Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Denon DCD 720 na Yamaha CD S700

Whiplash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam nastepujący zestaw - Yamaha AS701, Blu ray 1040 Aventage i CD Denona 720. Czy warto wymienic go na CD yamahy S700? Jak kształtuje sie brzmienie tego CD? Akcentuje skraje pasma czy gra raczej środkiem, równo?

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Popytaj w klubie yamahy, kiedys sie o niego pytalem to uzytkownicy mowili, ze gra rowno. A najlepiej wypozycz. Mialem za to cd denona 720 i moim zdaniem moje ps3 gralo tak samo....zle wspominam ten cd a gral z wzmakiem 720 denka.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzień dobry.

Yamaha CD-S700 gra równo, z dobrą dynamiką, szczegółowością, ale także wypełnieniem, środkiem pasma. To na pewno klasa wyżej niż Denon DCD-720AE, natomiast najlepiej zapraszam serdecznie do naszego salonu na porównanie obydwóch modeli odtwarzaczy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bas jest w odtwarzaczu Yamaha wyraźny, mocny, głęboki, dobrze kontrolowany ale nie dominujący. To odtwarzacz, który trochę inaczej brzmi w stosunku do innych urządzeń Yamaha, co powoduje, ze jest idealnym uzupełnieniem wzmacniaczy tej marki, dopełniają ich brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Bas jest w odtwarzaczu Yamaha wyraźny, mocny, głęboki, dobrze kontrolowany ale nie dominujący. To odtwarzacz, który trochę inaczej brzmi w stosunku do innych urządzeń Yamaha, co powoduje, ze jest idealnym uzupełnieniem wzmacniaczy tej marki, dopełniają ich brzmienie.

Czy to oznacza, że wzmiacniacze Yamahy (konkretnie A-S701) grają raczej sucho, ze słabym basem?

701 jakos bardzo nie eksponuje basu a jesli w cds 700 bas tez nie dominuje to raczej brzmiec to powinno bez dynamiki?

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Moze inaczej spytam. Czy CDS700 brzmi podobnie do mojego blu ray aventage? Bo przyznam ze de facto przyjemniej slucha sie muzyki wlasnie z blu ray niz z mojego CD denona gdzie brzmienie jest meczace, srednica jest sucha i ostra. Z blu ray wszystko gra lepiej, jest fajny niski basik, wysokie tony czyste a srednica ladnie sie komponuje, nie gra na pierwszym planie.

Może ja się wypowiem jako użytkownik tego cd od dłuższego czasu. Wysokie tony są wyraźne ale nie dominujące, średnica lekko schowana a bas jak dla basoluba wystarczający. Teraz robi jako napęd dla DAC Marantza, co się zmieniło to dodał DAC wokalu i poszerzył scenę wszerz bas pozostał potężny jaki był z samego CD. Gra on w towarzystwie Yamahy A S1000 i Mission Mx6

Dzieki Przemek za opinie, wg niej pasowalo by mi brzmienie tego CD.

Muda, tak mam dcd720 i wydaje mi sie ze za bardzo eksponuje on srednice a za malo bas i sopran.

Miałem ten odtwarzacz i gra on po tej wyraźnie ciepłej stronie.

Spróbuj posłuchać go z kablem VDH FIRST w pierwszej wersji z porcelanowymi wtyczkami.

Albo zmień kable kolumnowe bo raczej to nie jest wina odtwarzacza.

Najlepiej poddać go mudyfikacji.

To jest recepta na wszystkie niedomagania.

Polecam też porcelanowe izolatory ze słupów elektrycznych.

Lo matko on gra po wyraznie cieplej stronie? Moze jeszcze baaardzo barwnie, analogowo, z gestym, konturowym basem? Przeciez to jazgotnik jakich malo, wzorcowy przyklad jak nie powinien brzmiec dobry cedek. No ale pewnie w bezposrednim starciu polozyl topowe naim-y, prawda muda? Muda, przeciez na tym danonku nie da sie sluchac niczego!!! No chyba tu sie ze mna zgodzisz?

Muda myślę, że to może być odtwarzacz. Zwróć uwagę co kolega Whiplash napisał :

Bo przyznam ze de facto przyjemniej slucha sie muzyki wlasnie z blu ray niz z mojego CD denona gdzie brzmienie jest meczace, srednica jest sucha i ostra. Z blu ray wszystko gra lepiej, jest fajny niski basik, wysokie tony czyste a srednica ladnie sie komponuje, nie gra na pierwszym planie.

Nie polecam zakupu w ciemno. Może po prostu sprzedaj tego CD i słuchaj na BD-A1040. Jak nie to dogadaj się z jakimś salonem na wypożyczenie cd Yamahy.

bardzo eksponuje on srednice

Whiplash jeszcze jedna sprawa. Podejrzewam, że to nie chodzi o stricte wypchniętą średnice. Bardziej bym powiedział wyższą średnicę. Plus to tego często kiepskie realizację rockowe i jest dramat :(

Najlepiej poddać go mudyfikacji.

