem niskich częstotliwości te tryby stały się nie do odróżnienia. A pure direct raczej musi grać pełnym pasmem i nie patrzy na jakiekolwiek ustawienia.

Tryb prue wyłącza wszystkie regulacje DSP dlatego słychać różnicę, to tryb specjalnie do muzyki czyli surowy sygnał bez obróbki. Ale powiem tak, jeśli masz kolumny frontowe ustawione na duże i jeszcze możesz im zmieniać odcięcie to coś tu nie halo. A dlaczego Ci tak zależy na upodobnieniu trybu stereo do prue direct, że tak spytam?

Dodam Jak dzwoniłem do STX toz frontów monitorów powiedział mi producent że bas zaczyana się 80-100hz i mniej więcej Yamacha ustawiła to(u mnie 110Hz że są spadki do wiadomo że mniej).Co do muzy nie wypowiem się bo nie sułam na na nim tylko leci 100% kino.To co mówi Malikali jest prawdą

Ogólne odczucia mam takie, że czym wyżej idę z Hz tym masywniejszy i potężniejszy staje się bas

bas wcale nie staje się masywniejszy potężniejszy a jest jak napisał malikali

Możliwe, że ten głęboki bas to subiektywnie ten wyższy zakres i tu pies pogrzebany.

właśnie, potężniejszy, masywniejszy bas jest gdy jest coraz niższy ( i zaczyna zanikać jego słyszalność a zaczynamy go odczuwać jednak do tego potrzeba naprawdę niezłego "smoka",, żeby zszedł poniżej progu ludzkiego słuchu z odpowiednią skutecznością) a nie gdy jest wyższy

a tu zaprzeczasz sam sobie albo czegoś nie rozumię

Mam konfigurację 7.0 bez subwoofera do muzyki. Fronty mam na Large, surroundy na small. Gdy wyjadę z odcięciem na samą górę tego co oferuje Denon

???

Włodi może powodem twojego problemu jest kiepski subwoofer ?

To co opisujesz w pełni by się zgadzało

Niskich częstotliwości nie przenosi a wyższe pasma przenosi ale wiadomo co to jest za jakość dźwięku

a ja odpowiem na temat, przy braku suba we frontach nic nie tniemy i ustawiamy na large, ale to chyba jest wiadome, reszta wedlug uznania 60-100hz ale u mnie optimum to 80

Ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego gdy nie mamy w zestawie subwoofera, to trzeba ustawić maksymalną możliwą częstotliwość odcięcia (175Hz w przypadku mojego Denona AVC A1SE), by było słychać najniższe częstotliwości ?

Jest to faktycznie dziwne z takimi nastawami..

..jak koledzy pisali logiczne jest gdy najniższe odcięcie daje nam pełniejsze pasmo na frontach Large..

..a przecież małe nie są te Pylony.. hmm..

Można by przywrócić ustawienia fabryczne w tym smoku.. i spróbować jeszcze raz swoich ustawień..

..też myślę tak czy aby taki sprzęt z certyfikatem THX nie ma tych 'dziwnych' ustawień.. celowo..hmm

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Przywracałem niby ustawienia fabryczne po zakupie. Ustawień wbrew pozorom nie jest tam dużo i jasno jest subwoofer na off i fronty na large. Mimo wszystko częstotliwość odcięcia nie znika. Tak samo było w Yamaszce.

