Skocz do zawartości
IGNORED

Piccardian Chord DAC PCM1704/WM8804

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś próbował zrobić tego DACa i może podzielić się wrażeniami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128530-piccardian-chord-dac-pcm1704wm8804/

Skąd weźmiesz PCB ?

Póki co nie wiem, pytam czy w ogóle warto robić. Sam mam DACa na 1794 i DF1704 i ten wydaje mi się jeszcze ciekawszy. Opcja druga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,ew. spróbować czegoś na AD1865

Ukryta Zawartość

Póki co nie wiem, pytam czy w ogóle warto robić. Sam mam DACa na 1794 i DF1704 i ten wydaje mi się jeszcze ciekawszy. Opcja druga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,ew. spróbować czegoś na AD1865

Jeżeli załatwisz płytkę lub pliki do zrobienia pcb tamtego na PCM1794 to mogę poskładać i porównać :)

Ukryta Zawartość

Użytkownik saczek_XTRM dnia 12.08.2016 - 13:10 napisał

Ukryta Zawartość

Jeżeli załatwisz płytkę lub pliki do zrobienia pcb tamtego na PCM1794 to mogę poskładać i porównać :)

O którym mówisz? Piccardianie czy DDDACu? Tego drugiego jest dokumentacja na stronie.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś próbował zrobić tego DACa i może podzielić się wrażeniami?

Ukryta Zawartość

Analogówka na opampach. Dla mnie odpada.

Ukryta Zawartość

Nie zawsze muszą być lampy. Spróbuj dobrej analogówki na dyskretniakach. Już taka prościzna jak Pass D1 udowadnia że jakość analogówki ma kluczowe znaczenie i pokazuje że większość opampowych analogówek w ogóle nie pozwala usłyszeć co sama kość DACa potrafi.

Natomiast co do lamp, to zapraszam do mnie na odsłuch lampowego Protagonista na PCM1794.

Nie zawsze muszą być lampy. Spróbuj dobrej analogówki na dyskretniakach. Już taka prościzna jak Pass D1 udowadnia że jakość analogówki ma kluczowe znaczenie i pokazuje że większość opampowych analogówek w ogóle nie pozwala usłyszeć co sama kość DACa potrafi.

Natomiast co do lamp, to zapraszam do mnie na odsłuch lampowego Protagonista na PCM1794.

Tak jak napisałem powyżej dla mnie dobre opki to mniejsze zło :)

Zawsze preferuję dyskretną analogówkę

Lampy są dobre do oświetlania ulic , w inkubatorach i nie da się ukryć że ładnie wyglądają :)

Owszem czarują , ale po dłuższym czasie zawsze rozczarowują

Przynajmniej przy tym czego głównie słucham

Bardzo kategoryczny osąd. W takim razie ja pozwolę sobie na równie kategoryczny. Nie wyobrażam sobie jak opamp w ścieżce sygnałowej może być mniejszym złem od czegokolwiek default_laugh.png

Można wiedzieć na podstawie odsłuchu jakich źródeł lampowych wyrobiłeś sobie takie zdanie?

Ponownie zapraszam do mnie na odsłuch.

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo kategoryczny osąd. W takim razie ja pozwolę sobie na równie kategoryczny. Nie wyobrażam sobie jak opamp w ścieżce sygnałowej może być mniejszym złem od czegokolwiek default_laugh.png

Można wiedzieć na podstawie odsłuchu jakich źródeł lampowych wyrobiłeś sobie takie zdanie?

Ponownie zapraszam do mnie na odsłuch.

McGyver ten kategoryczny osąd bierze się z tego że "audiofile" dzielą się na tych co lubią dźwięk prawdziwy i ten który jest zniekształcony, przesłodzony, a jak wiadomo słodycze zwłaszcza w nadmiarze szkodzą zdrowiu ;)

A na poważnie każda lampa dodaje swego specyficznego charakteru, niestety "dodaje" i niektórzy lubią tę wartość dodaną, a niektórych drażni.

