Skocz do zawartości
IGNORED

Internet domowy LTE Plusa i Polsatu...

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie....

.... "niestety" ;) mieszkam poza miastem (uciekłem z niego :) ) i światłowodu u mnie "niet" ....od kilku lat leciałem na internecie radiowym ale ostatnimi czasy niestety dostawca ma problemy z tym wynalazkiem i zastanawiam się nad internetem podanym w temacie wątku...znaczy zasięg u mnie wzorowy tylko ciekawy jestem czy ten zapis że LTE jest bez limitu jest naprawdę bez limitu...

Czy ktoś z Was posiada LTE domowy Plusa i czy dostawca nie zmniejsza prędkości po przekroczeniu iluś tam giga transferu... pytam bo słyszałem głosy że oczywiście LTE jest bez limitu jeśli chodzi o transfer ale zmniejszają prędkość do bardzo małych wartości np.poniżej 1mb/s....

Co Wy na to...? Jak Wasze doświadczenia z tym rodzajem internetu..?

https://www.audiostereo.pl/topic/128578-internet-domowy-lte-plusa-i-polsatu/

Ale na LTE nie ma limitu...limit abonamentowy jest na pozostałe wolniejsze częstotliwości... jeśli mamy cały czas zasięg LTE to wielkość pakietu z abonamentu nas nie obowiązuje... dzisiaj rozmawiałem z dwoma osobami które posiadają ten internet i mówiły mi że nie zdażyło im się, od kilku miesięcy , aby internet im zwolnił poniżej kilku mb/s...A pakiety abonamentowe mają po 50 giga a ciągną dużo więcej. ...

Tylko router cały czas im pokazuje że lecą z LTE a nie z 3G i tych innych wolniejszych częstotliwości. ...

I jest to internet domowy nie mylić z komórkowym choć obydwa ciągniemy z masztów GSM... są po prostu inaczej rozliczane ... tak się dowiedziałem...

Napisałem temat tutaj bo może jest jakiś użytkownik tego neta...interesują mnie organoleptyczne doświadczenia z tym ustrojstwem...

W Play internet LTE "bez limitu" po ściągnięciu 100GB obcinają speed do 1MB/s. Wyciągnąłem tą informacje od telemarketera, choć bardzo nie chętnie o tym mówi. Argumentował: Ile Pan filmów ściągnie by przekroczyć 100GB?

Można powiedzieć, że ten limit na prędkość to właśnie limit na dane, bo jeśli Ci ograniczą speed to i danych mniej pozyskasz z sieci :) musisz się tylko dowiedzieć dokładnie, jaka prędkość jest po przekroczeniu tego limitu i czy jest to na umowie. Po komentarzach użytkowników na forach można wywnioskować, że nie ma stałej gwarantowanej najniższej prędkości, więc teoretycznie może spaść do takiej, która uniemożliwi normalne przeglądanie stron, co jest mega frustrujące, a i takie głosy się przewijają. No ale możliwe, że się zmieścisz z w tym limicie jeśli nie ściągasz dużo, wtedy jako tako problemu nie ma, choć to nie jest tak szybkie jak kabel nawet, jeśli wykręci więcej Mb/s to czasy pingów pozostawiają jeszcze wiele do życzenia.

Co do pingów to znajomy mówi że nie przekraczają 50ms....A jest zapalonym graczem online...

Niestety światłowód to światłowód może za dwa lata coś się u mnie zmieni....muszę przeczekać z jakimś tam internetem....

Z tym ograniczaniem prędkości po przekroczeniu pakietu jest różnie...jedni mają stałą nie zmniejszoną prędkość a innym zwalnia....loteria niestety...

Może zależy to od ilości stałych użytkowników danej anteny nadawczej. ... czym mniej tym mniejsze prawdopodobieństwo obcięcia prędkości bo jest mniej obciążona....

Oczywiście, że od obciążenia ale prędkości gwarantowanej nie ma zapewnionej nawet jeśli limitu nie przekroczyłeś i tu też bywa różnie spytaj, czy można sobie to wziąć na okres próbny to najlepsza opcja. Co do pingów przeważają opinie negatywne, ale to kwestia lokalizacji i rozmieszczenia nadajników, no i eteru rzecz jasna :)

Od dzisiaj biorę od kumpla na tydzień ten domowy Plusa to potestuje te pingi i prędkości...

A co do opinii negatywnych....to zawsze i najwięcej piszą osoby mające kłopoty w danym temacie i szukające ratunku... to dotyczy wszystkich zagadnień... osoby zadowolone po prostu używają i sporadycznie wyrażają swoje zadowolenie w eterze...

Cześć.

Mam w firmie kilka abonamentowych internetów od Polkomtela.

Wszystkie z Routerami tak mobilnymi jak i tymi "stacjonarnymi".

Stacjonarne różnią się tylko tym że mają podpięte zasilanie do gniazdka 220V i kilka wejść LAN.

Tam gdzie masz dobry zasięg czyli BTS w pobliżu można osiągnąć prędkość nawet do 20 mbit/s.

Uploda został już też poprawiony i dochodzi do max 5mega.

Co do limitu transferu.

To wszystkie umowy mam z tak zwanym Internetem LTE bez limitu....co to oznacza.?

Ano to że w Routerze nastawiasz tryb pracy "Tylko LTE" i możesz korzystać do woli.

Limity są tylko na dane po GPRS,i 3G. zazwyczaj jest to od 10 do 40GB.

Musisz uważać żeby w Routerze ręcznie nastawić tryb pracy z "Auto na Tylko LTE" , bo jak masz auto to może się zdarzyć że właśnie pociągnie Ci transfer z UMTS/3G/GPRS i wtedy możesz wykorzystać ten wspomniany limit.

