Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - onkyo czy yamaha

lukasek5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu byłem z żoną na odsłuchu. Przesłuchaliśmy amplitunery onkyo tx-nr646, denon avr-2200w oraz yamaha rx-v669, a także kolumny monitor audio bronze 6, dali zensor 7 i klipsch Reference Premiere RP-260F. Jeżeli chodzi o amplitunery najbardziej spodobał nam się dźwięk onkyo (dla mnie niewiele gorzej zagrała yamaha - brakowało jej trochę niskich tonów, ale dzięki temu dźwięk był bardziej naturalny). W przypadku kolumn klipsche zagrały dla nas zdecydowanie zbyt agresywnie (zwłaszcza w połączeniu z onkyo, dźwięk po dłuższym słuchaniu byłby męczący). Natomiast MA i dali zagrały podobnie, ale dźwięk MA był bardziej analityczny, co przekonało nas do tych kolumn.

W przyszłym tygodniu wybieram się jeszcze raz na odsłuch. Zdecydowałem się jeszcze przesłuchać kolumny z wyższej serii monitor audio silver 8 oraz focal chorus (te zaproponował sprzedawca). Zastanawiam się czy warto przesłuchać jeszcze amplituner onkyo tx-rz800 (apetyt rośnie w miarę jedzenia :) ). Czy między onkyo tx-nr656 a modelem rz800 będzie słyszalna duża różnica w przypadku kolumn MA bronze, silver i tego focala? Czy warto kupować model zeszłoroczny wyższej serii czy lepiej kupić ten z serii niższej ale za to z tego roku? Nie zależy mi specjalnie na nowych funkcjach typu fireconnect czy google cast, ale już na dts: x oraz dolby atmos tak.

Tak jak pisałem wcześniej zależy mi głównie na kinie, a dokładniej na jak najlepszej jakości dźwięku przestrzennym (jeżeli ktoś będzie słuchał muzyki stereo to raczej żona, a ona skłania się w stronę onkyo). Dużo czytałem o tym, że najlepiej przestrzeń potrafi zbudować yamaha, niestety nie mam możliwości odsłuchu amplitunerów onkyo i yamahy w konfiguracji 5.0 czy 5.1 więc nie mogę sam tego stwierdzić. Bardzo proszę osoby które mogły posłuchać zarówno amplitunera yamahy jak i onkyo w kinie domowym o opinię na temat przestrzeni jaką można uzyskać dzięki amplitunerom tych producentów. Bardzo dziękuje za każdą pomoc i sugestię.

https://www.audiostereo.pl/topic/128329-kino-domowe-onkyo-czy-yamaha/

Witaj,

Na wstępie chciałem Cię bardzo pochwalić że przed założeniem postu już byłeś na jakimś odsłuchu i już coś wiesz

To bardzo wiele bo ułatwia forumowiczom doradzanie dalej.

Patrząc na twoje pytanie z tematu... Nie można jednoznacznie określić że wybór onkyo lub Yamahy jest lepszy. Są to konkurencyjne firmy. I nie koga sobie pozwolić na odstawanie od innych.

Wracając do twoich pytań.

Zdecydowanie posłuchaj rz800. Jest to dużo lepszy amplituner choć... W przypadku kina różnica będzie mniejsza niż stereo. Pamiętaj że sub jest w kinie niezbędny. Więc jeśli masz wybrać 800tke ale bez suba to weź 656 czy 646 z subem.

Co do modeli ubiegłorocznych. Różnica jest tylko w funkcjonalności. Jeśli jej nie potrzebujesz weź ten tańszy.

Sprawdź jeszcze tańsze heco music style 900, indiana linę tesi 260 czy magnat quantum 755. Uważam że znajdziesz w dźwięku coś pomiędzy agresywności i dynamika klipscha a spokojem dali.

Skąd jesteś? Możemy zorganizować dla ciebie odsluch u nas w salonie lub u Was w domu.

