Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem kina Sony

Szayel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w podłączeniu mojego kina domowego firmy Sony do telewizora Samsung. Sprzęty są dość nowe, nie mają jakiś przestarzałych wejść więc myślałem, że samo się wszystko zgra i ogarnę to bez problemu, a tu jednak nie. Mianowicie nie wiem jak uzyskać dźwięk na kinie domowym podczas gdy do telewizora jest podłączony np. dekoder, laptop czy PS4. Ogólnie kino działa jedynie jeśli to z niego leci dźwięk, a podczas gdy przełączę na obraz z laptopa to już słyszę jedynie ciszę. Niby pilotem od TV nadal steruję ustawieniami dźwięku kina itp. ale dźwięku zwyczajnie nie ma. Mój telewizor to Samsung UE43J5600, a kino domowe to Sony DAV-TZ140. Obecnie próbowałem podpiąć to jedynie kablem HDMI. Jeśli ktoś się na tym dobrze zna i jest w stanie mi to w jakiś bardzo prosty sposób wytłumaczyć to bardzo proszę o pomoc. Takie podłączenia zawsze były moją piętą Achillesową i nie mam kompletnie o tym pojęcia. Dziękuję :)

Do urządzenia które posiadasz Sony niestety podpiąć możesz tylko jedno zewnętrzne źródło (wejście audio). To najprostszy zestaw który nie ma wielu wejść sygnałowych audio/video tym bardziej hdmi.

Ja na Twoim miejscu podpiąłbym dekoder tv zwykłym kabelkiem za 20zł, u Ciebie jest to wejście tv/cable. A jak będziesz chciał mieć dźwięk z ps4 to będziesz musiał przepinać kabelki.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

A ja ujme to tak w telewizorze masz wyjście światłowodowe to jest od dźwięku musiszkupic taki kabel do tego konwerter z wejściem cyfrowym a wyjściem analogowym gdzie podepniesz kablem cinch do amplitunera. Dzięki temu nie bedziesz musiał przepisać kabli i sie denerwować ze zakazdym razem to samo :) co prawda musisz wydać 100zl na takie urządzonko ale masz spokój...

Nawet gdyby TV miało hdmi z ARC to nic by nie dało bo to odtwarzacz dvd a ten nie obsługuje 3D a co za tym idzie nie ma hdmi z ARCi jeśli TV miałby ARC to by załatwiło sprawę. Najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana przestarzałego odtwarzacza na nowszy blu-ray i byłoby bez problemu. A tak ... chyba trzeba zrobić jak proponuje Stivi89 ale nie wiem czy za stówę kupisz coś takiego, może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

przy okazji polepszy jakość sygnału

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/konwerter-dac-toslink-optyczny-spdif-2xcinch-rca-i5431274494.html

Można i taniej ;)

O tego Fiio właśnie mi chodziło na Allegro go widziałem za 100zl w promocji teraz są w tej samej cenie co podany przez cienie

Właśnie o to chodzi, że nie kupię nowego kina bo to jest nowe. Ale tak to jest jak człowiek się nie zna.. Gdybym wiedział wcześniej to dołożyłbym tą kasę, którą muszę teraz wydać na same narzędzia do podłączenia tego wszystkiego i kupiłbym już coś lepszego w tej samej cenie. Dobra, wydaje mi się, że najlepszym dla mnie rozwiązaniem teraz jest zakup tego konwertera. I rozumiem, że jeśli podepnę go kablem optycznym do TV i kablami RCA do kina domowego to już wszystko ma śmigać i nie ma żadnej innej możliwości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.