Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do ampli Yamaha RX-V481D

sroobeush

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przeszukałem internet i forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Zamierzam kupić amplituner Yamaha RX-V481D. Zależy mi na jakości dźwięku i jestem świadomy, że lepszą jakość uzyskam poprzez zestaw stereo, jednak nie mogę zbagatelizować połączenia wszystkich funkcji w jednym urządzeniu, ponieważ chcę:

- odtwarzać muzykę rockową i instrumentalną oraz radio, także internetowe (60%),

- oglądać filmy (30%),

- grać w gry na konsoli (10%).

Stąd wybór tego amplitunera, aby mieć wszystko w jednym urządzeniu (jestem świadomy straty jakości dźwięku).

To ma być mój pierwszy zestaw, więc trochę błądzę po temacie wertując setki postów.

Budżet na całość to 3000 zł, z czego 2k przeznaczam na amplituner.

Pokój ma 18m2 (prostokąt 5x3,5), a zestaw miałby stać na dłuższej ścianie.

Potrzebuję czegoś optymalnego w tych pieniądzach, póki co 2.0, z ewentualnym dokupieniem subwoofera w przyszłości jeśli będzie to miało sens.

Spotkałem się z opinią, że amplitunery Yamaha oferują ostry dźwięk - czy to prawda?

Dodatkowo impedancja ampli to:

80 W na kanał (8 Ω, 20 Hz-20 kHz, 0,09% THD, 2 kanały sterowane)

80 W na kanał (6 Ω, 20 Hz-20 kHz, 0,09% THD, 2 kanały sterowane)

115 W na kanał (8 Ω, 1 kHz, 0,9% THD, 1 kanał sterowany)

115 W na kanał (6 Ω, 1 kHz, 0,9% THD, 1 kanał sterowany)

145 W na kanał (6 Ω, 1 kHz, 10% THD, 1 kanał sterowany)

Czy to oznacza, że chcąc kupić głośniki muszę się skupić jedynie na tych z 8Ω impedancji?

Proszę o jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Jakub

Dzień dobry.

Niewielki budżet zostawiłeś na kolumny, szczególnie że zwracasz także dużą uwagę na odsłuch stereo. W założonym budźcie (może tylko minimalnie powyżej) zdecydowanie polecam polską konstrukcję Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html). To zestaw, który bardzo dobrze będzie współpracował z amplitunerem Yamaha, zapewniając dynamiczne, pełne brzmienie.

Zapraszam serdecznie do naszego salon na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej na zestaw dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Widziałem je i nawet planowałem jeszcze dołożyć do budżetu, ale zobaczyłem, że mają 4Ω impedancji, a więc mniej niż wyjścia z ampli. Do tego znalazłem informację, że ten amplituner w wersji europejskiej nie ma przełącznika impedancji. Czy warto się tym przejmować, czy ten zestaw testowany był w takiej konfiguracji?

Zgadzam się z Q21 w tej cenie nic nowego lepszego jeżeli chodzi o kolumny nie dostaniesz. Z takim budżetem zdecydowanie lepiej byłoby pójść w używki.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Zgadzam się z Q21 w tej cenie nic nowego lepszego jeżeli chodzi o kolumny nie dostaniesz. Z takim budżetem zdecydowanie lepiej byłoby pójść w używki.

co z używek dobrze zagra z ampli Yamaha?

Dlaczego wybrałeś tak niski model w tak wysokiej cenie. Bez sensu. Ponad 2 tys za takie gówno. Co, dla DAB-a, bez sensu, myslisz, że jakość nadawanych w cienkiej jakości plików mp-3 będzie lepsza niż analogowego radia. Dla MusicCast. Bajery na miesiąc bo po takim czasie się "przejedzą" .

Zależy mi na jakości dźwięku

nie uzyskasz tego z tak niskiego modelu. Dobre klocki zaczynają się od 6 (szóstki) z przodu w nazwie modelu Yamacha z serii RX-V a nie z czwórką, toż to jeden z najniższych modeli a Ty piszesz, że zależy Ci na jakości dzwięku. Nawet najlepsze kolumny nie dadzą Ci dobrego brzmienia z niskiego modelu ampla. Tylko jest jeszcze inna sprawa. Co wg Ciebie oznacza dobry dzwięk. Może ten z tego ampla Ci wystarczy ale ja nie dałbym 2 tys za ten niski model. I co z tego , że najnowszy model ale właśnie te najnowsze są teraz najdroższe nawet te najniższe modele. Zastanów się nad tym.

