Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 - alternatywa dla Arcam'a A19

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jeśli szukasz dobrego basu, musisz brać pod uwagę wydaje, mocne wzmacniacze, szczególnie że masz dosyć duże pomieszczenie do nagłośnienia.

Na pewno idealnymi rozwiązaniami byłby Hegel H80 (http://q21.pl/hegel-h80.html) czy Naim Nait 5si (http://q21.pl/naim-nait-5si.html). Jeśli taki budżet wchodzi w rachubę, gorąco polecam takie rozwiązania. Jeśli musimy szukać wzmacniacza w niższych cenach, warto spojrzeć na ofertę NAD - model C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) lub C375 BEE (http://q21.pl/nad-c375-bee.html) będą odpowiednimi urządzeniami, które optymalnie współgrają z Focal Aria. Możesz jeszcze posłuchać integrę Cambridge Audio CXA60 (http://q21.pl/cambridge-audio-cxa60.html), kilka takich zestawów w z Focal Aria wybrali nasi Klienci po odsłuchach.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy polecicie jakiś inny wzmacniacz do tych głośników niż Arcama A19 (często polecanego) ? Zależy mi na dobrym basie. Pomieszczenie spore: ok 30m kwadratowych. Z góry dzięki za sugestie!

U mnie te Focale grają z NAD C356 BEE i jestem zadowolony (18metrów). Na twoim miejscu bym wypożyczył i odsłuchał w domu bo 30m to trochę sporo jak na te podstawki.

Wydajne i mocne wzmacniacze to te 60W pipidowki, ktore wymieniacie?

Kolumny male jak na takie duze pomieszczenie...z basem bedzie kiepsko nawet jak transformator z elektrowni pod to podlaczysz.

Wieza STEREO Technics :)

Do 30m2 co nie podepniesz będzie mało dźwięku. Nie te kolumny do takiego metrażu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Czy polecicie jakiś inny wzmacniacz do tych głośników niż Arcama A19 (często polecanego) ? Zależy mi na dobrym basie. Pomieszczenie spore: ok 30m kwadratowych. Z góry dzięki za sugestie!

Kolego monitorek na chińskich podzespołach składany w Świdnicy do 30m2? Wystaw je na allegro zakup DALI 450/470 albo większe 850 i będzie basu pod dostatkiem.

Do tego piecyk typu Krell KAV 300i i masz granie jak tzreba za niewielkie pieniądze. W sklepie za taki dźwięk policzą Ci z 40 tysięcy :)

Wydajne i mocne wzmacniacze to te 60W pipidowki, ktore wymieniacie?

Kolumny male jak na takie duze pomieszczenie...z basem bedzie kiepsko nawet jak transformator z elektrowni pod to podlaczysz.

Sklep ma za zadanie sprzedać i dobrze zarobić a nie uszczęśliwiać klienta. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to zawsze omija propozycje handlarzy.

Dali 450 będą na styk do 30m2 ale 850 już ok. 450tki po małej modyfikacji grają naprawdę super.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Szymon 1

Skladanie w Swidnicy to zaleta. Chinskie podzespoly? Wielka przyjemnosc z upgrade'u - ewentualnie.

Bardziej trwoza mnie tragiczne ! koreanskie kondensatory Samhwa wkladane w high-endowe piece.

Szymon 1

Skladanie w Swidnicy to zaleta. Chinskie podzespoly? Wielka przyjemnosc z upgrade'u - ewentualnie.

Bardziej trwoza mnie tragiczne ! koreanskie kondensatory Samhwa wkladane w high-endowe piece.

Najlepiej zakupić 2 głośniki, kawałek drutu na cewki, MDF i samemu od razu tuningować :)

Przypomina mi się Alternatywny 4. Czyli mamy się cieszyć, że kupujemy tandetę bo jest co poprawiać, na to nie wpadłem.

Re Samhwa-dodam jeszcze chinskie,ladne zolte kondensatory Bennic,gdzieniegdzie ! w tzw hajendzie powazane.Jako jedne z 1szych polecialy w p. przy upgradzie mego pieca.

High end to gros przypadkow raczej hay end:-)czyli nabijanie na duzo siana :-))

tańszy wzmacniacz i subwoofer na dzień dobry potrzebny będzie np

http://sklep.rms.pl/polk-audio-dsw-pro-660wi-dswpro660wi-500w-aktywny-bezprzewodowy-subwoofer-12cali

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nie ma stresu, mam jescze inne, mniejsze pokoje w domu więc jak coś przeniose kolumny tam, także pomińmy w analizie wielkość pomieszczenia. Załóżmy, że będzie to 15m. Doprecyzuje, że zależy mi na względnie tanim wzmaku - ok 3000pln. Także Hegel czy Naim są poza moim zasięgiem. Jeszcze ktoś coś zasugeruje, poleci?