Pozdrawiam

Miałem Onkyo 636 z MA BX6 (poprzednik Bronze 6) i już wtedy byłem zadowolony. Zmieniłem amplituner na rz 900 i Bxy dostały drugie życie, więc jeśli rozważasz 800setkę to trochę dokładając będzie jeszcze lepiej i z zapasem. Z klipschami nie słuchalem ale jest różnica w górze na Bxach miedzy 636 a 900 i tak jak napisał ryback nie jest ostro, więc może Ci się spodobać.

Zdecydowanie posluchaj rz900 i podepnij jeszcze raz klipscha a zobaczysz ze seria rz nie gra tak skrajem jak reszta onkyo i nie meczy w polaczeniu z klipschem

Potwierdzam, RZ900 łagodzi wysokie tony, dzięki czemu dobrze się zgrywa z krzykliwymi kolumnami. A na forum również przewijały się osoby zadowolone z połączenia z Klipschami.

Przesłuchałem dzisiaj onkyo tx-nr656 i onkyo rz900 (sprzedawca nie miał już modelu rz800) z kolumnami MA bronze 6, MA silver 8 i focal chorus (te ostatnie miały dziwnie przytłumiony dźwięk, który nie przypadł mi do gustu, w związku z czym od razu je skreśliłem). Jeżeli chodzi o amplitunery to (co było do przewidzenia) model rz900 zagrał dużo lepiej, od niższego modelu (dla mnie bajka), jednak ze względów finansowych to dla mnie za wysoka półka (już decydując się na model rz800 muszę sporo dołożyć). Czy modelowi rz800 będzie bliżej do rz900 czy jednak do 656 (a może zamiast rz800 zainteresować się rz710)? Jeżeli chodzi o kolumny to najprawdopodobniej zdecyduje się na MA silver - moim zdaniem będą lepiej grały w kinie domowym od serii bronze. Na koniec słuchałem jeszcze raz yamahy rx-v679, zagrała bardzo dobrze - tutaj też mam pytanie czy yamaha rx-a1050 będzie dużo lepsza od 679? Pytam ponieważ mógłbym ją nabyć w okazyjnej cenie, a z tego co zauważyłem o rz800 coraz trudniej.

Czy modelowi rz800 będzie bliżej do rz900 czy jednak do 656 (a może zamiast rz800 zainteresować się rz710)?

RZ900 względem RZ800 ma lepsze zasilanie. Całą resztę, przetworniki, przedwzmacniacz, końcówki itd, te same. Z obecnym doświadczeniem sam pewnie kupiłbym RZ800 zamiast swojego RZ900 i za zaoszczędzone pieniądze poszukał końcówek mocy, bo RZ900 i tak gram z końcówką - kupując RZ800 więc masz szansę na znaczną poprawę brzmienia w ten sposób, wartość mojej starej końcówki stereo to ok. 300-350zł plus interkonekty a dźwięk wzbił się i tak o kilka klas wyżej.

Na koniec słuchałem jeszcze raz yamahy rx-v679, zagrała bardzo dobrze - tutaj też mam pytanie czy yamaha rx-a1050 będzie dużo lepsza od 679? Pytam ponieważ mógłbym ją nabyć w okazyjnej cenie, a z tego co zauważyłem o rz800 coraz trudniej.

Yamaha 1050 będzie znacznie lepsza już od 850-tki (tutaj jest ogromny przeskok w jakości podzespołów i w dźwięku to słychać), a co dopiero od 679.

Słuchałeś Onkyo RZ900 - ono górne pasma delikatnie łagodzi, natomiast Yamaha wysokie tony będzie grała swobodniej. Słuchając na tych samych kolumnach zatem wrażenia mogą być odmienne. Ja bym brał RZ800 - jeśli z myślą o choćby starej końcówce mocy gdzieś w przyszłości, która naprawdę zdziała ogromnie dużo, albo o Yamasze 1050, tylko tu kwestia by kolumny nie eksponowały góry, przy czym Yamaha na dzień dobry da bardzo dużą czystość dźwięku, świetne stereo, i genialne efekty dźwiękowe w filmach - jak ktoś zadzwoni łyżeczką o filiżankę, to będzie to tak brzmiało (o ile kolumny tego nie popsują), a z Onkyo bez końcówki będzie to jednak słychać, jakby w tę filiżankę przez nie za grubą, ale jednak przez szmatkę uderzać. Na pocieszenie - np Marantz 7010 potrafi pokazać zamiast porcelanowej, niemal plastikową filiżankę, również w szmatce, więc i tak trzeba docenić, jak pokazuje takie detale Onkyo na tle nawet droższej konkurencji.

