Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 - alternatywa dla Arcam'a A19

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt zagra tak na ile podzespoły pozwolą, w Arii na zbyt wiele nie pozwalają to i granie jest jakie jest :) Chcesz basu to kup stare Dali 470.

Ten wzmak przy nich to hajend pomimo niskiej ceny.

Sprzęt zagra tak na ile podzespoły pozwolą, w Arii na zbyt wiele nie pozwalają to i granie jest jakie jest :) Chcesz basu to kup stare Dali 470.

Ten wzmak przy nich to hajend pomimo niskiej ceny.

Ale basu to mi nie brakuje, brakuje góry. Te Arie wcale nie są tanie a mam wrażenie, że Dynaudio Audience 52 zagrały mi dużo lepiej z Arcamem za 800pln (A70). No i trochę jestem zawiedzony w sumie...

Ale basu to mi nie brakuje, brakuje góry. Te Arie wcale nie są tanie a mam wrażenie, że Dynaudio Audience 52 zagrały mi dużo lepiej z Arcamem za 800pln (A70). No i trochę jestem zawiedzony w sumie...

Arie są bardzo tanie w wykonaniu i graniu. Tam siedzą śmieciowe części zwrotnicy (foto poniżej), najtańsze chińskie przetworniki. Nie dziwota że Dynie zagrały lepiej bo to lepsze kolumny.

Jakbyś porównał Arie do Avance Signature, które można kupić za 3-4kzł używane to byś je cisnął przez okno :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zamazana gora mowisz - a pokoj masz w jakis sposob zaadoptowany akustycznie czy po prostu cztery "gole" sciany? No i czy chodzi Ci o najwyzsza gore czy przelom srodka i gory? Gralo u mnie troche monitorow z setka i nigdy nie brakowalo gory, chociaz ostro czy jaskrawo tez nie bylo. Moze podlacz inne zrodlo dla sprawdzenia czy tu nie lezy problem wycofanej i zamazanej (jak to napisales) gory? Sam in 100se nie ma wycofanej gory! Zamazanie - mi z autopsji mowi o problemach z poglosem itd., itd. a zwlaszcza patrzac na Twoje polaczenie focala z atollem in 100 se.

-Salva Mea-

Zdecydowałem się na Atolla IN 100.

Moje odczucia po pierwszych odsłyuchach: wzmak na pewno napędza Arie bez problmu, jest dużo basu i dużo środka, świetnie brzmią kawałki rockowe i wszystkie z wiekszą ilością "środka". Zaskoczyły mnie natomiast tony wysokie. Wszyscy straszyli, że będzie dużo i będa natarczywe i tego się bałem, a tutaj...nawet dla mnie coś za mało tych wysokich, i jakies przytłumione/zamazane są, jak za mgłą. Troche dziwne to. Nie wiem teraz czy to taka uroda Focali, Atolla czy coś z resztą toru nie tak :) ( a reszta to rDAC + Foobar + FLAC/APE )

Do Arii podchodziłem dwa razy i wniosek taki, że to jazgotniki i mają mało dociążenia. Czy aby nie słuchałeś ich w jakieś idealnie przystosowanej salce? Kolejna sprawa to, że sprzęt świeżo wyciągnięty z kartonu potrafi nie grać górą na pełnym drivie

Chciałbym zwrócić uwagę, że rdac ma gładkie, ale lekko wycofane najwyższe tony. Bardziej neutralny jest irdac, w każdym razie spróbuj posłuchać z innym przetwornikiem.

P.s. Wykonanie tych Arii to skandal, w klasie cenowej tych kolumin można mieć porządnie wykonane krajowe konstrukcje.

Te focale serio takie słabe są, czy po prostu nie lubimy popularnych firm? Sądzę, że trzeba zrobić temat w który osoby znające się na cenach podzespołów będą podpowiadały która firma daje najniższe narzuty i te będziemy kupować :)

Ostatnio przeczytałem tutaj gdzieś, że w magico przetworniki kosztują 5% wartości kolumny. Smutne, wiem, że firmy robią nas w balona, ale żeby aż tak?

