Skocz do zawartości
IGNORED

kable ETHERNET - jak grają? piszcie!

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Kable sieciowe RJ używane do łączenia streamerów z routerami, dyskami NAS. Normalnie to zwykłe sierściuchy z Mediamarkt ale podobno te lepsze "grają" (?).

Dzielmy się tu wrażeniami z odsłuchów.

(Co sądzicie o Audioquest Cinnamon? )

https://www.audiostereo.pl/topic/128519-kable-ethernet-jak-graj%C4%85-piszcie/

Parę lat temu bawiłem się w podłączanie sprzętu skrętką S/FTP CAT7 zamiast kablami głośnikowymi. Po pierwsze ucieszyłem się, że w ogóle to zagrało, a po drugie basu z tego prawie nie uświadczyłem. Wiadomo, odpowiedni przekrój to połowa sukcesu. Co ciekawe wprowadzało słyszalne zmiany w dźwięku w systemie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

niedowiarki - no przecież czytałem na necie test że Cinnamon zagrał lepiej między routerem a streamerem niż zwykły kabel sieciowy z MediaMarkt - to musi być prawda skoro piszą w necie, czy nie? ;)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Przecież to kabel bardziej telekomunikacyny wcz. niż audio . Po Ethernecie leci informacja cyfrowa zbiorcza w dodatku zmodulowana nie tylko audio które jest zakodowane do informacji cyfrowej w postaci protokołu a potem zdekodowane przez komputer . Po tym leci też obraz , tekst który piszemy w postach , zakodowane fotografie , filmy i tyle .

Jeśli leciałby tym sygnał synchroniczny, można by było doszukiwać się choć cienia zmian jakościowych. Dane cyfrowe transmitowane ethernetem nie są z reguły takimi sygnałami- w urządzeniu docelowym są buforowane i następnie dekodowane z bufora, więc jakim cudem kabel może mieć wpływ na jakość transmitowanej nim muzyki? Przecież dekoder zajmuje się już zmagazynowanymi danymi, nie "wysysa ich" z kabla.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Jeśli leciałby tym sygnał synchroniczny, można by było doszukiwać się choć cienia zmian jakościowych. Dane cyfrowe transmitowane ethernetem nie są z reguły takimi sygnałami- w urządzeniu docelowym są buforowane i następnie dekodowane z bufora, więc jakim cudem kabel może mieć wpływ na jakość transmitowanej nim muzyki? Przecież dekoder zajmuje się już zmagazynowanymi danymi, nie "wysysa ich" z kabla.

W Audio mitach wszystko co kabel to gra . Dopiero będzie zabawa jak będzie poruszany problem czy lepiej gra szyna tramwajowa , kolejowa , ta w metrze czy ta od wąskotorówki.

<br />Jak jest ciasny i gruby oplot, to żadne dane nie wyciekną. Poza tym pamiętaj, że wzór na oplocie też ma znaczenie.<br />

Też sam wtyk powinien ciasno wchodzić.. wtedy jest lepiej.. bo jak za dużo luzu to wiadomo.. ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

zmiana temperatury powietrza o 10 stopni Celsjusza spowoduje zmianę prędkości dźwięku o ok. 5 m/s i to dopiero jest problem

ciekawe... czyli samolot odrzutowy nad Saharą przebija barierę dżwięku przy innej prędkości niż nad Grenlandią?

czyli - jeśli siedzę powiedzmy 2.5m od kolumn to jak w wyniku grzania się wzmacniacza temperatura w pokoju skoczy mi np +5C to dźwięk będzie docierał 2.5m/s szybciej (czy wolniej?) no ale jeśli ta zmiana jest w całym paśmie to w sumie jaki to miałoby mieć wpływ na odsłuch - po prostu usłyszę utwór z jakby minimalnym opoźnieniem... ciekawe byłoby np odsłuchanie utworu gdzie w ułamku sekundy temp skacze o 40stopni w pokoju - jak by to wpłynęło na ten konkretny moment odsłuchu ;)

jeśli siedzę powiedzmy 2.5m od kolumn to jak w wyniku grzania się wzmacniacza temperatura w pokoju skoczy mi np +5C to dźwięk będzie docierał 2.5m/s szybciej (czy wolniej?)

szybciej,

prędkość zależy też od wilgotności powietrza... no i składu - wpuść trochę helu... ;)

uproszczone wzory np. na wikipedii

od ok. 6-ciu miesięcy używam cymamona dł.6-m który łączy mi bluesounda node2 z roksanem kandy2 i monitor audio gs10 gold. Jestem bardzo zadowolony z tego kabelka, wyrażnie słyszalna różnica na plus w porównaniu ze standardowym CAT-6

czy 7.

Nie lubię opisywać brzmienia no ale postaram się: wyraźnie lepsza równowaga,przestrzeń,spokoj i taka szlachetność dźwięku. tyle w temacie, nie jestem audiofilem, mam swoje preferencje co do dźwięku i nie preferuję tzw. brzmienia prze

źroczystego.Moja opinia jest czysto subiektywna, mam ponadto 56 lat tak że też należy brać poprawkę na moje postrzeganie dźwięku. ale niewątpliwie ten tor (kabelek) ma wpływ na brzmienie i to jest bezdyskusyjne !

No chyba że Wy młodzi macie zryty słuch przez mp trójki.

pozdrawiam

Czy namoczona w alkoholu skrętka brzmi inaczej? Pojawia się lepsza przestrzeń i nasycenie górnych rejestrów, czy raczej ma miejsce zapiaszczenie średnicy?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.