Stąd był taki dysonans między zwolennikami "lamp" a zwolennikami "tranzystorów" i podejrzewam, że zawsze będzie. :)

Ale tak naprawdę chyba liczy się przyjemność ze słuchania muzyki, nieprawdaż?

Kilka różnych modeli Shanling , AudioNote i jeszcze parę innych

Modeli nie pamiętam , upłynęło już trochę czasu

Ale wyleczyłem się definitywnie

Lampy są dobre do wyrywania kasy od klientów

Mam kolegę który twierdzi , że jeżeli już ktoś nie potrafi zrobić czegoś lepiej to pakuje tam lampę :)

na poważnie każda lampa dodaje swego specyficznego charakteru, niestety "dodaje"

Serio, każda lampa? Ja osobiście jestem zdania że tylko zła lampa. Ponownie zapraszam do mnie na odsłuch.

Kilka różnych modeli Shanling , AudioNote i jeszcze parę innych

Shanlingi nie są lampowe, tylko udają. Wszystkie mają opampowe analogówki, a lampki tylko jako buforek.

Audio Notów znam kilka modeli. Jedne mi się podobają, inne nie. Żaden nie gra dobrze w zestawieniu z nieodpowiednio dobranym wzmacniaczem, są na to cholernie czułe.

Lampy są dobre do wyrywania kasy od klientów

Mam kolegę który twierdzi , że jeżeli już ktoś nie potrafi zrobić czegoś lepiej to pakuje tam lampę :)

Po raz kolejny zapraszam do mnie na odsłuch.

Po raz kolejny zapraszam do mnie na odsłuch

Bardzo dziękuję - nie skorzystam :)

Bardzo długo próbowałem przekonać siebie , że w lampowych urządzeniach coś jest

Niestety jest - oprócz oczarowania , brak całej reszty

To nie jest moja bajka

dzielą się na tych co lubią dźwięk prawdziwy

Zaliczam się właśnie do tej kategorii :)

A na poważnie każda lampa dodaje swego specyficznego charakteru, niestety "dodaje" i niektórzy lubią tę wartość dodaną, a niektórych drażni.

Słodycze bardzo lubię :)

Niestety lampy zawsze przekłamują dźwięk

Prędzej czy później i tak dochodziłem do tego samego wniosku

Każdy znajdzie coś dla siebie :) ..

Siedziałem w tranach od 7 lat ... Accu, Naimy, Krelle, Kity z ebaya etc .... Potem posłuchałem lampy (dokładnie 300b) i już nie zamierzam wracać to krzemu :) ...

Stałem sie posiadaczem GM70 diy .... Królik w wzmacniaczach zdechł :):):):):)

Po co te pieprzenie co i jak kto woli ... każdy ma inny gust proste ...

Kolmen, McGyver ma rację. Analog na OPach to dla mnie pomyłka i nigdy nie pokaże 100% możliwości DACa. Można zrobić na dyskretniakach, ale to musi być mądry układ, a nie jakiś tam Diamond Buffer, bo będzie może i lepiej, ale dalej nie to czego można słuchać z zamiłowaniem. Tu trzeba mądrze dobrać układ pod kostkę. Po drugie jak już przerabiać, to trzeba zadbać o zasilanie i tutaj poszedłbym w jakieś CCS, minimum to Salasy.

Analog na lampach to też nie jest zły pomysł, tyle że znowu zasilanie musi być ciche, a układów dobrych jest też sporo, np. Gomesa.

Jednym słowem fajna kostka, warta zabawy i wydaje mi się że z fajną kostką WM.

Wymieniłem parę maili z autorem, planuje zrewitalizować DACa ale w trochę innej wersji (nie powiedział w jakiej dokładnie) - tylko tyle.

Dokumentacja do DDDACa jest na stronie - z widokami płytek, ścieżkami, schematami, aczkolwiek nie wiem czy możemy zerżnąć jotka w jotkę...

Dokumentacja do DDDACa jest na stronie - z widokami płytek, ścieżkami, schematami, aczkolwiek nie wiem czy możemy zerżnąć jotka w jotkę...