Lepiej znależć jakiś model z wcześniejszej serii ale z wyższej półki no chyba, że zależy Ci na bajerach ale z tego co piszesz to raczej na jakości dzwięku.

I co za 1 tys zł Ty chcesz kolumny, chyba jakieś monitorki i to nie za rewelacyjne. Kolego wyszukaj w Ceneo lub w Skąpcu kolumny i zorientuj się po ile chodzą(ceny podawane są za sztukę)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pylony to fajne kolumny tylko czy do skompletowania całego 5.0 kupi sie resztę (centralny i surroundy) z serii. No chociaż centralny. Surroundy mogą być z innej serii.

Potrzebuję czegoś optymalnego w tych pieniądzach, póki co 2.0, z ewentualnym dokupieniem subwoofera w przyszłości jeśli będzie to miało sens.

człowieku, subwofer to fundament dzwięku w kinie a Ty zastanawiasz się czy będzie sens kupowanie go. No tak jesli na kolumny przeznaczasz 1 tys zł to ile chcesz na suba przeznaczyć. Jeśli 500 zł to faktycznie nie ma sensu. Niestety jeśli chcesz by to zagrało i żebyś nie wkur.w.i.a.ł się, że wywaliłeś kasę w błoto i, że nie ma żadnych efektów to wszystko musi kosztować. Żeby mieć dobre, satysfakcjonujące efekty w kinie na samego suba musisz nazbierać minimum 1,5-2 tys zł i tak np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a najlepszy byłby z 12"-ową membraną (30cm), chodzi o niższe zejście na basie a nie o napieprzanie jak wariat bo wzmak w takim subie ma np 200 czy 300 czy więcej Watów. Taka moc potrzebna jest do szybkiej reakcji na sygnał, do dania mocnego impulsu na głośnik a nie do napier.d.a.l.ania. Niejeden myli to właśnie pisząc a po co mi taki mocny subwofer, nie będę przecież robił dyskoteki. No nie. (........)

Natomiast na kolumny frontowe najlepiej podłogowe gdyż jak podajesz

- odtwarzać muzykę rockową i instrumentalną oraz radio, także internetowe (60%),

większa częśc to słuchanie muzyki ale jak wcześniej napisałem to musi niestety kosztować. Jeśli nie chcesz się wkurzać, ze to nie gra to najlepiej zaczekaj z zakupem i dozbieraj z tysiąc wtedy mając 2 tys na kolumny możesz kupić coś lepszego. Możesz też popatrzec na kolumny Taga Harmony 606 v.3

Ukryta Zawartość

i tu masz zestaw 5.0 , u mnie grają na 25 metrach ale nie wiem czy Tobie podejdzie ich brzmienie. Są różne gusta. Nie są to zbyt mocne kolumny ale mają 92 dB skuteczności więc nieżle i ten amplituner (jeśli się na niego ostatecznie zdecydujesz) wystarczy dla nich. Musisz posłuchać kolumn przed zakupem. Ja też słucham na nich rocka i nawet metalu czasami więc jak dla mnie wystarczają. Mam je prawie 2 lata i nie znudziły mi się :)

Pewnie, że można dużo lepiej ale skoro te w tej cenie mi wystarczają to po kiego przepłacać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to twoje pierwsze ampli, to może być. Nie słuchaj "lekarzy", że masz zarżnąć się na sprzęt. Nie jest to "wyższa" półka, ale potrafi i zagra.

Ale warunek musisz iść do sklepu i go posłuchać. Najlepiej z kolumnami mieszczącymi się najbliżej twojego budżetu.

