Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd ten zachwyt głośnikami Koda?

raver

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo ludzi piszacych na podobnych forach podnieca sie głośnikami tej firmy.Rzomawialem z roznymi ludzmi siedzacymi jednak dosc glęboko w temacie kina domowego i stwierdzili ze głosniki Koda to tani tak naprawde badziewny sprzet,ktorym nie warto sobie glowy zawracac,a chwalony jedynie przez tych ktorzy go sprzedaja.

ja sobie tak mysle, ze recenzje sa mocno podsmarowane. do takiej refleksji skłania mnie ilość ogłoszeń jakie polpak umieszcza w branżowych pismach, tych samych które piszą recenzje.

nie wiem dlaczego dałem się nabrać na kolumny kody, w sklepie brzmiały zupełnie nieźle, dopiero w domu przekonałem się ze zamiast inwestować w nowe kolumny trzeba było naprawić stare mildtony, grałyby duzo lepiej.

a zachwyty szczęśliwych nabywców jakie to kody są wspaniałe i jak pięknie brzmia - cóż, mam wrażenie, że przesiadali się oni w wiekszości z głośniczków komputerowych, to i nie ma sie co dziwić ...

raver

hmm... osobiscie nie posiadam zadnego z zestawow kody, ale co się rzuca na pierwszy rzut oka, nawet w najtanszych zestawach, starannosc wykonania, a tymczasem obok kody stala yamaha z eltaxami i wykonczenie tych eltaxow było fatalne. na samej gorze cos w rodzaju zacieku (nie wiem czy te kolumny sa oklejane jakas srebrna okleina, czy tez malowane), i mysle sobie, iż w stosunku cena/jakosc kody sa dobrym wyrobem, a co do dzwieku to już kwestia indywidualnych upodoban, jednemu wystarczy dźwięk z glosniczkow komputerowych, a drugi zadowoli się dzwiekiem kody, a trzeciemu nie będzie pasowalo ani jedno ani drugie, i tyle.

ARtek

jestem ciekaw twojego zdziwienia gdybys kupil kolumny za 3 tysice i okazaloby się, iż w domu graja gorzej od twoich mildtonow w stosunku do tego, co zaprezentowaly w sklepie. pamietaj, iż rodzaj pomieszczenia, jego wytlumienie, ustawienie kolumn, ich wygrzanie itd. maja wiele wspolnego z wydobywanym dzwiekiem. być może twoje mildtony w twoim pomieszczeniu i w takim, a nie innym, ustawieniu graja lepiej od kody, ale powstaje pytanie, czy zawsze zagralyby lepiej, niezaleznie od pomieszczenia? sam napisales, ze w sklepie zagraly calkiem niezle, a wiec na tyle dobrze by je kupic i z pewnoscia lepiej, na tamta chwile, od mildtonow, bo jeśli byloby inaczej to z pewnoscia bys ich nie kupil.

a wiec jak widac dobor kolumn to trudny wybor.

Raver> "chwalony jedynie przez tych ktorzy go sprzedaja" - a co sprzedaja Ci, co go nie chwala?

ARtek> "w sklepie brzmiały zupełnie nieźle, dopiero w domu przekonałem się" - i jeszcze nie odkryles dosc fundamentalnej prawdy ze kolumny zeby graly musza byc poprawnie ustawione w przygotowanym pomieszczeniu i odpowiednio napedzone?

Koda en block gra tak jak kosztuje. Ani to super-okazja, ani super-shit. Stosunkowo jednak latwo kupic za wieksze pieniadze cos co zagra gorzej.

Co do smarowanych recenzentow, to nie sadze zebys mial na to dowody. Sam wzruszam ramionami na entuzjastyczne recenzje sprzetu ktory mam lub sluchalem. Ale nic to - w koncu uzywam do zakupow swoich uszu i gustu.

