Skocz do zawartości
IGNORED

prosze o pomoc w wyborze wkładki - Lenco L236

Jashu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

kilka tygodni temu stałem się szczęśliwim posiadaczem gramofonu Lenco L-236. Sprzęt pomimo swoich prawie 40 lat jest w doskonałym stanie (ani ryski na nim nie uświadczysz:)) Grał sobie całkiem pięknie, aż wczoraj kupiłem sobie płytę Georga Michaela "Faith". Tak się składa, że mam ten album też na CD, toteż dokonałem porównania: niestety na znaczną niekorzyść gramofonu. Dźwięk z winyla był płytszy, mniej szczegółowy - nie było tego "tąpnięcia" basu w "Faith" co przy odsłuchu z CD. Zapewne jest to wina wiekowej już wkładki Shure M70B (igła jest w niezłym stanie). Zatem pierwszym krokiem chyba powinna być jej wymiana.

Jeśli to nic nie da pomyślę nad kombinowaniem z resztą toru, który w tej chwili wygląda następująco: Wzmacniacz Fisher CA2320, kolumny Klipsch RP 160M, odtwarzacz CD Philips CD732. Kable ProLink Exlusive, Głośnikowe Monster cable (chyba 2x3,3mm albo 4mm - nie pamiętam już).

Zatem w co najlepiej zainwestować, żeby też nie przesadzić? Domyslam się, że do tego gramofonu nie warto pakować super wkładki. Zastanawiałem się nad AT95E, AT100E, Ortofon OM 10E, ewentualnie AT440E (ale to już dosyć drogo jak na wartość samego gramiaka:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za pmoc i pozdrawiam

jashu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczekujesz od gramofonu analogowego aby zagral tak jak CD?

To blad. Analog i cyfra do dwa calkowiocie odmienne media. Mozesz poprzez dopasowanie wkladki, pre gramofonowego, porawic brzmienie gramofonu do maksymalknie osiagalnego z tego modelu i to wszystko. Czy jednak bedzie to brzmienie ktore Ciebie oczaruje, nie wiadomo. Jednak zawsze bedzie inne od brzmienia odtwarzacza CD.

Odtwarzacz CD ma sygnal wyjsciowy wiele, wiele mocniejszy niz pre gramofonowe jakie masz zaimplementowane w swoim wzmacniaczu.

Aby wyrownac te roznice, musisz nabyc pre z regulacja wzmocnienia GAIN a najprosciej uzyc wkladki o jak najwyzszym napieciu wyjsciowym np. z serii Stanton 500 itp.

Wowczas bedziesz mial moc sygnalu, uderzenie i wypelnienie, bardziej zblizone do sygnalu z CD.

W.

Sorry za brak polskich znakow.

dzięki, z tego co widzę Stanton 500 II nie jest dostępny już w sklepach. V3 chyba też już nie - czyli żadna z wkładek jakie wymieniłem nic nie da?

Nie wymagam, żeby grał tak samo - chciałbym, żeby grał lepiej :) w końcu igła z rowka powinna wyjąć więcej niż laser z CD.

Co do pre, to zgadzam się - w końcu będę musiał jakiś kupić, ale zastanawiam się nad nowym wzmacniaczem - szczególnie BC Acoustique EX 222.1. I nie wiem co najpierw. Wzmak czy pre gramofonowy.

jashu

Nie wymagam, żeby grał tak samo - chciałbym, żeby grał lepiej :) w końcu igła z rowka powinna wyjąć więcej niż laser z CD.

Z tym, że tam nie ma tylu informacji - artefaktów nie liczę.

Jeśli tak, to mój błąd :)

Jakby nie było mam taki plan, w tej kolejności:

1. Zakup Pre Gramofonowego i wkładki ( proszę o pomoc w wyborze. Może być Cambridge Audio CP1+AT95 np??) Nie znalazłem nie dj-skich stantonów w necie, jak mi wyżej sugerowano

2. Zakup wzmacniacza BC Acoustique EX 222 (bardzo ładne brzmienie, wbudowany DAC , świetnie zgra się z moimi Klipschami - one potrzebują ciepłego napędu:))

3. Wymiana Gramofonu (może Rega RP1 lub wyższa, coś w okolicach 1-2 tys - za więcej to już chyba AD Fontes bezkonkurencyjny będzie) ale to melodia przyszłości.

Z tanich pre podobno dobry jest ART DJ PRE II. Wkładkę należy dobrać do ramienia, ja bym proponował od razu iść w lepsze szlify: Ortofon 2M Bronze, AT440. Przy kupnie płyt zwracaj uwagę na wydawnictwo, tłocznię, opinie w internecie, bo możesz sobie kupić cd/mp3/needledrop na winylu - i może to wtedy grać słabo (głównie chodzi mi tu o reedycje).

Z tanich pre podobno dobry jest ART DJ PRE II. Wkładkę należy dobrać do ramienia, ja bym proponował od razu iść w lepsze szlify: Ortofon 2M Bronze, AT440. Przy kupnie płyt zwracaj uwagę na wydawnictwo, tłocznię, opinie w internecie, bo możesz sobie kupić cd/mp3/needledrop na winylu - i może to wtedy grać słabo (głównie chodzi mi tu o reedycje).

o, dzięki! to wygląda nieźle - ten ART DJ ma niezłe opinie, nawet podobno wygrywa z poprzednimi pre od Cambridge Audio, a i wkładki zacne co prawda jedna 2x droższa od drugiej, ale tą AT 440 bym przygarnął - cenowo wyszłoby podobnie do mojej poprzedniej opcji:)

Zastanawiałem sie jeszcze nad dedykowanym pre phono do tego BC Acoustique - BC Acoustique EX Phono 2X ale to będzie chyba odpowiednik wbudowanego przedwzmacniacza więc bez sensu

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Wiek wkładki gramofonowej nie ma nic do jakości sygnału czy nagrania . Problem jest jak wkładka była używana , czy nie została uszkodzona. Ja bym zwalił winę raczej na jakość nagrania na winylu. Te winyle nagrywane teraz to nie jest to co było 20 30 40 lat temu . Wtedy to była inna bajka . Przez moje ręce przewinęło się sporo winyli i powiem tak co wytwórnia , to inne spektrum brzmieniowe. Radzę poszukać w starych winylach na runku wtórnym , kolega sam się przekona że tak jest . Kręcenie gałami i latanie po nowy sprzęt w wypadku kiepskiej jakości nagrania mija się z celem.

te braki są na każdej płycie. Mam też między innymi w stanie EX amerykańskie tłoczenie "Sunflower" Beach Boysów z 1970 roku. Musze po prostu zaopatrzyć się w przedwzmacniacz gramofonowy no i wkładkę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.