Yamaha nie jest ostra, jak obiegowo wszyscy piszą. Gra dobrze żywiołowo i z rozmachem. Sam miałem i zaczynałem z RX-V465 plus zestaw 5.0 B&W DM 309 fronty i DM303 tył, LCR3 central i było dobrze. Zaczynałem bez suba. Potem go dokupiłem B&W300, bo mnie korciło jak to zagra, no fajnie jest w kinie, ale używam go z rzadka i myślę o jego sprzedaży. Teraz mam marantza, zachciało mi się po recenzjach i odsłuchu więcej "muzykalności" :)), ale pragnę wrócić do yamahy właśnie wbrew opiniom z Dabem. Warto, jest słyszalna różnica w... braku szumów samego pasma, a czy w radiu puszczają muzykę z kompa czy nie, to nic nie ma do rzeczy. Co do innych wodotrysków ampli, to też tylko twoja sprawa. Jeśli słuchasz muzyki z plików ze smartfona czy pc, to yamahowski system jest ponoć, nie próbowałem, doskonały.

Potem dokupiłem wzmacniacz stereo yamahy i "odkryłem" posiadaną muzykę na nowo, ale to już inna historia.

Pomyśl może o tych pylonach, nie słuchałem ich, albo poszukaj czegoś na allegro.

Pamiętaj, zawsze zanim kupisz odsłuchaj.

I jeszcze jedno na którymś forum padło mądre stwierdzenie, jeśli coś cię olśni odrazu, to zastanów się bo być może później okaże się, że nie będzie to tym co pragnąłeś. Tak jak u mnie z marantzem.

Amplituner mało wydajny, kasy zostawiłeś masakrycznie mało, ale co robić.

Normalnie kupując kolumny trzeba kierować się brzmieniem konkretnych kolumn i posiadanego już wzmacniacza, amplitunera, to jest najważniejsze. Ty za kryterium masz niestety tylko budżet.

Staraj się wybierać, jeśli jest szansa, kolumny efektywne i w miarę możliwości 6-8 ohmowe ze względu na słabą moc amplitunera .

Dlaczego wybrałeś tak niski model w tak wysokiej cenie. Bez sensu. Ponad 2 tys za takie gówno.

(...)

I co za 1 tys zł Ty chcesz kolumny, chyba jakieś monitorki

(...)

człowieku, subwofer to fundament dzwięku w kinie a Ty zastanawiasz się czy będzie sens kupowanie go. No tak jesli na kolumny przeznaczasz 1 tys zł to ile chcesz na suba przeznaczyć.

Najpierw mnie krytykujesz, że za mało kasy chcę przeznaczyć na kolumny 2.0, a później za te same pieniądze proponujesz zestaw 5.0. Gdzie tu logika?

Wyskakujesz z jakimiś głupimi tekstami jakbyśmy byli kumplami, a nawet się nie znamy. Naucz się kultury wypowiedzi, ale najpierw wyjmij sobie tego metrowego kija. Wiesz skąd. To pomoże w leczeniu kompleksów i przestaniu obrażania obcych ludzi w internecie.

Jeśli to twoje pierwsze ampli, to może być. Nie słuchaj "lekarzy", że masz zarżnąć się na sprzęt. Nie jest to "wyższa" półka, ale potrafi i zagra.

(...)

Dziękuję za ten głos rozsądku.

Staraj się wybierać, jeśli jest szansa, kolumny efektywne i w miarę możliwości 6-8 ohmowe ze względu na słabą moc amplitunera .

Czy jesteś w stanie zaproponować jakieś odpowiednie? Przeszukam pod kątem używanych.

nikt nikogo nie chcial obrazac i jakos czytajac wypowiedz Adka odnioslem calkiem inne wrazenie, na poczatku zadal pytanie dlaczego wybrales tak niski model bo niestety to prawda, ale jak nie mozesz oddac tego ampli to coz jest co jest i sie tego nie zmieni, pozniej polecil ci glosniki podstawkowe za tysiaka, taki jest budzet innego na razie nie ma.... na koncu dostales linki do subow ktory do filmow konieczny inaczej mozna rownie dobrze ogladac film na glosnikach z tv bo efektu wow i tak nie bedzie i tak na tych monitorkach, jedynie scena szersza... a na koncu znalazl ci zestawik 5,0 w kwocie jaka mniej wiecej posiadasz ktory zagra o niebo lepiej niz wczesniejsze podstawki z racji ze ma kolumny podlogowe, dozbierasz do jakiegos suba na glosniku 30cm nawet taki magnat a 302 cos wniesie do odsluchu filmow i jakos to wszystko bedzie sie dalo ogladac, a co do stereo no coz jakos to bedzie :P

Amplituner nie został jeszcze kupiony. Po prostu miałem taki plan, ze względu na to, co oferuje, na założony przeze mnie budżet i to, że był na tym forum polecany w tej kwocie z nowych.

