Skocz do zawartości
IGNORED

monitory +sub do 20mkw?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Zastanawiam sie nad takowym połączeniem jako ze jestem tzw basolubem :) Definitive Technology Studio Monitor 65 plus nie byle jaki sub SVS SB13 Ultra. Pomieszczenie okolo 20-25 mkw. Wiem czego moge sie spodziewac a raczej jakich reakcji nazwijmy to tradycyjnych słuchaczy stereo, ale patrzac na to ze strony jakosciowej i tego ze uwielbiam konkretny bas raczej nie bylby to taki zly team. 65 mają to co najlepsze z muzykalnosci i sceny skoro są cenionymi monitorani o niebanalnym brzmieniu, a svs to co najlepsze z basu ,co mozna przeczytac w kazdym artykule na temat niskich "tąpnięć" :) Kazda kolumna sklada sie z czesci odpowiedzialnej za wysokie,srednie i niskie tony(w wiekszosci ubogie jak na brak suba) wiec uwazam ze nie bylo by to złe połączenie jak na taką powiezchnie . Co o tym myślicie ,moze ktoś z was sprawdzal juz takie połączenie? Dzieki z góry za opinie i jezeli ktos uwaza to za brednie czy cos w tym stylu to niech nie zadaje sobie trudu pisania o tym w zbyt wylewny sposob. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/128554-monitory-sub-do-20mkw/

Masz juz te def techy 65? Ja mialem 55 na testach i byly najwiekszym pozytywnym zaskoczeniem z tych monitorow, ktore mialem u siebie. Swietna gora, piekna barwa, swietna scena, muzykalnosc, soczystosc. Przegraly z x 14 tylko na wokalach, ale podobno wieksze defy tj 65 juz maja srodek duzo lepszy od 55. Tylko pytam czy juz je masz, bo basu to przy nich chyba nie powinno brakowac? A co do suba, wypozycz i bedziesz wiedziak jak to w Twoim pomieszczeniu zabrzmi, no i podziel sie wrazeniami. Pozdrawiam. Ps. Bardzo fajnie brzmia te defy!

-Salva Mea-

Używam od niedawna Def Tech 65 w co prawda trochę mniejszym metrażu ale słuchałem ich w pomieszczeniu powyżej 20m i basu nie brakowało. Szczególnie, że bas schodzi w nich dość nisko i pojawiają się dźwięki, których nie uświadczyłem np w podłogowych SF Principia 7.

No i nie wiem czy dodając do tych Def Tech suba (w 20m), będzie łatwo zgrać to razem. Może być sporo basu trudnego do ujarzmienia.

Gość

(Konto usunięte)

O dzieki,nie spodziewalem sie tak pozytywnego odzewu w sensie ze nie wariacie sub i monitory itp :) Pomysł na sub svs sb13 ultra pojawil sie po tym jak sprzedalem (z delikatnym zarobkiem z powodu braku dostepnosci w pl) svs sb2000. Odsluchałem przed jego zakupem wszycho co mozliwe,łącznie z tak wciskanymi na kazdym forum i zachwalanymi velodyne eq12 ,rel t5,t7,t9 i innymi cudami najlepszymi wzgledem dystrybutorow bo zalegajacych na magazynach. PUNKTOWY,SZYBKI,MOCNY,NISSSSSSSKO SCHODZĄCY a jak dodam ze zakupilem go za 650 euro to raczej sprawa jest jasna,sub 500 watowy za bijacy na glowe te do 6-7 tys zl -naprawde zalujcie ze nie macie okazji posluchać . Skoro tyle sie rozpisalem na temat "malego'' to na temat sb 13 powinienem zalozyc oddzielny temat :) powiem krotko 'to do niego są porownywane suby z przedzialu nawet do 3 tys dolarow in jest bench markiem w swojej klasie. POTEGA I KLASA . posiadalem wczesniej podlogowki dali,jbl,MA,i ciągle dreszczyk sie pojawial choc czasem na niezbyt dlugo po zmianie na cos nowego a szukalem czystego przestrzennego dzwieku z konkretnym zejsciem. Zabawy z carvin vega czy czegos w tym stylu to nie to. A na dobrą sprawe podlogowka do pom 20-30 mkw to jakies lepsze lub gorsze gwizdki ,jeden lub dwa sredniotonowce i niskotonowe najczesciej 20cm glosniczki ,wiec pomyślalem zeby zamiast jakis tam gwizdko-sredniakow uzyc wysokiej klasy monitory( ktore po umieszczeniu w skrzyni z jednum lub dwoma 20cm mogly by stanowic kolumne naglasniajaca 40 mkw bez problemu) z swiętym gralem basolubow sb 13 ultra ktorego moge miec za 1650euro. Wiem ze zdania na takie polaczenie moga byc rozne ale to ze ktosc jest w wiekszosci nie znaczy ze ma racje i inni nie maja prawa byc zadowoleni z masujacego nery dzwieku zamiast jazzowego plumkania.