Nic dodać nic ująć. Po prostu czysty marketing. Pamiętam jak kiedyś czytałem jakiś test

zestawu głośników – 5.1 tej firmy za około 2100-2300 ! i końcową opinią było stwierdzenie redaktora że mogą się one równać z podobnymi zestawami B&W czy JBL za kilka razy większe pieniądze;-)

"hmm... osobiscie nie posiadam zadnego z zestawow kody, ale co się rzuca na pierwszy rzut oka, nawet w najtanszych zestawach, starannosc wykonania, a tymczasem obok kody stala yamaha z eltaxami i wykonczenie tych eltaxow było fatalne. na samej gorze cos w rodzaju zacieku (nie wiem czy te kolumny sa oklejane jakas srebrna okleina, czy tez malowane), i mysle sobie, iż w stosunku cena/jakosc kody sa dobrym wyrobem, a co do dzwieku to już kwestia indywidualnych upodoban, jednemu wystarczy dźwięk z glosniczkow komputerowych, a drugi zadowoli się dzwiekiem kody, a trzeciemu nie będzie pasowalo ani jedno ani drugie, i tyle. "

w całej rozciagłosci sie zgadzam z Tomkiem.Dobrze mówi.

POzdr

"jestem ciekaw twojego zdziwienia gdybys kupil kolumny za 3 tysice i okazaloby się, iż w domu graja gorzej od twoich mildtonow w stosunku do tego, co zaprezentowaly w sklepie. pamietaj, iż rodzaj pomieszczenia, jego wytlumienie, ustawienie kolumn, ich wygrzanie itd. maja wiele wspolnego z wydobywanym dzwiekiem. być może twoje mildtony w twoim pomieszczeniu i w takim, a nie innym, ustawieniu graja lepiej od kody, ale powstaje pytanie, czy zawsze zagralyby lepiej, niezaleznie od pomieszczenia? sam napisales, ze w sklepie zagraly calkiem niezle, a wiec na tyle dobrze by je kupic i z pewnoscia lepiej, na tamta chwile, od mildtonow, bo jeśli byloby inaczej to z pewnoscia bys ich nie kupil.

a wiec jak widac dobor kolumn to trudny wybor"

co do tego ak samo.Wyciagłes mi to z ust:)

Kto tu się zachwyca? Co prawda podkreślana jest dobra jakość wykonania itych głośnikow i niezłe brzmienie ale zawsze z odnieseniem do ich (dość niskiej) ceny. W tym segmencie rynku (pełnowymiarowe zestawy 5.1 w granicach 2000-2500PLN) koda jak dotąd nie miała w zasadzie żadnej konkurencji i stąd jej popularność. Dopiero teraz wchodzią na rynek jakieś klony kody (np. amtech). Porównywanie tych kolumn do wyższej półki jest nieporozumieniem - one z założenia nie zostały stworzone do konkurencji z B&W czy JBL. Obsługują po prostu inny segment rynku i - jak się okazuje - trafili nieżle.

na kiepski sprzęt i super pomieszczenie nie pomoże. zrobiłem kolumnom mały tuning i moge z całą stanowczością powiedzieć że kody źle grają z powodu złego grania a nie pomieszczenia. zarzuty są dwa - kiepskie przetworniki (zwłaszcza tweeter) oraz śliczna i ładnie wykończona ale cieńka, rezonująca i kiepsko wytłumiona obudowa.

cóż, mam czego chciałem, zamiast kupić dwa porządne fronty, dałem się namówić na zestaw kinowy z amplitunerem ... do kina to się nadaje, bez zastrzeżeń, tylko z muzyką gorzej ..

No masz, Artek, odkryles conajmniej dwie kolejne Ameryki.

Teraz w tuning tych Kod (zapewne 702, sadzac z opisu Twych "problemow") zainwestujesz drugie tyle co za nie dales. Proponuje Ci jednakowoz je po prostu sprzedac i kupic sobie lepsze kolumny. Niestety, w zupelnie innych limitach cenowych.

A ja ze swoich jestem zadowolony i nie bede ich sprzedawal. Mam to, za co zaplacilem i to co mi jest akurat potrzebne.

