Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Technica LP60 - taki diabeł straszny?

adia1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum. Chciałabym zmienić moje aktualne badziewie - "gramofonopatologię" Hyundai na coś lepszego. Nie jestem maniakiem winyli, ale lubię od czasu do czasu posłuchać. Potrzebuję sprzętu, który nie zniszczy płyt i uszu. Powinien po prostu grać równo, czysto i dobrze gdyby miał wymienne wkładki i igły. Słyszałam o AL-LP120, wiem że to dobry sprzęt jednak nie stać mnie na niego i szybko stać nie będzie. W "średnich" półkach trafiłam na LENCO L3808 oraz Audio Technica LP60. Co sądzicie o tych sprzętach? Który wybralibyście? Ważna jest dla mnie też dostępność igieł. Mówi się dużo złego o średniej półce gramofonów, ale pomóżcie mi patrząc, że przesiadam się z Hyundaia za 100 zł

Jeżeli juz z dwóch podanych to od biedy Lenco. LP60 to nadal zabawka.

Po za tym parametry SNR (odstęp od szumu) 55dB i 50dB odpowiednio też szału nie czynią.Stare polskie Bernardy miały ~58dB

Zerknij jednak w używki, cos w tym budżecie w miarę sensownego jest szansa znaleźć.

hmm, nie słyszałam o tym gramofonie. Cały czas wolałabym skupić się na nowych modelach. Widziałam LP120 powystawowy w necie. Czy nie musze obawaić się awaryjności jeśli chodzi o ATLP 120 ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Czy nie musze obawaić się awaryjności jeśli chodzi o ATLP 120 ?

Wszystko się może zepsuć. Im bardziej skomplikowane urządzenie, tym możliwości jest więcej. Audio-Technica AT-LP60 nie, AT-LP120 tak. Powystawowy będzie wypalcowany, a jeśli pochodzi z "sieciówki", stan techniczny może być wątpliwy. Spytaj sprzedawcę skąd pochodzi gramofon.

Jeśli chcesz kupić nowy gramofon, to mogę polecić AT-LP120 kupiony na raty. Dostępność igieł/wkładek do tego gramofonu jest spora.

GM

Jakość cena to tylko AT 120 jest warta uwagi , w nowych gramofonach awaryjność jest dużo większa niż w starych - lecz te drugie często potrzebują regulacji itp . Adia 1000 a z kąt jesteś ?

zwłaszcza, że tam jest kalibracja fabryczna, więc nie trzeba chyba specjalnie grzebać po swojemu. z tego co czytałam na zachodnich stronach jest skalibrowane dość dobrze

at60 zabawka, odpuścić od razu szkoda pieniędzy, ten Lenco tylko na zdjęciach wygląda na gramofon, w realu to plastikowa zabawka, widziałem, macałem i miałem okazję słuchać podobnych konstrukcji. Szkoda pieniędzy i w tym przypadku lepiej je przepić niż wywalić na te sprzęty. Najtańszy najlepszy z nowych to atlp120 i koniec kropka.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

adia1000

Sa fajne gramofony... Te "stare" technics co Ciebie zadowola na bank i co ciekawe te tangencjalne, ktore nie sa powszechnie w modzie. Te, ktore jak o nie zapytasz to w odpowiedziach zlasuja Ci swiatopoglad czasem. Ale Pfff nie karm sie banalem ;) Sa i igleczki i wkladeczki, ktore mozna zestawiac ze soba z ligi ktorej wiekszosc nie posiada!

adia1000

Sa fajne gramofony... Te "stare" technics co Ciebie zadowola na bank i co ciekawe te tangencjalne, ktore nie sa powszechnie w modzie. Te, ktore jak o nie zapytasz to w odpowiedziach zlasuja Ci swiatopoglad czasem. Ale Pfff nie karm sie banalem ;) Sa i igleczki i wkladeczki, ktore mozna zestawiac ze soba z ligi ktorej wiekszosc nie posiada! a teoretyzowac bedzie bo tak sie im wydaje, choc tego nigdy nie tyle ze nie widzieli ale i nie slyszeliParadoksow pelna gama.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

adia1000

Sa fajne gramofony... Te "stare" technics co Ciebie zadowola na bank i co ciekawe te tangencjalne, ktore nie sa powszechnie w modzie. Te, ktore jak o nie zapytasz to w odpowiedziach zlasuja Ci swiatopoglad czasem. Ale Pfff nie karm sie banalem ;) Sa i igleczki i wkladeczki, ktore mozna zestawiac ze soba z ligi ktorej wiekszosc nie posiada!

adia1000

Sa fajne gramofony... Te "stare" technics co Ciebie zadowola na bank i co ciekawe te tangencjalne, ktore nie sa powszechnie w modzie. Te, ktore jak o nie zapytasz to w odpowiedziach zlasuja Ci swiatopoglad czasem. Ale Pfff nie karm sie banalem ;) Sa i igleczki i wkladeczki, ktore mozna zestawiac ze soba z ligi ktorej wiekszosc nie posiada! a teoretyzowac bedzie bo tak sie im wydaje, choc tego nigdy nie tyle ze nie widzieli ale i nie slyszeliParadoksow pelna gama.

