Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Lektor 8 - czy warto ?

kicek99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaczynam kompletować zestaw stereo i już przyprawia mnie to o ból głowy. Znalazłem w necie kolumny powystawowe Dali Lektor 8 za 4000 zł. z pełną gwarancją. Niestety nie mam możliwości ich osłuchać , zresztą teraz nie widzę sensu , bo i tak byłby to pierwszy element systemu. Muszę zdecydować w ciemno, dlatego tutaj szykam pomocy i wskazówek. Czy warto kupić te kolumny ?

Szukam sprzętu nowego, uniwersalnego, świetnie brzmiącego w różnych gatunkach muzycznych. Od ciężkiego rocka do muzyki pop z lat 60-80. Od Black Sabbath do ABBY.

Gdybym zdecydował się na Lektory 8 to jaki model wzmacniacza w cenie 3-4 tys. ( nowy) byłby dla nich optymalny ?

Zródłem muzyki ma być odtwarzacz CD, pliki mp3 320kbps, mva i flac z komputera ( z b.dobrą kartą dźwiękową).

Zestaw ma nagłośnić pokój > 30 m2 i powinien brzmieć doskonale ( lub prawie) zarówno przy cichym jak i głośnym poziomie wzmocnienia.

Mam tylko 4 dni do namysłu ( do soboty), stąd prośba o Waszą pomoc - szczególnie dotyczącą kolumn. Brać je w ciemno, czy za tę cenę szukać innych - lepszych ?

https://www.audiostereo.pl/topic/128493-dali-lektor-8-czy-warto/

Kiedyś w ciemno chciałem kupić okazyjnie bardzo zachwalany wzmacniacz, dobrze że jednak poszedłem na odsłuch. I nie kupiłem. Zdecydowanie trzeba posłuchać. Kupujesz głośniki za 4000 zł a nie dwie bułki w piekarni za 1 zł szt.

Zgadzam się z ps39, chociaż sam bułek też nie kupuje byle gdzie.

Zaskoczony jestem decyzją o kupnie w ciemno, bo masz świetną okazje kupić je osobiście i przy okazji posłuchać z paroma wzmacniaczami. Nawet z 1 to już jakaś nauka, 2 pieczenie na 1 ogniu.

Masz bardzo silną wiare że kupując w ciemno będzie idealnie.

Bo zestawów idealnych jest dużo, tylko każdy ma inny.

4k na eksperymenty zdecydowanie za dużo.

Co do kupowania w ciemno,to okazje się tak kupuje.

Ja nie narzekam :)Nie zawsze trafiłem ale mam za to jakieś obeznanie w tej dziedzinie,druga sprawa w UK ceny są bardziej przyjazne dla portfela,więc nie ma o czym dyskutować :)

Pozdrawiam

Łokmen Saba

Jeśli masz możliwość odsłuchu to zdecydowanie polecam. Kolumny kosztowały katalogowi 6000. Więc warto się nimi zainteresować. Czy akurat te? Uważam że nie. My ostatnio sprzedalismy parę nowych w kartonie za dużo mniej. Więc szukaj lepszej okazji.

Jaki dźwięk preferujesz? Na co kładziesz nacisk? Dobrym wzmakiem do tych kolumn jest Yamaha as1100, roksan k2.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Na wstępie dziękuję za zainteresowanie tematem.

Z odsłuchem jest kłopot, bo jestem w Warszawie, a kolumny są w Krakowie, więc tylko wysyłka - zresztą tak sobie kombinuję, że miarodajny test można przeprowadzić jedynie w miejscu docelowym, a nie w sklepie. Dlatego zaczynam od kolumn, a później metodą prób w mieszkaniu dobiorę optymalny wzmacniacz. Czy to dobra droga ?

Szukam dużych kolumn podłogowych w cenie ok. 6000 zł.

Lektory 8 tyle właśnie kosztują, więc cena 4000 zł. jest kusząca, tym bardziej , że są z polskiej dystrybucji i mają 5 letnią gwarancję ( nówki powystawowe).

Dwa 20 cm. niskotonowce w tych kolumnach też kuszą. Zależy mi na dobrym basie, który nie zaginie na tej powierzchni, reszta pasma też musi być zrównoważona i przejrzysta.

Brałem pod uwagę także: Monitor Audio 8 Silver i Canton Chrono SL 590 ( w podobnej cenie ~ 6 tys), ale one mają

mniejsze basowce 2 razy 18cm.....a te 2 "zaoszczędzone" tysiaki mógłbym przeznaczyć na droższy- lepszy wzmacniacz, lepsze kable czy na coś innego.

Dlatego tutaj szukam pomocy. Czy Lektory 8 będą lepsze lub chociaż równorzędne w/w M Audio i Canton ?

Czy ktoś z Was ma lub miał do czynienia z Dali Lektor 8 i mógłby się wypowiedzić ? Zostały mi 3 dni do podjęcia decyzji ;)

Jeśli masz możliwość odsłuchu to zdecydowanie polecam. Kolumny kosztowały katalogowi 6000. Więc warto się nimi zainteresować. Czy akurat te? Uważam że nie. My ostatnio sprzedalismy parę nowych w kartonie za dużo mniej. Więc szukaj lepszej okazji.