Znowu masz środek cyklu ?

Polecam też porcelanowe izolatory ze słupów elektrycznych.

Zdecydowanie i drut którym powinni cie ogrodzić z brakiem dostępu do sieci :)

Lo matko on gra po wyraznie cieplej stronie? Moze jeszcze baaardzo barwnie, analogowo, z gestym, konturowym basem? Przeciez to jazgotnik jakich malo, wzorcowy przyklad jak nie powinien brzmiec dobry cedek. No ale pewnie w bezposrednim starciu polozyl topowe naim-y, prawda muda? Muda, przeciez na tym danonku nie da sie sluchac niczego!!! No chyba tu sie ze mna zgodzisz?

Gra delikatnie przytłumionym brzmieniem ale to trzeba mieć do czego porównać a o czym pojęcia przecież nie masz .

To jest poprawnie grający odtwarzacz za 1200zł jeżeli ktoś obawia się kupić używanego trupa . Niczym się nie wyróżnia ale i gra lepiej od niejednego używanego odtwarzacza za te 1200zł .

Muda myślę, że to może być odtwarzacz. Zwróć uwagę co kolega Whiplash napisał :

Tak wiem co napisał i dlatego to mnie zdziwiło i dlatego też napisałem o kablu VDH bo złagodzi wyższą średnicę .

Tak wiem co napisał i dlatego to mnie zdziwiło i dlatego też napisałem o kablu VDH bo złagodzi wyższą średnicę .

Tylko czy jest sens inwestować do tego odtwarzacza (dość przeciętnego) w drogie kable. Sam mam budżetowe źródło i do puki nie kupie lepszego/docelowego wstrzymuję się z kablami. W innym przypadku pewnie bym "łyknął" Twojego First Ultimate MKII z allegro.

Jeśli twoja znajomość elektroniki odpowiada znajomości fizjologii, to współczuje tym zmudyfikowanym wzmacniaczom.

Facet ma jaja , ty jak to wiele razy udowodniłeś przed konfrontacją - brak .

Wzmacniacz to jest rzecz . Gratuluję znajomości " fizjologii " i współczucie rzeczą martwym .

Tylko czy jest sens inwestować do tego odtwarzacza (dość przeciętnego) w drogie kable. Sam mam budżetowe źródło i do puki nie kupie lepszego/docelowego wstrzymuję się z kablami. W innym przypadku pewnie bym "łyknął" Twojego First Ultimate MKII z allegro.

Jest sens bo zamiast sprzedawać ( tracić na odsprzedaży , czas itd ) może to być TO .

First w pierwszej wersji trafia się za 400zł i za tyle można go odsprzedać .

Ryzyko zerowe a doświadczenie pozostaje .

UL MKII jest bardzo fajnym kablem ale innym od pierwszej wersji która to wyraźnie wygładza brzmienie.

Miałem MKII już kilka razy i często do niego wracam na zmianę z Orchidem bo to jak na kable kabel niedrogi a na wysokim poziomie .

Można je spokojnie sprzedać bez lub z minimalną stratą .

Muda, ewidentnie tracisz sluch. Mysle, ze powinienes odkupic tego jazgotnika do swojego, jedynego w swoim rodzaju systemu i spiac go kabelkami, ktore to wystawiles na sprzedaz. To moze byc to! a nie tracisz kase na jakies stare trupy sony...I jak zwykle kazdego kto ma inne zdanie krytykujesz, ja na przyklad nie mam do czego porownac tego jazgotnika denonka, dlatego sie nie znam. Muda nie baw sie w jasnowidza i nie pisz czy ktos ma cos z czym porownac czy nie. Chociaz po co ja to pisze jak i tak wszyscy sie myla a tylko ty masz racje - oczywistosc. Ps. Mam nadzieje, ze autor watku po prostu sprzeda ten cd, bo to jedyne rozsadne wyjscie a nie traci kase na kabelki jak to radzi muda, kabelki pewnie wiadomo od kogo powinien kupic....to juz chyba nigdy sie nie zmieni...

Dzieki Przemek za opinie, wg niej pasowalo by mi brzmienie tego CD.

Muda, tak mam dcd720 i wydaje mi sie ze za bardzo eksponuje on srednice a za malo bas i sopran.

Nie jest to jazgotliwy CD, raczej średnice ma wycofaną co potwierdziło podpięcie go pod DAC Marantza. Scenę budują wgłąb bardziej niż wszerz ale sam zobaczysz. Jak na tą cenę może być. Mam na myśli CDS700

Sprzedaje First Ultimate MKII a to zupełnie inny i inaczej grający kabel od pierwszego Firsta którego tu poleciłem ale skąd to możesz wiedzieć...

Na resztę nie chce mi się odpisywać.