Czytając takie wypowiedzi nie dziwota że pełno sprzeczek na As ! Znaków naszych brak i jak tu czytać takich mądrali ?

AT LP 60 dotarło do mnie wczoraj i po przesłuchaniu kilku płyt od stanu ideal do stanu zadowalającego mogę powiedzieć, ze dźwięk jest nieporównywalny w stosunku do Hyundai czy Camry. 60-tka gra wyraźnie, stabilnie, ale dynamicznie. nie żałuję żadnej złotówki i jeśli ktoś poszukuje taniego gramofonu do odłuchu w domowym zaciszu, polecam z czystym sumieniem. Jakość wykonania jest całkiem ok, igła jest wymienna, więc na plus. Jeśli ktoś ma warunki moze pozwolić sobie na AT 120 zapewne będzie bardziej ukontentowany, ale w średniej cenie 60-tka wypada na prawdę dobrze. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Opowiedziałam tylko swoje zdanie kolego thrak. Gdybym miała 3x tyle na koncie, też kupiłabym coś lepszego. Pamiętajcie, że odkrywanie muzyki nie jest zarezerwowane tylko dla audiofili, ale także dla szarego człowieka. Tego typu fora często zmieniają się w twierdzę, która woła: Nie masz super sprzętu, nie masz prawa słuchać muzyki! Tak było kiedy szukałam kolumn. Wszyscy krzywili się na Tagę 606. Kiedy postawiłam ją przy JBL za 3000 zł, nikt nie usłyszał różnicy

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Opowiedziałam tylko swoje zdanie kolego thrak. Gdybym miała 3x tyle na koncie, też kupiłabym coś lepszego. Pamiętajcie, że odkrywanie muzyki nie jest zarezerwowane tylko dla audiofili, ale także dla szarego człowieka. Tego typu fora często zmieniają się w twierdzę, która woła: Nie masz super sprzętu, nie masz prawa słuchać muzyki! Tak było kiedy szukałam kolumn. Wszyscy krzywili się na Tagę 606. Kiedy postawiłam ją przy JBL za 3000 zł, nikt nie usłyszał różnicy

Moje "nie" w kwestii LP60 wynikało z tego, że ma on wkładkę zintegrowaną z ramieniem czyli niewymienną i z tego, że jest to pełny automat. A pełnych automatów w gramofonach nie lubię.

Podjęłaś samodzielną decyzję i to Ci się chwali. Jesteś zadowolona - jeszcze bardziej fajnie. Miłego słuchania.

GM

Powiedział co wiedział następny Teletubies z torebką .

Wątki sponsorowane powinny być odpowiednio oznaczone, podobnie pracownicy z tzw. branży ;-) wpada na forum świeża dziewuszka (tego nie wiemy ale avatarek i nick dziewuszkowe jakby, może na podpuchę ;-) ) i ni z tego ni z owego od razu otwiera temat który śmierdzi na km tandetnym naciąganiem na plastikowe gó..o. Szanuję firmę audio-technica za ich wkładki i np. patefon atlp120 bo to przyzwoity klamot ale takie wątki należałoby zaorać bo to wciskanie nieogarniętym świeżakom - którzy wpadną tu np. żeby na szybko coś znaleźć bo kolega ma gramofon i fajnie u niego gra a to takie trendy teraz - badziewia. Tyle ode mnie a Jack Nicholson jako komentarz w/g mnie trafiony :-)

No chyba że kolega przytulił prowizyjkę za pomoc w reklamie to rozumiem atak ;-)

Dziwnym trafem w zakładce analog pojawiły się 2 nowe osoby z Ełku zainteresowane baaaaardzo tym atlp60 :)))) pewnie to koincydencja tzw. a ja jestem przewrażliwiony ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Przyglądam się całemu tematowi i pragnę tylko stwierdzić, iż mimo że jestem z Ełku nie znam koleżanki adia1000 i wczoraj kupiłem atlp 120, więc o reklamie nie ma mowy :-). . Swoją drogą pozdrawiam koleżankę, może porównamy nasze audio-techniki w realu?

