Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon, który zagra lepiej niż...

red88

Rekomendowane odpowiedzi

czy fajna dwudziestka da mi więcej szczęścia, niż oswojona trzydziestkapiątka

Zawsze można mieć jedno i drugie.

Zależy jak mocno zdeterminowany jest...pytający

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

5000 polskich banknotów na gramofon i wkładkę , to wcale nie jakich mega budżet.

Czy zagra lepiej...... No tak to pytanie, jak koledzy napisali, z gatunku tych bardziej cięższych niż lżejszych.

Zmiennych jest tyle , co wpłyną na końcowy efekt, że strach sie bać ... ;)

Czy w kwocie do 5000zł za gramofon z wkładką jest szansa, że taki gramofon zagra lepiej niż źródło cd z Marantz sa 7003?

Oczywiście że jest szansa. Z tym, że Twój budżet chyba nie uwzględnia kwestii przedwzmacniacza gramofonowego i ew. extra okablowania gdyby było potrzebne (sieciówka, ic)?

Gdyby budżet był 5K na gramofon i wkładkę to bym polecił znalezienie gramofonu z serii Kenwood - KD990 czy też KD830 czy też KD7010. Są to prawie identyczne gramofony pierwszorzędnie zaprojektowane i z bardzo dobrymi ramionami o nienajmniejszej ciężkości (ok 16-17g masy efektywnej). Na allegro do wczoraj był KD7010 za 3500, którego ja właśnie sobie zakupiłem (i nie sprzedaję, żeby była jasność ;). Do tego polecałbym nawet wkładkę Denon DL-103R. Będzie bardzo dobrze. Aha - i nie słuchaj tych co zaraz napiszą że direct drive to bee itd. Jakbyś chciał coś dopytac to napisz na priv. Pioneer np PL-50L też jest dobry i z sensowną wkładką (np jakaś AudioTechnica) powinieneś też się zmieścić w 5K i będzie OK. Każda z tych konfiguracji rozkłada średniej klasy CD bezproblemu na łopatki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po co szukać daleko.Zapoluj na Pro-Jecta 5 zostanie na jakieś pre i sam ocenisz czy warto iść w czarne krazki.Jesli się nie spodoba wyżej wymieniony gramofon odsprzedaz bez problemu.

Po co szukać daleko.Zapoluj na Pro-Jecta 5 zostanie na jakieś pre i sam ocenisz czy warto iść w czarne krazki.Jesli się nie spodoba wyżej wymieniony gramofon odsprzedaz bez problemu.

Chodzi chyba o PJ RPM 5.1, który de facto juz nie jest produkowany. Można go jeszcze trafić w cenie ok 2000-2500, ale jest ich juz bardzo mało. De facto , to jest juz całkiem porządny gramofon, od którego w ofercie PJ zaczyna sie fajne granie. Mozna na nim powiesić wkładkę nawet za ok 1500/2000 zł ;)

PJ RPM 5 , to nowy model i kosztuje juz ok 5000 zł.

Chodzi chyba o PJ RPM 5.1, który de facto juz nie jest produkowany. Można go jeszcze trafić w cenie ok 2000-2500, ale jest ich juz bardzo mało. De facto , to jest juz całkiem porządny gramofon, od którego w ofercie PJ zaczyna sie fajne granie. Mozna na nim powiesić wkładkę nawet za ok 1500/2000 zł ;)

PJ RPM 5 , to nowy model i kosztuje juz ok 5000 zł.

Dzieki mialem na mysli 5.1 nie 5

Przy okazji bytności w jednym ze sklepów przyjrzałem się tej nowej piątce carbon. Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo pozytywnie i zawodowo raczej bliżej mu do rpm9 niż do protoplasty no i w standardzie Ortofon Quintet Red, czyli na dobry początek przyzwoita wkładeczka jest(niestety nie było dane mi go posłuchać szkoda).

Pozdrawiam,Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Tak właśnie myślałem.

Tym bardziej nie zabierałbym się za gramofon z second hand, bo to loteria a i strupa na głowę brać nie warto.

Jest nowy, poniekąd bliźniaczy wątek o Teac 300.

Pogadaj z @robizem - ma takowego i wyłuszczy, co i jak.

Pozdro. Jacek.

I - myj płyty!:-)

Jeszcze coś, co zawsze podkreślam:

Niecierpliwość, chęć posiadania gramofonu "już dziś" - nie popłaca.

Gramofon, winyle i cała masa rupieci z tym związanych (dojdziesz do tego z czasem) musi iść w parze z cierpliwością:-)

J.

nie kupuj tego teac 300 - bo to gniot za 1600 zł, weź stetoskop i połóż na plincie - silnik terkocze - sprawdzałem. kup coś z DD - tam cisza totalna, sprawdzałem audiotechnikę AT-LP120.