<br />Definitive Technology Studio Monitor 65 plus nie byle jaki sub SVS SB13 Ultra. Pomieszczenie okolo 20-25 mkw. <br />

Wydaje się to bardzo dobrym rozwiązaniem.. jeśli akustyka pozwoli i zgra się ten zestaw to masz dźwięk jak z podłogówek za dwa razy tyle..

..powodzenia..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

A jak ze standami do nich,z tego co patrzylem to jakies mizerne są dostępne w sensie miejsce na kolumne,bo tu prawie 40 glębokości i 20 szerokosci.

Fakt, te kolumny są niezbyt wygodne w ustawieniu. U mnie stoją na ciężkich komodach - tymczasowo. Chyba będę zamawiał gdzieś standy pod wymiar tych DT, bo teraz w pokoju mam dość... niewygodnie, choć gra to ładnie.

Nie wiem jak zgrasz tak wielkiego suba z monitorami. Jeszcze te 20m, do muzyki to przesada, chyba że jesteś zwolennikiem rapu, hip-hopu, RNB itp gatunków, słuchający przy tym bardzo głośno i oczekujesz basu wywracającego flaki :) Nie wiem też czy SVS to taki szczęśliwy wybór pod muzykę. Osobiście wolałbym kupić 2x BK XLS200 (dwa suby) i jestem pewny że zagrałoby dużo lepiej, precyzyjniej przy muzyce od tego SVS. Ten PB13 ma co prawda możliwość pracy w zamkniętej obudowie, co trochę utemperowałoby moc i poprawiło impuls basu, ale mimo wszystko raczej trudno o sukces ze zgraniem go z monitorami w 20m. Jest jeszcze jedna wersja tego suba od razu w obudowie zamkniętej (SB13), być może ma lepiej dobrane parametry do pracy w takiej obudowie od wersji PB13, musiałbyś zapytać mailowo w samym SVS (swoją drogą bardzo pomocni ludzi).

Gość

(Konto usunięte)

Kolego DONIE :) czytaj powoli bo nie najlepiej z tym u Ciebie a pisalem wolno zeby wszyscy zrozumieli :) Cale zamieszanie od początku jest wokol SB(sealed) najbardziej muzykalnego suba z gamy SVS a nie PB,ktory to jest jeszcze wiekszym dzikusem (ok70kg) czatuje dosc czesto z JEFFEM z SVS ,uznał to za nieglupi pomysl ustawienia to- 80hz, volume wedle uznania,reszta fabrycznie a 65 zeby graly pelnym pasmem.W stanach takie praktyki są czeste. Jezeli dobry,mocny sub, to tylko rynek USA,w europie minimalistyczne mieszkanka i domki wymusily na konstruktorach produkowanie metroseksualnych subów najlepiej o rozmiarach 15x15x15 z jedną membraną aktywną a pięcioma pasywnymi a nie tedy droga w tym temacie,chcesz dreszcz- musisz poswiecic troche przestrzeni,fizyki nie oszukasz. A co do bk ...cos tam ,cos tam to jest tylko jedna rzecz ktora pobije sb13,są to dwa sb13 :) czego raczej nie potrzebuje,a jezeli chodzi o wywracanie flakow to chce miec taką mozliwosc jezeli najdzie mnie na to ochota i nie o glosne granie tu chodzi tylko o odczuwanie pląsającego powietrza juz przy cichym słuchaniu(volume bedzie ustawiony na max 50% a efekt 4xlepszy niz w subie 300-400W na 100% :) Na marginesie ,z kad takie emocje na wiesc o subie 1000w w 20 metrach,looknij YT to zobaczysz co i ile tego mozna umiescic w 20 jak sie ma ułańską fantazje :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Tutaj test Supercube6000 strojonego z monitorami naściennymi