Z drugiej strony taka firma, musi kupić przetworniki w krainie niskich kosztów produkcji, zapłacić za nie cło + podatek. Kolejnym etapem jest zbudowanie obudowy, poskładanie wszystkiego w EU, żeby można było przykleić metke MADE IN EU - tutaj koszty pracownicze w EU psują trochę cenę. Następnie muszą dać zarobić dystrybucji, "obstawiam", że jakieś 40-50%, skoro dystrybutorzy dają rabato do 30% nawet a pewnie za darmo nie pracują. Na końcu jeszcze oddają państwu 23% vatu za całość.

Reasumując: Vat/cło w chinach + koszty produkcji/materiał w EU + dystrybutor + ostateczny VAT. Też nie mają lekkiego życia. Dobrze, że są te Chiny itp, gdyby ich nie było wtedy ceny byłby dopiero zabawne.

Zostaje tylko DIY?

Atoll fajny wzmak za 3 koła chyba nie ma nic lepszego, oczywiście mowa o nówce/roczniaku.

obiektywnie o audio

Te focale serio takie słabe są, czy po prostu nie lubimy popularnych firm? Sądzę, że trzeba zrobić temat w który osoby znające się na cenach podzespołów będą podpowiadały która firma daje najniższe narzuty i te będziemy kupować :)

Ostatnio przeczytałem tutaj gdzieś, że w magico przetworniki kosztują 5% wartości kolumny. Smutne, wiem, że firmy robią nas w balona, ale żeby aż tak?

Zostaje tylko DIY?

Atoll fajny wzmak za 3 koła chyba nie ma nic lepszego, oczywiście mowa o nówce/roczniaku.

Odeon Otello 72000zł. Słownie siedemdziesiąt dwa tysiące!

Ukryta Zawartość

Minas Anor Premium Signature 12900zł

Te same głośniki nisko średniotonowe + lepsza stolarka, lepsze elementy w zwrotnicy i kopułka w Minasach.

Ukryta Zawartość

Za zaoszczędzone 59 100zł można zakupić np toyotę dla żony. Audiofile są mamieni na każdym kroku a cena ma pozycjonować produkt. Wystarczy spojrzeć na elementy składowe a wiele rzeczy stanie się jasne.

Do kompletu proponuję monobloki MBL C15 za 85000zł oparte o gotowe moduły Hypexa UcD700HG za 150 euro/szt w detalu! Czyli producent kupuje za 300-400zł. Do tego zasilacz, błyszcząca obudowa, kilka orgazmicznych testów, magia metki i zupa z łosia gotowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako źródło słynny MBL 1431 za 12600zł czyli przebrany Shanling CD-S 100 mkIIza 3000zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odeon Otello 72000zł. Słownie siedemdziesiąt dwa tysiące!

Ukryta Zawartość

Minas Anor Premium Signature 12900zł

Te same głośniki nisko średniotonowe + lepsza stolarka, lepsze elementy w zwrotnicy i kopułka w Minasach.

Ukryta Zawartość

Za zaoszczędzone 59 100zł można zakupić np toyotę dla żony. Audiofile są mamieni na każdym kroku a cena ma pozycjonować produkt. Wystarczy spojrzeć na elementy składowe a wiele rzeczy stanie się jasne.

Masakra, ukłon w stronę polskiej manufaktury, pewnie te 12900, patrząc na same przetworniki, to i tak sporo a otello to żart?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Do żartów dopiero dojdziemy.

Wilson Audio Alexandria za okrągłą bańkę!

Gwizdek kopułkowyScan Speaka serii 2904 revelator, 2 x SB Acoustic Satori na średnicy i dwa samochodowe focale serii wx. Całość warta w hurcie 10-12kzł czyli 1-1,2% wartości! Z tego lwią część stanowią niskotonowce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaskoczyły mnie natomiast tony wysokie. Wszyscy straszyli, że będzie dużo i będa natarczywe i tego się bałem, a tutaj...nawet dla mnie coś za mało tych wysokich, i jakies przytłumione

Trochę dziwne, że brakuje Ci wysokich. Spróbuj może z innym źródłem. Atolla masz w której wersji? z SE?

