Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo - amplituner + głośniki

MagnetoX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuję jakiegoś fajnego i niezbyt drogiego sprzętu stereo. Chciałbym amplituner + głośniki. Początkowo miał być soundbar ponieważ ten zestaw stereo będzie wykorzystywany do oglądania TV/Filmów (zamiast soundbar) , od czasu do czasu do muzyki oraz bardzo ważne jest radio. Z amplitunerów stereo wytypowałem:

1. Onkyo TX-8150

2. Pioneer SX-N30DAB

Powyższe amplitunery mają praktycznie wszystko co mnie interesuje. Który z nich jest lepszy ? A może jest jakiś inny sprzęt warty uwagi ? Na amplituner maksymalnie mogę wydać 2800 zł.

Do tego chciałbym jeszcze głośniki podłogowe. Na głośniki mogę przeznaczyć 4000 zł (za 2 szt.) i tutaj nie wiem co wybrać. Czytałem troszkę o KLIPSCH Reference R-28F. Głośniki będę musiał postawić w odległości 2,5 metra od siebie i nie chcę zepsuć dźwięku. Co polecacie ?

Dzień dobry.

Zacznę od amplitunerów. Jeśli zależy Ci na dobrej jakości dźwięku oraz praktycznie pełnej funkcjonalności, spójrz na dwa modele - Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html) oraz Yamaha R-N602 (http://q21.pl/yamaha-r-n602.html). Obydwa urządzenia różnią się jedynie brzmieniem. Yamaha jest bardziej efekciarska, najlepiej sprawdza się w dynamicznych gatunkach muzycznych, podkreślając skrajne pasma. Onkyo natomiast jest spokojniejsze, dokładniejsze, bardziej analityczne. Jako alternatywa jest jeszcze system dzielony Denon PMa-720AE + DNP-730AE (http://q21.pl/denon-pma-720ae-dnp-730ae.html).

Kwestia kolumn - wybór zależy przede wszystkim od Twoich indywidualnych preferencji, wielkości pomieszczenia. W przypadku kolumn Klipsch na pewno namawiałbym na serię Reference Premiere, która szczególnie w stereo oferuje lepsze brzmienie niż seria R-28F lub R-26F. Jeśli pomieszczenie nie jest większe, niż 30m2, bardzo dobrą opcja będzie Klipsch RP-260F (http://q21.pl/klipsch-rp-260f.html), przy większych pomieszczeniach dobrze sprawdzi się model RP-280F (http://q21.pl/klipsch-rp-280f.html). Zastosowanie kolumn Klipsch zaoferuje szybki, dynamiczny, koncertowy dźwięk. Jako alternatywa na pewno warto zwrócić uwagę na kolumny marki Dynavoice (http://q21.pl/category/kolumny-stereo/1/short/name/asc/167?filter=1) oraz polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 31 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-31.html).

Wszystkie powyższe konfiguracje są optymalne, przy założeniu ze Twoj salon ma około 25-30 m2 i lubisz mocniejsze gatunki muzyczne.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Amplituner wezmę Onkyo TX-8150. Jakoś bardziej mi pasuje. Natomiast co do kolumn to wciąż się zastanawiam. Tak jak pisałem chciałbym aby dobrze brzmiały na nich filmy/tv aby nie było efektu studni. Salon ma 28,5 m2 więc wchodzi raczej w grę RP-260F. Pylon Sapphire 31 z tego co widzę to nie ma maskownicy (wiem, że to szczegół ale wolałbym głośniki z maskownicą). Co mi dadzą głośniki RP-280F w porównaniu do RP-260F do mojej wielkości salonu ?

Ktoś, kiedyś napisał, że Onkyo kupiło Pioneera i w związku z że te modele wewnątrz wyglądają podobnie to grają tak samo. Grają inaczej. Pioneer bardzo skrajami czego spodziewałem się po Yamaha 602, pioneer sxn30 męczy niestety ostrą górą. Także dopracowanie multimediów jest najsłabsze w Pionner sxn30, więc to jednak nie te same produkty.

Podłączenie Klipschy do tych dość jasno w górze grających amplitunerów jest ryzykowne, a już do Pioneera to męczarnia.

Onkyo gra zdecydowanie lepiej.

Ktoś, kiedyś napisał, że Onkyo kupiło Pioneera i w związku z że te modele wewnątrz wyglądają podobnie to grają tak samo. Grają inaczej. Pioneer bardzo skrajami czego spodziewałem się po Yamaha 602, pioneer sxn30 męczy niestety ostrą górą. Także dopracowanie multimediów jest najsłabsze w Pionner sxn30, więc to jednak nie te same produkty.

Podłączenie Klipschy do tych dość jasno w górze grających amplitunerów jest ryzykowne, a już do Pioneera to męczarnia.

Onkyo gra zdecydowanie lepiej.

Dobrze rozumiem, że Klipschy + Onkyo to będzie dobre połączenie ?