Rozważam oczywiście używane głośniki, przy czym chce się teraz skupić na 2.0, a potem na subie. 5.0 nie są mi potrzebne. Ewentualnie centralny w przyszłości.

Nie widzę polecanych podstawkowych. Zrozumiałem, że lepsze są podłogowe.

no to jak nie kupiles to nie kupuj hehe, na Twoim miejscu szukalbym uzywek ala onkyo 636 denon x2100 yamaha 667, maja wszystko co chcesz z bajerow internetowych a przynajmniej w miare fajnie wysteruja wiekszosc kolumn i da rade na tym sluchac stereo, a kosztuja ok 1500-1800 i jeszcze moga byc na gwarancji, sam mam 636 i jak na poczatek zabawy to super ampli ( dopoki nie posluchalem rz900 :P )

a jesli chodzi o link to chodzilo o ten link

Ukryta Zawartość

i oczywiscie przy odsluchu 2,0 podlogowka wskazana jak najbardziej, przynajmniej w stereo basu nie powinno brakowac bo w filmie juz bedzie hehe, takze moja rada kup uzywke ampli w miare swiezy i min te modele ktore podalem a do tego dwie ladne soczyste podlogowki i na poczatek bedzie jak znalazl, a jakie podlogowki to juz do wyboru do koloru wszystko zalezne od tego ile na nie zostanie jakie preferencje odsluchu itp itd

Ukryta Zawartość

no to jak nie kupiles to nie kupuj hehe, na Twoim miejscu szukalbym uzywek ala onkyo 636 denon x2100 yamaha 667, maja wszystko co chcesz z bajerow internetowych a przynajmniej w miare fajnie wysteruja wiekszosc kolumn i da rade na tym sluchac stereo, a kosztuja ok 1500-1800 i jeszcze moga byc na gwarancji, sam mam 636 i jak na poczatek zabawy to super ampli ( dopoki nie posluchalem rz900 :P )

a jesli chodzi o link to chodzilo o ten link

Ukryta Zawartość

i oczywiscie przy odsluchu 2,0 podlogowka wskazana jak najbardziej, przynajmniej w stereo basu nie powinno brakowac bo w filmie juz bedzie hehe, takze moja rada kup uzywke ampli w miare swiezy i min te modele ktore podalem a do tego dwie ladne soczyste podlogowki i na poczatek bedzie jak znalazl, a jakie podlogowki to juz do wyboru do koloru wszystko zalezne od tego ile na nie zostanie jakie preferencje odsluchu itp itd

Najbardziej pasowałby mi onkyo 636. Szkoda, że nie ma radia cyfrowego. Znajdę coś fajnego z DAB, czy to nowa technologia?

Ukryta Zawartość

Amplituner nie został jeszcze kupiony.

No to od Adka45 dostałeś klarowną opinię, że za tę kwotę nie kupuje się amplitunera tej klasy, szczególnie jeśli głównie ma grać muzykę. I mogę jedynie powtórzyć za poprzednikami: nie kupuj. ;) Pod względem dźwięku to klasa sprzętu jak poprzednik, 479, i tylko do tego radia internetowego dorzucisz 500zł? Zwłaszcza jeśli - na co poprzednicy również zwrócili uwagę - kwota pozostawiona na kolumny jest mocno ograniczona. Adek45 wspomniał o 679 - i również się pod tym podpisuję, bo jeśli - zwłaszcza bez odsłuchów z konkretnym amplitunerem - dobierzesz kolumny i okaże się, że są zbyt wymagające, to słabość serii "4" objawi się totalnie nudnym dźwiękiem, bez żadnej dynamiki, zamulonym i płaskim. Ja bym zatem w tej kwocie wybierał między 679 a Onkyo 636/646. Ewentualnie rzeczywiście niższe modele amplitunerów - jeśli okazałoby się, że większy budżet na kolumny pozwoli na wybór takich, które nie okażą się zbyt dużym obciążeniem. Niestety to, jak ktoś pamięta brzmienie danych kolumn np ze wzmacniaczem czy wyższym modelem amplitunera, ma się nijak do tego, jak one mogą zagrać z tak niskimi modelami amplitunerów. Dlatego bez odsłuchów nie polecam zakupu, chyba że ktoś jasno napisze, że "Yamaha serii "4" poprawnie wysterowała takie a takie kolumny", ale wtedy i tak - to co spodobało się komuś, nie musi się spodobać Tobie.