miś1185 - bardzo dziękuje za szczegółowy opis

Teraz mam jeszcze większą zagwozdkę z wyborem :) . Chciałem już ostatecznie zrezygnować z yamahy (czytając cały wątek klubu monitor audio zauważyłem, że wiele osób pisało o tym, że te kolumny właśnie eksponują górę pasma co w połączeniu z yamahą przynosi nieciekawe efekty, przy odsłuchu yamahy 679 nie zaobserwowałem tego - ale obawiałem się, że na wyższym modelu może to być bardziej słyszalne (denerwujące)), ale po tym co napisałeś chyba się jeszcze nad nią porządnie zastanowię :) .

W stereo raczej nie pójdę, także na chwilę obecną nie myślę nad rozbudową (ale nie wykluczam, że kiedyś to się zmieni). W chwili obecnej ma to być sprzęt przede wszystkim do kina.

Miał ktoś możliwość odsłuchu onkyo rz710?

Chciałem już ostatecznie zrezygnować z yamahy (czytając cały wątek klubu monitor audio zauważyłem, że wiele osób pisało o tym, że te kolumny właśnie eksponują górę pasma co w połączeniu z yamahą przynosi nieciekawe efekty, przy odsłuchu yamahy 679 nie zaobserwowałem tego - ale obawiałem się, że na wyższym modelu może to być bardziej słyszalne (denerwujące))

Wyższe modele Yamahy grają gładszą górę od niższych serii, a po prostu jej nie chowają tak jak inne marki, Onkyo RZ (ponoć starsze Onkyo również eksponują górę), Marantze, Anthem (każde oczywiście w innym stopniu).

Odnośnie stereo - ja końcówkę mocy stereo podłączam do kina domowego by lepiej grało kino domowe, i to w filmach jest duża poprawa, w muzyce oczywiście również. I jeśli brałbym RZ800, to właśnie z myślą, iż w bliższej czy dalszej przyszłości wspomogę je końcówką mocy, która nada dynamiki systemowi. Bez zabawy w końcówki brałbym zdecydowanie Yamahę jeśli jesteś na etapie zakupu kolumn - po prostu z moimi grającymi górą się nie zgrała i dlatego wybrałem Onkyo. Czyli brałbym Yamahę i dopasował do niej kolumny. Ale to moje preferencje, szukanie "prawdy" w dźwięku, najbliższej do żywych instrumentów z którymi mam do czynienia zawodowo. Wiele osób lubi "ciepło, miękkość" z kolumn, co dla mnie z naturalnością nie ma nic wspólnego, natomiast wiele osób lubi tak słuchać - jest to więc kwestia preferencji, ważne żeby sprzęt Tobie sprawiał radość. Póki co zostałeś między Onkyo a Yamahą - czyli również między moimi faworytami. ;)

710 odpuść to już jednak gorszy model.

800tka jest bliższa dźwiękowo do 900tki choć fakt rożnią się zasilaniem.

Czy kolumny masz już wybrane?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Kolumny nowe, w sumie z różnymi ampli to na pewno było więcej niż godzinę słuchania. Słuchałem już wielu kolumn, ale po odsłuchu MA wiedziałem, że to moje brzmienie (podłączenie ich do lepszego amplitunera - onkyo rz900 tylko utwierdziło mnie w tym przekonaniu :) ) Teraz wybieram się na odsłuch na około 1,5h więc jeszcze trochę ich posłucham. Miałem mieć odsłuch we wtorek (9.08.2016), ale z przyczyn technicznych (awaria yamahy - pojechała do serwisu) będzie najprawdopodobniej dopiero w przyszłym tygodniu (jeżeli do tego czasu wróci). Jak będę już po odsłuchu na pewno napisze co wybrałem :) .