Artek: za parę miesięcy stwierdzisz "po grzyba mi to całe KD" i sprzedasz w cholerę, tracąc w najlepszym wypadku połowę kasy, którą w to wpakowałeś, żeby kupić stereo. Może nasze forum przyczyni się trochę do eliminacji takich przypadków, bo powiedz, czy nie kupowałeś sprzętu z nastawieniem 10% filmy i 90% muzyka? :-))))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

żeby podsumować i niepotrzebnie nie kierować dyskusji w maliny:

z grubsza wiedziałem czego się mam spodziewać, wiedziałem że kino i stereo są mało kompatybilne.

ameryki to ja nie odkrywałem :))

przekonano mnie do zestawu kina domowego, niemniej jednak starałem się celować w sprzęt (fronty) nadający się również do grania - nie powiem, recenzje i bardzo dobre oceny kody stanowiły dla mnie wyraźną wskazówkę. dałem się skusić ..

niestety, uważam, że zachwyty recenzentów są przesadzone. aż podejrzanie przesadzone!

nie pomoże nawet magiczny zwrot "jak na swoją klasę cenową". "

im głośniej tym lepiej gra" i takie tam eufemizmy ... czyli jak sie słucha normalnie to jest nie za dobrze - trzeba się nauczyć czytać ze zrozumieniem ;P.

czy recenzent po prostu nie może wprost napisać że bas wolny i dudniący a soprany ciche i zupełnie bez szczegółów? dlaczego w 5 stopniowej skali oceny recenzentów wahają się przeważnie między 4 a 5? dotyczy to nie tylko kody ... a im więcej reklam tym lepsze oceny ... takie luźne spostrzeżenie

a może miałem za wysokie oczekiwania? przynajmniej znalazł sie pretekst do pogrzebania w skrzynkach :))

Też mam Kody 702 i faktycznie, też dałem się nabrać. Ale podobnie jak Artek, traktuje to jako dobre doświadczenie na początek przygody z muzą w budżetowym wydaniu. Te kolumny stanowią konkurencję dla sprzętu w podobnej cenie (eltax, jbl), ale dla kolumn z przedziału powyżej 2000 zł raczej wątpie................

A ja tam jestem zadowlony i to bardzo. Moze dlatego ze celowalem w najwyzsza polke kody. NT306F - kupilem tylko fronty. Gra to z Yamaha RXV800. I ani bas nie jest za wolny, ani nie ma za malo szczegolow - wrecz przeciwnie wszystko slychac, a wokal jest wrecz jak dla mnie idealny. Wysokim tez nic nie brakuje. Mam rownolegle podlaczone do wzmacniacza stereo Pioneer Scherzo 200 (Tonsil) i nie ma co porownywac dzwiekow wydobywajacych sie z obu zestawow. Koda zwycieza (jak dla mnie). A porownanie ich z Mildtonami (tez kiedys mialem) to byloby niezle nieporozumienie. Powiem nawet ze wole brzmienie mojego zestawu niz np. slyszanego u kolegi Denona stereo + B&W603S2 (jesli sie nie myle podstawkowce). Moze podpadne kolesiom od stereo i wyjdzie ze sie nie znam co nie zmienia faktu ze juz niw wszyskim koda sie nie podoba.

PS. Trzeba bylo cyce celowac w drozsze kolumny kody a nie jakies za 800 zeta para

"PS. Trzeba bylo cyce celowac w drozsze kolumny kody a nie jakies za 800 zeta para"

z przykroscia Cie poinformuje Piotrze ale te co ty masz Kody to ta sama klasa kolumn tylko dlatego drozsze bo maja az 4 przetworniki w jednej kolumnie i sa wieksze a co za tym idzie w filozofi Kody jak i nie tylko musza byc drozsze.Ale przetworniki sa raczej tej samej klasy.No moze skrzynia bedzie solidniejsza,to zawsze bedzie lepiej ale klasowo jest to i tak to samo,co nie zmienia faktu ze kolumny maja byc zle,za te pieniadze takie paczki zrobic to jest naprawde niezłe osiagniecie w tym przedziale cenowym.