Niecierpliwość, chęć posiadania gramofonu "już dziś" - nie popłaca.

Gramofon, winyle i cała masa rupieci z tym związanych (dojdziesz do tego z czasem) musi iść w parze z cierpliwością:-)

Święte słowa.

Niestety :-)

Przepraszam, pomydliło mi się...

Robiz ma Pioneera.

Też zacny a gdy się wkurzę - to se kupię!:-)

Święte słowa.

Niestety :-)

"Święte? Te psiary - święte?

Wypuśćcie nas, to wam odkupimy te wasze święcone jabłka!".

Najstraszniej jest, Señor, gdy widzę (starzec kostropaty i omszały), jak młodzież do winylka podchodzi. Dziś, teraz, natychmiast, od razu...

Potem - kicha.

Ani umiejętności zajęcia się "gramiakiem" (tak zowią), ani płyt, ni szacunku dla nich...

Eeech...:(((

"Tu jej ekscelencja!

Zarządzam święto państwowe!":-)))

nie kupuj tego teac 300 - bo to gniot za 1600 zł, weź stetoskop i połóż na plincie - silnik terkocze - sprawdzałem. kup coś z DD - tam cisza totalna, sprawdzałem audiotechnikę AT-LP120.

Mam, używam czasem i - nie potwierdzam z tą "ciszą".

Ale gramofon fajowy; dla raczkujących w temacie - rzeczywiście na dziś najlepszy.

Jeden warunek: dołączona do niego wkładka, kierunek - kosz!:)

I kupić beleco; nawet 95.

Dziś, teraz, natychmiast, od razu...

Jak do wszystkiego.

A Ty młodym będąc cierpliwością się wykazywałeś? Wątpić śmiem :-)

"Prądem? Nas, bohaterów prądem?"

Jak do wszystkiego.

A Ty młodym będąc cierpliwością się wykazywałeś? Wątpić śmiem :-)

"Prądem? Nas, bohaterów prądem?"

Za naszych czasów to wszystko było lepiej,... , tak że lepiej nie gadać ;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy w kwocie do 5000zł za gramofon z wkładką jest szansa, że taki gramofon zagra lepiej niż źródło cd z Marantz sa 7003?

Będzie trudno....weź swoje CD i posłuchaj np. Regi P3 albo RP6 jak starczy budżetu.

Nie daj się tylko wpuścić w słynnego Fontka;))

Pamiętaj , że do ceny trzeba doliczyć pre.

Właśnie... a co ty chcesz podpinać jako pre gramofonowe - bo tu może być pies pogrzebany. Posłuchaj niedrogiego gramofonu z wkładką w stylu Ortofon 2m brown/black, Nagaoka 110 lub Shelter 201 z dobrym Pre w stylu RCM a zobaczysz o co w tym chodzi

Sprzedam VITUS RI100

Właśnie... a co ty chcesz podpinać jako pre gramofonowe - bo tu może być pies pogrzebany. Posłuchaj niedrogiego gramofonu z wkładką w stylu Ortofon 2m brown/black, Nagaoka 110 lub Shelter 201 z dobrym Pre w stylu RCM a zobaczysz o co w tym chodzi

Nie trzeba od razu Sensora, zresztą nie ten budżet. Ja od kilku tygodni mam w domu pre gramofonowe lampowe Sonus Oliva. Wersja MM podstawowa robiona na zamówienie za ok 1700zł, z lepszymi komponentami ok 2tys. Ja akurat mam wersję bardziej rozbudowaną bo MM/MC, z regulacją impedancji itd. BARDZO dobre phono to jest, a z 2m Black zapewne byłoby bardzo miodnie!

• 2 tygodnie później...

Testując niedawno Sony PS-HX500, gramofon za 2000 złotych, wysłuchaliśmy monofonicznego nagrania X symfonii Mahlera z Filadelfijczykami pod Ormandym z 1965 roku wydanego przez Columbię na dwóch LP. Skonaliśmy ze szczęścia. Potem próbowaliśmy uzyskać podobny efekt w streamingu Tidala, z CD po miksie DSD, z kilku winylowych reedycji, ale nic z tego nie wyszło. Wszystko grało gorzej/inaczej, mimo że źródła były wielokrotnie droższe. Wniosek? Po pierwsze - szukaj dobrych nagrań, a nie lepszego sprzętu. Po drugie - lepszy sprzęt brzmi często nie lepiej, tylko inaczej. Po trzecie - nie skłaniaj nikogo do wyrażania opinii, bo robią to tylko osoby o bardzo niskiej samoocenie. Jak coś ci się podoba, rżnij. Masz wątpliwości? Rżnij! Nie podoba ci się? Rżnij! Może spodoba się w trakcie. Ale nigdy nie zadawaj pytań, które dżentelmena po prostu żenują

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.