Jaki dźwięk preferujesz? Na co kładziesz nacisk? Dobrym wzmakiem do tych kolumn jest Yamaha as1100, roksan k2.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dzięki, to już jest jakiś trop. Z ciekawości, za ile poszły Wasze Dali ? Szukałem na aledrogo młodych używek z gwarancją, ale na próżno. Napisałem kolejny post, ale niestety czas zatwierdzenia przez moderację jest bardzo długi i nie mogę odpisywać w czasie rzeczywistym :(

Coś lektorki ostatnio wszędzie na wyprzedażach czyżby dali kończyło produkcję tego modelu?

A swoją drogą kolumny na pewno warte posłuchania ale w ciemno odradzam zakupy.Poza tym chcesz kupić zestaw więc to cała frajda pochodzić po sklepach i posłuchać różnych zestawień.Jak kupisz w jednym sklepie to zawsze jakiś upust dostaniesz , a nawet jak osobno to i tak się targuj.

Lektory to dobre głośniki, słuchałem kilka modeli ale akurat tego nie. Ale nie stoi nic na przeszkodzie by udać się do salonu na odsłuch. Ja zawsze tak robię. Nie musisz kupić tych w salonie za 5kzł bo tyle nowe kosztują. Słuchasz, wychodzisz z salonu i jeśli przypadły do gustu to kupujesz te za 4kzł. Swoją drogą zawsze kupuje w ciemno ale tylko okazyjnie aby przy odsprzedaży nie stracić. Tak robiłem ze wzmacniaczami ostatnio. Żonglowałem chyba ze 3 sztuki, aż trafiłem. Nie raz nie da się odsłuchać, chociaz zawsze mówię ze to wskazane.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

patrząc na net nowe kosztuje 5000pln z czego pewnie jeszcze jakiś rabat byś wyrwał więc 4000 pln za parę to nie jest jakieś super promo :)

Przeszukując net, znalazłem tylko jedną parę za 5000 zł. w Poznaniu - do tego w kolorze orzechowym, a szukam czarnych. Poza tymi i "moimi" cena to 6000 zł. Gdzie widziałeś za piątkę ? - wiem , że zawsze coś tam można utargować :)

Te kolumny to gniot, bo ich SPL nie mieści się nawet w granicach +-5dB.

tak wiemy wszystkie kolumny poniżej 100 000 tys zł to gnioty bo czegoś tam brakuje.

To nie jest zakładka HI-END.

tak wiemy wszystkie kolumny poniżej 100 000 tys zł to gnioty bo czegoś tam brakuje.

To nie jest zakładka HI-END.

Pięknie zestrojone kolumny z ceną katalogową 5 tys zł :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można i za 1500:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

masz ponad 30m2, wiele proponowanych kolumn nie nagłośni ci pomieszczenia, lektory na pewno dadzą radę , można je jeszcze ztuningować

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Szukam dużych kolumn podłogowych w cenie ok. 6000 zł.

Lektory 8 tyle właśnie kosztują,

Proszę :) orzech i czarne :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie o tym sklepie pisałem wcześniej. Końcówka i tylko orzech.

Ok. Poza lektorami 8 , biorę pod uwagę:

nr.2. M Audio Silver 8

nr.3. Canton Chrono SL 590

Dali mają dwa 20 cm. niskotonowce , MA i Canton po dwa 18 cm. Najbardziej obawiam się o niedostatek dobrego basu , dlatego skłaniam się ku Dali. W reszcie pasma wszystkie te 3 kolumny powinny (tak mi się wydaje) być podobne.

Dzisiaj słuchałem Silverów 8 ( z tych 3 mieli tylko te ) - prawie wszystko pięknie: detale, rozmach,scena, czyściutko, wysokie, średnie , tylko ten bass - spodziewałem się niższego i mocniejszego - szczególnie przy niskich i średnich poziomach głośności. Podobno po kilkudziesięcio godzinnym wygrzaniu ma być lepiej , ale nie do końca jestem pewien (?). Czy te 2 cm więcej w Dali zrobi istotną różnicę na plus ?

Swoją drogą pamiętam dźwięk z XX wieku, wydobywający się w rodzinnym domu z niemieckich, ważących z 50 kg kloców Arcus z 30 cm. basowcem zasilanym jakimś wielkim i ciężkm wzmacniaczem Technicsa. Muzyka, obojętnie jakiego gatunku puszczana ze szpulowca Akai czy gramofonu Telefunkena brzmiała po prostu pięknie. Tamten sprzęt grał naturalnie i z duszą.

