Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowy czy podstawkowe?

mer

Rekomendowane odpowiedzi

Podłogowe się nadają...a podstawkowe jeszcze bardziej. Ale to tylko moja opinia oparta na doświadczeniach z moim pokoju. U Ciebie może być całkiem odwrotnie.

Trzeba podsłuchać i samemu wybrać.

Miałem taką sytuację, JM Lab Megane Carat (podstawkowce na 7-calowym nisko-średniotonowym) ładnie dawały radę. Bas nie niepokoił nogawek spodni, ale było bardzo przyjemnie. Z podłogówkami nie mam doświadczenia, ale podejrzewam, że coś niedużego też zagra.

Wysłane z mojego JY-G3 przy użyciu Tapatalka

Gość numik

(Konto usunięte)

16-17 to już podłogowe spokojnie.

Xavian i Chario rozważ, mniej znane a lepsze wg mnie. Tannoy, Kef, Dali, Davis Acoustics też posłuchaj, Eposy K2 są fajne, jest spory wybór.

Posłuchaj też Xavian NEOX1 i Chario Delphinus (znakomite podstawkowe)

USHER V 601

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam niepełne 18 metrów

miałem podłogówki (Dali 5005)

teraz podstawkowe Xavian perla także spokojnie te drugie a podlogowe jak warunki sprzyjają to tak ( zależy jakie podłogowe)

ale na silę nie polecam

Jeszcze pytanie jak daleko będą stały od ścian bocznych i parę innych" szczegółów "

u mnie tannoye dc6t se w bodajże 14-15 m kw świetnie grają, kwestia ustawienia i dobrej akustyki. Wcale nie mam jakichś super duzych odleglosci od ścian.

Basik hula rytmicznie aż miło :)

U mnie z basem problemów przy podłogówkach nie było. Był kłopot z oderwaniem się dźwięku od kolumn.....dopiero podstawki xaviana stworzyły świetną scenę z jednocześnie kapitalnym zróżnicowanym basem.

Podstawkowe i podłogowe częstokroć posiadają podobne przetworniki i pole podstawy.

Zajętość miejsca podobna.

Kup to co Ci odpowiada, nie sugeruj się na początku ustawnością.

Oczywiście tylko OZ...

Za te pieniądze to kupisz (choć ostatnio nie sondowałem rynku wtórnego) pewnie jakieś Kappy 7 Infinity...

A to już wyższa półka brzmieniowa.

Tylko w Polsce to ryzykowny wybór, zawsze trzeba osobiści obejrzeć, dotknąć...

No i są większe (pole podstawy ok. 45x30, wysokość z 1m) niźli się zapewne spodziewasz.

Tylko - czy do Kapp nie trzeba elektrowni (tak mi się obiło o uszy)? I jeszcze fajnie by było, gdyby kolumny nie były starsze ode mnie... :-)

Ale już nie narzekam, może za 20 lat dostanę premię na ATC, kto wie...? :-)

Trzeba, do prawie wszystkich klasycznych infinity musisz mieć konkretny piec. Przykładowo Kappa 9 to w minimum ma 0.6ohm-a, toż to prawie zwarcie. Kappa 8 spadają w okolice 2ohm, nie wiem jak kappa 7 ale nie spodziewałbym się że będzie lekko. Nieco łatwiej jest z nowszymi ale to już obudowa BR.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To ja chyba podziękuję...

Ale odbiegliśmy od tematu kolegi Mera. I choć nigdy nie miałem okazji tego robić osobiście, poradzę - wypożycz, przetestuj, sprawdź jak grają u Ciebie i podstawki i podłogówki.

W zasadzie każde piankowe z tamtych lat są wymienione, nie ważny infinity czy inne, nawet nieużywane by się wysypały. Uważać zatem trzeba nie na to "czy" ale "jak" są wymieniane, tzn piankowe na piankowe a gumowe na gumowe.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.