Czy dobre połączenie (tak jak "dobra zmiana" ? hehe) , hmm zależy dla kogo, mnie się nie podobało, jednak Klipch z Onkyo 8130,8150, jest lepszym i strawniejszym zestawem niż Klipsch i Pioneer sxn30.

Słuchałem onkyo 8150 i cienko to brzmiało w stereo lepiej weź jakiś tańszy wzmacniacz różnica w jakości brzmienia będzie spora. Zobacz sobie np onkyo 9050 słuchałem tego wzmaka z Pylon Sapphire 31 i świetnie to brzmiało, Klipsch też fajne kolumienki ale trzeba ich posłuchać przed zakupem maja dużo wysokich tonów i lekko cofniety środek, więc niektórych męczy ta górka przy dłuższym słuchaniu.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Czy dobre połączenie (tak jak "dobra zmiana" ? hehe) , hmm zależy dla kogo, mnie się nie podobało, jednak Klipch z Onkyo 8130,8150, jest lepszym i strawniejszym zestawem niż Klipsch i Pioneer sxn30.

To jakie głośniki byś polecił do tego Onkyo ?

->DjTechnics

Rozumiem, ale to nie będzie zestaw dla audiofila a w internecie jest dużo pochlebnych opinii o Onkyo. Nie chcę osobnych klocków. Chcę zintegrowany amplituner.

Powyższy zestaw wybieram dla rodziców. Sam mam w domu Marantz PM6005 + CD6005 + Dali Zensor 5 i wydaje mi się, że gra to fajnie. Podłączyłem go po optyku do TV i jak oglądam jakiś film i włączę go przez głośniki to jakość jest dużo lepsza niż głośniki TV :). Radio i muzyka także jest ok. Czy powyższy zestaw Onkyo + Klipschy będzie grał podobnie jak mój zestaw Marant + Dali czy to zupełnie inna bajka ? Pewnie bym poszedł odsłuchać jakbym miał gdzie ;)

Nie sugeruj się opiniami, najlepiej idź do jakiegoś salonu audio i posłuchaj,nigdy nie kupuj sprzętu bez odsłuchu. Między Dali a Klipsch jest duża różnica wg mnie dali to takie spokojne granie, grają trochę zamulonym brzmieniem w tych kolumnach podobała mi się górka, a Klipsch to ich przeciwieństwo bardzo dynamiczne granie z kopem, mają nisko schodzący szybki jakby gdzieś pokoju był ukryty sub. Jedyny minus to trochę za dużo góry a za mało środka, takto byłyby to kolumny idealne.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Te dwa zestawy to dwie bajki. Uważam, że ten Marantz 6005 ma potencjał na inne kolumny bo dali 5 są średnio udane, takie delikatne plumkacze, ale muzykalane. Ok, jak gra Twój zestaw wiesz sam, a z klipsch np. 26 i Onkyo to niskie tony i góra pasma będzie razy 3, a średnica będzie bez zmian, wszystko z przyprawione dynamiką z koncertu rockowego

Ponoć osoby starsze gorzej słyszą górę z wiekiem i Klipch im nie straszny, dziwne, młody nie jestem, ale mnie boli klipsch, nawet moi rodzice jak byli w Media to stwierdzili że takie brzmienie nie jest przyjemne. Nieco bardziej cywilizowane są JBL studio 280, 290.

Te Reference premiere od Klipscha to jeszcze da się słuchać ale te starsze modele które mają o jakieś 3db bardziej wysokie podbite to nic tylko wate w uszy, inaczej krew z uszu murowana ;-)

Znalazłem miejsce do odsłuchu. Nie mają JBL-ów. Mają Dali (sprawdzę Zensor 7) i Klipschy. Może jeszcze jakieś dorzucić do porównania ? Widzę tam Pylon, Tannoy, Kef, Definitve Technology , Acoustic Energy, Polkaudio, quadral, jamo. Oczywiście na odsłuchu będzie Onkyo TX-8150.

Witaj,

A jakiej muzyki będziesz na tym słuchał? W tym budżecie onkyo 8150 to bardzo dobre rozwiazanie. Co do kolumn w tej kwocie również proponuje klipsch rp 260, tannoy 7.4 , magnat quantum 757 czy wspomniane zensor 7. To zależy od twoich preferencji dźwiękowych.

Skąd jesteś? Zapraszamy do nas na odsluch.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jestem ze Szczecina więc wszędzie daleko :) Tak jak pisałem, sprzęt będzie głównie wykorzystywany do słuchania radia FM/DAB oraz oglądania TV/Filmów (aby mieć lepsze wrażenia dźwiękowe niż z głośników TV - typowe zestawy kina domowego mnie nie interesują jakby co). Od czasu do czasu muzyka taka jak Queen , Scorpions.

W Szczecinie jest audiostrefa tam chyba można posłuchać Klipsch i Pylona, polecam Pylon Sapphire 31

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.