@Malikali chcę upodobnić stereo do trybu direct, ponieważ w direct słyszę pełne pasmo i mam pewność że tak powinno być również w stereo.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet przy użyciu Tapatalka

W amp Yamahy jest to akurat ok zrobione i po ustawieniu głośników na duże podział jest nieaktywny, a kolumny grają wtedy pełnym pasmem, aczkolwiek jest jeszcze opcja Front+SWFR, która pomimo ustawienia kolumn na duże wysyła też sygnał do subwoofera, ale jak to jest podzielone i na jakiej zasadzie nie wiem i nawet nie korzystam. Co do Twojego problemu słuchaj stereo w trybie direct po co kombinować z opcjami DSP, skoro jest gotowiec do tego przeznaczony :)

W amp Yamahy jest to akurat ok zrobione i po ustawieniu głośników na duże podział jest nieaktywny, a kolumny grają wtedy pełnym pasmem, aczkolwiek jest jeszcze opcja Front+SWFR, która pomimo ustawienia kolumn na duże wysyła też sygnał do subwoofera, ale jak to jest podzielone i na jakiej zasadzie nie wiem i nawet nie korzystam

Wydaje mi się, że tryb Front+Sub jest przydatny gdyż mamy możliwość wysłania pełnego pasma do kolumn, które przeniosą ile fabryka dała, a subwooferem z regulacją odcięcia niskich regulujemy tak by zestroić te komponenty ze sobą (czyli by bas się nie nakładał).

Co do Twojego problemu słuchaj stereo w trybie direct po co kombinować z opcjami DSP, skoro jest gotowiec do tego przeznaczony :)

Zgadza się, tryb Direct jest stworzony do odsłuchu stereo i przenosi pełne pasmo na fronty z ominięciem układów DSP.

chcę upodobnić stereo do trybu direct, ponieważ w direct słyszę pełne pasmo i mam pewność że tak powinno być również w stereo.

Może to być niemożliwe w przypadku tego amplitunera kinowego, ale spróbuj wyłączyć wszystkie kolumny oprócz przednich i sprawdzić jak jest lub ustawić wszystkie gł na large może coś to zmieni?

Jednak najlepszym rozwiązaniem słuchania stereo jest ten DIRECT.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Wydaje mi się, że tryb Front+Sub jest przydatny gdyż mamy możliwość wysłania pełnego pasma do kolumn, które przeniosą ile fabryka dała, a subwooferem z regulacją odcięcia niskich regulujemy tak by zestroić te komponenty ze sobą (czyli by bas się nie nakładał).

Ten tryb jest bardzo problematyczny ponieważ kolumny grając pełnym pasmem + dołączony sub rodzą wiele niezgodności fazowych w szerokiej części pasma, powstają podbicia i znoszenia się częstotliwości, które trzeba korygować kalibracją. Bez zaawansowanej korekcji w subie z mikrofonem nie ma szans, żeby się bas nie nakładał, a podstawowymi regulacjami typu faza i odcięcie tego nie zrobi.

aczkolwiek jest jeszcze opcja Front+SWFR, która pomimo ustawienia kolumn na duże wysyła też sygnał do subwoofera, ale jak to jest podzielone i na jakiej zasadzie nie wiem i nawet nie korzystam

Użytkownik piotkrak dnia 23.08.2016 - 22:41 napisał

Ten tryb jest bardzo problematyczny ponieważ kolumny grając pełnym pasmem + dołączony sub rodzą wiele niezgodności fazowych w szerokiej części pasma, powstają podbicia i znoszenia się częstotliwości, które trzeba korygować kalibracją. Bez zaawansowanej korekcji w subie z mikrofonem nie ma szans, żeby się bas nie nakładał, a podstawowymi regulacjami typu faza i odcięcie tego nie zrobi.

mam Yamaszkę i czasami korzystam z ustawienia Front+ subwoofer (bass extra) w zalezności jaką muzę słucham. Nie ma żadnego problemu z nakładaniem się częstotliwości bo działa wtedy odcięcie "na suba" w amplitunerze. Chodzi w tym o to, że odcinając subwofer w ustawieniach kolumn tak na prawde odcinamy kolumny i wlaśnie ta odcięta częstotliwość "wchodzi " z frontów na suba i po kłopocie z jakimiś nakładaniami się częstotliwości sub-kolumny. Niczego takiego nie słyszałem. Fronty w kinie ustawione na Large i po przejściu na tryb stereo jeśli nie włączę tryb bass extra sub nie działa. po przestawieniu kolumn na Small sub jest włączany automatycznie i nie da się go wyłaczyć a odcięcie działa nawet na małych kolumnach gdyż można odciąć je nawet na 200Hz. Wszystko zalezy jak małe są te kolumny(chodzi o wielkość przetworników średnioniskotonowych).