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/487-mythos-xtr-60-supercube-6000

Gość

(Konto usunięte)

CZYLI UWAZASZ SC6000 ZA LEPSZY SUB OD SB13 CZY JAK BO NIE WIEM W KONCU O CO CHODZI,CZY UWAZASZ ZE TYLKO TEN I JEDYNY DA SIE ZESTROIC Z SM65 , JEZELI TO DRUGIE TO SPRAWDZ CHOĆ JAKIE MOZLIWOSCI USTAWIEN MA SB13 BO TO ZE JEST LEPSZY JAKO SUB JEST BARDZEJ NIZ OCZYWISTE. JEST WYMIENIANY JAKO JEDEN Z 10 NAJLEPSZYCH SUBOW NA SWIECIE. ZALOZE SIE O 100 ZL ZE GO NIE SLYSZALES A JAK CHCESZ ROBIC COS POZYTECZNEGO ZAMIAST PRUBOWAC SPRZEDAC COS DO CZEGO OSOBISCIE NIE JESTES PRZEKONANY O ILE SLYSZALES DOBRE SUBY ZAJMIJ SIE DYSTRYBUCJA SVS NA POLSKE,KLIJENTOW BEDZIESZ MIAL JAK MROWKOW I WTEDY BEDZIESZ MOGL WPADAC NA FORUM NA "PEŁNEJ" I SZERZYĆ NIESTWORZONE HISTORIE O CZYMŚ CO AŻ O TO SIE PROSI. OCZYWISCIE BEZ URAZY.

Kolego DONIE :) czytaj powoli bo nie najlepiej z tym u Ciebie a pisalem wolno zeby wszyscy zrozumieli :) Cale zamieszanie od początku jest wokol SB(sealed) najbardziej muzykalnego suba z gamy SVS a nie PB,ktory to jest jeszcze wiekszym dzikusem (ok70kg) czatuje dosc czesto z JEFFEM z SVS ,uznał to za nieglupi pomysl ustawienia to- 80hz, volume wedle uznania,reszta fabrycznie a 65 zeby graly pelnym pasmem.W stanach takie praktyki są czeste. Jezeli dobry,mocny sub, to tylko rynek USA,w europie minimalistyczne mieszkanka i domki wymusily na konstruktorach produkowanie metroseksualnych subów najlepiej o rozmiarach 15x15x15 z jedną membraną aktywną a pięcioma pasywnymi a nie tedy droga w tym temacie,chcesz dreszcz- musisz poswiecic troche przestrzeni,fizyki nie oszukasz. A co do bk ...cos tam ,cos tam to jest tylko jedna rzecz ktora pobije sb13,są to dwa sb13 :) czego raczej nie potrzebuje,a jezeli chodzi o wywracanie flakow to chce miec taką mozliwosc jezeli najdzie mnie na to ochota i nie o glosne granie tu chodzi tylko o odczuwanie pląsającego powietrza juz przy cichym słuchaniu(volume bedzie ustawiony na max 50% a efekt 4xlepszy niz w subie 300-400W na 100% :) Na marginesie ,z kad takie emocje na wiesc o subie 1000w w 20 metrach,looknij YT to zobaczysz co i ile tego mozna umiescic w 20 jak sie ma ułańską fantazje :)

