Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy system kina domowego + Stereo

dellos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, szukam pomocy dotyczącej wyboru głośników używanych lub budżetowych pod mój budżetowy system HiFi dla pomieszczenia 30-35m2. Niestety pomieszczenie odrobinę nie dopasowane bo jest w formacie prostokątu i niestety TV ustawione jest po dłuższym boku i tak też system muszę rozstawić. A wszystko aktualnie będzie kompletowane pod mój lo-budget system, więc też mega wzmacniaczy nie ma i procesor też nic chyba ciekawego.

A więc mam monitory bliskiego odsłuchu jakieś stare i grają jak mogą grać w tym pomieszczeniu... nic ciekawego. Będzie jakiś budżetowy TV pewno z 42-50" ale nie sądzę by to było 5K, raczej FullHD albo może... ograbię bank i 4K.

Sprzęt do którego szukam głośników to staruszki:

Rotel RSX-1056

+

Rotel RSP-1098

Czy da się na tym coś sensownego złożyć pod Stereo i pod kino domowe? Przyznam się, że używam aktualnie zbyt mocnego wzmacniacza jak dla mnie też staruszka Revox A78 pod dużymi kolumnami. Ale te duże głośniki nie wejdą mi pod ten pokój bez jego zagracenia, więc muszę zmienić komponenty na system Rotel. Chciałbym podpiąć pod to CD + DVD albo BlueRay no i domyślnie przywieźć mojego dualna gramofon. Jak sami widzicie, systemem nie ma się co chwalić ale chętnie bym się dowiedział czy pod stereo to pogra i jaki system kupić pod kino i stereo. Słucham blues, jazz, czasem house ale nie mam tu manii basu etc.

Od razu chodzi o low budget rozwiązanie :) niestety nie mam dużych budżetów na audio a jeszcze muszę dobrać TV... a nie korzystać jak teraz z pożyczonego.

masz amplituner,i procesor,nie ogarniam po co ci dwa takie urządzenia,sprzedaj amplituner,kup końcówę mocy 5,1,lub 7,1,oraz odtwarzacz bluray z dekoderami,oraz 5,1 na pokładzie,kolumny używane 4 tyś sub,i masz kino ,i stereo,i będzie to fajnie grało.

Konkretnie ile chcesz przeznaczyć na te zmiany.

Myślę, że teraz bym jednak został przy jakimś skrosowaniu z 1056 a w przyszłości poszukam końcówki RMB-1077 i tyle... wracając do tematu, podpowiecie mi proszę odnośnie głośników pod dźwięk 5.1 ?? Budżet max 1500-2000zł na ten moment.

Będzie za 2mc u mnie 1075 na testy już się cieszę... mimo wszystko chciałbym pobawić się już z 5.1 przez 1056 da się zrobić takie połączenie np:

głośniki -> 1056 -> optic -> 1098 <- BlueRay lub DVD przez HDMI

Czy takie połączenie zadziała dla 5.1? TV bym wtedy podpiął HDMI do 1098? Bardzo proszę o informację i pomoc.

Tak też myślałem na razie pociągnę na samym 1056... a jeszcze inne pytanie odnośnie 2 końcówek mocy. Bo jak wspomniałem będzie u mnie gościć końcówka 1075 (nie dorwałem nigdzie 1077) teraz pytanie, czy dla uzupełnienia do 7.1 można wykorzystać jakąś końcówkę stereo i to spiąć do kupy? Bo jak rozumiem, była by taka możliwość ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.