Masz racje elfanie NT sa solidniejsze bo jedna wazy az 22kg. I wole wydac te pieniadze na takie kolumny niz kupic jakies nadzierajace sie podstawkowce B&W bez kszy dynamiki i basu (no moze przeszadzam- tak zle nie jest). Te kody zagraja mi lepiej niz Jamo w tej cenie lub JBL. A wiecej niz 2 tys na kolumny nie mam zamiaru wydawac niezaleznie od tego jaaaaak by graly. Po prostu juz nic mi wiecej nie potrzeba, ani harman kardon nie sprawi mi juz radosci ani B&W za 4500zl po prostu zostana u mnie przez dlugie lata bo graj dobrze i w stereo a w kinie wymiataja i B&W za 3000 zl

Posiadam kody 702f(tak bardzo krytykowane przez większość) i powiem tylko tyle, że one jedyne wytrzymują "pełen gwizdek" przy moim nowym(używanym) zakupie czyli pioneerze (4x85W, pobór 500w)

kurde .. nie wiem co wam tak dudni tam..tyle razy juz to slyszalem...albo gracie tymi kolumnami w za malych pokojach..albo krecicie basem...testowalem na nich kilka wzmacniaczy i jakos nie dudnilo..w porownaniu z innymi kolumnami w tej cenie...ale jesli chodzi o 702 to zadna rewelacja, ot warte swojej ceny nic wiecej

Mysle ze z kolumnami Koda jest tak samo jak z samochodami marki Skoda i jedne i drugie pewnie sa warte swojej ceny ale wszedzie na okolo ludziom wmawia sie po przez miedzyinnymi smierdzacosponsorowane testy,ze sa czyms lepszym,ze pomimo niskich cen parametrami sa w klasach wyzszych.I tak jak wszystkie sprzedajne magazyny motoryzacyjne pisza w testach,ze Skoda to samochod klasy sredniej tak sprzedajne pisma AV wciskaja ludziom kit ze glosniki Koda to prawie High-END.

Panowie , czy kolumna jest coś warta czy nie , mówi nam dopiero podłączenie jej do dużo droższej elektorniki

Pamiętam jak Ken Ishiwata prezentował swojego Marantza ver KI ( ekektronika za 4-5 tys. kilka lat temu ) z Tannoy m1 za 500 -600 zł i grało to cudownie.

Są poprostu kolumny , które wraz z lepszą elektroniką zagrają grubo lepiej a są taki , że i Krell nie pomoże

Niektóre kolumny Kody należą do tych pierwszych inne do drugich

Swego czasu pobawiłem się w taki test do bardzo dobrej elektorniki ( pow. 5-6 tys) podłączyłem Kody ( cena ok 1000 zł ) i Avance Omega 509 mkII ( tak zachwalane - cena ok 2000 )

I kody zagrały w niektórych aspektach conajmniej tak dobrze jak Avance a w niektórych nawet lepiej.

W budżetowych konstrukcjach bierze się zawsze stosunek jakości brzmienia do ceny i dlatego Kody robią taką furorę w Polsce ( np. w Niemczech nikt o nich nie słyszał )

Mam takie powiedzenie , że bardzo dobre i bardzo kiepskie głośniki potrzebują dobrej elektroniki

pierwsze aby pokazać co potrafią , a te drugie aby trzymać je za mordę , żeby nie pokazały jakie są kiepskie.

Niestety większość Ampli AV nie spełnia tych zadań

Popieram w całej rozciągłości. Sam mam 702-ki grające z Denonem 1705 na kabelkach XLO ER-14 i twierdzę że może rewelacja to nie jest, ale ciężko znaleźć coś za 1150PLN (OIDP- tyle dałem za zestaw bez suba), co zagra lepiej.

Stereo- tak sobie- ani dobrze, ani źle. KD- duuużo lepiej, a nawet nieźle, rzekłbym. Takie są moje laickie odczucia.

Jeśli malkontenci mają jakieś propozycje do max. 1200 za przody, tyły i centrala- niech wrzucą na forum. Chętnie sprzedam 702-ki za 900 i niech stracę- dołoże te trzy stówki... Aha, zastosowanie - ok. 80% KD, 20%- muzyka (tak żeby było łatwiej forumowym fachowcom coś doradzić) Czekam z utęsknieniem.