Rzeczywiście pisałeś o SB, źle spojrzałem. Tak czy inaczej to jest wielki subwoofer na 13 calowym głośniku. Z doświadczenia wiem bo miałem już masę różnych subów, że taki duży głośnik nie ma szans na szybkość i punktowość głośnika 8 czy 10 calowego. To już bardziej fizyka. Ja też mam suba SVS, w wielkim litrażu i przy obudowie zamkniętej jest w miarę szybki, ale i tak daleko mu do tej szybkości jaką dają mi dwa Rele. Do kina rzecz ma się inaczej, stąd trzeci sub SVS tylko do kina. Zresztą zrobisz jak uważasz, może będziesz i tak w zupełności zadowolony bo nie mówię, że ten sub zagra nieciekawie, ale z pewnością nie osiągniesz w kwestii jakości basu w muzyce tak dobrego efektu, jak z dobrymi, mniejszymi subwooferami. Z mniejszanie głośności suba raczej niewiele tu zmieni, większy głośnik zawsze poruszy większą ilość powietrza, będzie miał większą bezwładność od mniejszego.

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze Donie prawisz,jest w tym duzo prawdy ale.. Zastosowanie 13 calowego glosnika to zloty srodek pomiedzy malymi 8-12 (w sumie 12 to juz nie taki maly) a 15 czy 18 . takie rozmiary napewno nie nadązą,podczas gdy 13 jest dosc duza i na tyle mala jednoczesnie ze w połączeniu z 1000W wzmakiem przy zamknietej obudowie spokojnie wytrzyma tempo. Przy mniejszych pomieszczeniach sb2000 to sam miód,i te nieszczesne membrany pasywne hmmm pompuje ale to nie jest to i na pewno nie mozna tego liczyc jako powiezchni glosnika calkowitej. Osobiscie porownywalem do rel t7 t9 i jak dla mnie sb2000 byl lepszy, nie mowa o sb13,jestem po prostu zakochany w tym subie i poszukiwania zakonczylem oficjalnie. Kwestia ewentualnie monitorow lub stojących.

CZYLI UWAZASZ SC6000 ZA LEPSZY SUB OD SB13 CZY JAK BO NIE WIEM W KONCU O CO CHODZI,CZY UWAZASZ ZE TYLKO TEN I JEDYNY DA SIE ZESTROIC Z SM65 , JEZELI TO DRUGIE TO SPRAWDZ CHOĆ JAKIE MOZLIWOSCI USTAWIEN MA SB13 BO TO ZE JEST LEPSZY JAKO SUB JEST BARDZEJ NIZ OCZYWISTE. JEST WYMIENIANY JAKO JEDEN Z 10 NAJLEPSZYCH SUBOW NA SWIECIE. ZALOZE SIE O 100 ZL ZE GO NIE SLYSZALES A JAK CHCESZ ROBIC COS POZYTECZNEGO ZAMIAST PRUBOWAC SPRZEDAC COS DO CZEGO OSOBISCIE NIE JESTES PRZEKONANY O ILE SLYSZALES DOBRE SUBY ZAJMIJ SIE DYSTRYBUCJA SVS NA POLSKE,KLIJENTOW BEDZIESZ MIAL JAK MROWKOW I WTEDY BEDZIESZ MOGL WPADAC NA FORUM NA "PEŁNEJ" I SZERZYĆ NIESTWORZONE HISTORIE O CZYMŚ CO AŻ O TO SIE PROSI. OCZYWISCIE BEZ URAZY.

