Skocz do zawartości
IGNORED

Na wsuwki czy lutować ?

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli zlozysz je raz i wiecej do nich nie zajrzysz to lutuj, jesli masz w planach cos modzic jeszcze to konektory sa dobrym rozwiazaniem, ja mam cale okablowanie tak zrobione i jest fo bardzo wygodne bo do modyfikacji moge sobie wycignac cala zwrotnice.

Hej wszystkim.

Wsuwki to ostatnie połączenie jaką bym użył. Czasami nieumiejętne włożenie wsuwki powoduje, że kontakt nie jest szczególnie mocny. Czasami można wyczuć ruch na boki, luz, bo się odgięły.

Kiepski styk często bywa bagatelizowany, a przecież nie jest czymś pożądanym - nawet jeśli zależy nam na możliwości szybkiego rozłączania.

Może wsuwki byłyby jeszcze wygodniejsze od wsówek ;-)

No właśnie coś mi nie pasowało w tych wsówkach,... a że się spieszyłem z pisaniem bo własnie wychodziłem to się nad tym długo nie zastanawiałem. Nie poprawiam,.. zostawiam dla potomnych :)

Jutro będe składał kolumny. Czy kable ze zwrotnicy można do głośników podłączyć na konektory/wsówki czy to amatorszczyzna i lepiej lutować ?

Proponuję pozłacane mini wtyki bananowe (komplet gniazdo-wtyczka) montowane na kable stosowane w branży modelarzy elektrycznych do połączeń pomiędzy akumulatorami i regulatorami. Obciążalność do 50A a nawet więcej, bardzo pewny styk nawet przy małych prądach. Do kupienia głownie w sklepach modelarskich z akcesoriami do modeli wyczynowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pewnie te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Wsuwki.

Nie opowiadajcie o ruszających się złączach tego typu... to pewnie jakieś audiofilskie... ;-)

Dopasowane męskie-żeńskie to bardzo pewny styk.

Nie raz widziałem zimne luty, naruszone złącze od nieprawidłowego (zbyt długiego i gorącego) lutowania, upaprane membrany pryskającym topnikiem...

Najpewniejsze technicznie w teletransmisji są połączenia owijane (sic).

Drut na krawędzi sworznia zagina się załamując czystym metalem. Taki dyfundujący styk metal-metal.

Połączenia wsuwane (dopasowane) to wrzynanie się metalu w metal ma krawędziach i mocny styk na powierzchniach płaskich.

Same połączenie linki miedzianej do elementów złączki zaciskowe a nie lutowane...

Lechu,

Możesz podesłać linka?

Kupowałem w sklepie modelarskim do połączenia akumulatorów z regulatorem choć do audio jeszcze nie stosowałem. Stosuję wsuwki. Jak napisał Grzegorz to bardzo pewne połączenie, ale oczywiście te banany to chyba jeszcze lepsze rozwiązanie.

Tu link tylko chyba drogo. Wydaje mi się że kupowałem taniej, ale może czasy się zmieniają ;-) :

Ukryta Zawartość

Strona dalej są tańsze:

Ukryta Zawartość

Lechowi raczej chodziło o podwójne.

Te podwójne też są dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Grzegorz7 gdzie można poczytać o profesjonalnych elektrycznych połączeniach rozłącznych?

Wpisz frazę: "połączenia elektryczne zaciskane" i szukaj...

Artykuł o poł. zaciskanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie coś mi nie pasowało w tych wsówkach,... a że się spieszyłem z pisaniem bo własnie wychodziłem to się nad tym długo nie zastanawiałem. Nie poprawiam,.. zostawiam dla potomnych :)

Mimo to uprzejmie Mideracyję Znakomitą proszę i nalegam - poprawcie ten tytulik.

Młodzież czyta, ona się łuczy.

A mnie fiszbiny cierpną i resztki włosów wyłażą, gdy na to coś patrzę.

Aha: lutowałbym.

Mimo to uprzejmie Mideracyję Znakomitą proszę i nalegam - poprawcie ten tytulik.

Młodzież czyta, ona się łuczy.

A mnie fiszbiny cierpną i resztki włosów wyłażą, gdy na to coś patrzę.

Aha: lutowałbym.

To trzeba zgłosić przez klawisz "zgłoś" który jest obok "cytuj" na dole każdego posta. To działa choć czasem może trochę potrwać.

Lepiej lutuj bo na ,, wsówki'' boli jak się patrzy.

W sumie wszystko jedno, ale na wsuwki jest praktyczniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.