Typowo do kina domowego to seria "4" plus subwoofer odciążający bas z monitorów, potrafi dać już całkiem pozytywne efekty, tylko stereo, gdzie bas idzie z kolumn, może być tutaj problemem, w zależności od podpiętych kolumn.

Koledzy dobrze radzą,nie kupuje sie modeli najnowszych w tak wysokich cenach,dodatkowo najnizszych modeli,Yamaha gra jednak ostrawo,posiadałem większość modeli Yamahy,,ale modele raczej od 4 cyfr,i to prawda.Yamaha jest niezawodna to pewne,ale może poszukaj czegos innego ,nawet fajne Pioneery kupisz taniej od tego 481.

Ja bym zatem w tej kwocie wybierał między 679 a Onkyo 636/646.

Cenowo różnica nie jest aż tak duża, a jeśli faktycznie są lepsze, to pewnie się nad nimi mocno zastanowię.

Z tego co widzę, to w Polsce jedynie kilkanaście stacji (Polskie Radio i lokalne) są nadawane cyfrowo. Pozostałe radia na falach FM, więc chyba zbyteczne jest szukanie ampli z DUB+. Tym bardziej, że radia transmitują poprzez internet, a sieciowy amplituner odtworzy je i efekt będzie podobny.

636 moze daba nie ma ale nie wystarczy ci radio internetowe?

właśnie to zrozumiałem. Człowiek wraca z dalekiej podróży niewiedzy, odkąd przestał się tym wszystkim interesować :-)

To pytanie z innej beczki:

chcę pozostać docelowo przy zestawie 2.1, słuchać w większości muzyki, ale także liczyć na dobry dźwięk w filmach i z konsoli PS4. Czy amplituner sieciowy stereo obsłuży konsolę? Jakie będą różnice w tym wypadku pomiędzy A/V i stereo? W A/V podłączyć chciałbym wszystko za pomocą HDMI, a w stereo?

jak 2.1 to np onkyo 8150 ma wszystkie bajery ampli procz hdmi :D, pozostaja chinche coaxial czy optyk, a na bank ma wieksza dynamike niz ampli w tych pieniadzach, a jak ze szczegolowoscia scena i innymi pierdolami to niestety nie sluchalem, moge powiedziec tylko ze przy jednym z odsluchow byl klient ktory strasznie chwalil 8150 a sprzedawca mu wtorowal

Witaj,

Nie Yamaha nie gra ostro. Gra wyraźnie wysokie tony jednak to nie ostrość. Te komentarze są pozostałością odsluchow dawnych modeli Yamahy. Skoro będziesz i tak podlaczal 2 kolumny to idź w amplituner stereo. Sieć ma filmy obejrzysz i na konsoli pograsz. Do tego koniecznie używane kolumny.

Pozdrawiam

Lepiej poczekaj i dozbieraj do lepszych kolumn bo nie minie miesiąc i bedziesz sobie plul w brode.

No chyba że jara Cię zmiana sprzętu co miesiąc.

Sent from my LG-H850 using Tapatalk

A Jesli o twoje preferencje to żadnych japoncow tylko

Za rozsądne pieniadze uzywany cambridge audio azur 550r lub 650r dźwięk przynajmniej o klasę wyżej niż jaki kolwiek japoniec w tej cenie

Jeżeli muzyka vw stereo jest priorytetem to polecam Cambridge audio 550r lub 650r

Zaden japoniec nawet nie zbliży się w tym budżecie w stereo.

Wiem bo miałem Cambridga, denony, onkyo oraz słuchałem u szwagra yamahy a1 i oststnio z7.