Proponowali. Nie chcieliśmy, bo porównywaliśmy ich produkty z DT :)

Gość

(Konto usunięte)

Cale zamieszanie tak czuje rozchodzi sie o ten nieszczesny midbas,bo to ze bes ogolnie bedzie dominowal to z gory wiadomo przy takim projekcie :)

Dlatego chcialbym jezeli monitory to o przejrzystym,pelnym brzmieniu i z jak najlepsza stereofonią. Musze sprawdzic te def tech 65,i jakby dalo rade svs ultra monitory,są za 770 euro a sklep troche daleko i raczej bylby to zakup w ciemno. Mam jeszcze czas ,cos pokombinuje. O wlasnie cos RMSik odpisal, nie mowie ze produkty,DT są do D,absolutnie!! Ale na milosc boską nie pisz ze te ich superkostka 6000 czy nawet 8000 jest lepsza od sb13. Poczytaj co pisza na forach wlasnie w ameryce w temacie subow i z jakimi sa brane pod uwage (hsv ,hsu itp) a to ze macie je w ofercie to bardzo dobrze,z reszta macie rodzynki typu POLK AUDIO i tez pewnie powiesz ze np wybraliscie je zamiast B&W ? :)))))

A słuchałeś obu subwooferów? Bo ja tak.

Co do Polka i Bowersa. Sprzedaż kolumn w USA wygląda następująco (wg udziałów w rynku):

Polk - 18%

Klipsch - 15%

Definitive - 13%

Bose - 10%

Bowers - 10%

Martin Logan - 6%

Reasumując. Tak, wolimy Polka zamiast Bowersa, bo Bowers nie ma pomysłu na to co będzie za 10 lat, dlatego firma została sprzedana gołowąsom z Doliny Krzemowej.

Z tej statystyki wynika, że Amerykanie lubują się w swoich markach. Szkoda że my nie jesteśmy takimi partiotami. Pewnie taka duża sprzedaż wynika też z tego, że mają u siebie mocno rozwiniętą sieć sprzedaży np. na Polka i resztę swoich produktów. Pewnie są w każdym sklepie, markecie itp. Ciekawe jak wygląda taka statystyka z europy.

W Europie Polk jest od 3-4 lat. A to praca na dekady.

Gość

(Konto usunięte)

CYGANET,DON111,TARTUFFE -czyli osoby prywatne, ktore poswiecily troszke czasu aby przeczytac i dorzucic cos do tematu,mozliwe ze mają podobne do moich upodobania czy gust lub po prostu są same ciekawe jak takie połączenie by zagrało,lub jak TARTUFFE ma dt65 i dodal cos od SIEBIE co do ich brzmienia,i o to tu chodzi i za to je szanuje i dziekuje. Nie jest to temat jakich wiele na forum czyli...co zrobic aby moj zestaw zabrzmial lepiej lub bardziej audiofilsko,tylko jest tu nie skrywany nacisk na piękne ,potężne niskie częstotliwosci i w tym zdaje sobie sprawe ze jestem w mniejszosci na tego typu forach. TY RMS przedstawiasz chłodną,komercyjną kalkulacje ktora ma sie nijak do moich pytan czy tego czego chcialbym sie dowiedziec bo co mnie na dobrą sprawe obchodzą rankingi sprzedawalnosci. Skoro swoją oferte uzalezniasz tym ,kto ma pomysl na nastepne 10 lat to jakos daleko w przyszlosc wybiegasz a nie myslisz o chwili obecnej i ile moglibyscie zarobic na samej nazwie B&W(nie mowie ze ich produkty sa najlepsze ale wiadomo niektorzy kupią bo firmowe)i ze brak ich w waszej ofercie ma jakies inne podloze co mnie absolutnie nie interesuje. Tym samym dalsze dyskusje uwazam za bezcelowe skoro zeszlismy na temat rankingow i sprzedawalnosci a jak wiadomo jedno i drugie zalezy od wieluuuuu czynnikow(czesto jakosc nie jest na pierwszym planie) O wlasnie SILVER,napisales. Tak to wyglada ze ludziska sa leniwe w stanach i bierą to co stoi w markecie bo sasiad ma i mowi ze gra ok. Jakosc i dzwiek np KLIPSCHA CZY POLKA JEST DYSKUSYJNA a to ze ma je 30 40% amerykanow swiadczy o ich dostepnosci a nie jakosci.

Uwaga, będzie wypowiedź w temacie. Wypożycz SC6000 i sam sprawdź jak zasuwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.