Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam opini Pioneer HPM-100

Alien90fr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Chciałem zapytać doświadczonych osób o legendarne pioneer hpm-100 a dokładniej: dźwięk i cena tych kolumn czy jest adekwatna do możliwości? na rynku wtórnym te kolumny potrafią kosztować nawet ok. 3000zł miał lub ma ktoś może te kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128403-szukam-opini-pioneer-hpm-100/

Miałem przelotnie HPM-110. Jeżeli szukasz ciepła to warto. Jeżeli analityczności, zwłaszcza na górze to słabe kolumny.

Wstęga w tym modelu to fikcja. Nie słychać nawet po przyłożeniu do ucha. Uwierzyłem że sprawna dopiero jak wykręciłem i podłączyłem prosto do wzmacniacza.

Pomieszczenie było 8m^2. Kolumny Yamaha NS-40M Studio. Po odpowiednim ustawieniu potencjometrów w HPM grało prawie tym samym dźwiękiem co jamaszki. HPM wydawało mi się gorsza góra, ale w bardzo niewielkim stopniu. HPM znacznie wygrywały basem, dolną średnicą i dużo więcej powietrza. Trudno powiedzieć więcej w tak małym pomieszczeniu. Wybrałem jamaszki, ale gdyby pomieszczenie było inne to wybrałbym HPM.

Kolejne kolumny to Infinity Kappa 7. Przy HPM-100 to była katastrofa. Bardzo dużo ostrej i hałaśliwej góry, choć szczegółowej. Średnica całkowicie bez smaku.

Teraz mam w pomieszczeniu 16m^2 poprzednika HPM-100 czyli CS-E900, no i ochotę na coś większego z tych lat, ale to już bardzo trudno dostępne.

Na górze to nie jest wstęga :)

Mam w domu hpm900 ale używam jak chcę trochę przyłożyć.

Do wolnej muzyki są okej ale jak chcesz trochę szybciej z szybkim basem to daj sobie spokój.

HPM-900 to już inna konstrukcja z pękającymi membranami PG. Obok CS-E900 u mnie stały S-910 już z prawdziwą wstęgą i membranami takie jak w 900. S-910 tak jak u ciebie da się lepiej przyłożyć, do tego berylowa wstęga powoduje że górą wygrywa. Jednak 910 w stosunku do E900 nie ma tego ciepła, średnica to ich największa wada. Bas E900 jest jeszcze wolniejszy, lecz rozciągnięty na szersze pasmo.

HPM-100 znacznie bliżej E900 niż do 910. E900 (zarazem 100) w ograniczonym stopniu też przyłoży jeżeli trzeba, ale te kolumny bardziej są do plumkania. Prawdą jest że żaden z wymienionych modeli szybkiego basu nie ma.

Gdzieś czytałem że hpm-100 są "neutralne" że jak dostają kiepski sygnał to graja słabo im lepszy sygnał tym grają lepiej. w seri cs i s głośniki niskotonowe mają zawieszenie na piance? tak jak w tonsilach?

Skoro granie bardzo bliskie studyjnym monitorom Yamaha ns-40m Studio, to raczej hpm-100 są neutralne. Nie spotkałem się z tym u mnie żeby grały słabo ze słabym sygnałem. Bardziej to dotyczy S-910. CS zazwyczaj mają zawieszenie płócienne, S piankowe. S oczywiście gra lepiej od Altusa, tutaj nie ma co porównywać.

Płócienne raczej się nie sypie. Oczywiście wieczne nie są. Moje HPM-110 były spuchnięte obudowy, bo leżały kilka lat w piwnicy i w garażu. Membrany pogniecione, a zawieszenia sprawne. Sprzęt to Akai AM-2950 podłączone do DACa.

• 3 lata później...
W dniu 3.08.2016 o 14:46, Alien90fr napisał:

Witam wszystkich! Chciałem zapytać doświadczonych osób o legendarne pioneer hpm-100 a dokładniej: dźwięk i cena tych kolumn czy jest adekwatna do możliwości? na rynku wtórnym te kolumny potrafią kosztować nawet ok. 3000zł miał lub ma ktoś może te kolumny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.