Jezeli fascynują cie bajery to japoniec a jesli dźwięk w stereo to cambridge lub arcam(to jednak trochę inna półka cenowa) sam teraz posiadam pioneera sc 2022 ponieważ kompletnie rozdzielilem stereo od kina bo zabardzo mnie ciagnie w stronę dobrej muzy.

Nie odkryje pewnie Ameryki jeśli stwierdze że AVR stereo to na dłuższą metę ślepy zaułek,

Ale jeśli już tak ma być to polecam Cambridge

Użytkownik Adek45 dnia 19.07.2016 - 10:16 napisał

Dlaczego wybrałeś tak niski model w tak wysokiej cenie. Bez sensu. Ponad 2 tys za takie gówno.

(...)

I co za 1 tys zł Ty chcesz kolumny, chyba jakieś monitorki

(...)

człowieku, subwofer to fundament dzwięku w kinie  a Ty zastanawiasz się czy będzie sens kupowanie go. No tak jesli na kolumny przeznaczasz 1 tys zł to ile chcesz na suba przeznaczyć.

Najpierw mnie krytykujesz, że za mało kasy chcę przeznaczyć na kolumny 2.0, a później za te same pieniądze proponujesz zestaw 5.0. Gdzie tu logika?

Wyskakujesz z jakimiś głupimi tekstami jakbyśmy byli kumplami, a nawet się nie znamy. Naucz się kultury wypowiedzi, ale najpierw wyjmij sobie tego metrowego kija. Wiesz skąd. To pomoże w leczeniu kompleksów i przestaniu obrażania obcych ludzi w internecie.

nikt nikogo nie chcial obrazac i jakos czytajac wypowiedz Adka odnioslem calkiem inne wrazenie

a proszę pokazać mi, którymi słowami Pana obraziłem, już tu jednemu takiemu człowiekowi pisałem, trochę dystansu do życia , nie miałem żadnego zamiaru nikogo tu obrażać i dla mnie jak i zapewne dla większości ludzi jest to normalne polskie słownictwo, to teraz gdy ktoś używa trochę mocniejszych słów (gówno) to obraża kogoś , pierwsze słyszę.

Nie mam zamiaru dalej się kłócić i wywlekać te głupoty a używam takiego słownictwa (nie jest to zawsze lub tylko słowo gó..no :) nie przesadzajmy), żeby ludzie czuli się tu normalnie, właśnie jak kumple a nie jak w jakimś wersalu gdzie aż strach się odezwać bo może użyje się nie takiego określenia i zostanie się opieprzony za nietakt albo brak galanterii :) , albo, ze ktoś przez to poczuje się obrażony) i w każdym przypadku ludzie czują się jak między kumplami , no niestety Pan jest nielicznym wyjątkiem. Przepraszam Pana.

Krytykowałem, nie, zastanawiałem się dlaczego, co było tego przyczyną (może Pan tak to odebrał, skąd się biorą tacy ludzie, że po zapytaniu zaraz biorą to wszystko za atak i krytykę) że, może o czymś nie wiem, kilka ładnych lat temu gdy byłem w WB słuchałem radia DAB i stąd wiedziałem, że to żadna jakość ( słyszalna "pikseloza" 128bitowych najlepszej jakości nagrań) stąd moje zaskoczenie, fakt, u nas to w sumie jeszcze nowość i pewnie dlatego ludzie się tym jarają ale nie ma czym, gdyby to było chociaż 320 kbps to jeszcze jeszcze ale 128, to ja kilkanaście lat temu bawiłem się taką jakością :) .

Krytykowałem, nie, i jak wyżej ale gdy słyszałem, co wziąłem za pewnik z Pana strony tylko o tym modelu Yamachy to myślałem, ze ten i żaden inny oraz to

Budżet na całość to 3000 zł, z czego 2k przeznaczam na amplituner.

więc, w końcu to Pana kasa pomyślałem, że tylko tyle ma Pan do wydania i ani kapki więcej dlatego propozycja Tagi, którą nie uważam zresztą za obrazę i myslę, że nawet gdyby Pan zakupił ten tani zestaw byłby zadowolony w zupełności w parze z tą Yamachą chociażby dlatego, że

Stąd wybór tego amplitunera, aby mieć wszystko w jednym urządzeniu (jestem świadomy straty jakości dźwięku).

z powazaniem

Ostatecznie wybór padł na Yamaha RX-V679. Dołożyłem trochę do budżetu i chciałbym do 1500 kupić dwie kolumny podłogowe. Sądzicie, że lepiej będzie pozostać przy nowych Pylon Pearl 25, czy szukać jakichś konkretnych używanych?