Odcięcie? A przy jakiej częstotliwości to odcięcie jest? U mnie kolumny grają pełnym pasmem na tym ustawieniu a sub coś tam plumka do tego.

mam Yamaszkę i czasami korzystam z ustawienia Front+ subwoofer (bass extra) w zalezności jaką muzę słucham. Nie ma żadnego problemu z nakładaniem się częstotliwości bo działa wtedy odcięcie "na suba" w amplitunerze.

Co prawda nie mam takiej opcji u siebie, ale z tego co wiem ma ona dublować bas, czyli bas dla głośników frontowych idzie właśnie na fronty jak i na subwoofer, do tego subwoofer gra jeszcze własną ścieżkę LFE.

Tylko ja widziałem, że ta opcja nazywa się Double Bas, choć teraz robią taką ilość amplitunerów i opcji w nich, że cholera wie jak, w którym coś działa.

Właśnie tak to działa dubluje, tylko jak masz fronty treściwe i subwoofer również nic dobrego nie wynika, owszem basu jest więcej odczuwalnie bo mamy 3dB więcej w szerszym paśmie zakładając, że sub ustawiony będzie na taką samą głośność, co kolumny. Traktowałem tą opcje zawsze jak taki wspomagacz do słabszych subwooferów, albo jak ktoś chce łoić.

Tak jak wczesniej napisalem to nie jest zadne nakladanie sie basu kolumn i suba. Podczas zmiany czestotliwosci odciecia "podchodzac" ku gorze bas ponizej "sciagany" jest z kolumn i kierowany na suba. Mowa o stereo. W kinie jest podobnie bo odciete czestotliwosci trafiaja dodatkowo do suba oprocz dedykowanego kanalu lfe. Zmieniajac odciecie czy w stereo czy w kinie slychac wyraznie ze kolumny zaczynaja odtwarzac inna wartosc niskich czestotliwosci. Przynajmniej tak jest wg mnie w Yamaszce. I jest git. Zastanawiam sie po co jest tyle ustawien odciecia np w Denonie. Nie wystarczy ustawienie duze lub male.

Moze funkcja double bass z Onkyo tak robi, ze dubluje baz ale na chlopski rozum chyba tylko w kinie bo przeciez w stereo bas zapodawany jest na suba z kanalow lewego i prawego i odcieciem mozna sobie regulowac jakie czestotliwosci maja na niego "wejsc".

Tak jak wczesniej napisalem to nie jest zadne nakladanie sie basu kolumn i suba. Podczas zmiany czestotliwosci odciecia "podchodzac" ku gorze bas ponizej "sciagany" jest z kolumn i kierowany na suba. Mowa o stereo. W kinie jest podobnie bo odciete czestotliwosci trafiaja dodatkowo do suba oprocz dedykowanego kanalu lfe. Zmieniajac odciecie czy w stereo czy w kinie slychac wyraznie ze kolumny zaczynaja odtwarzac inna wartosc niskich czestotliwosci. Przynajmniej tak jest wg mnie w Yamaszce. I jest git. Zastanawiam sie po co jest tyle ustawien odciecia np w Denonie. Nie wystarczy ustawienie duze lub male.Moze funkcja double bass z Onkyo tak robi, ze dubluje baz ale na chlopski rozum chyba tylko w kinie bo przeciez w stereo bas zapodawany jest na suba z kanalow lewego i prawego i odcieciem mozna sobie regulowac jakie czestotliwosci maja na niego "wejsc".

Mogę tylko potwierdzić j.w działanie odcięcia w ampli Yamacha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.