Masakra, ukłon w stronę polskiej manufaktury, pewnie te 12900, patrząc na same przetworniki, to i tak sporo

Czy dużo czy mało to jest pojęcie względne. Dla "day-owców" pewnie będzie to dużo, ale biorąc pod uwagę, że jest to produkt sprzedawany przez osobę prowadzącą działalność (piszę tu o S16Hz) to chyba nie jest tak źle. Nie znam dokładnych cen przetworników, ale pewnie wyjdzie około 2,5k (w wersji Signature) Plus do tego zwrotnica, skrzynka itp. Tak jak pisałeś w tym jest jeszcze vat i inne koszty z działalności także obsługa po sprzedaży (tzn. serwis itp) . Inna sprawa jest sprzedaż przez małe manufaktury inaczej wygląda. Najczęściej nie ma dystrybutora więc mniej jest "gęb" do wykarmienia.

Do żartów dopiero dojdziemy.

Wilson Audio Alexandria za okrągłą bańkę!

Gwizdek kopułkowyScan Speaka serii 2904 revelator, 2 x SB Acoustic Satori na średnicy i dwa samochodowe focale serii wx. Całość warta w hurcie 10-12kzł czyli 1-1,2% wartości! Z tego lwią część stanowią niskotonowce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już jakiś czas temu przestałem się jarać Wilsonami :)

Skoro to są jedne z najdroższych kolumn to w których seryjnych kolumnach montowane są najwyższe modele przetworników?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Cały widz polega w tym aby umieć dobrać optymalnie brzmiące i pasujące do siebie przetworniki (markowe, dobrze wykonane ale niekoniecznie najdroższe), zaprojektować właściwie zestrojoną zwrotnicę z przyzwoitych elementów i całość umieścić w solidnie wykonanej i wytłumionej obudowie. Napchanie najdroższych elementów w słaby projekt na nic się zda. Poznanie tych tajników zajmuje niestety wiele lat, bo wszystko jest kwestią prób, błędów i odsłuchów konkretnych zestawień. Serblin lata spędził na poszukiwaniach i jedynie niektóre modele okazały się wybitne. Niekoniecznie muszą to być najwyższe modele z danej serii. W nowych kolumnach 90-95% to buble lub wydmuszki służące jedynie do zarabiania. Kolumny projektują księgowi i designerzy, mam wrażenie że wielu modeli nikt nie słuuchał przed dopuszczeniem do produkcji. Jedynie manufaktury prowadzone przez pasjonatów oferują jeszcze coś za uczciwe pieniądze. Czas dobrego grania za rozsądne kwoty bezpowrotnie mija.

Jedynie manufaktury prowadzone przez pasjonatów oferują jeszcze coś za uczciwe pieniądze.

a co powiesz jesli mała manufaktura kupuje skrzynki u seryjnego producenta , wkłada w/g swojego projektu głosniki , umieszcza własne logo i daje cene x 5 większą niz seryjny producent

schemat znany od kilkunastu lat :)

przepraszam od ponad dwudziestu lat

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Przecież nie każda manufaktura to perła. Kwestia czy prowadzi ją znający się na rzeczy pasjonat czy szarlatan audio vodoo :)

Im audiofile są lepiej wykształceni technicznie tym mniejsza szansa nabicia w butelkę.

Doprecyzowania:

Mój model Atolla to IN 100 SE. Pokój to ok 25m z niewielką ilościa mebli, więc akustycznie średnio raczej, ale Audience 52 grały w takich samych warunkach. Dodam jeszcze, że przez ostatni rok słuchałem muzy wyłącznie na zestawie Holdegron + rDAC + Beyerdynamic DT880 Edition i teraz w wielu utworach słuchanych na Ariach brakuje mi detali które słyszałem wcześniej :) Arie nie są nowe, mają ok roku, stoją na oryginalnych standach Focala. Kable QED, do rDACa Supra.

Im audiofile są lepiej wykształceni technicznie tym mniejsza szansa nabicia w butelkę.

Dla takich są specjalne butelki po kilkaset funtów za sztukę :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.