Przejrzyj oferte hifi.pl segment tranzystory do 3000 zl jak i zakladki.Sa tez b.interesujace oferty piecow lampowych zwl na EL34 Cayin.Jesli sa to 4 szt w piecu,wszystkie ww tranzystorki zmiataja lekko.Mialem Electra 905 i wiem co pisze.

Przejrzyj oferte hifi.pl segment tranzystory do 3000 zl.Sa tez b.interesujace oferty piecow lampowych zwl na EL34 Cayin.Jesli sa to 4 szt w piecu,wszystkie ww tranzystorki zmiataja lekko.Mialem Electra 905 i wiem co pisze.

Zwlaszcza A50t ma powazne recenzje w sieci np Stereophile czy Enjoythemusic i kilka niemieckich.Polecam.

a Atoll IN 100 albo HEGEL H70 ? w cenie ok 3000pln warto któryś z tych? Roksan nie łatwy do upolowania...

Moim zdaniem nie, jesli chcesz w miare nowy sprzet to Kandy K2 albo Baltlab Epoca 2, jesli moze byc jeszcze starszy sprzet to mozna wskoczyc jeszcze wyzej za ta sama kwote. Wszystko kwestia tego czego oczekujesz i jaki sprzet towarzyszacy posiadasz

Moim zdaniem nie, jesli chcesz w miare nowy sprzet to Kandy K2 albo Baltlab Epoca 2, jesli moze byc jeszcze starszy sprzet to mozna wskoczyc jeszcze wyzej za ta sama kwote. Wszystko kwestia tego czego oczekujesz i jaki sprzet towarzyszacy posiadasz

Sprzęt towarzyszący to rDAC Arcama. Mam jeszcze na oku Naima Nait 5i.Oczekuje tego co dają mi Beyerdynamic dt880 albo dawniej co dawały mi Dynaudio Audience 52 - dźwięk detaliczny i szybki bas.

Szybki bas i detale dostaniesz z obu tych wzmacniaczy, K2 zagra napewno nieco lagodniej i cieplej, Baltlab gra jasniej z wiekszym pazurem, ale pamietaj ze to tylko moja opinia na zupelnie innym sprzecie towarzyszacym

a Atoll IN 100 albo HEGEL H70 ? w cenie ok 3000pln warto któryś z tych? Roksan nie łatwy do upolowania...

Miałem Atolla IN100Se i moim zdaniem warto. To bardzo dobry wzmacniacz. Roksan K2 wcale nie jest lepszy. Pytanie czy brzmienie w połączeniu z Arią Ci się spodoba. Może być sporo góry. Hegla nie słyszałem więc nie pomogę.

Miałem Atolla IN100Se i moim zdaniem warto. To bardzo dobry wzmacniacz. Roksan K2 wcale nie jest lepszy. Pytanie czy brzmienie w połączeniu z Arią Ci się spodoba. Może być sporo góry. Hegla nie słyszałem więc nie pomogę.

No właśnie troche mnie martwią te tweetery w Ariach (metalowe) bo zwykle dają więcej góry a ja raczej wole więcej dołu i środka. Czyli Atoll staje się ryzykowny.

Poszukaj copland'a csa8 lub jeszcze lepiej csa14. Kupisz odpowiednio za ok 2 - 3 kzł.

Mam opjce kupić Naima Naita 5i naprawde w dobrej cenie, ok 2000pln (z 2008 roku). Warto? Copland CSA 8 widzę na Allegro w podobnej cenie. Czy też warto dorzucić 1000pln do półrocznego Atolla?

• 3 tygodnie później...

Zdecydowałem się na Atolla IN 100.

Moje odczucia po pierwszych odsłyuchach: wzmak na pewno napędza Arie bez problmu, jest dużo basu i dużo środka, świetnie brzmią kawałki rockowe i wszystkie z wiekszą ilością "środka". Zaskoczyły mnie natomiast tony wysokie. Wszyscy straszyli, że będzie dużo i będa natarczywe i tego się bałem, a tutaj...nawet dla mnie coś za mało tych wysokich, i jakies przytłumione/zamazane są, jak za mgłą. Troche dziwne to. Nie wiem teraz czy to taka uroda Focali, Atolla czy coś z resztą toru nie tak :) ( a reszta to rDAC + Foobar + FLAC/APE )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.