Gwoli scislosci... Drogi Bartlomieju.

Gramofon tangencjalny zaproponowalem dla Aida1000, jako ciekawa alternatywe w wygodzie uzytkowania i jakosci dzwieku.

Wygoda polega na tym, ze nie ma potrzeby ustawiania nacisku igly, wlasciwie na tym caly system polega, ze jest prosty i nie uciazliwy w uzytkowaniu.

Jesli chodzi o poziom jakosci dzwieku, to w tym wypadku ogromne znaczenie ma igla i wkladka typu T4P-co prawda nie ma ich wiele ale sa sprawdzone kombinacje. Przykladem moze byc wkladka: Shure M92E, do ktorej dokupuje sie igłe N97xE i jest M97xE w systemie T4P. Ale ten o tym wie kto to sprawdzil!

Pozdrawiam

Łukasz.

Przyglądam się całemu tematowi i pragnę tylko stwierdzić, iż mimo że jestem z Ełku nie znam koleżanki adia1000 i wczoraj kupiłem atlp 120, więc o reklamie nie ma mowy :-). . Swoją drogą pozdrawiam koleżankę, może porównamy nasze audio-techniki w realu?

Ty nie być taki do przodu z tym słuchaniem w realu,bo Ci się z tego słuchania może dziecko urodzić :D

Oby zdrowe i szczesliwe w rodzinie...Reszta to kwestia juz idealna, bo gdyby sie udalo, to wspolny gramofon i ect. Bajka!

Wrocmy jednak do reala Witku bo moze i Ty jestes z Ełku i chcesz posluchac... heh

Gwoli scislosci... Drogi Bartlomieju.

Gramofon tangencjalny zaproponowalem dla Aida1000, jako ciekawa alternatywe w wygodzie uzytkowania i jakosci dzwieku.

Wygoda polega na tym, ze nie ma potrzeby ustawiania nacisku igly, wlasciwie na tym caly system polega, ze jest prosty i nie uciazliwy w uzytkowaniu.

Jesli chodzi o poziom jakosci dzwieku, to w tym wypadku ogromne znaczenie ma igla i wkladka typu T4P-co prawda nie ma ich wiele ale sa sprawdzone kombinacje. Przykladem moze byc wkladka: Shure M92E, do ktorej dokupuje sie igłe N97xE i jest M97xE w systemie T4P. Ale ten o tym wie kto to sprawdzil!

Pozdrawiam

Łukasz.

Jasne że masz rację , tylko jeśli taki gramofon padnie kto go naprawi i za ile ?

Wątki sponsorowane powinny być odpowiednio oznaczone, podobnie pracownicy z tzw. branży ;-) wpada na forum świeża dziewuszka (tego nie wiemy ale avatarek i nick dziewuszkowe jakby, może na podpuchę ;-) ) i ni z tego ni z owego od razu otwiera temat który śmierdzi na km tandetnym naciąganiem na plastikowe gó..o. Szanuję firmę audio-technica za ich wkładki i np. patefon atlp120 bo to przyzwoity klamot ale takie wątki należałoby zaorać bo to wciskanie nieogarniętym świeżakom - którzy wpadną tu np. żeby na szybko coś znaleźć bo kolega ma gramofon i fajnie u niego gra a to takie trendy teraz - badziewia. Tyle ode mnie a Jack Nicholson jako komentarz w/g mnie trafiony :-)

No chyba że kolega przytulił prowizyjkę za pomoc w reklamie to rozumiem atak ;-)

Dziwnym trafem w zakładce analog pojawiły się 2 nowe osoby z Ełku zainteresowane baaaaardzo tym atlp60 :)))) pewnie to koincydencja tzw. a ja jestem przewrażliwiony ;-)

Hihi to nie był atak tylko obrona - jeśli za ostra przepraszam :-) . No do Ełku mi daleko po prowizyjkę a od branży trzymam się z daleka .

Bartek Bartoszewski

Podesle moze zdjecia jak ja to widze w realu, bo to jest to, co pisalem na wstepie-czyli jak tangencjalny to fuj ;), a tak nie jest zapewniam...Bartku masz, posiadales lub miales z nim stycznosc?

Akurat od tangencialnych trzymam się z daleka jak i od automatów choć te drugie czasami mi się trafiają , jeśli masz ochotę wstaw jakieś fotki .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.