Skocz do zawartości
IGNORED

Do TV i kolumn stereo - amplituner czy wzmaczniacz?

peterchen86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio popsuł mi się już dość stary amplituner Technics. Wyrzuca błąd F70. Był on podpięty pod kolumny Tannoy Mercury M4 oraz telewizor (kablem optycznym). Aktualnie planuje zakup nowego amplitunera lub wzmacniacza. Myślałem o następujących modelach:

wzmacniacze:

- Denon PMA 720AE/520AE

- Nad C 326BEE

amplitunery:

- Onkyo TX-SR343

- Denon AVR-X520BT

Który z tych modeli polecacie i czy lepiej w takiej sytuacji kupić amplituner czy wzmacniacz. Nie mam kina domowego i raczej słucham dźwięku stereo ewentualnie planuje podpięcie dodatkowej pary kolumn. Pokój w bloku ok. 20 m2.

Jeżeli nie planujesz kupna pozostałych kolumn, to kupno amplitunera kina domowego absolutnie nie ma sensu, a już zwłaszcza takich cienizn jak te .

Wzmacniacze które podałeś Nad 326, Denon 720 rozłożą dynamiką i brzmieniem nawet wyższe modele amplitunerów kinowych.

Jak rozważasz firmę onkyo( bo zapodałeś amplituner tej firmy) , a więc brzmienie nieco chłodniejsze niż Nad, czy Denon , to pomyśl o Onkyo a-9050 będziesz miał na pokładzie DACa.

Pamiętaj że wzmacniacze stereo nie mają HDMI. Podłączenie TV do wzmacniacza może być bardziej skomplikowane niż podłączenie TV do amplitunera. Jeśli nie słuchasz muzyki, albo muzykę z TV to moim zdaniem amplituner powinien wystarczyć.

Witaj,

Myslalem że pytasz o amplituner stereo i wzmacniacz stereo ale w takiej konfiguracji zdecydowanie wzmacniacz i to wspomniany nad 326bee. Jest on znacznie lepszy od wspomnianych pozostałych modeli. Do tannoya spasuje a kwestie podłączenia z tv rozwiążesz przez prostego daca optyka na chinche.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Pamiętaj że wzmacniacze stereo nie mają HDMI. Podłączenie TV do wzmacniacza może być bardziej skomplikowane niż podłączenie TV do amplitunera.

Nie mają HDMI bo z logicznego punktu widzenia po co wzmacniaczowi stereo np. sygnał obrazu np. w 3D 4K i jego obróbka w korelacji z dźwiękiem typu 5.1 ;)

Podłączenie Tv do wzmacniacza kablem optycznym ( nawet poprzez czasem konieczny DAC) stopniem trudności nie różni się zbytnio od podłączenia TV kablem HDMI do amplitunera, rzekłbym nawet że z racji występowania w tych urządzeniach wejść i wyjść HDMI (OUT/IN) osoby z awersją do czytania mają z tym problem ;/ ( wnioskuję po dużej liczbie banalnych zapytań w dziale KD).

PS.Takim wyjątkiem od reguły jest amplituner stereo Kenwood RA-5000 mający hdmi.

Dziękuję za wszystkie opinie. Ostatecznie po dokonaniu odsłuchu w sklepie zdecydowałem się na NADa 326bee. Na moje niewprawne ucho grało najlepiej. Niestety nie słuchałem Denona PMA 720AE bo go nie mieli na stanie.

Pojawił się jednak jeden problem, o którym wspomnieliście wcześniej. Jak mogę go podłączyć do TV? W chwili obecnej udało mi się wyjściem słuchawkowym ale i tak gra nieźle. Słyszałem też, że można podłączyć przez złącze Scart - RCA? Mam też Daca (chyba o coś takiego Wam chodzi) HiFimana. Z góry za wszelkie rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I po kłopocie ;)

lub taniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.