Wracając do tematu. Ceny tych 3 zestawów są podobne. Czy jakość wykonania, zastosowanych elementów czyli głośników, zwrotnic, okablowania itd. też będą na bardzo zbliżonym poziomie ?

kicek99 MA silver faktycznie porzebuja okolo 100h wygrzania i to nie sa jakies niuanse to wyraznie slychac. Druga sprawa z czym te kolumny odsluchiwales ?? Mocny miesisty bas da Ci Denon z serii 2xxx

Mysle sobie skoro tak bardzo zalezy Ci na wielkim basie to moze warto odsluchac nowe Altusy 380 ? Buda 100L, waga jednej sztuki 50kg co Ty na to ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Kicek99 a gdyby któreś z tych kolumn grały fantastycznie, jednak ich okablowanie wewnątrz było brzydkie to co wtedy?

Co z tego że MA siver są w prawdziwym fornirze? Co z tego wynika?

Bas tych kolumn jest bardzo różny tak jak brzmienie. Cantony chrono mają chłodniejszy bas twardszy od dali gdzie jest podgrzany i nieco uwydatniony.

kicek99 MA silver faktycznie porzebuja okolo 100h wygrzania i to nie sa jakies niuanse to wyraznie slychac. Druga sprawa z czym te kolumny odsluchiwales ?? Mocny miesisty bas da Ci Denon z serii 2xxx

Mysle sobie skoro tak bardzo zalezy Ci na wielkim basie to moze warto odsluchac nowe Altusy 380 ? Buda 100L, waga jednej sztuki 50kg co Ty na to ?

Chętnie zostawiłbym pieniądze w polskiej firmie, ale jeśli nowe Altusy grają podobnie jak tamte z lat 80 ubiegłego wieku to niestety dziękuuuuuję ;)

Na razie na placu boju pozostawiam Silvery 8 i Lektory 8 z lekkim wskazaniem na drugie. Silvery są ładniejsze, ale czy lepsze lub przynajmniej równorzędne ? Dali nie mam gdzie odsłuchać, bo rzeczywiście to już końcówka serii, a A Monitor słuchałem w sklepie muzycznym na porządnym wzmaku służącym do testów kolumn. Miły sprzedawca nienachalnie proponował właśnie te kolumny. Pojadę tam ponownie z najgorzej zrealizowanymi cedekami jakie posiadam i raz jeszcze ich posłucham. Decyzja jutro ;)

Kicek99 a gdyby któreś z tych kolumn grały fantastycznie, jednak ich okablowanie wewnątrz było brzydkie to co wtedy?

Co z tego że MA siver są w prawdziwym fornirze? Co z tego wynika?

Bas tych kolumn jest bardzo różny tak jak brzmienie. Cantony chrono mają chłodniejszy bas twardszy od dali gdzie jest podgrzany i nieco uwydatniony.

Ponieważ nie dawano zmieniłem z takich bez forniru na takie z fornirem to pomijając że zmieniłem na dużo lepiej grające, to przyjemność posiadania takiego mebelka w salonie jest ogromna (naturalny fornir).

Ps39 zgoda absolutna, nie to miałem na myśli. Więc inaczej ile by kosztowały sivery bez forniru, czybyły by równie dobre- chętnie kupowane, no nieoszukujmy się ładne są. Fajnie jak za fornirem stoi coś jeszcze bo np skórę i drewno możnabyło mieć w budżetowej hondzie civic a nawet roverze 114 co nierobiło z nich limuzyn dla hrabiego Esex.

Co gdyby okazało się, że w cudownie grających i wychalanych kolumnach jednak kabel okazał się zwykłym kablem po 1 zł , a zwrotnica, ledwie przeciętna( a tak bywa ).

Hmm.. widzę ,ze padło tutaj słowo ALTUS :):P mam tu cytat ze strony producenta ,który na samym starcie skazuje (u mnie) te kolumny na zero sukcesu - cyt: "....Głośnik średniotonowy, jako sprawdzona jednostka, pozostał w niezmienionej formie.... " sprawdzona jednostka ? hmm.. jak dla mnie to szit nadający się tylko do imprez plenerowych i to pod wpływem alkohou ,który skutecznie tłumi słuch :):P

Co do mętlika KOlego wypozycz do testu :) posłuchaj i kup lub szukaj dalej :)

Czyli co, sugerujesz , ża Silvery 8 to lipa ? Mętlik w mojej głowie rośnie :(

Dziękuję Kolegom za wszystkie odpowiedzi, rady i sugestie.

Złożyłem zamówienie na Dali Lektor 8 - te powystawowe, z 5 letnią gwarancją za 4000 zł. z bonusem w postaci darmowej wysyłki :)

Myślę, że dobrze wybrałem. Jeśli kolumny będą w znacznym stopniu odbiegać od moich oczekiwań, raczej nie powinienem mieć problemu z ich odsprzedażą z powiedzmy 500-1000 zł. stratą ;)

Co mnie przekonało ? Tematy w dziale hajend. Tam to dopiero ludziska (z wielkim szacunkiem dla ich pasji) mają problemy i zawroty głowy związane z brzmieniem muzyki. Nawet sprzęty po kilkadzięsiąt, ba kilkaset tys. zł nie są doskonałe i ... potrafią nie grać.

Gdy dobiorę wzmacniacz do Lektorów odezwę się i spróbuję opisać moje wrażenia.

Pozdrawiam :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.