Ukryta Zawartość

nie wiem tylko czy one raczej do dobranego wzmacniacza niż amplitunera się nadają,

Ukryta Zawartość

te tak samo (jednak ciut droższe) może nawet Elektrino 150 wystarczą tyle, ze mają niższą skuteczność w stosunku do 250-tek (88, tamte 90dB) albo faktycznie zostać przy Pylonach

Ukryta Zawartość

i niekoniecznie ten kolor, ups, Pylony maja 4-ro ohmową impedancję więc do tej Yamahy 679 nie nadadzą się bo ona nie obsługuje 4-ro ohmowych kolumn. STX-y są 8-śmio ohmowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Yamaha szukaj używanych Tannoy M3 , M4 , M5 . Potem poszukasz M2 , M2.5 , centralny i sub .

W sumie małe pomieszczenie . Wystarczy max M4 lub 5 monitorów M2.5 plus sub .

• 2 tygodnie później...

Informacyjnie dla potomnych:

kupiłem ostatecznie RX-V679. Gdyby ktoś zastanawiał się nad kolumnami Pylon Pearl 25, to polecam w takim zestawie z Yamahą. Do odtwarzania muzyki basu wystarcza, dźwięk jest barwny i melodyjny. Wydaje mi się, że do filmów jednak przyda się subwoofer. To mój pierwszy zestaw i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Szczerze mówiąc słuchając piosenek, które znam od lat, odkrywam w nich nowe dźwięki.

Pylony maja 4-ro ohmową impedancję więc do tej Yamahy 679 nie nadadzą się bo ona nie obsługuje 4-ro ohmowych kolumn. STX-y są 8-śmio ohmowe.

Yamaha RX-V679 obsługuje głośniki o impedancji 4 ohmy. Trzeba przełączyć ją tylko do trybu 6 ohmów.

Myślałem, że tylko najwyższe modele z tej serii obsługują 4-ry ohmy ale wczoraj zerknąłem na instrukcję i faktycznie modele numer niższy też obsługują 4 ohmy.

Niedawno kupiłem rx-v779.

Jestem z niej zadowolony.

U mnie gra z dodatkowym wzmacniaczem stereo yamaha.

Głośniki jakie wybrałem to zestaw wharfedale diamond 10.

Plus dwa subwoofery sw150 z linii diamond 9.

Aktualne ustawienie 7.2+2

Ale mam zakupiony zapas monitorów żeby zrobić w przyszłości 7.2+4

Chyba mało popularna, tu na forum ta marka głośników.

Jaki masz wzmacniacz do zasilania frontów?

Na froncie są które 10tki?

Masz ustawienie 7.2+2 chodzi o atmos 7.2.2? 779 nie ma atmosa. Chyba że chodzi o drugą strefę?

Fakt seria diamond nie jest szczególnie polecana. Pewnie przez znaczny przeskok cenowy że starsza linia 9. Niestety podobnie bylo z obsidianami.

Pozdrawiam

Wzmacniacz yamaha stereo 2x100w. Modelu nie pamiętam ale chyba coś 579 w nazwie.

Fronty 10.7 tył 10.6 przednie góra 10.1 tylny surround 10.sr na ścianie. Centralny 10.cs

No atmosa nie mam.

Aktualnie używam naprzemiennie przednie górne do tv i do muzyki lub tylny surround przy filmach zamiast przednich gornych.

Yamaha ma swój własny system dźwięku przestrzennego dsp 3d i pełnej wersji obsługuje on 4 dodatkowe górne głośniki.

W nowych modelach są one tożsame z głośnikami dolby atmos.

Mój model może obsłużyć tylko dwa górne głośniki z przodu i to tylko kiedy wyłączy dwa tylne surroundy.

Używam ich naprzemiennie, tak jak napisałem w zależności co ogladam i jaki system dsp wybiorę, raz włącza górne, raz tylne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.