Jeśli chodzi o Pingi to z roku na rok coraz gorzej ale nigdy nie przekraczają 25, pamiętam na samym początku były od 1-3. nawet....

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

To rewelacyjne masz pingi przy słabych prędkościach.

Ja testowałem T-Mobile i Orange, nadajnik na kominie w odległości ok. 3 km. Modem podłączony do komputera za pomocą długiego kabla USB, żeby można go było zawiesić na oknie od strony nadajnika - ważne - to bardzo dużo zmienia. T-Mobile kilkanaście mbit/s., Orange 20- 25 mbit/s. Pingi około 40.

Z modemem przy komputerze z dala od właściwego okna 3-5 razy wolniej.

Plusa też miałem, najlepsze warunki finansowe przy internecie na kartę i najniższa prędkość.

Skończyłem na neostradzie, mimo, ze 2-letni cyrograf jest mi bardzo nie na rękę.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Teraz właśnie testuję Pingi na poziomie 15-25 . Prędkość od 10-18 mb/s.

Upload 4-5 max.

Żadnej anteny zwykły modem Huaweia. Nawet anteny nie ma podłączonej.

BTS w pobliżu jakieś 2 km.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra zamontowałem ten domowy od plusa (pożyczony od kumpla na próbę ). ... i tak anteny nie musiałem na dach wystawiać tylko zamontowałem ją na strychu zaraz pod dachem i pokazuje mi b.dobry sygnał... na routerze pokazuje mi cały czas zasięg LTE.... teraz prędkości mam : ściąganie dochodzi do 20mb/s tak samo wysyłanie...ping 40-50....A i do BTS-a mam 4.5 km.....

Co do limitu transferu.

To wszystkie umowy mam z tak zwanym Internetem LTE bez limitu....co to oznacza.?

Ano to że w Routerze nastawiasz tryb pracy "Tylko LTE" i możesz korzystać do woli.

Limity są tylko na dane po GPRS,i 3G. zazwyczaj jest to od 10 do 40GB.

Musisz uważać żeby w Routerze ręcznie nastawić tryb pracy z "Auto na Tylko LTE" , bo jak masz auto to może się zdarzyć że właśnie pociągnie Ci transfer z UMTS/3G/GPRS i wtedy możesz wykorzystać ten wspomniany limit.

Tutaj chyba jesteś w błędzie. ..ponieważ zauważyłem (logowałem się do routera ) że zawsze pobiera dane z pakietu i to nie ważne czy jesteś w LTE czy innym...Tylko że jak wyczerpiesz swój pakiet to w LTE dalej śmiga a w pozostałych już nie.... od wczoraj mam cały czas otwartą sesję w LTE a moje dane z pakietu znikają....nawet na chwilkę nie byłem w 3D/UMTS czy GPRS a pakiet i tak znika....

Tutaj chyba jesteś w błędzie. ..ponieważ zauważyłem (logowałem się do routera ) że zawsze pobiera dane z pakietu i to nie ważne czy jesteś w LTE czy innym...Tylko że jak wyczerpiesz swój pakiet to w LTE dalej śmiga a w pozostałych już nie.... od wczoraj mam cały czas otwartą sesję w LTE a moje dane z pakietu znikają....nawet na chwilkę nie byłem w 3D/UMTS czy GPRS a pakiet i tak znika....

Nie wiem jak jest teraz , wszystkie moje umowy są z zeszłego roku. Mam "twardo nastawione" "tylko LTE" , nigdy mimo nawet dosyć dużego downloadu nie spadła mi prędkość.

Co do Pingów, to mimo wszystko wydają się być u Ciebie dosyć wysokie, sprawdź z anteną na zewnątrz to na 100 % pomoże.

Kiedyś miałem zwykły modem USB pamiętam że po podłączeniu anteny Pingi się znacznie poprawiły...

• 2 tygodnie później...

Założyłem internet domowy od plusa (mają mnie) z nowszym zestawem odu 200 i idu 200 i śmiga wzorowo... do BTS-a mam 4.5km a prędkości jak na moje położenie kosmiczne : Ściąganie dochodzi do 40mb/s , wysyłanie do 25mb/s, ping 30ms...po prostu kosmos....pytanie jak długo będę się tak cieszył hehe... chociaż sąsiad ma od dwóch lat na domowym routerze i nie narzeka... pożyjemy zobaczymy...

Yodas rozumiem ze Mbit/s

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Tak...oczywiście chodzi o tą jednostkę .... :)

Przy bardzo dużym obciążeniu nadajnika prędkości spadają do rzędu 4-5 mbit/s...dla mnie to i tak super bo przy mojej byłej radiówce od poprzedniego dostawcy 3,5 mbit/s to był maks...

Ale jak tylko puszczą u mnie światłowód to się na niego przesiadam... kabel to zawsze kabel no i na kablu nie będzie żadnych limitów typu "FUP" od plusa...

Jeśli Ktoś będzie zainteresowany netem domowym od Plusa czy Polsatu to radzę najpierw od kogoś go pożyczyć (od abonenta) tak jak ja zrobiłem bo wtedy będą realne wyniki prędkości.... bo można jeszcze wziąść to "cudo" na próbę od "uczciwego Solorza" ale czytam opinie że karty usim na próbę mają jakieś priorytety na nadajnikach żeby klienta łatwiej złapać... A inna sprawa to same obciążenie nadajników...niektórzy mają ekstra parametry bo blisko nadajnik a prędkości bardzo małe prawie nieużywalne bo tak są obciążone bts-y.... więc tak jak wspomniałem najlepiej pożyczyć na tydzień od kogoś znajomego który już kilka miechów płaci abonament bo wtedy wyniki będą bardziej miarodajne jak na okresie próbnym przyszłego abonenta... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.