Skocz do zawartości
IGNORED

Podlaczenie 4 kolumn

Karol_61695

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 4 kolumny 6 ohm tdl rtl 3 i phonar volume 2 i wzacniacz technics a700mk3. Gdy gra kazda para sama to jest ok a gdy włączę zeby grały 4 to słabo grają, bass słabnie i wgl kaszana. Jest jakis sposób żeby grały 4 tak samo jak gra kazda para osobno?

https://www.audiostereo.pl/topic/128562-podlaczenie-4-kolumn/

Jeśli obie kolumny mają po 6 ohm i są spięte równolegle (a tak jest jeśli podłączałyś jedną parę pod zaciski A a drugą pod zaciski B), to wzmacniacz nie daje rady, za niska impedancja (poniżej dopuszczalnej dla wzmacniacza).

W ogóle ten wzmacniacz jest słaby, miałem go.

TDL RTL3 są bardzo wymagające jeśli chodzi o wzmacniacz kolumny naprawdę świetne ale potrzebują mocnego towarzystwa aha i jeszcze jedno w ich przypadku bardzo ważne jest ustawienie sprzedaj phonary i technicsa i kup lepszej klasy wzmacniacz będzie o wiele lepiej. Pozdrawiam

Ostatnio ktoś pisał o sony ta-f 555es ciężko dostępny ale będziesz bardzo zadowolony ewentualnie 550es nowszy model ale grałem na nim z tymi kolumnami bajka. Wymień rezystor od tweeter na tej vifie bo lubi się palić na 10w i będa grały latami

A jak inny wzmacniacz to jaki?

Jakiś o dużej wydolności prądowej.

Skoro pytasz w dziale DIY to odpowiadam : Ugoda :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Zapomniałem dodac ze jakies 5 miesiecy temu wymienilem wysokotonowce na visatony dt 94 i zrobilem poprawki w zwrotnicy i gra świetne.

Dużej mocy prądowej czyli ile mniej wiecej. Dodam jeszczr ze chcialbym dokupić drugą pare tych tdl i by musial juz byc wzmak co by uciągnął 4 tdl-e

Ze wzmacniacza stereo i 4 kolumn nie będziesz mial dźwięku przestrzennego, tylko zupelnie zaburzone stereo. Zgodne fazy to znaczy, czy wszystkie glosniki basowe/midbasowe wychylają sie w tym samym kierunku. Możesz mieć zle spięte kolumny lub blad w zwrotnicy. Nie będzie tego slychac przy graniu na jednej parze, ale pojawi sie problem z basem wlasnie na dwóch parach jednocześnie.

Napisano wczoraj, 15:19

Witam. Mam 4 kolumny 6 ohm tdl rtl 3 i phonar volume 2 i wzacniacz technics a700mk3. Gdy gra kazda para sama to jest ok a gdy włączę zeby grały 4 to słabo grają, bass słabnie i wgl kaszana. Jest jakis sposób żeby grały 4 tak samo jak gra kazda para osobno?

Ten wzmacniacz ma 55W na kanał przy 8ohm.Jak podpinasz cztery kolumny po 6 ohm to wzmacniacz odczuwa jak byś podłączył dwie kolumny po 12ohm.

Wtedy moc Ci spada we wzmacniaczu.nie polecam takiej konfiguracji.

W ogóle nie podłączać tych czterech kolumn.wybierz lepiej grająca parę i tylko tychnuzywaj.

Opcja z czterema kolumnami jest po to aby nagłośnić dwa pokoje jednocześnie, a nie słuchać czterech kolumn w jednym pokoju.

Pozdrawiam.

W ogóle nie podłączać tych czterech kolumn.wybierz lepiej grająca parę i tylko tych używaj.

Opcja z czterema kolumnami jest po to aby nagłośnić dwa pokoje jednocześnie, a nie słuchać czterech kolumn w jednym pokoju.

Pozdrawiam.

Jak podpinasz cztery kolumny po 6 ohm to wzmacniacz odczuwa jak byś podłączył dwie kolumny po 12ohm.

Skąd masz takie informacje że ten selektor po przełączeniu go w tryb A+B daje połączenie szeregowe?

Przecież jest napisane na panelu:

A or B: 4-16ohm

A and B: 8-16ohm

...co wyraźnie oznacza że połączenie jest równoległe, dlatego nie można podłączać razem kolumn (par) o impedancji niższej niż 8ohm ( w przypadku A + B), aby nie spowodować obniżenia impedancji poniżej 4 ohm.

Marian,zrób sobie test,podłącz jedną parę kolumn pod gniazda A ,a na panelu czołowym włącz kolumny A+B .

Po takim zabiegu będziesz miał grobowa ciszę.

Pisze tak bo nie jeden wzmacniacz rozbieralem.

Marian masz rację,ten konkretny wzmacniacz pewnie ma połączenie równoległe.

Wiec podłączanie 6ohm glosnikow to trochę ryzyko.

Marian,zrób sobie test,podłącz jedną parę kolumn pod gniazda A ,a na panelu czołowym włącz kolumny A+B .

Marian masz rację,ten konkretny wzmacniacz pewnie ma połączenie równoległe.

Wiec podłączanie 6ohm glosnikow to trochę ryzyko.

Potwierdzam, są/były na rynku takie sprzęty- miałem Sony STR GX 315, gdzie po włączeniu A+B na jednej parze kolumn była cisza.

No to ja nie wiem co za wzmacniacze miałeś, ja nigdy takiego nie miałem.

A co się stanie jak będą dwie pary kolumn 6 ohm?

Napisałem w pierwszym moim poście.

Jak podłączysz 2x6ohm a wzmacniacz daje równolegle, to:

A. Zagotujesz go

B. Załączy się "protect" i nastanie chwila ciszy (do resetu wzmacniacza)

C. Do umiarkowanej głośności będzie grał dalej z dużymi zniekształceniami. Dasz głośniej- patrz p. 1 lub 2.

No to ja nie wiem co za wzmacniacze miałeś, ja nigdy takiego nie miałem.

Napisałem w pierwszym moim poście.

Marian wszystkie polskie konstrukcje z lat 80-90l.

Tylko takie rozbieralem ,testowalem i oczywiście piszczałek z dymem.

W tym słynny WS442.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.