Czyli - dokładnie nie ma nic :)

Ja nie bawię się w prasowanki i inne tymczasowe bzdury

Albo robię dobrze - albo wcale

Siedziałem w tranach od 7 lat

Niewiele krócej testowałem różne lampowe wynalazki

Potem posłuchałem lampy (dokładnie 300b

Prawie rok miałem takie coś w domu , jak oddałem - wcale nie żałowałem

Najgorsze w tym wszystkim jest właśnie to zauroczenie

Wydaje się to takie fajne

Potem słuchasz miesiącami - dalej jest dobrze

Zmieniasz potem na porządny tranzystor i zastanawiasz się po co Ci były te wszystkie eksperymenty

W mojej łepetynie długo się układa , a teraz zwyczajnie szkoda mi czasu na lampowe wynalazki

To coś jak winyl , było i przeminęło z wiatrem :)

McGyver ma rację

Nie zawsze

I nie w tym przypadku :)

DOBRZE zrobiona analogówka na DOBRYCH opkach wcale nie jest gorsza od lampek

MOIM zdaniem każda analogówka na lampach jest gorsza od DOBREJ analogówki dyskretnej

Użytkownik saczek_XTRM dnia 13.08.2016 - 21:35 napisał

Nie no bez jaj...

Ukryta Zawartość

Zresztą, nie wiem co chcesz żeby tam było? Gotowy plik do Eagla?

Ukryta Zawartość

Wystarczą gerbery :)

Ślęczenie godzinami nad projektem płytki , która i tak kwalifikuje się do przeróbki to strata czasu

Wystarczy jeżeli poświęci się kasę (nie za dużą)

To czy IU na lampach tranach czy na opampach to kwestia gustu. Ja wolę na lampach, ewentualnie na prostych układach tranzystorowych. Dlatego cieszy mnie jak ktoś zrobi daca z analogówką osobno wtedy mogę sam już poeksperymentować.

MOIM zdaniem każda analogówka na lampach jest gorsza od DOBREJ analogówki dyskretnej

Zapraszam do mnie na odsłuch porównawczy. Przywieź DAC z dobrą analogówką dyskretną, porównamy z moim lampowym. A potem napiszesz szczerze co usłyszałeś.

Zapraszam do mnie na odsłuch porównawczy. Przywieź DAC z dobrą analogówką dyskretną, porównamy z moim lampowym. A potem napiszesz szczerze co usłyszałeś.

Po raz kolejny dziękuję - nie skorzystam

Skoro tak bardzo upierasz się na porównania , mam dla Ciebie inną propozycję

Być może w przyszłym roku będę mógł przygotować dwa takie same dacyki

Do jednego dam analogówkę na tranzystorach , do drugiego na lampach - przygotujesz Ty

Przyjedziesz do mnie z tymi lampkami i porównamy

Po odsłuchu szczerze opiszesz na forum co usłyszałeś :)

Możemy też zaprosić na odsłuch jeszcze kilka innych osób

Myślę że czas już zakończyć tę bezsensowną dyskusję w tym temacie - zaśmiecamy koledze wątek

Przy niczym się nie upieram.

Nie widzę potrzeby żebym miał dorabiać analogówkę do jakiegokolwiek DACa. Już mam gotowy, skończony DAC na PCM1794 z lampową analogówką, jest wystarczająco dobry do porównania z dowolnym DACem handmade.

Przy niczym się nie upieram.

Nie widzę potrzeby żebym miał dorabiać analogówkę do jakiegokolwiek DACa. Już mam gotowy, skończony DAC na PCM1794 z lampową analogówką, jest wystarczająco dobry do porównania z dowolnym DACem handmade.

Którego DACa na 1794 masz zrobionego?

• 2 miesiące później...

Wyświetl postUżytkownik saczek_XTRM dnia 13.08.2016 - 20:35 napisał

Ja nie bawię się w prasowanki i inne tymczasowe bzdury

Albo robię dobrze - albo wcale

Nie ma nic, bo w projekcie drobne zmiany zaszły. Dawniej był dostępny projekt łącznie z programem Sprint-Layout i plikami płytek pcb w komplecie ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.