Sprzedaj ten cd, szkoda nerwow. Wypozycz te yamahe cds 700 i sam bedziesz wiedzial czy to jest Twoje brzmienie. Tu jak widzisz co osoba to inny opis brzmienia tego slabiutkiego cd, zleca sie tylko osobniki, ktore sprzedaja jakies kabelki i beda wypisywac jakie to cuda po ich wpieciu nastapia. A jak nie nastapia, to uslyszysz, ze caly system masz kiepski. A najlepiej kup pioneera pd50, ten cd ma tylko jedna wade- jest za tani.... A pioneer to ostatni dobrodziej wsrod producentow cd, stad taka cena tego suchotnika pd 50, prawda muda?

Facet ma jaja , ty jak to wiele razy udowodniłeś przed konfrontacją - brak .

Wzmacniacz to jest rzecz . Gratuluję znajomości " fizjologii " i współczucie rzeczą martwym .

pisząc o fizjologii odnosiłem się do twojego inteligentnego tekstu o cyklu. Ale jak widać, czytać też trzeba umieć.

Denon DCD720AE kosztuje jakieś 1200zł więc nie będzie grał na poziomie dużo droższych odtwarzaczy ale jest lepszy niż niejeden 20 letni klamot wystawiany w tej cenie na ... PD50 nie gra sucho ( trzeba mieć niezły problem ze słuchem żeby stwierdzić że PD50 to suchotnik ) chyba że podłącza się do niskiej klasy wzmacniacza czy kolumn .

Od kogoś kto takie coś pisze nie ma co oczekiwać że napisze coś o wpływie kabli na brzmienie .

Popytać , poczytać można a winsoki i tak trzeba wyciągnąć w swoim systemie i dla siebie .

Ja już dawno przestałem brać do siebie opinie innych chociaż ciągle szukam wskazówek a po tylu latach wiem kogo te wskazówki są warte uwagi . Sprzęt kupuję , porównuję i wyciągam swoje wnioski .

Każdy ma inny słuch , akustykę czy preferencje . Dla jednego zmiany na poziomie 10% są dużymi zmianami a dla innego pomijalne .

Tu dobrze jest kupować coś co w razie czego można oddać , odsprzedać bez lub z minimalną stratą .

Panowie.. Chyba wyraznie pisze ze te same plyty przyjemniej graja z blu ray niz z cdka wiec problem ewidentnie lezy po stronie samego cdka a wy mi zaczynacie pisac o porcelanowych wtyczkach..

Jazgotliwie? Zgadza się :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Panowie.. Chyba wyraznie pisze ze te same plyty przyjemniej graja z blu ray niz z cdka wiec problem ewidentnie lezy po stronie samego cdka a wy mi zaczynacie pisac o porcelanowych wtyczkach..

Nie zrozumiałeś . W stosunku do kilkudziesięciu odtwarzaczy CD które miałem DCD720AE gra po tej łagodniejszej stronie . Czyli trudno będzie o odtwarzacz grający jeszcze łagodniej ale o dobrej jakości brzmienia .Blu Ray może jeszcze bardziej mulić ...

Próbuj z ta Yamahą , może Ci się spodoba ale ja bym gdzie indziej szukał problemu .

Co z akustyką ?

Kable - interkonekty wpływają na brzmienie . Jaki masz interkonekt ?

Ale ja nie mowie ze denon gra ostro tylko bardzo sucho w srednicy a ma jej sporo. Blu ray gra bardziej basem i sopranem a srednica jest podana mniej ofensywnie

Muda ma racje...zawsze! Muda czemu nie powiesz tego samego o nad c 356 co gadasz o tym dennym danonku, ze w swojej cenie to solidnie brzmiacy wzmacniacz, tylko gadasz, ze gra tragicznie? Oczywiscie po twoim jego "uzdrowieniu" na twoje uszy i na tych zmudziowanych kefach oraz braku profesjonalnej akustyki w pomieszczeniu...Ups przeciez masz dyfuzory ze styroduru heh. Muda swego czasu radosnie glosiles, ze c 356 nie da rady wysterowac nawet jednej 18 -ki a po tym jak zaczales na nim zarabiac nagle zaczal napedzac bez zadyszki nawet twoje kef-y? Ale co ja tam wiem, przeciez kef r kladzie serie dynek excite, baaa kladzie wszystkie dynie, a mudowany c356 kladzie wszystkie atoll-e, stad nie potrafie uslyszec, ze pioneer pd50 to killer wszystkich cd naim-a i wcale nie suchotnik. Dziwne, ze mimo tak rewelacyjnej ceny tego suchotnika, nie cieszy sie popularnoscia i nie ma chetnych do jego kupna. A moze tak muda, tak nagrzebales w swoich klamotach, ze to twoj system wprowadza cie w blad i potem zachwycasz sie tym kiepsciutkim budzeciakiem pd 50 a nie potrafisz docenic brzmienia dobrych cd? No ale ... tylko muda ma racje....

Whiplash posluchaj jak mozesz dwoch cd: Vela cd (jest w planecie dzwieku) oraz vincenta cd 400. Mozliwe, ze ich brzmienie Ci sie spodoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.