Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza lampa ~3,5 tys

WojtekB1

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytaj o krajowym wzmacniaczu Fezz Audio Silver Luna, zbiera bardzo dobre recenzje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się nad tym wzmacniaczem czy słuchał go ktoś może z Klipsch-ami RF 52 II ? to będzie dobre połączenie ?

Jest na forum wątek poświęcony wzmacniaczom Fezz:

Ukryta Zawartość

Tam zapytaj.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ładny, to kwestia gustu, ale wzmacniacz wygląda prostacko i wykonany jest po taniości. Sam fakt wysterowania dwóch EL34 jedną ECC83 budzi konfuzje.

i jeszcze te trafa wyjsciowe...

-----------------

• Moderatorzy

Co z nimi ?

Po prostu nie jestem przekonany do torroidow w użyciu jako trafo wyjściowe. Robiłem porównanie traf wyjściowych w tej samej aplikacji: trafo Ogonowskiego, trafo z torroidow, trafo z Chonskiego Jakina i wraz z druga osoba z ktora słuchaliśmy tych traf zgodnie uznaliśmy ze trafo z torroidow wypadło najsłabiej z tej trójki... Dodam jeszcze ze je przyniosłem trafo Ogonwskiego i chińczyka, a znajomy torroida i sam uznał ze Jego grało najslabiej...

Wczesniej juz słyszałem opinie ze torroidy raczej nie sa najbardziej optymalnym wyborem na wyjście, a sam po empirycznym sprawdzeniu tego (wprawdzie tylko w jednej aplikacji ) nie zamierzam juz bawić sie torroidami nigdzie poza zasilaniem.

-----------------

czy to był dobry wybór

I tak i nie. Wszystko zależy od tego jakie masz głośniki albo na jakie będzie cię stać. Przede wszystkim czy odsłuchałeś ten wzmacniacz w swoim systemie.

Ja na wiosnę tego roku miałem podobny dylemat co wybrać zamiast dotychczasowo eksploatowanej lampy na KT88. Miedzy innymi padło na Arioso ale zw względu na problem z pozyskaniem egzemplarza testowego do odsłuchu spróbowałem produktu innego konstruktora który oferuje wzmacniacz o podobnej mocy. Odsłuch wypadł bardzo pozytywnie we wszystkich aspektach i to w sposób znaczy różnicując na plus odsłuchiwany wzmacniacz w stosunku do mojej lampmy na KT88. Było znacznie lepiej w wszystkich aspektach z wyjątkiem basu. Bas był płytki tekturowy jak z malutkiego monitorka. Z początku zastanowiło mnie to ponieważ mino tylko 3,5W jaką dysponował wzmacniacz system grał dość głośno z potencjometrem na godzinie 10-11-tej czyli podobnie jak na mojej lampie która charakteryzowała się mocą 70W. Już byłem nawet gotów pogodzić się z tym niedostatkiem w zakresie basu bo producent oferował wykonanie wersji specjalnej na innych trafach pod moje 4 omowe kolumny co miało rozwiązać temat. No niestety ale nie wiele mogło. Nie ważne że moje głośniki maiły 91dB to wzmacniacz nie radził sobie z ich wysterowaniem. Całe szczęście zrezygnowałem z zakupu ponieważ zgłębiłem temat i okazało się że tego typu SET-y grają pięknie ale na naprawdę wysoko skutecznych (98 - 110dB) kolumnach o bardzo lekkich membranach. Niestety ale tego typu kolumny to rzadkość na rynku (najczęściej używki) i wydatek rzędu 20-30 tyś i w górę. No ale zawsze zostaje twórczość własna na wysoko skutecznym głosiku szerokopasmowym.

• Moderatorzy

I tak i nie. Wszystko zależy od tego jakie masz głośniki albo na jakie będzie cię stać. Przede wszystkim czy odsłuchałeś ten wzmacniacz w swoim systemie.

Ja na wiosnę tego roku miałem podobny dylemat co wybrać zamiast dotychczasowo eksploatowanej lampy na KT88. Miedzy innymi padło na Arioso ale zw względu na problem z pozyskaniem egzemplarza testowego do odsłuchu spróbowałem produktu innego konstruktora który oferuje wzmacniacz o podobnej mocy. Odsłuch wypadł bardzo pozytywnie we wszystkich aspektach i to w sposób znaczy różnicując na plus odsłuchiwany wzmacniacz w stosunku do mojej lampmy na KT88. Było znacznie lepiej w wszystkich aspektach z wyjątkiem basu. Bas był płytki tekturowy jak z malutkiego monitorka. Z początku zastanowiło mnie to ponieważ mino tylko 3,5W jaką dysponował wzmacniacz system grał dość głośno z potencjometrem na godzinie 10-11-tej czyli podobnie jak na mojej lampie która charakteryzowała się mocą 70W. Już byłem nawet gotów pogodzić się z tym niedostatkiem w zakresie basu bo producent oferował wykonanie wersji specjalnej na innych trafach pod moje 4 omowe kolumny co miało rozwiązać temat. No niestety ale nie wiele mogło. Nie ważne że moje głośniki maiły 91dB to wzmacniacz nie radził sobie z ich wysterowaniem. Całe szczęście zrezygnowałem z zakupu ponieważ zgłębiłem temat i okazało się że tego typu SET-y grają pięknie ale na naprawdę wysoko skutecznych (98 - 110dB) kolumnach o bardzo lekkich membranach. Niestety ale tego typu kolumny to rzadkość na rynku (najczęściej używki) i wydatek rzędu 20-30 tyś i w górę. No ale zawsze zostaje twórczość własna na wysoko skutecznym głosiku szerokopasmowym.

otóż to... na pierwszą lampę najlepszy będzie PP na lampach el34, kt88 (w zależności jakie granie się lubi), bo takie konstrukcje dają radę z pociągnięciem standardowych głosników, wraz ze zdobywanie doświadczenia, można zacząc się bawić SE bo to jednak fajniejszy dźwięk, ale wymaga sporego doświadczenia w składaniu systemu, a szczególności w doborze kolumn.

-----------------

Witam. Mam Arioso wiec może coś dorzuca od siebie. Jeśli masz klipsch to chyba powinno być całkiem dobrze. Zależy jeszcze czego słuchasz. Ja mam go podłączonego do tannoy stirling i jest rewelacyjnie bo słucham muzyki spokojnej typu Sting czy Katie Melua. Jeśli jednak włączę czasami coś bardziej energicznego to niestety brakuje energii. Mimo to uważam ze w tej cenie to super sprzęt i raczej już zostanę przy triodzie. Jeśli nie 2a3 to 845. Klipsch ma wyższa skuteczność wiec wierze ze będziesz zachwycony. Pozdrawiam

Przy 96 dB (wyczytałem) producent rekomenduje wzmacniacz o min. mocy 20 W. Czyli te 96 dB to raczej tylko na papierze. Ponadto w specyfikacji jest compatible with 8 Ohm, więc można przypuszczać, że kolumny bardzo chętnie wyciągają większą moc ze wzmacniacza, czyli najlepiej, aby podwajał on swoje możliwości przy spadku do np. 4 Ohm. A to raczej domena tranzystorów. Podnieśli skuteczność (tubą) tam, gdzie zwykle i tak ścisza się zwrotnicą przetwornik (wysokie). Jak na moje wyczucie czeka Cię ciężki los, aby ten Klipsch zgrał się z lampą. Do tego 13-tki na basie, same rwące się do grania. Sprawdź, by nie było rozczarowania.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.