Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 czy Radmor LS10?

kris1010

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem ale audio interesuję się od kilku lat. Już dość długo użytkuję w moich Tannoy M2 w swoich skromnych 13m2. Fajne monitorki za śmieszne pieniądze grające niemęcząco ale chciałbym jakiejś zmiany. Czy zmiana na kolumny Radmor LS 10, które mają dość dobre przetworniki (szczególnie Peerless) będzie krokiem w przód? Czy lepiej zwiększyć budżet do powiedzmy 1500-2000 zł i poszukać już konkretnych monitorów? Głównie słucham muzyki rozrywkowej ale także lubię dobrą muzykę elektroniczną czyli ambient i klasyczny trance.

https://www.audiostereo.pl/topic/128557-tannoy-m2-czy-radmor-ls10/

Mam LS10 od kilkunastu lat i bardzo sobie je chwalę. Nie jest to hi-end (jak zapewne by niejeden handlarz na Allegro pisał), ale w budzetówce mogą powalczyć z dużo bardziej renomowanymi produktami.

LS 10 zagrają jaśniej od M2 co nie znaczy, że lepiej. Zależy kto jakie brzmienie preferuje. Tannoye grają niemęcząco, ciepło i przyjemnie. Sam niedawno stałem przed problemem wyboru budżetowych monitorów i Tannoye są w stosunku cena>jakość rewelacyjne. Co nie znaczy, że nie mogą być jeszcze lepsze, bo można im dodać nieco kolorytu. Wystarczy wymienić okablowanie wewnątrz na coś z OFC, wywalić ze zwrotnicy dziadowskie elektrolity i wsadzić foliowe (nawet stare Miflexy będą lepsze ale preferuje coś z Jantzen, wystarczą w zupełności), pozbyć się konda 0,22uF i po tym już odkryjesz to kolumny na nowo. Po wsadzeniu porządnych cewek to już całkiem inna bajka i inne kolumny. Ja poddałem swoje takiemu zabiegowi i trzeba przyznać, że różnica na plus. Nie straciły swojego pierwotnego charakteru a dostały trochę kolorytu brzmieniowego i grają żywiej.

LS-10 to nie są jakieś wybitne kolumny, w każdym bądź razie trzeba samemu usłyszeć czy warto je brać. Ja w pewnym momencie zauważyłem że więcej niuansów w nagraniach słyszę na Tonsil zg15c i przeszło mi "uwielbienie" do ekstra głośnika wysoko-tonowego i samych LS-10. Plus tylko tyle że dałem za LS-10 coś 300PLN (leżaki magazynowe).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.