Miałbym jeszcze pytanie dotyczące samego odsłuchu. Lepiej odsłuchiwać amplitunery w trybie standardowym czy pure audio?

Czytałem ostatnio, że amplitunery yamaha mają dużo opcji generowania dźwięku przestrzennego w przypadku mniejszej liczby kolumn (tzn system 5.1 imituje 7.1 - zarówno w przypadku przednich kolumn, jak i kolumn surround) - czy to daje dobre efekty (miał ktoś możliwość korzystania z tych funkcji)? Onkyo ma podobną funkcjonalność, ale z tego co widziałem to nie jest tak rozbudowana jak w przypadku yamahy.

Mam rx-v779.

Jeśli chodzi o tył, to nawet efekt dźwięku nad głową jest słyszalny, czyli takie wirtualne surround back. Z przodu tego efektu nie zauważyłem.

Może dlatego, że przód mam prostopadle do ściany przedniej a tył, pod kątem około 60°

Odsłuchu w trybie pure audio jeśli słuchasz muzyki oraz daj amolitunerowi samemu rozpoznać sygnał jeśli podlaczysz ci dźwięk przestrzenny. Pamiętaj aby tylko equalizer był wyzerowany.

A ustawienia odległości i decybeli podobne. Pamiętaj że to amplituner kinowy oprócz muzyki sprawdź jak wypada w dzwieku przestrzennym. To bardzo ważna i istotna kwestia.

Pozdrawiam

W związku z awarią (nowego) amplitunera (yamaha), na którym miał odbywać się odsłuch i tym, że zależy mi na niezawodności kupionego przeze mnie sprzętu naszło mnie jeszcze jedne pytanie: Jak to jest z awaryjnością w przypadku nowych modeli amplitunerów produkowanych przez onkyo i yamahę. W tym przypadku awaria dotyczyła softwareu(błąd przy aktualizacji), ale to też coś świadczy o producencie. Wiem, że yamaha daje 3 lata gwarancji, a onkyo tylko 2 lata, ale czy przekłada się to w jakiś sposób na awaryjność?

Już mnie tu upomniano że biorę udział w takich rozmowach.

Więc powiem ci jedno ... Jak trafisz. Spotkałem się z problemem aktualizacji w produktach Yamahy i denona, w onkyo narzekają na grzanie się i padajce płytki HDMI.

No generalnie różnie bywa. Masz dwa lata gwarancji i jeśli cokolwiek się dzieje w tym okresie po prostu korzystaj.

Amplitunery mają aktualizacje siftu i nie do końca zmienia on realne ustawienia, więc dopóki nie zrobią czegoś konkretnego lepiej korzystać ze sprawdzonego softu.

Pozdrawiam

Moja yamaha dwa razy się aktualizowała przez WiFi w domu i obyło się bez problemu.

Pewnie przerwało im połączenie w sklepie w trakcie trwania aktualizacji.

Ale podobno lepiej ściągnąć aktualizację w komputerze i zrobić to przez USB. Tzn. bezpieczniej.

Ostatecznie wczoraj zakupiłem Onkyo rz-800. Wcześniej porównywałem onkyo rz800 z yamahą 1050. Onkyo zagrało dynamicznie, z pazurem, ale też detalicznie, natomiast w przypadku yamahy dźwięk był jakby spłaszczony - praktycznie nie było niskich tonów (wydaje mi się, że duże znaczenie będą tutaj odgrywały kolumny - ja porównywałem na MA silver 8). Niestety kolumny będę mógł zakupić dopiero za ok 2-3 miesiące i wtedy zobaczę czy dokonałem właściwego wyboru (najbardziej obawiam się tego jak onkyo poradzi sobie w moim "trudnym" akustycznie salonie). Jakie przewody polecilibyście do połączenia onkyo z MA?

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.