A ja mam KODA KA325 Zestaw 5.0 i jestem NIESAMOWICIE z niego zadowolony.

Jest to najwyższy model KODY (teraz zastąpiły go KF z tego co się orientuję).

Gdy go kupowałem kosztował nieco ponad 2000zł i nie uważam, żeby było to drogo.

Porównywanie KODY z ELTAXEM to wg. mnie zupełna pomyłka - eltax wg. mnie to 2 klasy niżej!

Uważam, że zestaw, który posiadam jest rewelacyjny i nie mam zamiaru go zmieniać na nic innego! W kinie oczywiście to czysta "symfonia" - jak dla mnie idealnie, nastomiast sluchając muzyki wielokrotnie miałem sytuacje, że słuchałem pół dnia jakiejś płyty nic innego nie robiąc bo tak urzekł mnie dźwięk - a chyba o to chodzi! Oczywiście wiadomo, że jak wywalisz 10000 na B&W to będziesz miał lepszy dźwięk, ale nie każdy przeznacza tyle gotówki na kolumny. Słuchałem wielu zestawów kolumn i naprawdę wg. mnie te są rewelacyjne.

Faktycznie recenzje to shit i nie ma co ich wogóle czytać (swoją drogą po co kupujecie te szajskie gazety z recanzjami skoro i tak wszyscy wiedzą, że są one przekupione - i tak jest wszędzie w elektronice, komputrach...).

Dodam trzy słowa do tematu: mam też AV702/SW1000/AV505. Moja wieża KENWOOD (polecam) w stereo gra lepiej niż przody AV-702. Przyznam iż KODA jest dość dobra w kinie, w muzyce ....... generalnie może być ale ciepło nie gra. Mam i sie ciesze, ale miło mi jest posłuchać również muzyki na wieży.

Ogólnie nie mam pojęcia i ciężko chyba za 1000 zł, podobnie jak kosztują Kody 702 kupić kolumny do stereo aby być naprawde zadowolonym i nie szukać wad w kolumnach. Uważam więc że sklepowe wieże dobrze brzmią i są uniwersalne, kolumny do stereo są dość drogie i ciężko wybrać, za duża oferta. Ja kiedyś zmienie sobie na coś innego, nie mam na razie pojęcia, póki co gram sobie na 702:) a propo nie polecam KODY AV-505, już się coś zepsuło.

TO tyle, pozdrawiam was.

moim skromnym zdaniem koda jest idealnym rozwiazaniem dla tych, ktorzy nie sa do konca audiofilami, ale tez cenia sobie lepsze brzmienie niz te, ktore zapwniaja tzw. kombajny all in one.

propozycja godna przetrawienia. sluchalem, podobalo mi sie, goraco polecam..

serdecznie pozdrawiam wszystkich audiowcuff!! :)

Minął dzień- my nadal czekamy... :(

Oczywiście krytycy- cwaniacy nabrali wody w usta, bo gdy przyszedł czas na konkrety (!) i padło konkretne pytanko-prośba (!) z konkretnym (!) przedziałem cenowym- cały ich pseudo-profesjonalizm wyparował razem z nimi.

Ja nadal czekam na propozycje zestawów głosników (przypomnę- 5 sztuk: przody, tyły i central, 80%KD, 20%muzyka) za max 1200PLN, będące lepszą opcją niż n.p. Koda 702.

Tylko tych propozycji jakoś jak dotąd niewiele...

Moim zdaniem troche gorsze. Pisalem juz o tym - front 707: lekko schowane wysokie, mdlawy jakis w porownaniu do 702 central i surroundy. Dzis wybralbym 702, jak kupowalem - nie bylo.

Kenny McKornick:

nie rozmawiajmy jak slepy z głuchym pls

ja twierdzę że kody sa zdecydowanie przereklamowane i w rzeczywistości zachwyty recenzentów sa mało uzasadnione.

ty twierdzisz że za te pieniądze nic lepszego się nie znajdzie.

gdzie tu sprzeczność?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.